Ръководство за участие в битки (не само) за новите играчи

Day 930, 17:54 Published in Bulgaria Bulgaria by Papen83

Настоящата статия преведох, допълних и адаптирах, след като ми беше посочена от pernik1948. За пръв път моля за вот, тъй като целта й е да достигне, до когото е предназначена – бебетата от новия бейби бум. Затова не се щадете и гласувайте. Ако има нещо за поправяне или допълване, коментирайте под статията.

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор: Каква е целта на това ръководство?
Част 1: 10 основни факта/правила за битките
Част 2: Процедиране при битка
Част 3: Заповеди на Armeiski vestnik
Част 4: Стратегически съвети за всекидневните битки
Част 5: Често задавани въпроси
Част 6: Препоръчителни вестници, ръководства и полезни интрументи
_______

ПРЕДГОВОР

Каква е целта на това ръководство?

С оглед на текущия бейби бум в наш интерес е да се публикува едно подробно и актуализирано ръководство за провеждане на битки, което има за адресат обновеното ни цивилно население. Акцентът в настоящето ръководство е поставен върху следните точки:

1. Заповедите в Armeiski vestnik, като задължение за всички организирани бойци.

2. Графичен анализ на бойното поле, както и на други страници в играта отнасящи се до военното дело.

3. Представянето на сбор от полезни ръководства, инструменти и вестници относно стратегиите при участие в битки.

4. Вменяване на по-осезателно чувство за колективно участие на всички граждани, които имат желание да участват в битките.

Част I

10 Основни факта / правила за битките

1. Armeiski vestnik е официалният бюлетин на армията, съдържащ информация относно това къде и кога е препоръчително да се бие населението, за да е най-оптимален ефектът от участието на гражданите ни в битките. Абонирайте се за този вестник и го четете всеки ден ПРЕДИ да се биете. Ако в него все още не са посочени конкретни инструкции, почти сигурно е, че най-добре е да изчакате по-дълго, преди да се биете в съответния ден.

2. Можете да участвате в битки при достигане на ниво 3 в играта.

3. Всеки бой намалява здравето ви с 10 точки.

4. Не можете да се биете, в случай че здравето ви падне под 40 точки.

5. Можете да се лекувате (т.е. да възстановявате здравето си) само ВЕДНЪЖ на ден, СЛЕД като сте приключили с боя за съответния ден. Можете да възстановите до 50 точки здраве, загубени в битките, ако живеете в регион с болница Q5 (т.е. с качество 5). Към момента такива болници има само в регионите София, Русе и Варна.

6. Можете да живеете и/или да се биете в друга държава или регион, без да е необходимо да пътувате, но не можете да използвате болницата, в случай че не се намирате в регион с такава. Ето защо е препоръчително възможно най-скоро да се установите в един от регионите с болница Q5.

7. Участието във всяка битка ви носи 2 точки опит (т.е. 10 точки при 5 нанесени удара).

8. Можете да се биете и без оръжие.

9. Всяко закупено оръжие може да бъде използвано само ВЕДНЪЖ. То ще изчезне от инвентара със стоките ви, след като натисните бутона „FIGHT” (Бий се). В случай че имате оръжия с различно качество (установява се по броя на звездите им), при всяко участие в битка ще се използва наличното ви оръжие с най-високо качество.

10. Продължителността на една битка в еРепублик е 24 часа, освен ако не бъде прекратена преждевременно от президента на някоя от страните. В случай че регионът, в който тече битката, не е запазен или превзет след изтичането на тези 24 часа, битката автоматично продължава, докато едно от тези две условия бъде изпълнено.

Част II

Процедиране при битка

Подготовка:

1. Уверете се, че се намирате в регион с налична болница, за да можете да възстановите здравето си след бой.

2. Уверете се, че вече не сте приключили с битките и лекуването в съответния ден. Тъй като можете да се лекувате само веднъж дневно, ако се биете след лекуването, няма да можете да възстановите отново здравето си. Денят в еРепублик се сменя в 10:00 часа сутринта българско време.

Стъпка 1: Проверете заповедите в Armeiski Vestnik.
Ако не сте се абонирали, го направете. При война, в която една държава е атакувала друга, вие автоматично ще можете да се биете на страната на България или нейния съюзник. В случай на въстание (така наречаната Resistance War) ще трябва да изберете дали да се биете на страната на защитниците („Зелено”) или на тази на въстаниците („Червено”). В тази ситуация е изключително важно да прочетете заповедите внимателно, тъй като избирайки бутона с грешен цвят вие всъщност ще нанесете удар срещу нас самите. Има стратегически региони, които трябва да се печелят или губят за предимство във големите войни, затова не избирайте „Зелено” на сляпо всеки път, тъй като нерядко това ще е тъкмо в интерес на противника.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* Собственик на армейски вестник трябва да бъде Bulgarian Army SO. Не се подлъгвайте в капана на фалшиви заповеди, издадени от врага. Като цяло и по принцип винаги е добре да следите кой е автор на всичко, което излиза в пресата, тъй като това ще ви ориентира по-добре в играта.

* Бутонът „Абонирай се” е в горния десен ъгъл на статията. Ако вече сте абонирани, този бутон ще се преименува в „Спри абонамент”.

Стъпка 2: Отидете на бойното поле посочено в заповедта.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

Стъпка 3: В случай че Armeiski Vestnik е указал някаква цифрова цел, проверете състоянието на „стената”, преди да се биете.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* Числото, изписано с бяло на червен фон, в случая се намира в така наречената „Ничия земя” над линията „Запази”. В този случай защитниците са покачили „стената” с малко повече от 18 000 нанесени щети над онези 9100, които са реалната стена преди започването на битката. Ако времето на битката например изтече в този момент, защитниците ще спечелят региона.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* Числото, изписано с бяло на червен фон, се намира в така наречените „Подземия” под линията „Запази”. В този случай стената е на минус 195 000 (за по-кратко -195к). В случай че времето на битката приключи при такива обстоятелства, победител е атакуващата страна.

Стъпка 4: Прочетете резултатът от битката си след всеки удар, преди да натиснете бутона „Бий се” пак. Не се бийте така, че да не може да възстановите директно здравето си.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

Стъпка 5: Щракнете върху бутона "Back to battlefield" (Към бойното поле) и след това върху връзката “Hospital” (Болница), за да посетите болницата, след като сте се били.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* След като изпълните стъпка 5, страницата на „Бойното поле” предлага линк към болницата. Той е достъпен само след като сте се били.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* Тази страница е достъпна и от профила ви като щракнете върху регионът на вашето „Местоположение”. Или пък като изберете съответния регион през „Моите места” > „Държавна администрация”. Бутонът „Излекувай се” обаче е достъпен само, когато все още можете да се лекувате. Т.е. след като вече сте се били и ако не сте се лекували вече по-рано през деня.

Стъпка 6: Щракнете върху "Heal" („Излекувай се”), за да възстановите здравето изгубено в битката. Това за вас е и краят на участието ви в битки за деня. НЕ СЕ БИЙТЕ СЛЕД ТОЗИ МОМЕНТ В СЪЩИЯ ДЕН.

Част III

Заповеди на Armeiski Vestnik

За трети път в тази статия се подчертава значението на заповедите на Armeiski Vestnik за всички нас.

Разберете едно: държавата ни е в постоянна война срещу Еден – враждебен военен съюз, който отдавна се опитва да ни подчини. Много от държавите в този съюз – Полша, Испания, Румъния и други, все още разполагат с по-голямо население от нашето и с повече злато, което могат да насочат срещу нас. Въпреки че имаме силна и отдадена на общото ни благо армия, както и стабилни съюзници, ние не можем да спечелим тази война без активното участие и сътрудничество на цялото на население. За това са и заповедите на Armeiski Vestnik.

Положението ни често е било окаяно, като врагът дори е успявал да ни заличи за кратко от картата. Благодарение и на придошлите бебета винаги сме успявали да обърнем хода на събията. Враговете ни са хитри и богати. Те опитват всячески да ни отклонят вниманието и щетите, които нанасяме на бойното поле, в маловажни битки. Затова запомнете добре: бийте се разумно, бийте се заедно и ще спечелим. В противен случай сме обречени на загуба.

Част IV

Стратегически съвети за всекидневните битки

1. Определяне на точния момент: Проверявайте изминалото време от началото на битката. Не се бийте в битки, които са започнали преди по-малко от 6 часа, освен ако наистина нямате възможност да го направите по-късно през деня.


(щракнете върху картинката за по-голямо изображение)

* В този случай часовникът показва, че до края на битката остават малко повече от 21 часа (т.е. е започнала преди около 3 часа). Затова, ако заповедите са да се биете в тази битка, е добре да го направите по-късно. По правило в битките в еРепублик въобще, който удря последен удря два пъти. Това е така, защото по-късното нанасяне на щети лишава врага от информация за това каква стена има да преодолява.

През първите 6 часа на всяка битка президентите на участващите страни имат опция за изтегляне от битката или предаване на региона без допълнителен бой в зависимост от това дали са атакуваща или защитаваща се държава. Често срещан прийом е тази опция да се използва със стратегически цели, като например поддържане на инициативата във войната. Държава, която е под атака е блокирана и не може да обявява война от своя страна. Ето защо е възможно щетите, които нанасяте да се загубят напразно, ако се биете в първите 6 часа от началото на съответната битка.

2. Оптимизирайте щетите, които ще нанесете, с оглед на бюджета, с който разполагате. Следете за дарителски акции, които раздават оръжие на населението.

3. Не забравяйте, че едно оръжие може да се използва само веднъж.

За максимизиране на възвръщаемостта на инвестициите си (т.е. нанесена щета средно на похарчен за оръжие лев), не купувайте оръжие с качество по-голямо от Q1. Да се биете два пъти с оръжие Q1 нанася повече щета на противника, отколкото да се биете веднъж с оръжие Q2. По правило оптималните оръжия са Q1, Q3 и Q5, но последните две са за по-важни и неясни като изход битки, а и не си струват за по-новите играчи, тъй като те все още нямат достатъчно голяма сила, за да направят разликата между победата и загубата в дадена битка. Докато цената на всички оръжия е еднаква за всички жители.

4. Формулата за определяне на щетата, която нанасяте при бой, е функция на следните елементи: сила, здраве, качество на оръжието и военен ранг.

Силата ви расте с ежедневни тренировки, докато военният ви ранг се увеличава в зависимост от нанесените от вас щети от момента на появата ви в играта. В този смисъл почти винаги е препоръчително да се биете с оръжие.

5. Проявявайте инициатива – задавайте въпроси и не спирайте да се учите. Колкото повече осъзнавате механиката на войната, толкова повече ще разбирате събитията на едно по-високо ниво. Така ще се чувствате и по-ангажирани в събитията, което ще направи престоя ви в еРепублик доста по-интересен от това да правите по 3-4 натискания по бутоните на мишката дневно.

Част V

ЧЗД (Често Задавани Въпроси)

В: В моя регион няма болница Q5, а не мога да си позволя билет, за да се преместя в такъв регион...
В: Здравето ми е под 40 и не мога да се бия...
В: По грешка се бих повече пъти отколкото трябваше...
В: Бих се след като вече бях ползвал болницата днес...
О: Свържете се с някой от менторите или по-старите играчи, които ще ви помогнат. Ако прегледате пресата, ще видите, че има постоянни организирани структури и инициативи, които са точно за вашия случай, и ще получите билет, подаръци за възстановяване на здравето си или каквато помощ ви е необходима, за да нормализирате функционалността си. Внимавайте да не повтаряте същата грешка друг път.

В: Мога да си купя подарък и желая да го направя, за да си повиша здравето. Как мога сам да си подаря подаръка?
О: Като напреднете с нивата ще е по-лесно, тъй като е вероятно да имате и собствена организация или поне достъп до такава. Тогава от акаунта на организацията можете да закупите желаните подаръци (или пък предварително да ги прехвърлите там от собствения си акаунт) и от там да си ги подарите чрез бутона „Подари подарък”. Добре е да знаете, че има лимит от получаване на 10 точки здраве от подаръци дневно, така че наистина внимавайте да не прахосвате здравето си по глупав начин отновно след като вече знаете как да избягвате това. Поне докато сте бебета все пак се ползвайте от специалните ментори и предвидените за вас организирани акции, тъй като така ще получите помощта безплатно, а и ще установите контакт с хора, които ще могат да ви помогнат и при следващ случай

В: Искам да живея в родния си регион, но там няма болница Q5…
A: Трябва да разберете, че това е игра. Всеки е привързан към родното място, но в тази игра поставянето на болница Q5, освен че е доста скъпо, е и преценено в стратегически контекст. Решението къде да има болници се взима от конгреса. Така че се очаква да се примирите и да се преместите в регион, в който има такава болница, за да може да сте наистина полезни на еБългария. По-късно в хода на играта е съвсем възможно да се появят болници и в други наши региони. Но в еРепублик всички играем отборно и разделението на болниците (а понякога дори и на населението) по региони е съобразено с националните ни цели.

В: Родният ми регион е под атака! Не искам да завземат родния ми регион...
О: Повярвайте никой от нас не иска това. Но заповедите на Armeiski Vestnik трябва да се спазват дори и цената да е временното предаване на даден регион на врага за ден два. Крайните цели на тези заповеди винаги са свързани с това да направим абсолютно всички наши региони по-силни с времето. А факторите, които влияят на това, са комплексни като често са обвързани със съдбите и на други еНации. С времето е добре да се опитвате да разберете кое поражда необходимостта от съответните решения и кое ни ограничава да вземем други. Всички се надяваме от бебетата да излязат нашите бъдещи генерали, които ще взимат още по-добри решения, но поне отначало е добре просто да знаете, че армията и държавата се управлява от хора, които знаят какво правят. А това именно е винаги продиктувано от общия интерес и благосъстоянието на всички еБългари. Имаме нужда от участието, сътрудничеството и отдадеността на абсолютно всички, за да постигнем тази цел.

В: С какво друго мога да помогна на страната ни във войната срещу ЕДЕН?
A: Всъщност е сигурно, че има много, с което да помогнете. На първо време е особено важно да научите къде реално се случват нещата – ще намерите линкове към форуми и чат каналите на еБългария и на армията. Четете пресата, тъй като там често ще намирате полезна информация, а и може да участвате в дискусиите със съвсем свои идеи под формата на коментари под съответните статии, без дори да имате свой собствен вестник. Казано между другото не прибързвайте да си създавате вестник при първа възможност, тъй като не е много евтино, а и е вероятно все още да няма наистина какво съществено да кажете, преди да сте разбрали от къде духа вятъра. Намерете приятели в играта, които можете да насочите към това ръководство. А още по-полезно би било да докарате и нови хора в еРепублик, с които да постигнем заедно целта ни – една по-силна и по-щастлива еБългария.

В: Имам въпрос, който не е посочен тук...
О: Без да се колебаете, го задайте по-долу във формата на коментар.

Част VI

Препоръчителни вестници, ръководства и полезни инструменти

Препратки към всички линкове необходими за военното ви обучение, както и IRC каналът на армията ни ще намерите като отворите Armeiski vestnik

Тук може да намерите добро обобщение с връзки към много от полезните статии за всички нови играчи: Полезни статии

Основният IRC канал на еБългария е достъпен от тук - http://www.mibbit.com/chat/ - избирате сървър Rizon, nickname-a си, с който сте познат в играта, и канал #erepublik-bulgaria

За мен лично много полезен е и следният сайт: ereptools.net