OΝΟΜΑΣΕ ΕΝΑΝ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗ

Day 4,369, 02:58 Published in Greece Greece by Count Miden

Στην τελική φάση της έχει εισέλθει και στη χώρα μας η καμπάνια «NameExoWorlds» (Ονομάστε τους Εξω-Κόσμους) της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), στο πλαίσιο της οποίας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να «βαφτίσουν» έναν εξωπλανήτη και το μητρικό άστρο του.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της IAU το 1919 (η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της), η χώρα μας – όπως και άλλες περίπου 100 χώρες – έχει οργανώσει μια εθνική εκστρατεία που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει το όνομα του εξω-πλανήτη HAT-P-42b και του μητρικού του αστέρα (HAT-P-42), που έχουν ανατεθεί από την IAU στην χώρα μας.
Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας, σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη. Ο εξωπλανήτης ΗΑΤ-Ρ-42b ανακαλύφθηκε το 2012 και είναι ένας αέριος γίγαντας με μάζα παρόμοια με αυτή του Δία και περίοδο περιφοράς 4,64 ημερών γύρω από το μητρικό άστρο του.
Η πρώτη φάση της διαδικτυακής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα με αναπάντεχη επιτυχία, καθώς κατατέθηκαν πάνω από 2.000 προτάσεις. Η επταμελής Εθνική Επιτροπή -με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή αστροφυσικής Κανάρη Τσίγκανο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- μελέτησε όλες τις προτάσεις και προέκρινε οκτώ από αυτές για την τελική ψηφοφορία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2019. Η Επιτροπή προτρέπει το κοινό, ανεξαρτήτως αν συμμετείχε στην προηγούμενη φάση, να συμμετάσχει στην τελική φάση ονοματοδοσίας του «ελληνικού» εξωπλανήτη.
Τα οκτώ επικρατέστερα ζευγάρια ονομάτων (το πρώτο για τον πλανήτη και το δεύτερο για το μητρικό αστέρα) που έχουν επιλεγεί από την επιτροπή μέσα από τα χιλιάδες που προτάθηκαν, είναι: Ιolaus (Ιόλαος) και Lerna (Λέρνα), Metrodorus (Μητρόδωρος) και Avdira (Άβδηρα), Amphion (Αμφίων) και Aethon (Αίθων), Aeolus (Αίολος) και Aethon (Αίθων), Phanes (Φάνης) και Aeon (Αιών), Pontinos (Ποντίνος) και Amimone (Αμυμώνη), Argo (Αργώ) και Orseis (Ορσηίς), Orthrus (Όρθρος) και Echidna (Έχιδνα).



Η επικρατέστερη πρόταση, μαζί με μία αναπληρωματική, θα αποσταλούν στις 15 Νοεμβρίου στην IAU ως επίσημες ελληνικές προτάσεις. Μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία, τον εξωπλανήτη, το αστέρι του και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης να ψηφίσει εδώ

Ο εξωπλανήτης HAT-P-42 b βρίσκεται σε απόσταση 1458 ετών φωτός από τη Γη (1 έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου).

Ανακαλύφθηκε το 2011 φωτομετρικά από το δίκτυο επισκόπησης του ουρανού HATnet , ενώ η μάζα του προσδιορίστηκε φασματοσκοπικά με παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση των Boisse et al. 2013, A&A, 558, A86, όπου ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του εξωπλανήτη.

Ο εξωπλανήτης HAT-P-42 b φαίνεται στον αστερισμό της Ύδρας και ανήκει στην κατηγορία των "hot Jupiters", δηλαδή είναι ένας θερμός γίγαντας πλανήτης. Κινείται σε κυκλική τροχιά γύρω από το μητρικό του αστέρα και συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 4,64 ημέρες. Ο μητρικός αστέρας (HAT-P-42) είναι ορατός από το ημισφαίριό μας με φαινόμενο μέγεθος 12,7 mag και είναι νάνος αστέρας της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G, όπως και ο Ήλιος.