Ambient on/off

Join the new world

 

Сујета као фактор политичких подела у еСрбији

Day 1,876, 16:26 Published in Serbia USA by Strahinjic Banovan

Поздрав о/

Пошто су избори за председника завршени пре неколико дана, а прошли су и празници за чије време није ред да се много прича о политици (добро, Божић се слави три дана, али капирате већ на шта мислим), решио сам да напишем по коју о тренутној политичкој ситуацији у еСрбији.

Тачније, догађај који је оставио најјачи утисак на мене у претходних неколико дана је раскид коалиције (?) између УеС, Заједно, ССС и СПЛ. Ово је била најјача опозициона коалиција и њеним распадом, коалиција на власти постаје још убедљивија по броју својих присталица с обзиром да ће се опозициони гласови сада највероватније делити од избора до избора.

Са једне стране, то је лоше јер власт која нема јаку опозицију постаје, углавном, немарна и несавесна у обављању својих дужности јер не постоји група која може угрозити њен опстанак на власти, па самим тим није потребно ни давати свој максимум у извршавању обавеза. Надам се да се то неће десити и да ће коалиција на власти неће дозволити да се опусти и да држава и народ трпи због тога.

Са друге стране, све очигледнија подела опозиције може бити и добра ствар јер ће бити занимљиво како ће странке које ће кренути засебним путевима убедити бираче да баш њима треба да дају глас, а не оној другој екипи са којом су месецима били у коалицији. Верујем да ће ово довести до боље дефинисаних програма странака у предизборним кампањама и да ће у њима заиста моћи да се види разлика у идејама странака. Али, уколико се предизборне кампање буду разликовале само по кандидатима за председника и саставу Владе, онда заиста не видим сврху нових подела.

*****

Сигурно је да неке тешке речи које су изашле на видело не могу тек тако да буду заборављене. Међутим, ниједна страна у новонасталом конфликту није невина и на обе стране постоје појединци који су изазивали немире. Ипак, лични односи и ставови никада не би смели да буду изнад колектива, односно групе која за циљ треба да има исту ствар. Сваки појединац који жели да се бави вођењем државе мора да своје личне интересе подреди општим, а странке су те које такву политику треба да спроведу у дело.

Сигуран сам да и у владајућој коалицији не мисле сви чланови најлепше о сваком члану из друге странке у коалицији, али та екипа дефинитивно много боље превазилази сопствену сујету јер их одржава заједнички циљ и сви дају свој максимум да исти остваре, што се и види по резултатима на изборима. У том погледу, опозиционе странке би могле пуно тога да науче.

Ако се већ делимо, хајде да то онда буде због тога што имамо различите идеје везане за игру. Хајде да то више не буде јер члан А странке 1 не готиви члана Б странке 2, или јер је члан В странке 3 рекао нешто ружно о странци 4 или неком њеном члану. Личне несугласице и размирице морамо да кренемо да решавамо сами између себе и не смемо више еСрбију да држимо као таоца наших сопствених сујета.

*****

Нисам ја идеална особа која треба да пише о помирењу, знам. У превише сам свађа био увучен, често сам их и сам започињао а неке су биле засноване управо на личним анимозитетима. Али, човек се учи док је жив а паметни људи су они који уче на својим, па и туђим грешкама.

Не очекујем, као ни сви остали, да до неког општег помирења може да дође преко ноћи, питање је да ли то може икад да се деси. Ако не покушамо, никад нећемо сазнати. Не говорим само о опозицији сада, већ уопште. Ако научимо прихватимо сопствене грешке, можда ћемо лакше моћи другима да опростимо њихове, а онда заједно покушати да дамо све од себе да исте више не понављамо.

 

Comments

Drale.NS
Drale.NS Day 1,876, 16:33

Ajde ,votujte i koment 🙂

Позив Странке Сложних Срба

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2190261/1/20

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2190279/1/20

Drale.NS
Drale.NS Day 1,876, 16:34

: ) pojede mi smajli : P


nego, cekao sam clanak ovaj, iskreno da ti kazem : )
Bice zanimljivo citati ove ispod ; )

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,876, 16:34

БУДИМО ЉУДИ!!
ТИ МЕНИ МАЈКУ ЈА ТЕБИ СЕМЕ ТУРСКО АЛ ЉУДИ СМО НИ СМО ТУРЦИ МОЖЕМОСЕ УОЧИ ПОГЛЕДАТ И ПИВУ ПОПИТ РЕЋИ ЕВОРУКЕ ЗАВАДИШЕ ДУШМАНИ ДВА ОКА УГЛАВИ!!!

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,876, 16:45

Не кажем да свако може да пређе преко тешких речи, нисмо сви исти. Али лакше ћемо прећи преко истих ако их не понављамо, него ако их нон-стоп потенцирамо. Питање је и ко има колику жељу да пређе преко сујете.

Раденко је један од људи са којима нисам имао добре односе, али са којим сам одлично сарађивао у Влади. После тога могу са задовољством да кажем да је наш међусобни однос напредовао. Нисмо другари и не морамо ни да будемо, али неумесне прозивке су престале са обе стране и то је ОК. Корак напред, свакако.

Зашто то не би био случај и са другима?

purebg
purebg Day 1,876, 17:17

Ево, мене сада интересује какав је твој став према лоповима, односно према онима који краду од државе и народа да би задовољили своје потребе?

nikol000
nikol000 Day 1,876, 21:46

Do pre par meseci se prodavala prica o ujedinjenoj vladi losih i dobri o pomirenju zarad napredovanja eSrbije . Sad vidimo da i ona dobra, postena, sposobna eSrbija nema snage da se slozi.
Sta god da glumite, maske padnu relativno brzo. Tesko je pretvarati se da si ono sti bi voleo da budes a ne ono sto u stvari jesi.

Nema tu nista dobro od te podele niti ce ista dobro izaci iz nje .

kowalski_afc
kowalski_afc Day 1,876, 22:04

Kad sam ja pricao nesto slicno pre par meseci, neki su mi se smejali. Alo ok, nisam ja jos uvek odustao od ideje, samo sam malo usporio.

war 0408
war 0408 Day 1,877, 23:20

vrati strahinjiću akont, nije fora da se hakuju nalozi tek tako i da se izdaju EMO romansirani članci...prvo o nekim ljubavnim problemima a sad o nekakvim gei drugarstvima i vapajima o raspadu nekih koalicija!!!!!

mcmoox
mcmoox Day 1,877, 23:31

MCMOOX je bio ovde!!!!

Dooomed
Dooomed Day 1,877, 00:50

Сујета као фактор политичких подела у еСрбији by Strahinjic Banovan

ovo je bogami članak napisan iz prve ruke

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,877, 01:16

Пуре, мој став је такав да они који краду нема шта да траже у Влади еСрбије. Ипак, сви знамо да је један доказани лопов уједно и најјачи политичар у еСрбији. И та чињеница мора да се поштује.

Са друге стране, та "лоповска" коалиција већ два месеца за редом даје финансијске извештаје у којима може да се у довољној мери види где иде државни новац. ОК, скапирали смо да има пропуста и да за одређену количину новца немамо потпуне податке, али то не мора да значи да је неко крао, већ да организација око тих извештаја није била довољно на високом нивоу. Што није нешто што се не може исправити.

Дакле, не треба више да се осврћемо на то ко је погрешио у прошлости, већ да урадимо шта је до нас да се такве грешке више не понављају.

War3hous313
War3hous313 Day 1,877, 01:22

o7

Shadow Stalker
Shadow Stalker Day 1,877, 01:58

Ипак, сви знамо да је један доказани лопов уједно и најјачи политичар у еСрбији. И та чињеница мора да се поштује.
о7

Trollange
Trollange Day 1,877, 02:05

nema golih cica : (


FUCK DECEPTICON IT !

Arhivator Cvarkov
Arhivator Cvarkov Day 1,877, 02:13

Posto je narodu vise odvratna ta politika, on masovno prilazi Revolucionarnoj partiji!

http://www.erepublik.com/en/party/revolucionarna-partija-esrbije-2427/1

Miljicaa
Miljicaa Day 1,877, 02:49

Sujeta je najjebenija stvar. Uvek i svuda. Ko uspe da je iskontrolishe, svaka mu chast.

LorD.Omega
LorD.Omega Day 1,877, 02:49

За помирење: ДА! (уз есвадбу Унихорн и Симоновића наравно xD), за исту коалицију поново, са истим циљом и истим људима: не, никад више. Инсистирање на Мачку као кандидату је заувек променило нека схватања и гледања на свет.. Толико.

MoonChe
MoonChe Day 1,877, 03:13

Hehe prolaze godine, decenije, stoleca, milenijumi a Srbi i dalje o ujedinjenju i pomirenju.

serbiankid
serbiankid Day 1,877, 04:23

Na mestu.

Johnnnie
Johnnnie Day 1,877, 04:33

Prvo ozbiljno pitanje:

Po čemu je Zajedno kriv? Imam neku diskusiju sa njima pa me iskreno zanima.

Onda ponuda :
Ko pomiri Zigu i Betegu ima 10 golda od mene i on je nash novi CP definitivno xD

Don Lex
Don Lex Day 1,877, 04:48

Знаш шта је најгоре у целој ситуацији везаној са опозицијом?
Што слаба опозиција смањује занимљивост игре... Није то то када се избори добијају лагано... Мсм, и до сада није било тешко, али, сада је још лакше. Изгледа да ће ствари морати да се мењају, како би игра вратила стари сјај : )

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,877, 04:52

Don Lex, ти си највећи државник и визионар и један харизматични лидер и ауторитет који пали и жари по Србији.

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 04:55

@Johhnie: grešiš, grešiš silno, sinko!
Ja betegu izuzetno volim i poštujem i cenim. On me je branio kod španskih komunističkih desničara, kada niko drugi nije hteo!
A to nisu desničari šalabajzeri kao ovi kod nas, to su ozbiljni desničari!
Pa me je zaštitio, prikrio je dokaze kada sam uzeo silne golde od Italije i Ukrajine da ih primim u savez.
To što se mi malo šalimo po komentarima, to je čisto drugarski, zezatorski.
Eto, nadam se da ti je jasnije sad. 😛

Drale.NS
Drale.NS Day 1,877, 04:56

Don Lex najavio nesto : D ostanite uz nas, ce cujete i nesto novo! : D kekekekkeke

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,877, 04:56

Ако ти неко каже да си само један у мору дебила који је кењао о принципима а онда се инфилтрирао у Ракићевог буљсона да би упао у Конгрес, немој да му верујеш, то само злобници причају ..

Don Lex
Don Lex Day 1,877, 04:59

Раденко Монтана, хвала на свим комплиментима. Од дебила па на даље...
Не можемо сви да будемо узвишена бића као ти и људи око тебе.

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,877, 05:01

Ја ти нигде нисам рекао да си дебил.
Можда сам између редова сугерисао да си небитан лик који трипује да је величина, али то сад није битно ..

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,877, 05:01

@Johnnie

Колико капирам, Заједно је крив јер нису хтели да подрже Симоновића већ су инсистирали на Кавтеру као кандидату, а овај је некада давно у праисторији слао поруке члановима УеС да пређу у АП. Што је неопростиви грех, изгледа.

И криви су јер се Арађански смејао кад је Уни називала Симона онако како га је називала.

И сад су то разлози због којих више никад неће сарађивати УеС и Заједно, све док после 2 месеца не схвате да сами не могу ништа против машинерије која је на власти.

-.-

Don Lex
Don Lex Day 1,877, 05:05

Опет кажем, нисмо сви битни и велики као ти. Немамо сви Богом дану интелигенцију и свеопште знање као ти.
Клањам ти се, оооо пресветли Раденко!

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 05:08

a UeS je kriv sto postoji, za dosta ljudi :😁))

sta cemo kacmo arogantni, superinteligentni, umisljeni, ugnjetavamo sve redom, i treba nas mrzeti!!1

Mrkalj Branko
Mrkalj Branko Day 1,877, 05:20

A sto bi bio greh pozvati nekog da podrzi stranku ???? ukoliko zeli da predje u drugu stranku sa "boljom pricom" za sve tako i mora...i to je podpuno normalna stvar.

svi to rade... ko ne radi on nema clanove u svojoj partiji, opoziciji, kamoli poziciji...

vrtite kolo i prospite pricu iz supljeg u prazno..rotirajuci i iskoriscavajuci ljude...

pravite dreku, jeku zarad 3 hleba i 5 tenkica nedeljno... dok su Vojne INDUSTRIJE okupurale i uslovile radnicku klasu na minimum ...

o kakvom lopovluku ti pricash Strahinjicu ?????
nama je ekonomija u kurcu zbog robovlasnickkih tenkova....

betega
betega Day 1,877, 05:31

zigazaga =Tipican primer sujetnog politicara

Posto uvek spinujes kad me nema a ucutis ko devojcica kad se pojavim
da objasnimo to sto si izlupao.

Nisam branio tebe vec instituciju Srpskog predsednika.
Branio bi svakog CP -a jer svoje licne razmirice ne prenosim na drzavu
a pogotovu svoje ne pljujem pred strancima .
To ti ne kapiras jer si stranacki ostrascena licnost.
a i svasta pricate jedni o drugima pred Poljacima,Spancima i ostalim saveznicima pa ti je cudno
kad to neko ne radi.

Baron 5
Baron 5 Day 1,877, 05:33

Ne mozes pomiriti one koji to ne zele.
Sve nabrojane stranke ce biti vecita opozicija, jer pojedinacno nemaju nikakve sanse. Jedino ako se nesto drasticno ne dogodi u vladajucoj koaliciji.
Istrosice se mnogi u uzaludnim pokusajima da skinu deserta.
Polako ce ove stranke gubiti na snazi, jer niko ne voli gubitnike.
Kada to shvate lideri stranaka, mozda se i dogovore.

betega
betega Day 1,877, 05:45

Drugo TRAZILI STE (da bolje vidis) kes Italijanima i Ukrajincima
rekao sa UES je trazio a Sever vetrovnik neka ti objasni kako i zasto
Trece potrosio si bezveze drzavne pare na nagrade za aktivnost VeSu koji se raspao
Cetvrto muvao si sa orgovima ili ti ili tvoji
org TRANGE -FRANGE je drzavni prebacen u Front a onda je zavrsio kod trece jedinice
Kada su se prebacivali orgovi min 14 orgova vasih ste prebacili na drzavne jer je UES tada imao CP-a
a ostalima koji nisu proues ste servirali pricu da moze max 4 (rekao admin)

Kupovao si bolnice za Srbiju pa si se ugradjivao ...itd itd

zato ne laprdaj vise i te spin price valjaj ovima koji hoce koaliciju sa tobom

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 05:52

hvala betega, ljubim 😘**

@Baron, ne mozes one koji mrze da ih nateras da ih pokrece nesto pozitivno. One koji mrze, mrznja pokrece...

Uostalom, probaj i sam, ili pogledaj sve konstruktivne ili pozitivne predloge kako prolaze.. ukljuci se par ljudi u diskusiju, i mozes da se nadas samo da nece otici u pogresnom smeru i da nece krenuti pljuvanje... u startu osudjeTo na propas'

Zato kada treba da se mazemo gov*ima, ukljuci se njih 80%...

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 05:59

Inace, dovoljno je da JA dodjem i napisem, 'more je plavo', ili 'nebo je plavo', odmah se pojave ovakvi ^^ nesujetni likovi da odrade svoju dnevnu dozu pljuvanja...

I sad, recimo, treba da gubim vreme na odgovore na te ''optuzbe'' ?
Simptomaticno je da nikada, ali nikada ne postoje dokazi za te ''optuzbe'' - smehotres...

Johnnnie
Johnnnie Day 1,877, 06:00

Hvala SB
volio bih cuti nekog iz Zajedno, Branka npr, jer isto im ja to kazem, smijati se nekom na osnovu fizickog izgleda je jasno. Samo Usos i slicni specijalci to mogu ...

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 06:10

Pa, da nisu sujetni, do sad bi izdali saopstenje u kom se izvinjavaju u njegovo ime, ali posto jesu, sada ce krenuti u ''rat logovima koji je pokrenuo UeS - rusitelj ''zdrave'' koalicije'' (navodnici u navodnicima, sad sam nadmasio sam sebe!!)

*' 'zdrave koalicije'' - u kojoj je ok smatrati jedni druge retardima i to pricati iza ledja, samo da se skine ''zli Rakic'' sa vlasti, a da dodjemo ''mi normalni'', pa cemo lako

** ziveli navodnici!!1

betega
betega Day 1,877, 06:28

zigazaga

Pa demantuj me jedva cekam
da vidim da nije min 14 vasih orgova prebaceno na drzavne
demantuj da Trange-frange org nije bio drzavni
i da taj lik koji ga je pravio ne igra erep (hoces i ime njegovo?)
demantuj da nisi dao kes VeSu satro za aktivnost da ne bi ostale pare desertu
demantuj da niste cimali moonceta kako je uzeo neke drzavne orgove
a oni u stvari iznajmljivani eden igracima
pa ste ih ''nasli'' tek kad sam stavio spisak na net a vuk nasao pa objavio
i svog milana ste folirali da nemate spisak koji ste vi i pravili
ajde demantuj to
pusti demagogiju

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,877, 06:42

mene je bilo onako sramota kada sam video kako su dojucerasnji prijatelji i saradnici vredjali. bas je mucno bilo gledati...

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 06:59

Koliko je samo onaj Rakic intelegentan... sve nas je zavadio, dok on zbija salu i tera segu... :🙁((

Nema sta, pravi je profesionalni virtuelni politicar.

Dobro, tu i tamo popljune neke veterane poput Lunatika od kojih ima dvogodisnje i trogodisnje guzobolje, ali... niko nije savrsen, jbg... :🙁(((

betega
betega Day 1,877, 07:01

Simptomaticno je da nikada, ali nikada ne postoje dokazi za te ''optuzbe'' - smehotres..posteni strucnjaku sta je bilo sa orgovima kondora
sto su banovani?

nisi dobijao golde sa tih orgova?
ili se ''prvi milion'' ne racuna u krivicno delo
pa si oprao biografiju

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 07:07

e, da, steta sto je Rakic napisao oprostajni clanak :🙁(( nece biti isto brez njega...

p.s. betega, ti si car! (and i mean it) :😁)

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,877, 07:08

ziga, nikome ne ostanem duzan, svima po zasluzi. a izdajnik lunatic je zasluzio da mu se kaze istina!

betega
betega Day 1,877, 07:18

desert hamster

ne pomazi mu
ne okreci temu
cekam da napise
NIJE ISTINA za ovo sto sam ga optuzio pa da mu dam dokaze

zigazaga

znaci nisu banovani orgovi kondora zbog muvanja
i nisu deljeni goldi?

xD ok samo napisi nisu

Sumnjivo_Lice
Sumnjivo_Lice Day 1,877, 07:22

Ček Strale da t malo citiram: ''Ако научимо прихватимо сопствене грешке, можда ћемо лакше моћи другима да опростимо њихове, а онда заједно покушати да дамо све од себе да исте више не понављамо.''

E, sad, jesi li ti uvideo sopstvenu grešku kada si slobodno mogu reći kenjao o eCrnoj Gori? Ako tu grešku uvideo nisi, onda je ovaj ceo članak trla-baba-lan i ne vredi ni pišljiva boba!

Što se tiče Zajedno i UeS. Zajedno me duboko razočarao, ali takođe i znam da tamo jedan čovek koji se smeje Simonoviću nije cela stranka i da ja ne mogu da se ljutim na sve njih pogotovo što su mi svi odatle dragi ljudi. Zanima me da čujem stav UeS-a da li će pristati na saradnju ako ja budem opet predsednik Zajedno?

UeS doživljavam kao bratsku stranku, a glavne ljude tamo kao prijatelje i neće nikakav SPL i Unihorn da me posvađaju sa njima. Lično mislim da smo veliko govno pojeli dodajući SPL u koaliciju, ali kasnije su se oni pokazali kao konstruktivan partner sve do ovog petog januara.
Izdvajam Letvu koji je fantastičan čovek, takođe i serbiankid pa čak i ProDeran nije loš i glupo je da se zbog par onih koji su bili najglasniji sruši nešto tako dobro kao što je bila koalicija UeS-Zajedno-SSS-SPL.

Molim predstavnike UeS-a da mi odgovore da li je koalicija moguća ako se učesnici onih sramnih logova skrajnu u svojim partijama? Čisto da znam da li se vredi vraćati u eSrbiju i zavrnuti rukave ili ne!

zigazaga
zigazaga Day 1,877, 07:23

betega, ti si poluspanac! Spanci su poubijali neduzne Asteke, Maje i Inke!
I ti si kriv za to, nemojmo da se pravimo naivni sad!!1
Cim placas porez u Spaniji, znaci da podrzavas to!

Reci da to nije istina!! Baci prvi kamen ako nisi gresan!!1 xD (a gresan si, upravo sam dokazao!!!)

betega
betega Day 1,877, 07:44

zigazaga

xD ajde ajde mozes ti i bolje
pusti trolovanje i RL

odlicno se zabavljam kad
pokusavas pred drugarima da ostavis utisak da si opusten
a ja se lozim
zato te i cimam
znas koliko me briga sta misle i da li mi veruju
vazno da ti i ja znamo da nije laz to zasta te optuzujem

samo napisi da nije istina ovo sto pisem i ok

jel moze?

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,877, 08:03

Не ради се о интелигенцији.
Можеш да будеш интелигентан, ево рецимо Ракић сигурно има интелигенцију у границама нормале, али да опет испадаш дебил јер си једноставно покварен, нарцис, искомплексиран итд ..
Али треба разликовати ствари које урадиш, постигнеш сам, и ствари које ти се десе јер си накачио свој патетични вагончић на неку ретардирану локомотиву (бацам метафоре ко Ђинђић ..)

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,877, 08:12

sreca da sam ja ispao heroj nacije zbog svog zalaganja za esrbiju. zato i narod glasa za nasu koaliciju, jer vidi da nam je stalo...

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.