Ambient on/off

Join the new world

 

Народе??? Ти мой ли си???

Day 1,871, 14:19 Published in Bulgaria Bulgaria by Milenium3

Здравейте! По принцип нямах намерение да участвам в конкурса на Таблов, но една новина в dnes.bg ме провокира да напиша статия и реших, че може да съчетая нещата.

Това е линкът към новината - http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/01/03/top-10-na-nai-pechalnite-demografski-sybitiia-za-2012-g.176701,2

В общи линии в нея става въпрос за 10-те най-наболели проблеми в България, които са от демографско естество. Направих си труда да прочета и няколко от коментарите под новината. И тогава се запитах:
Какво правим ние? Какво правя аз? Накъде отиваме? Къде ще стигнем?

Населението ни било намаляло под 7 млн. 3.2 милиарда се отделяли за хрантутене на ромите. Реалната ни безработица била 25%.

Първо,питам аз на какво да вярвам? Кое е истина? Къде е истината? Замисляли ли сте се за цензурата, която е навсякъде около нас? Така наречената четвърта власт в България - медиите - са сигурно толкова цензурирани, колкото са били и по времето на Соца. Жалкото е, че всеки редови гражданин може да го установи и сам. Ще дам пример. Пуснете си новините по БТВ, след това изгледайте същите новини по Нова ТВ. Ще видите огромната разлика и върховния опит за промиване на мозъци. В никакъв случай не правя реклама на едната телевизия пред другата, просто аз лично сама за себе си съм си извадила някои изводи. В този ред на мисли въпросната новина във въпросния сайт чии интереси обслужва? Може би на опозицията? Или може би е неутрална? Новината, ще кажете вие, идва вследствие на изследването, направено от института. А този институт чий задник лиже?

Второ, какво правим всички ние? А какво трябва да направим? Останали ли са някакви морални национални устои у нас, които да ни обединят или най-доброто решение е да си вземем шапките, жените, мъжете, децата и бастуните и да емигрираме. А другите държави нямат ли проблеми? Дали обаче разликата не е в това, че се опитват да ги разрешат, вместо да си бият шута. Ами, ако останем тук? Тогава какво? Стачки? Бунтове? Масови безредици? Гражданска война? Скоро бях на много важен за мен изпит, на който единият от изпитващите ме попита: "Националната сигурност винаги ли е публично благо?", "Не."-отговорих му аз. Той замълча и се опули, а аз реших да му обясня:"В състояние на гражданска война националната сигурност не е публично благо.". Питам се обаче дали в наща държава е останало изобщо нещо, което да е на народа. Ако вземем примера с Националната сигурност... Тя трябва да обслужва НАШИЯ обществен интерес. Дали обаче го прави, като от десетки години управляващите ни ни продават на западни и източни чужди интереси. Нека се върна на гражданската война. Тя решение ли е на нашите проблеми? Вие ще вземете ли най-големия нож от вкъщи, за да излезете на площада и да браните националните си интереси от собствените си политически избраници. И, ако го направите, то правилно ли е било и трябвало ли е да го правите изобщо. А ако е било правилно и бащата падне мъртъв на барикадите, ще вярва ли, че дава живота си, за да живее осиротелия му син по-добре.

Трето, кажете ми къде се дяна националния идеал. Къде отиде славата на Велика България? Какво стана с всички Велики Българи, които сега са по-често наругавани, отколкото възхвалявани. Кажете ми какво стана с децата ни, които не знаят какъв празник е 6-ти септември, не знаят и стихче, с което да те сурвакат, но знаят, че на 31-ви октомври трябва да се облекат като плашило и да се правят на шут. Какво стана с българските ни традиции и обичаи? Ей, хора, ние сме били ВЕЛИК народ. Аз питам какво стана с него? Да, в сегашната конюнктура ще ни бъде трудно да сме водеща сила, каквато сме били преди 9 века, например, но това не пречи да продължаваме да бъдем горди българи, достойни потомци на своите прадеди.

Аз НЕ искам да напускам държавата си, НЕ искам да предавам рода си, НЕ искам да превръщам децата си в гъзолизци на Запада и единственото, което спира моя устрем е въпросът:

Народе, ти мой ли си???
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2187149/1/20
Shout

 

Comments

Prox1ma
Prox1ma Day 1,871, 14:29

Да, много истина в тази статия.
Хората се променят, ценностите се променят или изчезват. Реално и ние сме виновни за случващото се, защото позволяваме това да се случва.

T.Alexandrov
T.Alexandrov Day 1,871, 14:31

Много силна статия. Спомних си едно стихотворение на П,Р.Славейков от преди 138 години.

НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

Valentin Krastev
Valentin Krastev Day 1,871, 14:37

Стига с този песимизъм!

Все едно гледам новините на БиТиВи

Tervel 2
Tervel 2 Day 1,871, 14:38

Мъка,опитах всичко -не става !Не исках да напускам БЪЛГАРИЯ , но държавата където знанието и опита не се цени, става така-емиграция ,оттам ниска раждаемост и висока смъртност, изпростяване.......и т.н. Навремето ирландци и шотландци емигрират масово-сега от 40 млн. са 2/3 по света разпиляни и 1/3 в родината си! И нас ли това ни чака????

Milenium3
Milenium3 Day 1,871, 14:41

Valentin Krastev, не е песимизъм, а тъга...

eDuH uDeoT
eDuH uDeoT Day 1,871, 14:41

Много силна статийка, МиУенке ; )
Брависимо!

Velin Genadiev
Velin Genadiev Day 1,871, 14:53

След промените това,което се случва е умишленото деградиране на ценностите.Образованието беше оставено на произвола без пари да си покриватрежийните с мижави заплати.Целта е ясна-прост народ по-лесно се манипулира,а и без образование и култура няма кой да им гледа в паницата.Това заедно с разпродажбата на безценица на държавните активи,трупани през соца от 2 поколения,от нашите бащи,майки,дядовци и баби,вървяха ръка за ръка и целта беше една-политическата власт фиктивно се смени,но кукловодите чрез властта на парите отново бяха на върха,грешка СА на върха на хранителната пирамида.С няколко умели удара върху населението бяха източени и финансовите активи от населението с инфлацията през 1997,както и бяха сведени до смешни теглените кредити с които са купували предприятия и имоти за без пари.Сега какво се е променило?Нищо е отговора.Каква е политиката по отношение на раждаемостта?С две думи тя е дискриминационна към тези,които са решили да станат майки и бащи и не са електорат за 20лв..
Какво правим ние?Ние се опитваме да оцелеем въпреки това.
Какво заслужават?Да са на мястото на Елена и николай Чаушеску..Те това мисля за цялата гама политически смешници.Има много мозък там,но впрегнат за личното благо.хората са средство,добитък за доене и куклен състав в представлението.Службите са средство.Не слуъчайно 90% от тези,които дръпнаха напред са от там.Имаш информация,проверен,наш човек.Давай...
Миленоооо,раждай повече и на въпреки. 🙂

BobaHed
BobaHed Day 1,871, 15:02

Nai napred Balgarina trjabva otnovo (kakto predi soca) da postavi decata i semeistvoto pred sobstvenoto si ego. Balgarskoto semeistvo s po malko ot 3 deca pravi nacionalno samuobistvo.

Chesto mi izlizat sas obesnenieto che imali edno dete zastoto po tozi nachin shteli da mu usigurjat badeshte.
Kakvo badeste pitam az? Da zivejat decata ni v drjava kadeto Balgarite sa malcinstvo a ciganite divejat na volja?

Pravete deca i im daite palnata si lubov, ...drug nachin njama!!!

Sollam
Sollam Day 1,871, 15:03

Във въпросната статия, не се визира, а се загатва за същността на проблема.
Иначе казано, геноцида спрямо младите майки надхвърли всякакви граници.

Velin Genadiev Проблемът не е за такива като нас, точно за такива като Милена - млади, следващи или токущо завършили момичета. Нямат стаж, липсват някакви макар и средни заплати и т.н. Приемането на постановлението за преразглеждане на майчинските 24 месеца назад, ще изправи пред допълнителни проблеми, младите, безработни български майки!

Sollam
Sollam Day 1,871, 15:05

Така че, моя съвет е, забременеш ли, избирай си държава. Заминавай и раждай там. Така поне ще сте социално осигурени и ти и детето ти.

Иначе, прекрасна статия. А болката... Тя е всеобща!

Kpakpa
Kpakpa Day 1,871, 15:09

Твои сме, Милено, ама не всичките; някои от нас принадлежим на телевизора и държим да имитираме морално най-богатия народ - холивОдския, опа, те май беха американци? Хм...
Други от нас пък предпочитаме да завиждаме на западноевропейците за нещата, които нямаме и да се подиграваме на българите задето се радват на това, което имаме (и което трябва да се затрие - пример: звателния падеж, Милено, тоя падеж бил обиден, разбираш ли, 'щото в английския го няма); а и за какво ни е природа, като си нямаме лимузина да ни закара до нея, не ни чака нито водна пързалка на плажа, нито лифт и хотел на Райското пръскало.
По-добре дебел пред монитора, отколкото потен на игрището? Май проблемът не е в народа, а в Човека.
Първо трябва да пресееш овцете и говедата, пък после ни наричай народ. Ама каквото остане - с тебе сме.

Simonymous
Simonymous Day 1,871, 15:15

Тотална забрана на капутите. И без това циганите не ги ползуват : )

BobaHed
BobaHed Day 1,871, 15:20

"Така че, моя съвет е, забременеш ли, избирай си държава. Заминавай и раждай там. Така поне ще сте социално осигурени и ти и детето ти."

Sollam, ti na koja planeta ziveesh ...?

V Balgaria detskata gradina e ot 30-50leva na mesec s usigorena xrana.
V USA ti struva 1000-1400 dollara na mesec (polovin zaplata sled danaci) v zavisimots v koi grad ziveesh.

V Balgaria zenite imat godina i polovina maichinstvo koeto se zaplashta na 90% ot zaplatata.
V USA maichinstvo njama i vseki se opravja kakto moze.

Problema ne e v socialnite pridobivki i pomosht ot drjavata. Problema e v egoizma, i karierizma koito v Balgaria se e prevarnal v idol na zivota.

Po vazno neshto ot semeistvoto i decata njama, ..drugoto e boshlaf i gonene na vjatara!!!

Sollam
Sollam Day 1,871, 15:38

BobaHed Мога да ти отговоря, но ще се отклоним от основната тема на статията.
Никъде не съм казал "щатите". За мен това е най-полицейската държава на света.
Че и световен полицай се опитват да играят. Добрата стара Европа!!!
... И нека правим разлика между раждане и отглеждане, нали?!😃

Zadnik van der Gaaden
Zadnik van der Gaaden Day 1,871, 15:42

"Замисляли ли сте се за цензурата, която е навсякъде около нас? Така наречената четвърта власт в България - медиите - са сигурно толкова цензурирани, колкото са били и по времето на Соца. "

По СОЦ-а медиите се управляваха силово. Имаше цензура, теми табу, липса на информация (БТ не излъчва стъпването на американците на Луната, макар с СОЦ страните това не е крито) но хората намираха начини да се информират чрез слухове. Сега има свобода на словото, но народа пак не е информиран. И лошото е че е много по разединен и апатичен. Сега нещата се контролират от подставени драскачи и медийни политики. Силови структури държат средствата за масова дезинформация. Основно пресата засипва хората с информация като от нейното качество и количество се определя общественото мнение. Проста манипулация чрез дезинформация!

И сега си мисля във връзка с референдума за АЕЦ, дали виртуалната ни страна не е поне малко по добра и по напреднала от реалната?

Simonymous
Simonymous Day 1,871, 15:44

Всъщност, когато заимаш дете, намираш повече пари от преди това и си стягаш излишните разходи - глезотийки за колата, нов шкаф за кухнята, щото стария е грозен, алкохол, нови дрешки и т.н., и накрая намираш пари за детето. Като опре ножа до кокала нали знаете x )

BobaHed
BobaHed Day 1,871, 16:13

Sollam, dadox ti za primer USA zashtoto sam zapoznat s neshtata v taja drjava no nai veche zashtoto Statite imat nai goljama razdaemost sred razvitite drjavi.

V zapadna Evropa fertilnosta e sredno 1.5 kakto v Balgaria. S drugy dumi ako sledvame zapadno evropeiskijat model shte sarbame sashtata popara, zastarjavashto naselenie i rast na malcinstvata.

Reshenieto e drugade,..silni semeini tradicii i postavjane na karierata i egoto na vtoro mjasto!

Napalno si prav/prava kato kazvash che trjabva da "правим разлика между раждане и отглеждане" na decate, ..i tochno za tova semeinata tradicia i postavjaneto na decata pred carierata sa ot takova goljamo znachenie.

Pozdrav

Simonymous
Simonymous Day 1,871, 16:20

BobaHed, в САЩ високата раждаемост е пак при малцинствата... и червеновратниците xD

BobaHed
BobaHed Day 1,871, 16:34

USA fertility

2.09 – All races
1.84 – Non-Hispanic white
2.11 – Non-Hispanic black
1.84 – American Indian, Native Alaskan
2.06 – Asian & Pacific Islander
2.99 – Hispanic

Kakto se vizda v shtatite nai golama fertilnost imat Ispanogovorjashtite, sega da se zapitame of vsichki tezi grupi koja grupa ima nai silni semeini tradicii,...?

neis
neis Day 1,871, 22:43

Вместо да каляш тук пресата си нареди едни миди на дупето и дай да видим...

България е 4-5 милиона държава когато успешно шамаросва "веуиките сиуи" и обичайно си ядат бой от нас, така че не всички е многу ора, пауи, територии и бомби...

nekrofila
nekrofila Day 1,872, 23:29

Браво. Добре започваш кандидат президентската си кампания за следващия месец. :Д

Wickeyy
Wickeyy Day 1,872, 01:02

Проблемът ни е в народа. Самото ни възпитание е сбъркано. Нямаме примери, към които да се стремим. Всичките ни национални герои са хайдуци и мутри. Няма нито един учен или философ, или поет, който да е пример за подражание. За българите герой е не човекът, който от сутрин до вечер се блъска и се опитва да забогатее с труда си. На такива хора се присмиват (разбира се тук говоря за масата, тук- там има останали и малко свестни хора).
И обратно - ако някой е забогатял с тарикатлък, с далавери, с кражби - той е голямата работа. Надхитрил е живота, един вид. Страшен хитрец е, евала.
Това порочно мислене се възпитава от най-ранна детска възраст. Първото нещо, което се внушава на децата, е неуважение към учителите и презрение към образованието. Учителите са най-ниското социално стъпало - те са бедни, смачкани и унижавани. Ако пишат двойка на нечие дете, баща му не го наказва или насърчава да учи, а отива да се разправя с "тъпите даскали". Той е пратил детето си в училище не за да учи и да се образова, а за да не му се пречка вкъщи. Да избута някак училището, пък татко ще му купи диплома от който си иска университет.
Да бъде образован за българина не е достойна цел, а ненужно губене на време. Ще им учи той на тях, как па не! Има ли поне един българин, който да е успял с учене? Да, и то не един, но 95 % от тях са в чужбина, ама иди разправяй, че трябва да се учи.
Децата растат с убеждението ( отново добавям, че говоря за масата, защото съм сигурен, че иначе някой ще се разписка " ама не е вярно, аз не съм такъв .." ) , че за да успеят в тоя живот трябва да намерят лесния начин. За момченцата идеалът е да имат пищов и да мачкат слабите. За момиченцата- да имат силиконови цици и да се натискат за пари с някой чичко с пищов.
Дотам им стигат мечтите..

Wickeyy
Wickeyy Day 1,872, 01:03

Вижте ни абитуриентските балове – там трудно ще откриете амбициозни, образовани млади хора, които мечтаят да станат лекари, художници, откриватели... Ще видите едни объркани и отчаяни тийнейджъри, които вярват, че успехът в живота – това е да ядеш, да пиеш и да еб*ш. И ако може, някой друг да плати сметката.
Вижте ни студентите. Във всеки нормален народ студентите са елитът на нацията, двигателят на промените, енергията на бъдещето.
Не и при българите – тук студентите са някаква безлична маса, без никакви интереси. Идете в студентски град и ще се уплашите. Там няма нито една библиотека, но има десетки кръчми и бардаци. Живее се ден за ден сред алкохол, дрога и секс. Стават и убийства, цялото общество се вънува ден-два и се възмущава във фейсбук, после всичко се забравя и продължава по същия начин.
Когато някой усети трудност в живота, той няма на какво да се облегне. Църквата отдавна е престанала да бъде морална опора – тя е пълна със свещеници-ченгета, за които Църквата не е място на духа, а бизнес. Предприятие, което продава свещи. И архонтски титли на мутрите.
Интелигенцията е корумпирана и няма никакъв авторитет. Няма писател или мъдрец, който да говори на народа си и да споделя болките и тревогите му. Клечат гладни около масата на властта и чакат правителството да им подхвърли някой оглозган кокал. Пълни нещастници.
Българите не вярват и в правосъдието. И как да вярваме, като в цялата ни история няма нито един осъден голям бандит. Присъдите са за бедните. Богат в затвора няма.
Най-големия парадокс е, че не никой не вярва на политиците, но продължават да гласуват. Не защото се надяват, че нещо ще се промени, а за да прее*ат някого. Винаги се гласува „против“ , а не „за“ . И след изборите разбират, че всъщност са гласували против себе си. И псуват. И чакат следващите избори, когато отново ще са „против“ . Ей така, напук.

Wickeyy
Wickeyy Day 1,872, 01:03

В България не можеш да разчиташ на никого, защото тук думата не е закон. Всеки ти обещава всичко и не изпълнява нищо. Тук думите служат не за разбирателство, а за надхитряне. Неслучайно фолклорният ни герой се казва Хитър Петър – дребен селски тарикат, който постоянно прецаква другите.
Някой би казал, че такъв народ лесно се управлява, защото е прост, неморален и подкупен. Но това е заблуда. Няма власт над народ, който не се страхува нито от закона, нито от Бога. Когато всеки си мисли, че всичко му е позволено, тогава никой не е свободен. Всички са роби на простотията и пороците си. Такъв народ не го чака нищо добро.
Онези от вас, които не са се примирили и все още са запазили достойнство и самоуважение, съветвам да емигрират. Благодаря за вниманието!

Simonymous
Simonymous Day 1,872, 03:17

Най-мразя, когато някой съветва хората да емигрират. Аз може да съм само едната бройка, но не искам мястото ми да се заеме от небългарин.

Varnacore
Varnacore Day 1,872, 03:24

Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"


Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!

Velin Genadiev
Velin Genadiev Day 1,872, 03:27

@Bobahead: Майчинството е 12 месеца на 90% 0т средноднвното брутно възнаграждение определено като се вземат последните 24 календарни месеца.Ако няма осигуряване за някой месец се взима минималната работна заплата за периода.Следващите 12 месеца,ако майката остане да си гледа детето както най-често се случва защото места има само в частните ясли и градини,получава 240 лв на месец+30-на лева детски.Ето това е политиката към раждаемостта.НСИ дава информация за минимално необходими около 500лв на месец на човек за задоволяване на нуждите от първа необходимост..Майките получават обезщетение наполовина...
Пенсионерите- това бреме за бюджета,чийто труд корифеите приватизират и до днес срещу скромна комисионна са следващата последна дупка на кавала."Те са си изпяли песента".Създали са база,която се ликвидира и до днес,за да има за бъдещите поколения на паразити определящи кое как да става и кой с кой бъбрек да диша.
Въпреки,жалката пародия на управление откакто имам право на глас не съм го продал и всеки път съм пускал бюлетина със избора си и надеждата,че някой пациент ще направи повече за хората и малко по-малко за себе си...
На времето е било гордост детето ти да е с висше образование,защото е струвало усилия на дядовците ни да осигурят условия за това.Сега е същото,но само образованието гарантира прогрес и нормално развитито,култивирано общество,а не комплаексирани диваци.Затова ни облъчват с простотии ежедневно.Подменят се ценностите в името на това да ни сринат като нация гордееща се с постижения във различни сфери.Да станем само бачкатори и консуматори.

Sollam
Sollam Day 1,872, 06:41

Velin Genadiev Уви, голата истина. Към това като прибавим и сумата от 3,2 млрд. за циганите в България, картината става страшна.
Един закон като китайския, (айде да не е за второ, а за трето дете), би решил кардинално проблема.

Klimentie
Klimentie Day 1,872, 07:24

sshto i pri nas 😕

ThracianWarrior
ThracianWarrior Day 1,872, 08:55

"Велики Българи" - с малки букви се пишат и двете думи. Иначе нещата отиват на добре, просто темпото е съвсем бавно, но след 20-на години ще бъдем средно богата държава за стандартите на Европа и тогава и естественият ни прираст ще стане положителен. В дългосрочен план всичко ще е наред, държава на 1400 години няма да изчезне заради 100-на години лоша икономическа ситуация.

ThracianWarrior
ThracianWarrior Day 1,872, 08:58

"Velin Genadiev Day 1,871, 14:53

След промените това,което се случва е умишленото деградиране на ценностите."

Умишленото деградиране започва от 1945г. когато комунистите избиват цвета на българската нация.

Mr. Yanakiev
Mr. Yanakiev Day 1,872, 11:43

Съжалявам за леко негативния коментар но, не сме народ! Нормално ли е да се чувстваш чужд сред свои? Всеки път като се прибирам в България, се започват опитите да те прецакат още със слизането от автобуса на автогарата в София. Колкото по-рядко си идвам толкова по-добре се чувствам!

hanibalbg
hanibalbg Day 1,872, 12:30

Сериозен проблем в държавата е и проблема с циганите.
Крайно време е всеки да се замисли сериозно по този въпрос, а не да си затваряме очите и да се държим все едно нищо няма, и всичко ни е наред.
Крайно време е власт-имащите да спрат да вземат пари за да си трае държавата и за да си ги държим в България.
Крайно време е да се разбере че България е за българите, така както всяка нормална европейска държава.

И трябва вече всички да проумеят че бъдещето на България не е с 50% население цигани - това няма да е България. Или ще се приобщават, и ще започнат да живеят като граждани на държавата в която са - а именно като българи, или да си ходят някъде другаде, и там да си правят циганииите.

От линка даден в статията:
Издръжката на ромите е достигнала до 3,2 млрд лева. Явно е че това спъва държавата и развитието на икономиката. Издържаме ги и си ги гледаме като деца - как да сме добре тогава.
Намаляла е интелигентността на нацията. Основна причина за това са пак ромите - на едно от водещите места сме по необразованост при децата. Не заради друго, ами защото сигурно 25-30% от децата, раждащи се в България, са цигани.

Не казвам че основната причина да сме зле са циганите - далеч съм от тая мисъл. Но тоя проблем го има, и ако искаме след 50 години да има България, ако искаме да има бъдеще в България за нашите деца - то трябва да се направи нещо отсега. Колкото повече нищо не се прави, толкова по-зле става, докато в един момент просто ще бъде вече късно.

Ulrezaj
Ulrezaj Day 1,872, 14:18

Dnes bg ..... просто немам думи от какви неща се депресирате :Д :Д :Д

Kpakpa
Kpakpa Day 1,873, 01:24

Пресата нали затова се казва "преса", защото трябва да те депресира 😉

honey-bunny
honey-bunny Day 1,873, 02:34

"...след 20-на години ще бъдем средно богата държава за стандартите на Европа и тогава и естественият ни прираст ще стане положителен. В дългосрочен план всичко ще е наред, държава на 1400 години няма да изчезне заради 100-на години лоша икономическа ситуация."

ThracianWarrior, ти да не си на щат към Социалното Министерство? Не знам в какъв филм живееш, обаче това, което пишеш са абсолютни фантастики. Първо - не може да говориш от еволюционна гледна точка и да взимаш близките 20 год. Второ - за тази социална пропаст, която е зейнала в момента, имаш прекалено размита представа за реалните размери на бедствието.
Малко статистика - само за 2012г. бебетата са с 5 000 надолу спрямо 2011. Ако тази ситуация се запази, след по-малко от споменатите от теб 20-тина год.ще сме около 6 млн. Би трябвало да си наясно, че идва момент, в който тези процеси стават необратими. Застаряващо население, което се стопява с такива бързи темпове като нашето трябва да бъде спасявано сега, а не след 10год. Е, винаги ще остане ромското население - ако и те се броят за положителен прираст - може и да се окажеш прав. Но в момента ситуацията в България е сравнима с тази в африканските републики, а не с европейските /минимална работна заплата 310 лв?! Майчинство 240 лв?! / Не знам на теб как ти се виждат, но за мен лично условията за отглеждане на дете в България са под критичния минимум. И 1400 години история изобщо няма да те спасят ако ситуацията не се промени и спешно не започне да се действа по увеличаването на прираста. А с това, което предлага държавата в момента като условия за отглеждане на дете – няма как да стане.

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,873, 03:55

Ами правете любов, деца. Отглеждайте и възпитавайте в най-обикновените човешки ценности...Тогава всичко рано или късно ще си дойде на мястото.

Simonymous
Simonymous Day 1,873, 04:42

Да изгорим всички капути!!! И циганите случайно да попаднат в пещта! xD

honey-bunny
honey-bunny Day 1,873, 06:00

Правенето е лесно. Въпроса е какво го правим след като се появи..Защото само на едното голо възпитание не се живее.

Ulrezaj
Ulrezaj Day 1,873, 08:08

@honey-bunny тия глупости къде ги четеш/слушаш ? Слушай принцесата и прави деца а не философствай по онлайн форуми и игри! Млади момичета а ревете кат стари баби... пфу пфу ...

Princess Aspas.BG
Princess Aspas.BG Day 1,873, 09:48

Ще си позволя да цитирам доктора довел синовете ми на бял свят "Неотгледано дете няма. Който иска, намира възможност да си гледа децата. Другото е оправдание за собствения ни егоизъм, бягане от отговорност и мързел."...Нещо такова ми каза преди години, когато се чудех дали да си имаме второ дете. И между другото, оказа се напълно прав.: )

honey-bunny
honey-bunny Day 1,873, 11:15

Добре, че съществуват такива като теб TrollBG, че да ми казват какво трябва да правя, без и те самите да имат реална представа как трябва да се случи - предполагам не е случайно, че ника ти е този. Не се притеснявай - не възнамерявам да ти бъда конкуренция в троленето. /който ме познава, знае, че за времето прекарано в тази игра имам не повече от 2-3 поста в тотал./ Аз ти дадох аргументи, а ти се опитваш да ми дадеш наклон на нещо, което нямам. Безмислено.

Принцесо, предполагам, че си права. Може би идеални условия никога няма да се появят...И все пак лошо ли е да искам най-доброто? Лошо ли е, че искам да му дам безгрижно детство? Обвинете ме. Но аз не се чувствам лоша затова, че няма да подпомогна тази държава, докато и тя не направи същото за мен. Държава, която се чуди как да ме обира всеки ден и когато най-много имам нужда от нея, тя да не е там за да ми отвърне със същото.

Velin Genadiev
Velin Genadiev Day 1,873, 11:45

Когато създадеш идеалните условия за дете ще е късно и след като дойде ще съжаляваш за пропуснатото време.По-добре да е трудно,но с деца отколкото сами,освен ако егоизма е повече от желанието за деца де.🙂

honey-bunny
honey-bunny Day 1,873, 12:43

http://www.novini.bg/news/110047-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-2012-%D1%82%D0%B0.html

Ако оправдавайки се с егоизма на отделни индивиди може да се обяснят тези цифри...Трябва да сме ужасно егоистична нация. Но ако е така - това не е ли още един пирон в ковчега на и без това загиващата ни държавица?
Velin Genadiev и ти имаш доста право, не ме разбирай погрешно, просто не съм съгласна, че трябва да създам поколение само защото обществото го е възприело като някакъв вид ценност. Да, аз също мечтая да стана родител. Но не и на всяка цена.Не и с цената на друг обречен човешки живот.

Acceptit
Acceptit Day 1,873, 12:48

Ето го и другият проблем,повечето просто си чешем езиците пред клавиатурата и на масата,станете,направете партия,вземете изборите и оправете държавата,ако имате нещо да предложите народът ще ви избере...ама няма,нали? 🙂

Iliya The Great
Iliya The Great Day 1,875, 07:21

...

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.