Ambient on/off

Join the new world

 

Първият самурай стъпил на българска земя

Day 1,820, 08:13 Published in Bulgaria China by Emil Mirchev

Здравайте сънародници,
днес ще ви покажа една история,която поне на мен ми хареса(надявам се и на Вас да Ви хареса).


Чували ли сте името Сейго Ямадзава?

Сейго Ямадзава е роден през първата половина на XIX век в Япония, в префектурата Кагошима. Той е бил с благородно потекло и още от малък е показвал едни от най-типичните и висши ценности и характерности на японското общество. Сейго приел самурайския код на честта – бушидо, като своя религия. Известен бил със своята огромна храброст и твърд характер и подобно на други японци от самурайското общество – със страстта си към алкохола. По време на жизнения си път участва в една от най-значимите битки в модерната история на Япония – между войските на феодалния владетел на Чошу и армиите на японския Шогунат. Вследствие на проявите си в боя, Ямадзава е приет в императорската армия. Продължава да жъне военни успехи и се издига до чин майор, след което напуска Нипон за да усъвършенства уменията си в САЩ и Франция.
Именно през 1877г. се замесва и в политиката като японски пратеник в Руската императорска армия. Пристигането му обаче съвпада с началото на Руско-турската освободителна война. Майор Ямадзава е пратен на фронта – разбира се, само като наблюдател. Той става свидетел на няколко сражения и е удивен от смелостта на руските войници, които проливат кръвта си по бойните полета на България. Сейго Ямадзава започва да изпитва онова така далечно за нас и типично за японците чувство на дълг. Той категорично заявява пред командващия руските войски, че иска да вземе участие. От страх с предстоящи скандали с Япония, генерал Затов го кара да подпише следното писмо: „Желая от душа и сърце да участвам в третата атака на Плевенската крепост, в дивизията на белия генерал Скобелев!”. След подписването майорът е назначен за командир на взвод и пратен на бойното поле. В деня на битката той се обръща към подчинените му войници с помощта на един френски преводач с думите:
„Момчета, тъй като аз не говоря руски, а вие не знаете японски, по време на атаката няма да ви давам никакви заповеди. Следете ме и правете това, което аз правя. Имам едно единствено изискване – бъдете бързи като светкавици. Разчитайте повече на своите щикове и приклади, отколкото на куршумите. Раниците и багажа си оставете тук, в окопите.”. В началото на боя японецът се явил в своето традиционно бойно облекло, а единственото му оръжие било катаната (самурайският меч). Той се хвърлил смело в атаката на Плевенската крепост.

След войната Ямадзава е удостоен с почетен орден от самия руски император. Той отпътува към Азия, където дълги години служи в Китай. При завръщането си в Нипон е награден и му е присъдена благородническата титла барон. Сейго умира през 1897г. от тежко белодробно заболяване.
 

Comments

Nniikkoo
Nniikkoo Day 1,820, 08:50

Интересно

3a 6upaTa Te yTenax
3a 6upaTa Te yTenax Day 1,820, 09:08

Не го бях чел това.

iezavel
iezavel Day 1,820, 10:01

Браво приятел ,сетил си се за тоя японски юнак!Между другото наскоро бяха издирени роднините му в Япония.Държат някаква тренировъчна зала доколкото си спомням.Впрочем в руската армия е имало и други японци със сигурност край Стара Загора загива един от тях!Там на бойното поле след години е намерен самурайски меч,а се знае,че самураите ходят с тях и в тоалетната!

Bardokva
Bardokva Day 1,820, 10:52

Много хубава статия Лемо,само да добавя,че достига до чин генерал-лейтенант!

buba4ko
buba4ko Day 1,820, 11:19

жалко че няма подробности как тоя пич е разсичал чифутите с тоя меч - нали с него може спокойно да разсичаш хора

Konstantin id
Konstantin id Day 1,821, 00:43

Трета статия за този барон за 2012г. в българската преса.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.