Despre militareala

Day 1,882, 01:32 Published in Romania Romania by Naufragiatu

Draji tovarasi si pretini,

Aveam in minte de ceva mai mult timp sa purced la un astfel de tutorial militar, intrucat majoritatea pe care le-am citit sunt fie incomplete, fie neupdatate, fie ne-republicate. Exact cum va fi si asta, de aceea astept intrebarile voastre, cereri pentru a clarifica una alta si ce ar mai fi de adaugat. Ce va urma se vrea a fi un tutorial mediu spre avansat, ceva basic luat de la zero absolut necesita mult prea multa rabdare de care nu dispun, cel putin momentan.

Sprea marea-mi mirare, mai deunazi a venit un “pici” la mine sa ma intrebe sa ma intrebe cate ceva. Nu, nu asta m-a convins sa scriu, ci niste afirmatii ale sale de genul “dar multe secrete nu se scapa” /”dar multi nu zic”. La asta se adauga tot mai des intalnita intrebare “cum calculez FF?” , o afirmatie de genul “modulul militar: e simplu click, click” si tot mai desele scapari intalnite in presa si numai.

Drajilor, cel mai rau lucru pe care-l puteti face este sa nu intrebati fie de teama de a cadea in ridicol, fie crezand ca n-o sa vi se raspunda, fie ca nu va place moaca aluia care v-ar putea lamuri. In ceea ce priveste mecanica jocului, nu exista secrete, exista poate chestiuni nedescoperite, iar cine “nu vrea sa spuna” cel mai probabil nu vrea pentru ca nu stie la randul sau.

Informatii suficiente se pot gasi cel mai adesea pe http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page. Ce-i acolo nu trebuie neaparat sa fie litera de lege, intrucat nici wiki nu este tot timpul updatat, insa poate lamuri in cele mai multe cazuri neclaritatile.
Totodata orice “update” la joc apare aici prima oara aici: http://www.erepublik.com/en/main/latest-updates. Atat link-ul de wiki, cat si aceasta se afla in subsolul oricarei pagini erep.



Amu sa purcedem.

In primul si-n primul rand sa lamurim ce inseamna FF (food fights), cum se calculeaza. Desi unora pare intuitiv, pentru cineva mai nou, nu chiar. 1 FF = 10 energy (wellness/health/viata) -> 100 FF = 1000 energy (wellness/health/viata) samd.

Cum stiu cata energie am disponibila maxim intr-un anume moment? Pai ma uit si eu aici:

La mine scrie 650. Ducand cursorul deasupra acelei bare de „recover energy”, imi apare un mesaj care-mi spune ca in momentul asta mai pot recupera 220 energy, dintr-un maxim de 650. Adun 650 cu 220 si-mi da 870. Impart la 10 si vad ca am 87 FF disponibile acum, putand ajunge la un maxim de 130FF ( 65+65).

Pentru a dispune mai mult de 500 energy recuperabil se pot achizitiona „energy centers” de la Gold&Extras -> Special Items.


Ca am lamurit treaba asta e cazul sa discutam despre razbele. Ele sunt de 2 feluri mari si late si de un discutabil un al treilea tip mai putin lat, dupa cum urmeaza: razboaie de cucerire (razboi de aici inainte), razboaie de rezistenta (RW de aici inainte), respectiv airstrike (AS de aici inainte) ce va fi inclus in prima categorie.



Razboaie de cucerire. Acestea mai sunt denumite si lupte directe in care alaturi de cele doua tari combatante pot lupta si aliatii acestora prin MPP-uri (mutual protection pact / aliante semnate de catre state) si pot fi declansate in doua moduri: a) Declaratie de razboi si b) Lege de inamic natural (natural enemy)

a)Legea „Declaratie de razboi” sau DoW (declaration of war) poate fi propusa doar de catre presedinte, iar la votare participa si congresul, legea necesitand o majoritate simpla (50%+1) de voturi favorabile exprimate pentru a fi aprobata. Poate fi propusa doar daca tara care doreste sa initieze razboiul are cel putin o granita comuna cu tara tinta (ex: eRomania ar putea propune o astfel de lege pe eMoldova, dar nu si pe eChile). De asemenea pentru aceasta lege se percepe o taxa in gold ( 200gold + 10% din cetatenii apti de lupta ai tarii atacatoare; cu alte cuvinte eRomania ar trebui sa plateasca vreo 829 gold, suma ce-ar trebui sa fie in Trezorerie). Odata aprobata legea, presedinte are initiativa si are la dispozitie 24 de ore pentru a ataca una dintre regiunile tarii inamice cu care are granita. Daca trec cele 24 de ore si presedintele nu a apasat butonul, atunci Plato va ataca o regiune la nimereala dintre cele disponibile (auto-atac).

b)Legea de inamic natural (NE de aici inainte) poate fi propusa atat de catre presedinte, cat si de catre congressmen, necesitand 66% voturi favorabile din cele exprimate. La randul sau, poate fi propusa doar daca tara care doreste sa initieze razboiul are cel putin o granita comuna cu tara tinta, insa nu se percepe nici o taxa. Odata aprobata legea, presedinte are initiativa si are la dispozitie 24 de ore pentru a ataca una dintre regiunile tarii inamice cu care are granita. Daca trec cele 24 de ore si presedintele nu a apasat butonul, atunci Plato va ataca o regiune la nimereala dintre cele disponibile (auto-atac).

Cetatenii tarii care a declarat NE vor beneficia de un bonus de 10% in damage pe campul de lupta (bonusul nu va afecta insa si rank points/punctele de rang militar) doar in luptele directe impotriva inamicului natural.

Odata setat un NE, acesta poate fi anulat sau schimbat cu un altul printr-o noua lege dupa minim 7 zile de la aprobare. De altfel, NE-ul se poate anula si mai devreme de 7 zile in cazul in care intre cele doua tari dispare granita comuna sau una dintre ele este stearsa (in momentul in care o tara este stearsa toate razboaiele directe > si orice lupta directa aflata in curs de desfasurare se inchid automat).

Desi o tara nu poate seta mai mult de un NE la un moment dat, aceasta poate fi setata de mai multe tari ca NE. ATENTIE: NE-ul este o unealta pentru a deschide un razboi direct, nu si o conditie obligatorie ca un razboi direct sa existe si/sau sa fie activ.

Airstrike-ul poate fi propus de catre presedinte, iar la vot are acces si congresul, legea avand nevoie de o majoritate simpla pentru a fi aprobata. Ea poate fi propusa daca tara tinta nu are nici o granita comuna cu tara atacatoare (ex.: nu putem seta AS pe eSerbia, insa am putea pe eSpania) si daca necesarul de paine+moneda este disponibil. Odata aprobata legea, presedinte are initiativa si are la dispozitie 24 de ore pentru a ataca una dintre regiunile tarii inamice. Daca trec cele 24 de ore si presedintele nu a apasat butonul, atunci Plato va ataca o regiune la nimereala dintre cele disponibile (auto-atac).

Mai multe detalii despre pornirea unui razboi prin AS se gasesc aici. De tinut minte, pe langa ce-am notat anterior, ar fi ca in cazul in care tara atacatoare nu castiga prima campanie, razboiul se inchide (tara aparatoare nu va avea dreptul la contraatac), iar daca aceasta castiga prima campanie, razboiul va decurge in continuare in mod obisnuit.



Am tot pomenit initiativa. Ce-i cu ea? Initiativa este cea care ofera puterea de decizie a momentului lansarii atacului (in limita celor 24 de ore) si a regiunii de atacat.

Cum se decide cine are initiativa? In primul rand in cazul unui razboi de cucerire nou inceput ( prin oricare dintre cele trei optiuni: DoW/NE/AS), ea apartine tarii care a aprobat prima legea de deschidere a razboiului. Daca tara care detine initiativa ataca si obtine victoria in campanie, aceasta va pastra initiativa si va avea la dispozitie 24 de ore sa atace o noua regiune. In schimb daca tara care detine initiativa ataca si pierde lupta, va pierde initiativa si tara oponenta va detine initiativa si va avea la dispozitie cele 24 de ore pentru a ataca.

Exista vreo posibilitate de a ataca mai tarziu de cele 24 de ore prevazute? Da, exista. In situatia in care se decide atacarea unei regiuni in care exista deja o campanie in desfasurare (fie RW, fie o alta tara a atacat deja in respectiva regiune), presedintele apasa butonul de atac si lupta este adaugata in „coada”. In situatia in care tara aparatoare reuseste sa securizeze regiunea (fie RW-ul, fie atacul direct), atunci atacul aflat in „coada” va porni. In schimb in situatia in care tara aparatoare pierde regiunea, atunci atacul aflat in „coada” va porni intr-o alta regiune disponibila pentru atac, aleasa in mod aleator de catre Plato.


Un razboi are ce are un inceput, trebuie sa aiba si un sfarsit. Un razboi se poate incheia fie daca o tara este stearsa (atunci se inchid toate razboaiele de cucerire in care era implicata in mod direct), daca nu mai exista regiuni atacabile, desi nici una dintre tari nu este stearsa si prin semnarea unui tratat de pace.

Doar presedintele poate propune un tratat de pace, are posibilitatea de a cere o suma in gold in schimbul pacii, congresul poate vota si este necesara majoritatea simpla (50%+1 voturi favorabile din totalul celor exprimate). Pentru a putea propune o astfel de lege este necesar pentru cele 2 tari combatante sa nu aiba NE activ una impotriva celeilalte. Pentru a se incheia razboiul trebuie ca ambele tari sa semneze tratatul de pace. In momentul in care tratatul de pace este aprobat de catre congresele ambelor tari, daca exista vreo lupta (directa – razboi de cucerire) aflata in desfasurare, aceasta se va incheia automat cu victoria aparatorilor.


Razboaie de rezistenta. Acestea se poarta intre tara ocupanta si luptatorii tarii ocupate stationati in tara ocupanta. Daca cetatenii altei tari doresc sa participe la RW trebuie sa se mute in tara ocupatoare.

Unde? In regiuni cucerite de catre o tara, nu in regiunile sale originare.

Cum? Prin mutarea in regiunea cu pricina. Este nevoie de 10 oameni care sa apese butonul de „support RW” ce apare pe homepage. In momentul in care un cetatean apasa butonul de „support”, Plato va sustrage 1000 moneda din contul sau. Daca suma din cont este mai mica de 1000 moneda, acesta nu va putea sprijini RW-ul.

Cand? La minim 24 de ore dupa ce regiunea a fost cucerita sau un alt RW a fost securizat de tara cotropitoare in acea regiune sau intr-o alta regiune a tarii ocupate. Daca un RW este castigat de rezistenta si, implicit, regiunea returnata posesorului de drept, un alt RW intr-o alta regiune va putea fi deschis imediat.

Cate RW-uri pot fi deschise maxim intr-o tara? Atatea cate tari are sub ocupatie (partial sau total) tara cotropitoare. De exemplu, ePolonia ocupa partial sau total eRepublica Ceha, eFranta, eGermania, eOlanda, eUcraina si eRomania. Asta inseamna ca, daca este respectata regula celor 24 de ore, pot fi deschise concomitent 6 RW-uri in Polonia.

Poate aceeasi tara sa deschida mai multe RW-uri simultan intr-o tara cotropitoare? Nu.

Dar exista vreo situatie in care o tara poate deschide RW in mai multe regiuni ale sale ocupate? Da. In cazul in care o tara are regiuni cucerite de mai multe tari cotropitoare, poate deschide RW-uri in ambele tari. Spre exemplu eUcraina poate porni RW simultan atat in ePolonia (in Dnipro sa zicem), cat si in eUngaria (in Subcarpathia spre exemplu).

Exista vreo situatie in care sa nu se poata deschide RW intr-o regiune in conditiile in care au trecut cele 24 de ore si nu este deschis un alt RW? Da, chiar doua situatii. Prima, mai evidenta, este cea in care exista deja o lupta in desfasurare in acea regiune. Cea de-a doua este ceva mai putin evidenta - sa presupunem ca eUngaria detine Crisana, iar eRomania detine Southern Great Plain. Cele doua RW-uri nu pot fi deschise simultan, chiar daca sunt respectate regulile prezentate pana acum, va fi deschis fie RW in Crisana, fie in SGP. - intre timp, Plato a decis sa ma contrazica in a doua situatie si sa permita deschiderea ambelor RW-uri.

De multe ori se deschid RW-uri fara sanse de castig, cu scopul de a face drain, de a oferi adversarului o alta lupta unde sa iroseasca damage, astfel incat sa creasca sansele de victorie in lupta de interes. Daca acestea sunt deschide cand si unde trebuie se pot dovedi a fi niste arme foarte puternice.



O campanie (indiferent ca-i razboi de cucerire sau RW) este castigata de tara care obtine prima minim 83 de puncte. Castigand runde in diverse divizii se pot obtine puncte de campanie conform tabelului urmator:


Pentru a castiga runde, indiferent de divizie, este necesar ca una dintre partile combatante sa adune minim 1800 de puncte. Punctele in runda se obtin tinand bara de influenta peste 50% conform tabelului urmator:


In situatia in care ambele combatante au livrat cantitati egale de damage, zidul aflandu-se la fix 50.00%, punctele se vor acorda aparatorului. Astfel de situatii se intalnesc mai degraba la inceput de runda, cand inca nu a luptat nimeni de nici o parte. In cazul RW-urilor, se considera ca fiind aparatoare tara cotropitoare.


Inainte de incheiere, cateva studii de caz.

Doua tari au MPP-uri comune, de exemplu eCroatia si eRomania. Una dintre ele declara razboi (DoW/NE/AS) celeilalte. Ce se intampla cu MPP-urile? Toate MPP-urile comune vor fi pierdute de catre tara atacatoare in momentul in care va declansa primul atac.

In timpul razboiului eUngaria – eRomania, noi decidem sa semnam MPP cu eMoldova. eMoldova are la deja un MPP cu eUngaria. Ce se intampla cu MPP-ul? Dupa ce a fost semnat MPP-ul (devine MPP comun celor doua tari) tara care declanseaza urmatoarea lupta (deci cea care are initiativa) va pierde MPP-ul cu eMoldova. Atat. Nu si altele.

eRomania este angajata intr-o campanie activa impotriva eUngariei. eUruguay si eRomania aproba un MPP in acest timp. Cetatenii stationati in eUruguay vor putea lupta de partea eRomaniei din acel moment? Nu, in razboi se va activa MPP-ul in momentul in care se va deschide o noua campanie.

eRomania are NE activ pe eUngaria, insa eUngaria din diverse motive nu are NE activ pe eRomania. In timpul unei lupte active (campanie prin MPP, razboi direct) eUngaria aproba NE pe eRomania. Cand intra in aplicare bonusul de NE pentru unguri? Exact in momentul in care acesta a fost aprobat.

In data de 7 ianuarie, harta in zona turceasca arata ceva in genul asta:


Daca e sa ne luam dupa harta, NE-ul ungurilor pe turci ar fi trebuit sa fie sters, iar razboiul inchis. Totusi nu s-a intamplat asta, iar ungurii au putut ataca Aegean Coast of Turkey. Multi au considerat ca a fost vorba despre un bug. Nimic mai fals. Consultand pagina regiunii, observam ca aceasta are granita cu Black Sea Coast of Turkey. Ca ar trebui sau nu sa existe acea granita este o alta discutie, insa atata timp cat ea exista in database si este afisata acolo, ungurii au declansat atacul in mod legal. Deci de tinut minte: harta o folosim pentru a ne face o idee, insa pentru a calcula rute si a vedea cine, unde poate ataca este imperios necesar sa consultam pagina regiunii.

Pe data de 3 ianuarie, eRomania a lansat un atac asupra regiunii turcesti detinuta de unguri, Black Sea Coast of Turkey (BSCoT). Harta arata atunci cam asa:


Ideea atunci a fost ca noi sa ii ajutam pe turci si sa le inchidem razboiul cu ungurii. Adevarul este ca le-am fi inchis acest razboi doar daca vroiau si ungurii acelasi lucru, chiar daca am fi castigat campania. De ce spun asta? Era suficient pentru ei sa porneasca urmatorul atac asupra eTurciei si cu 1 minut inainte de a fi pierdut BSCoT in fata noastra. Ar fi pierdut NE-ul ce-i drept, insa lupta ce-o deschideau ar fi continuat si implicit razboiul ar fi ramas activ. Ca sa se fi inchis razboiul era necesar ca fie apoi turcii sa reuseasca sa respinga atacul unguresc, fie ca noi sa le cucerim ultima colonie turceasca inainte ca ei sa lanseze urmatorul atac.


Tulai domne, am terminat si-am sarit multe chestii  daca e ceva, facem si sesiune de Q&A (voi puneti intrebarile in comment-uri/PM, iar eu le postez, cu tot cu raspunsuri in articol.


De ce avem alianta cu croatia de 2 luni ?
Alianta (MPP-ul) cu eCroatia (pe care-l putem vedea pe pagina de Military eRomaniei[/ur] expira in 2 luni pentru simplul fapt ca s-a propus o noua lege de alianta mai devreme. Poti semna in avans si pentru un an de zile, este nevoie doar de suficienti bani in trezoreria fiecarei tari (12*10.000 moneda) si de 12 legi de MPP propuse si aprobate.


Felicitari cui a fost in stare sa citeasca tot si ete-un mic cadou