Как да се кандидатираме за депутат и после какво да правим

Day 946, 01:10 Published in Bulgaria Bulgaria by sKru4a

На 25-ти всеки месец се провеждат изборите за депутати, на които се определя кои ще съставят следващия месец конгреса.

Конгресът в еБългария, както и в повече страни, се състои от 40 души. По 6 души влизат от всеки регион плюс 4 играча, събрали най-много гласове от останалите.

По принцип всеки играч над 15 левел може да се кандидатира. Това става в периода от 16 до 23-ти, когато ти изкарва и подканянето на началната страница.

Кликни за пълен размер

Като цъкнеш там отиваш на страницата на партията си, откъдето можеш да подадеш кандидатурата си.


Като го цъкнеш ще те пита за линк към платформата ти (наистина е хубаво да имаш такава) и бутон "Съгласен", с който всъщност се съгласяваш да участваш на парламентарните избори за партията си от региона, в който се намираш.
Ако нямаш вестник, от който да си пуснеш презентацията, използвай форума.

Кликни за пълен размер

На самите избори от всяка партия могат да участват по не повече от 6 кандидата от регион. Така ако например от Обединена България за Русе има 8 души, които искат да се състезават, от тях могат да участват само 6. Кои са тези 6 избира партийния председател на 24-ти.

Така.. Това е кандидатирането - по-лесната част.

<img src="http://imgur.com/NNAou.png" /><img src="http://imgur.com/E3FfK.png" />

Ако те изберат ти автоматично получаваш медал за това, че си избран, 20 точки опит награда + карта за съкровище, като е традиция златото от него да се дарява на БНБ (даже много от избраните депутати го закръглят до 5 злато ако изтеглят по-малко). Също така не можеш да напускаш еБългария докато си депутат.

Освен тези 3 придобивки има и друго, по-важно - ти получаваш правото да гласуваш и предлагаш закони.
Всеки един депутат има право на 2 закона, които може да предложи по време на мандата си. Повече ги изхабяват за опит (всяко гласуване на закон ти носят 5 точки опит), но има и хора, които действително вършат нещо с тях.

Законите могат да бъдат:
<img src="http://imgur.com/qdI83.png" />

* Възнаграждение за новите играчи: Това е началната сума, с която започват новите играчи. Минимумът е 5 лв (и е хубаво на толкова да си остане)
* Дарете: От тук можеш да предложиш дарение към определена организация в играта. Това се използва за прехвърляне на средства от хазната към Българската национална банка с цел по-лесното им управление (от хазната могат да се използват общо-взето само за атака, обявяване на война, подписване на алианс или мир и начална сума за новите играчи)
* Печатане на пари: Това е .. Ами, за печатане на левове срещу злато 😉
* Данъци: От тук се предлагат промени върху данъците за различните индустрии. Данъците са ДДС, ДОД и мито, като единствено суровините нямат ДДС.
* Минимална заплата: Тук минимумът е 1 лв, като след като се определи минималната заплата работодателите не могат да наемат работници на по-ниска.
* Импийчмънт на президента: Това е малко по-особен закон. Тъй като свалянето на президента си е бая сериозна мярка, тук се иска поне 66% от депутатите да са съгласни, за разлика от 50-те процента, които се искат за останалите закони.
* Осигури гражданство: Освен да се гъбарка със законите депутатът има право и да одобрява молби за гражданство (по 14 на мандат). Практиката е да се дават гражданства само на българи и то след проверка.
* Национална чат стая: От тук може да се предложи смяна националната чат стая, като се посочи id-то й.

Както забелязваш почти всички закони са от икономически характер, затова е силно препоръчително да не се кандидатираш освен ако не разбираш поне малко от икономиката в eRepublik! Депутатското място няма пряко отношение нито към армията, нито към менторската програма, нито към някоя друга структура, така че ако искаш да помогнеш за това не е нужно да се тикаш в конгреса!

<img src="http://imgur.com/NNAou.png" /><img src="http://imgur.com/E3FfK.png" />

И тук, както и на много други места в играта, има бъг. Ако през този месец си бил депутат, когато отидеш да се кандидатираш за следващият ще ти изкара бутоните 'Resign candidacy' и 'Edit presentation' все едно си се кандидатирал. Това е бъг. Просто натисни 'Resign candidacy' и после се кандидатирай наново ако искаш.