Hintergrund an/aus

Join the new world

 

My only unique and wonderful Struga, Republic of Macedonia .

Tag 1,821, 07:01 Veröffentlicht in Republic of Macedonia (FYROM) Republik Mazedonien (EJRM) von KepenciMKD


Т’га за југ

Орелски крилја как да си метнех,
И в наши ст’рни да си прелетнех!
На наши места ја да си идам,
Да видам Стамбол, Кукуш да видам,
Да видам дали с’нце и тамо
Мрачно угревјат како и вамо.

Ако как овде с’нце ме стретит,
Ако пак мрачно с’нцето светит
На п’т далечни ја ќе се стегнам
И в други ст’рни ќе си побегнам,
К’де с’нцето светло угревјат,
К’де небото ѕвезди посевјат.

Овде је мрачно и мрак м’ обвива
И темна м’гла земја покрива:
Мразој и снегој и пепелници,
Силни ветришча и вијулици;
Околу м’гли и мразој земни,
А в гр’ди студој и мисли темни.

Не, ја не можам овде да седам,
Не, ја не можам мразој да гледам!
Дајте ми крилја ја да си метнам,
И в наши ст’рни да си прелетнам:
На наши места ја да си идам,
Да видам Охрид, Струга да видам.

Тамо зората греит душата
И с’нце светло зајдвит в гората:
Тамо дарбите природна сила
Со с’та роскош ги растурила:
Бистро езеро гледаш белеит
Или од ветар сино – темнеит;
Поле погледниш или планина,
Сегде божева је хубавина.

Тамо по срце в кавал да свирам,
С’нце да зајдвит, ја да умирам.

-Константин МиладиновLonging for the South

If I had an eagle's wings
I would rise and fly on them
To our shores, to our own parts,
To See Stambol, to see Kukus,
And to watch the sunrise: is it
dim there too, as it is here?

If the sun still rises dimly,
If it meets me there as here,
I'll prepare for further travels,
I shall flee to other shores
Where the sunrise greets me brightly
And the sky is sewn with the stars.

It is dark here, dark surrounds me,
Dark covers all the earth,
Here are frost and snow and ashes,
Blizzards and harsh winds abound,
Fogs all around, the earth is ice,
And in the breast are cold, dark thoughts.

No, I cannot stay here, no;
I cannot sit upon this frost.
Give me wings and I will don them;
I will fly to our own shores,
Go once more to our own places,
Go to Ohrid and to Struga.

There the sunrise warms the soul,
The sun gets bright in mountain woods:
Yonder gifts in great profusion
Richly spread by nature's power.
See the clear lake stretching white-
Or bluely darkened by the wind,
Look at the plains or mountains:
Beauty everywhere divine.

To pipe there to my heart's content.
Ah! Let the sun set, let me die.

by Konstantin Miladinov
 

Kommentare

Silent Night
Silent Night Tag 1,821, 07:07

V+S

Nice place dude.

Kpakep4e
Kpakep4e Tag 1,821, 07:09

nice

Cistace
Cistace Tag 1,821, 07:22

arna e arnaaa

Zaspaniot
Zaspaniot Tag 1,821, 07:44

brat drveniot most trnigo dan go baret ko ce dojdet...xD

Makedonec 1992
Makedonec 1992 Tag 1,821, 07:45

v

Crawlerz
Crawlerz Tag 1,821, 07:46

Бате ни Струга не е то шо беше... xPxPxP

Ko3a4e
Ko3a4e Tag 1,821, 07:47

Ние сме будали, не викет Паткари.....о/

TheTrooper69
TheTrooper69 Tag 1,821, 07:51

стај слика и од некој споменик...

viljus1
viljus1 Tag 1,821, 08:05

kaj vie toj sredniot most? go nemase godinava

KepenciMKD
KepenciMKD Tag 1,821, 08:10

Мостот од носталгија е ставен го срушија ќе граделе нов в година (здравје)

Hackyman
Hackyman Tag 1,821, 08:11

Uste da nemase sponci I se ke bese super

El Che G
El Che G Tag 1,821, 08:16

o/

Kutluk Bilge Kul Anarsist
Kutluk Bilge Kul Anarsist Tag 1,821, 08:18

v

khantervel
khantervel Tag 1,821, 08:19

харесва ми!

IronLionMK
IronLionMK Tag 1,821, 08:19

o/

McFresh
McFresh Tag 1,821, 08:22

na struga dukan da imam ...
v+s

B a z e
B a z e Tag 1,821, 08:22

so e uba-uba e,ama Ohrid e poubav : P

o/

ProudLion
ProudLion Tag 1,821, 08:23

и ова додај го

http://www.youtube.com/watch?v=rbOg3jvCeJA

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Tag 1,821, 08:35

o7

Strastniot
Strastniot Tag 1,821, 08:50

Сум бил таму. Струга е мало гратче на ОХРИДСКОТО езеро xD

Stenka Razin
Stenka Razin Tag 1,821, 09:07

v!!!!!!

Tiger Macedonia
Tiger Macedonia Tag 1,821, 09:40

Убав град вака по сликите, ама не сум бил никоаш у Струга. А знам еден чоек шо е многу убав а е од Струга. Многу убав. Многу.

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Tag 1,821, 09:59

На грцки плажи ја да си идам
наше море ја да си видам
да ти ибам и Охрид да ти ибам и Струга
нишчо немеТ, дури ни пруга

трололололололо

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Tag 1,821, 10:05

Струшки ручоци на поезијата : )))

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2087956/1/20

Wendy Power
Wendy Power Tag 1,821, 10:06

\o/

Passos Coelho
Passos Coelho Tag 1,821, 10:11

It looks beautifull congratz !

Voted from Portugal

HannyaTR
HannyaTR Tag 1,821, 10:14

my country is the most beautiful country in the world.
Turkei.

IceMannnnnnnnn
IceMannnnnnnnn Tag 1,821, 10:17

dobri sliki o7

dimzaaa
dimzaaa Tag 1,821, 10:20

стави слики од Трупер

Pisco Sour
Pisco Sour Tag 1,821, 10:22

Who cares about these pictures? Daj da vidam cicki od Strugan momicki : D

Rauf Raif Denktas
Rauf Raif Denktas Tag 1,821, 10:29

voted

iPocahontas
iPocahontas Tag 1,821, 10:34

Како Струга нема друга !!!

о7

Saint from Macedonia
Saint from Macedonia Tag 1,821, 10:44

Струга село ееееееее !!!

plutorius
plutorius Tag 1,821, 10:45

nice pictures from a beautiful country, voted!

TheTrooper69
TheTrooper69 Tag 1,821, 13:05

море светец, ако те чапнам за тие уфцата ќе те натерам да ја кажиш целата дефиниција за питагоровата теорема.

Дојди струга во сред недела, прошетај по кафичи и помини низ охрид и изброј на левата рака колку љуџе виде низ охрид и земи нотес и пиши струга колку виде.

ZeusCrater Tag 1,822, 02:40

Kommentar gelöscht

KiriusMK
KiriusMK Tag 1,822, 04:17

Блазе нас, имаме Охридско езеро а немаме охриѓани 🙂

Antic Macedonia
Antic Macedonia Tag 1,822, 04:19

aa aaa ubajni ama so ne si slikal plitishta pazarishteno kun fon evro da videt i grdiot del na gradon 😃 hahaha

Alorkokombi
Alorkokombi Tag 1,822, 04:29

da toa e nasata Struga 🙂

Nash M
Nash M Tag 1,822, 05:43

v

Elena88eli
Elena88eli Tag 1,822, 06:27

Преубаво. Одвај чекам лето да дојде, Струга да ја видам.

Kiss Bang Kiss
Kiss Bang Kiss Tag 1,822, 06:31

V
Velicenstveno

NlKoLa MaCeDoN
NlKoLa MaCeDoN Tag 1,822, 06:35

kepenci slikive vo photoshop gi imat praeno.. inace ne e olku uba.. : P
salim se.. prekrasno.. : )))

Patriot Chuni
Patriot Chuni Tag 1,822, 06:52

Оти бе имате Охридска куќа во струга?

cenodekaMKD
cenodekaMKD Tag 1,822, 07:17

photoshop 😃

DarkoDimovski1
DarkoDimovski1 Tag 1,822, 08:09

o7

ThracianWarrior
ThracianWarrior Tag 1,822, 08:12

ВАША ПРЕВОЗВИШЕНОСТЬ И ПРЕСВѢТЛОСТЬ! Предъ неколку години Бѫлгарски-ве пѣсни собрани, още много време ке стоѥха закопани въ неизвѣстностъ, ако не бѣше високо-то Ваше участіе. Ваша Пресвѣтлость глобоко почувствува че народно-то образованіе ѥ найголемо-то рѫчателство за благоденствіе-то одъ народ-отъ; и нищо предъ него не щадеещемъ, щедро ’секога и ’секаде помогна въ полезни издаваня и учiлишни потребности.

ThracianWarrior
ThracianWarrior Tag 1,822, 08:14

При ’си-те тіе благородни стремленія Ваша Превозвишеность благоизволи да обѫрни вниманіе и на найюжни-те Славани Бѫлгари и да покажитъ великодушно-то ѣ участіе въ издаванѥ-то на това общеполезно сокровище; и на конецъ, окрилатена одъ народно-то доброжелателство, захвати найплодородна-та идеа, и основа Югославянска-та Академія, той драгоцененъ венецъ на толку големи Ваши благодеянія. На Ваша Превозвишеность и Пресвѣтлость
Найпокорни слуга

К. Миладиновъ

KepenciMKD
KepenciMKD Tag 1,822, 11:36

Така напиша ТракискиотВојник чија област во времето на Византија се наоѓаше западно од Македонија ; )

Ingame54
Ingame54 Tag 1,822, 12:08

Oti be Ohridsko ezero si stavil a za Struga zbrovis??? se zezam, poubo e Struga zoso ne vi idat skopjaniscava da vi se mocet po patojne : P

 
Deinen Kommentar veröffentlichen.

Was ist das?

Dieser Artikel wurde von einem Bürger von eRepublik, einem interaktiven Mehrspieler-Strategiespiel auf Basis real existierender Länder, geschrieben. Erstelle einen eigenen Charakter und verhilf deinem Land als Kriegsheld, anerkannter Zeitungsherausgeber oder einflussreicher Finanzmann zu Glanz und Gloria.