Ambient on/off

Join the new world

 

Територијална поделба

Day 1,845, 06:14 Published in Republic of Macedonia (FYROM) Republic of Macedonia (FYROM) by M.I.K

Ова е репост (со мали додавки и модификации) на статија која излезе вчера од профилот на FamilyAerodrom, во која имаше само фактичка статистика за процентите на Македонците и сограѓаните Албанци во западна Македонија пред територијалната поделба во 2005 и после неа. Некому тоа му сметало и решил да ја пријави.

Статијата беше избришана набрзо од неразјаснети причини.
Затоа ја реобјавувам во име на вистината.


Година 2005.

Годината кога САД не признаа под уставно име, на само 2 дена пред одржувањето на референдумот со кој Македонија требаше да ја спречи поделбата на својата територија меѓу сограѓаните Албанци и Македонците.

Територијалната поделба која најверојатно беше создадена од надвор, а требаше да ја реализираат тогашните Претседател и Премиер на РМ, со која на речиси сите општини во Западна Македонија треба да им се смени етнографската слика, за да станат општини со доминантно Албанско население.
Нормално, референдумот не успеа поради настанатата ЕУфорија од признавањето на САД иако според сите анкети и расположението помеѓу населението, имаше сериозни индиции дека ќе успее и покрај огромната пропаганда на тогашната власт против тој референдум.
А за да се потсетиме на размерите на таа пропаганда ќе направиме една мала паралела.
Тогашните медиуми вриеа од спотови против тој референдум и против организаторите на тој референдум, како што денес вријат реклами и спотови за направени улици, фонтанички, сечење црвени ленти во глобала и нормално против...му го знаете името.

Останатото е историја која кулминираше деновиве со сосема легитимната, но не наивна и без длабока порака, прослава на 100 години од Албанското знаме.
Дури и шизикот со калашот „играчка“ кој стоеше на жардињерите на булеварот, не беше случајно застанат баш таму.
Практично, другарите си ја обележаа територијата и си го продолжија сонот кој официјално им започна во 2001ва.ТЕРИТОРИЈАЛНА ПОДЕЛБА ДОНЕСЕНА ВО 2005 ГОДИНА

1. Општина Гостивар која според старaта поделба имаше 26,54% Македонци, со припојување на општините Вруток, Долна Бањица, Чегране и Србиново се намали бројот на Македонците на 19,77%. Со ова одредбите од Рамковниот договор не важат за Македонците на локално ниво како малцинство.

2. Општина Тетово според старата поделба имаше 28,17% Македонци, со припојување на општините Џепчиште и Шипковица нивниот број се намали на 23,16%, со тенденција да опадне под 20% поради високиот наталитет и константното доселување на Албанци од Косово, а со тоа Македонците да се најдат во иста ситуација како во Гостивар.

3. Општина Струга имаше 47,94% Македонци и тие беа најбројни во општината, и со припојување на општините Велешта, Делогожди, Лабуништа и Луково бројот на Македонците опадна на 32,09%, а на Албанците се зголеми од 41,54% на 56,86%.

4. На руралната Општина Чашка во Велешко (регионот Азот) покрај општините Богомила и Извор и се придадоа и селата Горно и Долно Јаболчиште (од Општина Велес) населени исклучиво со Албанци па така бројот на Албанците од само 7,47% скокна на 33,06% и со тоа ова историски-важното македонско подрачје станува двојазично со тенденција, поради големиот наталитет во албанските села, а нискиот во македонските оваа општина за некое време да стане мнозинско албанска.

5. На Општина Долнени која се наоѓа во северниот дел на Пелагонија (Прилепското поле) и се придодаде општината Житоше па бројот на Македонци се намали од 41,79% на 36,57%,а бројот на Албанците и Бошњаците се зголеми (од 21,22% на 26,37% на Албанците и од 14,10% на 17,36% на Бошњаците) со што Долнени стана предоминантно муслиманска општина.

6. Со припојувањето на општините Сарај и Кондово на Градот Скопје бројот на Албанците се зголеми од 15,30% на преку 20% со што главниот град на Република Македонија стана двојазичен. На Скопје му се придадоа уште 229 км квадратни и голем број села кои (некои немаат ни канализација ни телефонска мрежа) кои се оддалечени и повеќе од 20 км од него.


Во територијалната поделба беше опфатена и општина Кичево со доминантно Македонско население, на која требаше да и се додаде општина Зајас за да Македонското население падне под 50%.
Но поради жестоките немири кои избувнаа во Струга против територијална поделба на РМ и од кои тогашниот премиер на владата, кој дојде во Струга да ја убедува разбеснетата толпа дека поделбата е за доброто на РМ, едвај спаси жива глава, откако жестоко реагираше многубројната специјална полиција која дури после 2 саати успеа да го извади тогашниот премиер надвор од градот.
За жал поделбата на Кичево беше САМО одложена за 5 или 10 години.


Деновиве дојде цехот да се плати и можеме да видиме дека таму се вее Албанското знаме на јарбол предвиден за државното знаме.-Факт е дека однесуваме кон државава многу ноншалантно.
-Можеби тоа е ок и кул.
-Можеби и не заслужуваме своја држава.
-Можеби време е да ја затвориме државава и да бидеме авангарда која ќе укине државност, граници, национални симболи и националности и ќе биде прва територија која ќе нема национално име и ќе се нарекува Првата Авангардна Територија на Планетата Земја населена со Првите Авангардни Земјани.
Што знам.

 

Comments

M.I.K
M.I.K Day 1,845, 08:04

-Територијална поделба-
(Избришаната статија на ФамилиАеродром)

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2171601/1/20

Red Stefan
Red Stefan Day 1,845, 08:12

о/

Plainswalker
Plainswalker Day 1,845, 09:17

сега ми е јасно што зборуваше вчера и не, немаше врска со ова

Shqiponja2Krenare
Shqiponja2Krenare Day 1,845, 13:07

heheh a zosto Gruevski go zapre popisot be decki...matematika mu bila losa...Albancite ke bea povise od toa sto predvidele:D:D

Shqiponja2Krenare
Shqiponja2Krenare Day 1,845, 13:08

Za 10 godini ke bidete malcinstvo vo ova vestacka drzava.Tito vi dade i drzava i nacionalnost.hehe vie ne ste makedonci tuku srbi i bugari 🙂

M.I.K
M.I.K Day 1,845, 15:36

LOL Plainswalker my bad xD

M.I.K
M.I.K Day 1,845, 15:39

Shqiponja,popisot se odlozi poradi falsifikat t.e.se popisuvaa lugje po selana vo zapadna Makedonija koi ne ziveat tamu so godini i lugje koi voopsto ne se ni rodeni vo Makedonija,a toa se pravese posto nemase da se stigne do izmislenite 25% Albanci vo MK;)
Daj da ne se lazeme, isti lugje se popisuvaat vo Srbija,Kosovo,Makedonija i Crna Gora:)
Na krajot od denot ne e ni bitno kolku ste.Isto sonce ne gree site.Ako vi se svigja ovde bujrum ke pieme kafe i ke igrame tabla. Ako ne,fala prijatno.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.