eTürkiye & eYunanistan diplomatik hamleler!

Day 1,126, 13:56 Published in Turkey Germany by AKINCI_TRoopers



Anlaşılan “zararın neresinden dönersen kardır” olgusu Ege’nin iki kıyısında da ağırlık kazanmış olacak ki, hükümetimiz de bu konuda bir çalışma içine girmiş bulunmakta ve grupların görüşünü almakta.
Benim gibi herhangi bir gruba mensup olmayanlara da,ancak makale yolu ile fikir belirtmek kalıyor.
Yetkililer okuma lütfu gösterir ve faydalı unsurlar bulurlarsa,ne mutlu bana!

1. Barış anlaşması için henüz çok erken, o açıdan asıl hedef bir Moratorium ve güven artırıcı önlemler paketi olmalı.Olumlu bir gidişatta,bu moratorium bir barış anlaşmasına dönüşebilir.

2. İlk teklifin karşı taraftan gelmesi, bize diplomatik olarak şartları belirlemek hakkını vermez. Unutmamak lazım zamanlama , şu an itibarı ile aleyhimize işliyor.
Benim birkaç gün önce yaşıt olduğum exohoritis ile görüşme fırsatım oldu. Bu görüşmede exo ve yunan tarafı görüşlerini açık bir şekilde ifade etti, ve bunları zaten başkan melih ve depiciye de iletmiş:
- Bu savaş durumu ve yeni mod sadece ve sadece adminlerin işine geliyor
- Bu savaş durumlarından özellikle iki taraftaki genç ve yeni oyuncular aşırı milliyetçi ve hoşgörüsüz duygular besliyor.
- eYunanistan Avrupa ve Balkanlara ağırlık verebilir, eTürkiye ise Iran ve doğusunu kendi (ticari) alanı olarak işletir.
- eYunanistan’ ın olmazsa olmazı eKıbrıs’ın tam bağımsızlığı ve bizim çekilmemiz.

3. En büyük sorun Kıbrıs gibi gözüküyor. Burda güneyi kaybederek önemli bir pazarlık gücünü kaybettik.Yani adayı bölme fikrini , karşı tarafın kabul edeceğini pek sanmıyorum. Bizim ise Kuzey Kıbrıs pazarlık edilemez Kırmızı çizgimiz olmalı !!!

4. Moratorium önerilerim:
- Iki taraf da derhal ateşkes ilan etmeli
- Ticari ve askeri konularda birbirini provoke etmekten kaçınmalı
- Her iki ülke kendi ittifakı içinde diğer ülkeye karşı dolaylı çatışmaya girmemeli
- Kıbrıs’ın şu an ki durumu an azından belirli bir süre için muhafaza edilmeli (Güney onlara,kuzey bize). Ikı toplum arasındaki ilişkiler geliştirilmeli. Özellikle Kıbrısın resmi chat kanalı Türkçeye açılmalı…ve ada da Türklükten ve Yunanlıktan ziyade KIBRISLI olgusu teşvik edilmeli
- İki ülke arasındaki ticari ve medya ilişkileri geliştirilmeli. Her iki toplumun birbirini daha iyi tanıması sağlanmalı.


Bu Moratorium 1-2 ay geçerli kalacak şekilde imzalanmalı ve oyunda yapılacak yeni değişikliklerde göz önünde bulundurularak, ortak bir komisyon tarafından güncellenmeli.

Eğer Moratorium başarılı bir şekilde yürürse,ikinci aşama olarak Barış anlaşması ve Kıbrıs’ın nihai statüsü ele alınabilir.



Selamlar

AKINCI_TRoopers
eTürkiye Almanya Büyükelçisi