Episodul 0: Scurta istorie a inegalitatii de la maimuta pana in zilele noastre

Day 3,542, 05:29 Published in Romania Georgia by dan quijote

Inainte de a va povesti cea mai scurta istorie a inegalitatii, e corect sa va zic de unde am luat ideile despre istoria inegalitatii.

De curand m-am uitat pe cartea “The great leveler - violence and the history of inequality from the stone age to the twenty first century” a lui Walter Scheidel si o sa impartasesc cu voi o idee generala asupra cartii (episodul asta) si o discutie mai amanuntita asupra unuia din aspectele tratate (episodul sau episoadele urmatoare). O fac ca sa imi pun ideile in ordine pentru mine insumi si in speranta ca o sa apara discutii interesante in comentarii.

Cartea studiaza problema inagalitatii din punct de vedere istoric. Am fost convins sa o citesc dupa ce am citit un review in care se zicea ca e mai complexa decat Capitalul in secolul 21 a lui Piketty. Mai complexa in sensul in care analizeaza o perioada istorica mai intinsa si se uita la problema din mai multe unghiuri, nu doar compararea dintre cresterea PIB si return on capital (adica cati bani genereaza munca vs cati bani genereaza avutia).

Cartea face o paralele intre cei 4 cai din Apocalipsa (pusi inclusiv pe coperta) si cei 4 factori care au dus de-a lungul istoriei la egalitate economica in toate cele 4 colturi lumii. Acestia sunt: razboiul, revolutia, colapsul statului si bolile. In general, dupa fiecare din aceste evenimente societatile implicate au cunoscut o nivelare a veniturilor. Desigur, exista si exceptii, de exemplu dupa un razboi clasa conducatoare a victoriosilor putea lua avutia clasei conducatoare a invinsilor (deja creste inegalitatea in cadrul tarii care a castigat razboiul) si putea lua masuri de crestere a impozitelor (creste inegalitatea si in cadrul societatii care a pierdut razboiul).

Oricum, desi istoria arata ca singura cale spre egalitate a fost violenta, cartea nu se termina pe o nota pesimista. Exista o serie de alternative pasnice care se pare ca vor fi factorii ce vor duce catre o sociatate mai egalitara in viitor. Lumea in care traim e foarte diferita de cum a fost lumea in trecut, dar cu siguranta intelegerea trecutului e utila pentru a putea descifra corect lumea in care traim si a construi un viitor ceva mai bun.