Spre revolutie! (serialul cu istoria inegalitatii)

Day 3,551, 12:58 Published in Romania Georgia by dan quijote

In minunatul nostru serial despre istoria inegalitatii am ajuns la formele statale si la imperii. Am vazut cateva caracteristici ale acestora si ne pregatim sa trecem la etapa urmatoare, revolutiile (industriala si politica). Revolutii pe care e bine sa incercam sa le intelegem pentru ca pur si simplu ele inca nu s-au terminat si schimbarile pe care continua sa le faca ne afecteaza viata de zi cu zi. Modalitatile de productie industriala sunt intr-o continua evolutie (vor mai fi soferi profesionisti daca apar masinile autonome?) si asta are un efect direct si profund asupra vietii noastre. Un exemplu important il reprezinta faptul ca bulversarea conceptului de familie e o consecinta directa a revolutiei sus mentionata: pe de o parte femeia a capatat independenta si nu mai are nevoie de barbat si familie pentru a supravietui, iar pe de alta parte a aparut foarte mult timp liber si oamenii vor sa se distreze. Deci avem atat divorturi mult mai multe decat in trecut cat si relatii sexuale de toate culorile (nu mentionez schimbarea statutului copilului pentru ca e mai complexa).

Totusi, inainte sa intram in studiul dublei revoltii, e un lucru care nu se leaga… Mentionam de un punct de fierbere care a generat revolutile, dar forme statale si imperii au existat timp de multe mii de ani pe cam toate continentele. Situatia era cam aceaiasi si in Imperiul Roman, si in Imperiul Akkadian si in Imperiul Chinez si in Imperiul Maya si in alte nenumarate forme statale. Deci, de ce a aparut revolutia fix in Europa si fix in anii 1700? E una din intrebarile la care inca se raspunde (ca sa folosesc forma pozitiva de a spune ca nu stim exact care e raspunsul).

Deci, in cele ce urmeaza vom incerca sa identificam ce face Europa atat de speciala. Cum de a ajuns ea sa genereze revolutiile astea doua care au cucerit si schimbat lumea intreaga. Pentru asta ne vom folosi in episodul acesta de o alta carte, “The shortest history of Europe” a unui profesor australian de istorie, John Hirst. E o carticica de mai putin de 200 de pagini care mi s-a parut foarte interesanta si pe care o recomand celor interesati de subiect.

Istoricul sus mentionat considera ca civilizatia europeana s-a construit pe trei stalpi. In ordine cronologica:
1. Filozofia antica: vechii greci considerau ca lumea e simpla, poate fi explicata folosind logica si legi matematice (a favorizat evolutia stiintifica si tehnologica).

2. Crestinismul: omul e facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu (a favorizat evolutia constiintei sociale).

3. Cavalerii germani: ei au format majoritatea statelor europene occidentale moderne si structurile de putere din aceste state (denumirea “Franta” vine de la numele unui trib german, nu are nimic de a face cu amestecatura de etnii (bretoni, provencali, besci, normazi, etc.) care o formeaza).

Cei trei stalpi pe care se sprijinea civilizatia Europeana la momentul inceperii revolutiei s-au imbinat dupa cum urmeaza:

1. cavalerii germani distrug imperiul roman de apus,

2. Europa occidentala cade in evul mediu, civilizatia europeana apuseana face un mare pas inapoi

3. Biserica crestina e singura forma administrativa care supravietuieste caderii imperiului.

4. Cavalerii germani se convertesc la crestinism si sprijina biserica catolica.

5. Bizantul cade si mare parte din invatatii bizantini ajung in Europa de vest cu manuscrise de la vechii filozofi greci.

6. Oamenii bisericii redescopera civilizatia grecilor, isi dau seama cat de mult au decazut si incearca din rasputeri sa reajunga la nivelul vechilor greci. E ceea ce numim acum Renasterea.

7. Tot incercand sa ii ajunga din urma pe clasici (civilizatia greaca era considerat un ideal imposibil de atins) isi dau seama ca i-au depasit, de exeplu grecii credeau ca e nevoie de forta pentru miscare, dar domnul Newton demonstreaza ca e nevoie de forta doar pentru a schimba miscarea, nu si pentru a o genera. Deci, oamenii si-o iau in cap si apare Iluminismul.

Iluminismul este o sursa directa a revolutiei.

Sper ca ati citit pana aici 🙂. In episodul urmator folosim alta carte interesanta ca sa vedem cand a inceput Europa occidentala sa fie mai dezvoltata decat Europa de est. Daca ati citit cu atentie ati vazut ca in evul mediu Bizantul era mult mai dezvoltat si civilizat decat Occidentul, dar episodul urmator nu o sa fie despre asta...

Nu uitati, un comentariu tine articolul sus mai bine decat un vot (dar e bun si votul) iar un endorse imi tine motivatia de a scrie 🙂.