Ћирилица у еСрпским новинама + како наместити и користити ћирилицу!

Day 742, 02:16 Published in Serbia Serbia by DraganDabic
Помаже Бог браћо Срби!


Пошто већ дуже време нисам писао, јер су ми администратори брисали без претераног разлога чланке, данас сам се одлучио да напишем нешто мало и корисно за ову нашу езаједницу! 🙂!

Ћирилица у еСрпским новинама!Као што и сви знате ми Срби имамо најлепше и најфункционалније писмо на свету, нема спеловања и осталих малтретирања, просто се пише као што се говори а говори се као што се пише! Зашто би смо се латинизовали , и изгубили то наше предивно, и савршено писмо!

Највише ми иде на живце што еНовинаре мрзи да уз помоћ два клика промене са латинице на ћирилицу и тиме бар на неки начин одржавају наше корене!Многи се ваде на то да им је превише тешко да наместе ћирилицу, е па саћу да вам покажем сликовито колико је то уствари лагано!

ТУТОРИЈАЛ ЗА НАМЕШТАЊЕ и коришћење ЋИРИЛИЦЕ

Уколико су вам слике превише мале па неможете да их видите идите десни клик на слику па view

Пре свега идете на START у доњем левом углу


када то урадите онда уђете у control panel


када вам отвори control panel кликнете на regional and language options


сада само требате да пређете у Language


сада кликнете на Details и ту би требао да вам се отвори нови прозор


Уколико вам се отворио нови проор и са десне стране имате ADD


Сада би требао да вам се појави падајући мени, где изаберете жељени језик у овом случају српски ћирилицу и притиснете ОККада ово урадите, подесили сте ћирилицу на ваш toolbar што значи да ће вам мењање са латинице на ћирилицу бити једноставно, и у два клика!
То је све око намештања ћирилице на ваш компјутер, не морате ништа да инсталирате све је веома једноставно, а сада ћу да вам појасним како да пишете ћирилицом!

Већина слова је иста као и у латиници а то су: Е; Р, Т, У, И, О, П, А, С, Д, Ф, Г, Х, Ј, К, Л, Ц, В, Б, Н, М - значи код ових слова вам је све на исто дугме
пример: G = Г

А сад слова која су на различитим дугмићима, најчешће због недостатка латиничних тастатура су: Љ, Њ, З, Ш, Ђ, Џ, Ч, Ћ,Ж - то значи да ова слова се налазе на другим дугмима , а сада ћу вам и написати на којим!

Љ=Q
Њ=W
З=Y
Ш=[
Ђ🙂
Џ😶
Ћ='
Ч=;
Ж😕

Овако је на већини тастатура, сем на неколицини, надам се да су сви разумели нашта сам мислио! Исто тако неки знакови су другачији мало кад се пише ћирилицом као што су горња и доња црта које се налазе на знаку питања, а знак питања се налази на месту горче и доње црте, кога ово буде занимало снаћиће се већ, и увежбаће се веома лако. Исто тако су знакови на бројевима кад се држи SHIFT мало другачији, али немојте да вас то спута, да одржавамо своју културу, немојте се прилагођавати другима уколико то не морате. Када пишете Српски онда пишите и Српским писмом, а када пишете например енглески пишите њиховим писмом, немојте да мутирате језик и правопис! Надам се да сам све лепо објаснио и да ће ово бити прихваћено у виду неког туторијала, да сви новинари прво науче да пишу ћирилицом па тек онда да убацују слике, да болдују увећавају фонтове и остале ствари!Ајде зато сви VOTE&SUB ако сам заслужио, да виде сви виде овај мој надам се успели ТУТОРИЈАЛ!

Бог чува Србе!
Слога биће пораз врагу!