Istoria inegalitatii de la maimuta la caderea din Paradis.

Day 3,544, 11:45 Published in Romania Georgia by dan quijote

Va reamintesc ca am inceput, in episodul -1, prin a relativiza inegalitatea. E ok sa o studiem, dar nu e ok sa o consideram cea mai importanta. O societate poate fi egalitara, dar oamenii sa traiasca prost, sau inegalitara dar rata saraciei sa fie foarte redusa. (link: https://www.erepublik.com/en/article/scurta-istorie-a-inegalitatii-de-la-maimuta-pana-in-zilele-noastre-episodul-1--2647111/1/20)

Apoi am continuat, in eppisodul 0, prin a prezenta sursa principala de inspiratie pentru cele ce urmeaza. Tot timpul cand o afirmatie e facuta e bine sa fie argumentata si prezentata sursa ei. Cartea despre care v-am vorbit e cat se poate de solida din punct de vedere stiintific. (link: https://www.erepublik.com/en/article/episodul-0-scurta-istorie-a-inegalitatii-de-la-maimuta-pana-in-zilele-noastre-2647270/1/20)

Ceea ce urmeaza este o interpretare propirie a celor scrise in carte. Niciun din comparatiile religioase din articolul acesta nu e luata din carte.

Bun, si acum sa incepem.

1. Maimute: foarte inegalitare. Masculul alfa bate toti ceilalti masculi si face pui cu toate femelele. E nasol rau sa fii mascul gama la maimute, iti iei bataie de la alfa regulat si faci bataturi in palma. Alternativa ar fi parasirea grupului, dar supravietuirea de unul singur e practic imposibila. Ori se moare de foame ori se intalneste cu alt grup, dar bataia de initiere primita de la masculul alfa al noului grup e de obicei mortala. (Din pacate e o situatie pe care au experimentat-o femeile de-a lungul timpului si care inca se mai intalneste in unele locuri, dar asta e o alta discutie)

2. Si face Dumnezeu omul. Cum il face? Cu umar meserias! Atat de meserias incat poate sa arunce cu pietre si alte obiecte contondente. Asa domnul Adam Alfa nu mai poate sa il bata pe domnul Adam Gama, pt ca ia domnul Gama o piatra, ii arunca in cap cu ea si devine domnul Alfa. Pe langa asta daca Adamul cel mai puternic din gasca vrea sa manance carne din aia buna, de la vanat mare, trebuie sa colaboreze cu ceilalti Adami. Deci, din nou, nu mai avem un singur Adam care bate si …. tot. Exista si exceptii, dar, in general, tot Adamul are partea lui de prajitura.

3. Dar, in Gradina Edenului era un pom. Din pacate (sau din fericire, depinde de perspectiva) nu era nici un gard de sarma ghimpata in jurului pomului, nici un paznic, nici macar senzori de miscare. (Asta apropos pentru cei care au impresia ca trebuie sa puna in constitutie vointa lui Dumnezeu, dar asta e alta discutie). Bun, si domnul Adam mananca din marul asta si in felul acesta trece la un mod de viata in care are o sursa aparabila de venit, in care isi poate face provizii din surplus si in care isi poate apara proviziile. Lesne de inteles ca in scurt timp in fiecare comunitate apare cate un lider care e mai egal decat ceilalti membri ai grupului. Apar dovezi mult mai dese ale inegalitatii, de exemplu diferente mult mai mari in cantitatea de “bijuterii” cu care sunt ingropati oamenii; apar chiar morminte de copii cu mult mai multe “bijuterii” decat un mormant normal, deci e de presupus ca erau copii de bani gata, nu ca ar fi facut vreo fapta eroica care sa merite recunostinta grupului. Nu domesticarea animalelor a dus la generalizarea inegalitatii ci aparitia unei surse aparabile de venit. De exemplu, unul din primele grupuri in care a aparut inegalitatea e un grup de pescari care la un moment dat au descoperit ca pot face barcutele mai mari, se pot duce cu ele mai in larg unde se pescuiesc pesti mult mai mari. Si vedem cum inovatiile tehnologice au avut drept consecinta (printre altele) si aparitia inegalitatii. Totusi, una din caracteristicile societatilor astora o reprezinta redistribuirea pe care o fac liderii. S-au descoperit situri unde se pare ca liderii faceau ritualuri de redistribuire (isi aratau valoarea aruncand cu banu sa moara dusmanu). Liderii din perioada asta sunt mult mai darnici decat cei din etapa urmatoare..

In episodul urmator o sa continuam cu aparitia formelor statale de organizare si vedem noi pana unde ajunge.

Abia astept comentariile voastre, nu fiti timizi. Si un comentariu fara sens (gen o7) e bun pentru ca tine articolul sus.