Ambient on/off

Join the new world

 

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ή ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ?

Day 964, 06:28 Published in Greece Greece by NTEMIS

Αυτό το άρθρο θ' ασχοληθεί κυρίως με την αποσαφήνιση κάποιων σημαντικών εννοιών μέσα από τις ιστορικές τους φάσεις που έχουν να κάνουν με την Πατρίδα και το Έθνος.
Κατ αρχήν οι άνθρωποι αποτελούν μέρος του ζωικού βασιλείου και διαφέρουν μόνο στην λογική από τα υπόλοιπα ζώα. Χωρίζονται σε φυλές, οι οποίες αποτελούν μια βιολογική πραγματικότητα, με βάση κυρίως το χρώμα. Το αν θα είσαι Έλληνας, Γερμανός ή Ιάπωνας είναι καθαρά τυχαίο γεγονός. Όταν μια φυλή καταφέρει να αναπτύξει πολιτισμό αρχικά γλωσσικό και ακολούθως επιστημονικό ανάγεται στο φαινόμενο που ονομάζουμε έθνος. Γι αυτό το περιεχόμενο της λέξης έθνος περικλείει την πολιτισμένη φυλή η οποία έχει συνοχή και διακρίνεται από τις υπόλοιπες ως προς την γλώσσα, τη θρησκεία, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα κλπ.
Σε ατομικό επίπεδο ο άνθρωπος έχει έμφυτο το αίσθημα του πατριωτισμού, δηλαδή της αγάπης προς την πατρίδα. Πατρίδα εννοούμε τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο ζει ένας λαός. Στην Κρήτη η Πατρίς ονομαζόταν Μητρίς γιατί η οικογένεια ήταν μητριαρχική. Η μεγάλη σύγχυση που επικρατεί είναι στο ποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας προς το έθνος, δηλαδή το σύνολο των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων μιας φυλής, ενός λαού. Η πρώτη έννοια είναι ο εθνισμός, η οποία όμως σημαίνει μονάχα αγάπη προς το έθνος χωρίς συμμετοχή και δράση για την συνέχιση του. Η δεύτερη περικλείεται στην λέξη εθνικισμός, δηλαδή την αγάπη προς το έθνος και ο αγώνας για την επιβίωση και επικράτηση του. Πολλοί πιστεύουν ότι ο εθνικισμός είναι ταυτόσημος με την φασιστική ιδεολογία, δηλαδή κάτι το ακραίο και το ξένο.
Ας δούμε όμως τι έγραψε ένας από τους μεγαλύτερους δημοκράτες του 20ου αιώνα(γι αυτή του την δημοκρατικότητα φυλακίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1922), ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

« Ο ιμπεριαλισμός και ο Εθνικισμός έχουν την αυτήν ρίζαν, το κοινωνικόν ένστικτον. Αλλ’ ενώ ο εθνικισμός θέλει την σύμπτωσιν κρατικών και εθνικών ορίων, ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει την επέκτασιν των κρατικών ορίων πέρα από τα Εθνικά. Ο εθνικισμός ενός έθνους αναγνωρίζει και συμβιβάζεται με όλους τους άλλους εθνικισμούς, ως εκ τούτου έχει αμυντικόν χαρακτήρα και ημπορεί να αποτελέση την βάσιν ειρηνικών σχέσεων των εθνών, αποτελεί τον αλτρουϊστικόν εθνικισμόν, όπως είπαν. Ο ιμπεριαλισμός ενός Κράτους αποτελεί κατ’ ανάγκην άρνησιν των άλλων ιμπεριαλισμών, ημπορεί να συμβιβασθεί με αυτούς μόνον προσωρινώς και διά τούτο έχει επιθετικόν χαρακτήρα.»


Οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον «καλό» πατριωτισμό με τον «κακό» εθνικισμό. Ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να συγκριθούν. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η διαβολή και διαστρέβλωση μιας καθαρά αγνής περιεχομένου έννοιας. Τέλος ο εθνικισμός είναι κοσμοθεωρία και όχι ιδεολογία διότι απαντά σε καίρια υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου και δεν βασίζεται σε συγκεκριμένες θεωρίες όπως ο σοσιαλισμός και ο κουμμουνισμός.

 

Comments

Pavlos Melas II
Pavlos Melas II Day 964, 06:34

v

FHRITP
FHRITP Day 964, 06:42

voted

xam xam
xam xam Day 964, 06:45

"Σε ατομικό επίπεδο ο άνθρωπος έχει έμφυτο το αίσθημα του πατριωτισμού, δηλαδή της αγάπης προς την πατρίδα. Πατρίδα εννοούμε τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο ζει ένας λαός."

Και οι αναρχικοί το ίδιο πιστεύουν απλά δε χρησιμοποιούν τον όρο πατρίδα.

"ο εθνικισμός θέλει την σύμπτωσιν κρατικών και εθνικών ορίων, ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει την επέκτασιν των κρατικών ορίων πέρα από τα Εθνικά"

Αν ο εθνικισμός δεν είναι ιμπεριαλισμός τότε γιατί έχετε φαγωθεί με την Τουρκία τόσο πολύ κι αλύτρωτες πατρίδες κλπ κλπ ?

εθνισμός (υγιής πατριωτισμός):
ιδεολογική στάση που προωθεί την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης χωρίς να δείχνει περιφρόνηση απέναντι στην ιστορία και την ταυτότητα άλλων εθνών, για τον εθνικισμό απλά σβήστε το χωρίς

Ο εθνικισμός μόνο στην απελευθέρωση βοήθησε κι αυτό γιατί παρήγαγε περισσότερο μίσος σαν κινητήρια δύναμη από ότι θα προκαλούσε ο εθνισμός. Θα με πεις τότε οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι οπότε λογικό να παρασύρονται εύκολα... Όπως λέει κι ο συγγραφέας μέρος του ζωικού βασιλείου είναι

keftes
keftes Day 964, 06:48

Κάντε report κι αυτό να τελειώνουμε. Περαστικά...

NTEMIS
NTEMIS Day 964, 07:00

ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΦΤΕ

Rauf Raif Denktas
Rauf Raif Denktas Day 964, 07:44

vale fina

e-petros
e-petros Day 964, 07:56

voted

Palaiologos21
Palaiologos21 Day 964, 08:00

voted

rasoforos
rasoforos Day 964, 08:36

Εγω εχω εναν ορισμο για το τι ειναι Πατριωτισμος και τι Εθνικισμος...

1. Πατριωτισμος. Ανεξαρτητως κομματος,χρωματος,ιδεολογικων και πολιτικων θεσεων αγαπαω την πατριδα μου και ξερω και τους λογους.

2. Εθνικισμος. Φοραω Ναζιστικο συμβολο για 10 μερες στο erepublik και οταν με ρωτανε γιατι τους λεω 'Ειναι νομιμο δεν ειναι'; Κατα τα αλλα λεω και καλα οτι ειμαι Ελληνας.

Πως τον βλεπετε τον ορισμο;

MaDneSS21-R21
MaDneSS21-R21 Day 964, 10:15

voted

NTEMIS
NTEMIS Day 964, 11:03

ΝΟΜΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΕ!!!
ΑΝΟΜΗ Η ΑΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΤΕ REPORT ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ "ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ" ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΣΑ( ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΗΞΑΤΕ) ΤΙ ΕΣΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ AVATAR KAI TO ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ.
ΑΛΛΑ.....ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ? ΔΕΝ....ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΕ!
.-

agriniotis6
agriniotis6 Day 964, 15:42

Και που κατέληξες ρε αδερφέ με τον μαίανδρο...Οτι οι αρχαίοι Έλληνες που στολίζαν με αυτό το σύμβολο τους τοίχους τους ήταν οπαδοί του αρχαίου Ράιχ;

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.