Ръководство за младите играчи [обновено]

Day 859, 04:44 Published in Bulgaria Bulgaria by sKru4a


Здравей!
Ако четеш тази статия, то ти най-вероятно си нов играч. Ако е така, то тази статия е предназначена за теб! Тук ще се запознаеш с основните дейности в еРепублик.
Наскоро точно правилата за новорегистрираните играчи бяха променени, така че е напълно вероятно да си чел и друго ръководство, което коренно да се различава от това. Сравни датата, тъй като е много вероятно то да е остаряло.
И не се учудвай или обиждай някой ако те нарече "бебе". Това е название на всички млади играчи.

Моля недей да вършиш нещо преди да си разбрал за какво става дума!

Започваме от самото начало - началната страница. Тук по принцип се съдържа най-разнообразна информация, която може да ти е от полза.

Кликни за пълен размер

Нека започнем да разглеждаме нещата отгоре надолу.
Най-отгоре вдясно винаги седи Платон. На моменти е малко досаден, но неговата цел е да ти дава основни напътствия по време на еЖивота ти, като ти разкрива нещата, които можеш да правиш. Също така ти напомня да си купиш хляб ако нямаш.
След това е лентата за навигация. Оттам можеш да отидеш на всички места в еСвета - пазар, трудова борса, в партията си или вестника, в компанията и т.н.
Под лентата за навигация има 3 колонки. Лявата показва текущото състояние на гражданина ти и е видима за всички, средната те уведомява за новините в еСвета, а дясната е с твои и на приятелите ти 'викове' (кратък текст). Нека се спрем на лявата като по-важна.
Най-отгоре ти показва аватара ти, а точно под него - левелът и колко ти остава до следващият левел.
Точно под него ти показва кръвта. Въпреки че не би трябвало да има някакви изненади ако вършиш всичко правилно, хвърляй й по един поглед, тъй като това е може би най-важното в еЖивота (както и в реалния).
Под кръвта ти показва парите. Ти би трябвало да си започнал с 5 лв, които са ти подарък от държавата, и 0 злато. Златото е много по-ценно от всяка една валута. Засега нямаш, но нататък ще получиш.
Под парите ти показва дали имаш нови съобщения и известия или не. Там са 3 иконките - за съобщения (писмото), за известията (оранжевото с камбанката) и от абонаментите (зелената иконка). Ако имаш нещо ново, на самата иконка се появява звезда и ти пише колко нови неща имаш (освен за абонаментите, там само ти се показва звезда).


Нека започнем сега с нещата, които трябва да свършиш (ако не си ги свършил все още).


Аз лично започвам с аватара си, тъй като е лесно, а създава много по-уютна атмосфера. Него можеш да го промениш като цъкнеш от лентата за навигация на Моите места -> Профил (My places -> Profile ако си на английски) и след това дадеш "редакт профил", което е вдясно (edit profile).


Изключително важно е да си намериш работа. Това не става трудно по принцип. Първо трябва да отидеш на трудовата борса, където са обявите. Това става или като последваш съвета на Платон, или като цъкнеш на Пазар -> Трудов пазар (Market -> Job market). След като вече сме тук, нека се поогледаме.

Кликни за пълен размер

Това, което виждаш, е всички обяви, които са подходящи за теб. Дали можеш да се хванеш да дадена работа или не зависи от това дали имаш нужните умения, а те ти се показват горе вляво. Индустриите в еРепублик са 3, като умението за всяка една от тях е различно. След малко ще споменем и как се вдига.
Нека погледнем обявите. В графата компания освен името на компанията, има и звездички. Тези звездички са ти много важни, тъй като определят качеството на компанията - една звездичка - компания първо качество, две звездички - второ качество и т.н. Качеството за теб има значение за това колко кръв ще ти взема като работиш - всяко ниво качество ти взема по 1 точка кръв. Избери си засега компания първо качество, така че да ти взема възможно най-малко кръв - 1. Започни работа като натиснеш Потвърди (Apply)
Dyrjavni Pushki е държавна компания (както си и личи). Мой личен съвет е по възможност да се хванеш на работа при частник, тъй като след време почти със сигурност ще ти увеличи заплатата.
След като започнеш работа автоматично те препраща на страницата на компанията. От там можеш да напуснеш (първите 3 дена на нова работа не можеш) или да работиш. Всеки път като работиш получаваш пари, увеличаваш си умението в съответния бранш и си на път да спечелиш медал "Усърден работник" (30 дена поредни да работиш), но и ти взема малко кръв.


Със спечелените пари си купи храна. Храната е най-важната стока в еРепублик, тъй като ти възвръща изгубеното здраве.
Можеш да отидеш на пазара като следваш съвета на Платон или през Пазар -> Пазар (Marketplace -> Marketplace). Горе вляво има няколко филтъра (3, но на теб само 2 ти трябват; погледни тук). Като цъкнеш на левия, за типа пазар, избери Храна (Food). Другият засега го остави. Трябва да ти се покаже това:

Кликни за пълен размер

Колонките, както забелязваш, са малко повече този път - 6 (или 5, зависи дали броиш Купи като отделна). В първата пише името на фирмата производител, като това няма голямо значение, но все пак е хубаво да се купува хляб от българска фирма (затова съм и дал примера с втората оферта, не с първата). Във втората колонка пише качеството на стоката. При хляба то има значение за това колко кръв ще ти върне. Стойностите при различна кръв са различни. Ако си на 48 кръв хляб второ качество ще ти върне 2 кръв, но ако си на 98 или 99 ще ти върне само 1.

Тук нещата са малко по-особени. Тъй като доскоро бебетата се раждаха на 50 кръв, хляб второ качество им беше достатъчен да си възвръщат напълно здравето, изгубено след работа И тренировка (след малко ще обясня и как да тренираш). Сега обаче като се раждат на 100 кръв хляб второ качество покрива само едното (връща 1 кръв, погледни по-горе), а 2 кръв връща хляб четвърто качество, който обаче е твърде скъп за едно бебе. Препоръчително е първите дни да си купуваш хляб второ качество и да не тренираш. По-късно ще можеш да си позволиш и тренировка. Ако имате ментор е хубаво да се обърнеш към него, за да даде съвет или подпомогне (зависи кое смята за по-удачно), но може и просто някой от другите по-стари играчи (включително мен, макар че и аз съм сравнително млад).
Хлябът автоматично се изяжда при началото на нов ден. Ако нямаш хляб, губиш кръв. Ако имаш повече от един хляб в инвентара си, автоматично се избира този с по-високо качество.
Малко повече информация относно храната и кръвта като цяло има тук.

Ако случайно си изгубил излишна кръв, прочети http://smali.me/2cd


Ако решиш все пак да тренираш, то можеш да го направиш като отидеш на Моите места -> Тренировъчна площадка (My places -> Training ground), където ще се запознаеш с Лана. Има 4 вида тренировка. Първата е безплатна, но и по-неефективна от другите. Засега се задоволяваме с нея. След като тренираш силата, която увеличава демиджа ти в битки, се увеличава, печелиш опит, но ти взема 1 кръв.

<a></a>

ВАЖНО!!! Ако трябва го прочети няколко пъти преди да почнеш да се биеш!
Може би една от най-деликатните части във виртуалното ти ежедневие са битките. Те са и нещото, което младите играчи най-често бъркат, така че подходи с изключително внимание към тях! Тях можеш да ги видиш или на началната си страница в новините, или като натиснеш бутона Битки, в които можеш да участваш след тренировка (Battles you can fight in). В момента се провеждат тренировъчни битки, но не всеки ден има. След като си избереш битка от списъка, който ти се изкарва, отиваш на бойното поле.

Кликни за по-голям размер

Нещата там съм ги отбелязал кое какво е, но не ти трябват всичките, затова няма и да се спирам на тях. Ако искаш все пак да ги научиш, можеш да прочетеш това. Това, което ти трябва, е бутонът Бий се (Fight). С него вземаш участие в битката. Автоматично ще те заведе на страницата с резултата, където има малко статистики и бутон да се биеш още веднъж.
Всеки път като се биеш ти взема 10 кръв. Тази кръв можеш да си я възстановиш от болниците. В еБългария болниците са 3 - във Варна, в София и в Пловдив, като и трите са 5 качество. Качеството на болниците определя колко най-много кръв могат да ти върнат. Тези пето качество ти връщат до 50 кръв. Това означава, че за да не се озовеш с по-малко кръв, отколкото си бил преди това, и да можеш пълноценно да се използват битките, ти трябва да се биеш 5 пъти на ден - в никакъв случай не повече, а няма смисъл по-малко.
За да отидеш да се излекуваш в болница, трябва първо да отидеш на региона си. Това най-лесно става като последваш линка на бойното поле. Като си там просто цъкваш на бутона Излекувай се (Heal) и си готов.
Ако си се регистрирал в регион без болница, то препоръчителен е следният вариант:
Биеш се 5 пъти. Ако си изпълнил всички по-горни стъпки, трябва да станате 4 левел, което ти дава право да се местиш. Купуваш си билет от пазара (или молиш някой да ти прати), влизаш в профила си и даваш Премести се (Change location). След това избираш къде да отидете (Варна или София!) и след това си се лекуваш в болницата. Самото пътуване ще ви вземе 2 здраве, така че можете да помолите някой по-силен играч да ви прати подарък, който ще възстанови това здраве.


Когато станеш 6 левел ти ще получиш карта за съкровище, която пък ще ти даде злато (повече информация има тук). Златото също е парична единица, но има много по-голяма стойност от лева (или която и да е друга валута). Именно това злато ще ти позволи да водиш нормален еЖивот без никой да ти помага. С него ще можеш да си купуваш хубав хляб, който да ти позволи тренировки.
След като минеш 12 левел можеш да обмениш това златото за левове. Това става от пазара за валута, до който можеш да отидеш като цъкнеш на &quot;Пазар&quot; (&quot;Marketplace&quot😉 и после &quot;Валутен пазар&quot; (&quot;Monetary market&quot😉.
Това, което виждаш, вече е валутния пазар. Всичките оферти са ти изредени надолу. Отгоре, естествено, са по-изгодните. Това, което ни трябва в случая, се намира горе вдясно. От там избираш какво да купиш и продадеш. В този случай продаваме злато.Това е основното. Чарът на играта обаче е в социалния живот. Можеш да членуваш в партии, да четеш или, съответно, пишеш вестници, да бъдеш избран за депутат и т.н.
Препоръчително е да прочетеш малко вестници, да разгледаш статията на Министерството на образованието с често задаваните въпроси или направо вестника. Министерството на младежта също има вестник, който е изключително полезен за младите играчи. Във форума пък можеш да участваш в еБългарския социален живот - да получиш помощ, да участваш в дискутирането на важни въпроси и т.н.
Стари играчи, моля гласувайте и попълвайте!