Ülke Başkanı Ne Yapar?

Day 2,386, 01:19 Published in Turkey Chile by Léon Reno

Merhaba,

Esasen yenilere yönelik bir makale olsa da, uzun süredir bu oyunu oynayan arkadaşların birçoğunun da eminim ki ülke başkanının görevleri konusunda net bir tanımı yoktur. Zira bu tanımlara uyan başkanlarla ülkemizde pek sık karşılaşamıyoruz ne yazık ki. Ben de, önce Çin'in 25 kez başkanlık yapan efsanesi Atracurium'la yapılan röpörtajı tercüme ettim, ardından da başkanlık göreviğini layığıyla yerine getirdiğini düşündüğüm oyuncularımıza başkanın görevlerini sordum. Biraz da arşiv niteliği taşıyacak güzel bir makale oldu. Ülke başkanlığı için seçim dönemine girerken tüm adaylara ve oyuncularımıza faydalı olur umarım.

Çoğu oyuncu hükümette yer alma veya başkan olma şansını yakalayamıyor. Siz tanımlar mısınız ülke başkanının temel sorumluluk ve görevlerini?



1- Ülke nüfusu

Günlük olarak yeni kayıt olan oyuncular, şüpheli olanların rapor edilmesi, ölü durumda olup canlanan hesaplar, sonraki levela veya divisiona geçen hesaplar. Bu oyuncuların %95'ine özel mesaj gönderirim. Çünkü gazeteleri takip etmeyen çok oyuncu var ve bunlara ulaşmanın tek yolu PM.

2- Ekonomi

- Günlük gelirlerin takip edilmesi, vergi oranları, ürünlerin fiyatı, altın oranları, Çin ve diğer ülkelerdeki ortalama maaşlar. Gerekli olduğunda vergi oranlarında değişiklik önerilmesi.

- Ülkedeki national org hesaplarının ve diğer ülkelerin hazinesinin takip edilmesi. Harcama alışkanları ve bunların oranı ülkeler hakkında bize fazlasıyla ipucu veriyor. (eTR'de, diğer ülkelerin harcamalarını takip edip analizler yapan kaç oyuncumuz olmuştur acaba?)

- Aylık harcamalarımızın takip edilmesi. Tüm giderler kayıt altına alınır. Normalde bu kayıtları aylık olarak paylaşıp analizde bulunmam gerekir fakat tüm veriler elimde olmasına rağmen bunu bir süredir yapamıyorum malesef. Yeni kayıt olan oyuncuların takibi çok fazla zamanımı alıyor.

3 - Eğitim

Yeni oyuncular için aylık olarak görevler belirliyoruz ve ne kadarını yapabildiklerini takip ediyoruz. Yardım için kılavuzlar hazırlıyoruz.

Ayrıca yenilere mentorluk yapıyorum. Online listesine bakıp o an kim oyundaysa sohbet ediyorum.

4: Askeri ve Diplomatik İlişkiler

Emir ve görevleri hazırlıyorum ve katılımcılara devlet yardımlarını ulaştırıyorum. Bu alanda bana yardım eden insanlar var tabi ki. Diplomatik meseleleri ise çoğunlukla Dış İşleri Bakanı'na bırakıyorum.



Başkanlık, gorev, sorumluluk ve işleyiş olarak, ülkeden ülkeye çok değişiyor.
Kimi ülkelerde, bütün yük ve sorumluluk başkanın omuzunda olurken, kimi ülkelerde ise gorev dağılımı meclislere, veya ülke oyuncularına kadar yaygınlaşıyor.

eTurkiye açısından bakacak olursak, her türlü sorumluluk ve işleyiş, tamamen başkanın inisiyatifine, kendine ve ekibinin güvenine ve kapasitesine bağlı olarak, yapacakları değişir.

1- Ekonomi

Her başkan, kendi döneminde ülkenin ekonomik gücünü düşünmeli, atacağı tüm adımları ülkenin Ekonomik durumuna göre atmalı. Aktif savaşta değil ve ülkenın ekonomik gücü ve bonusu da yerındeyse, çeşitli yardımlar, hibeler, krediler, şirket kurulumları gibi vatandaşlara hizmetlerde bulunulabilir. Savaş döneminde ise durum tamamen farklı bır boyut kazanır, ve savaşların yükü, genellikle dönem başkanı ve ekibinin üzerine kalır. hazineden harcanan paranın cok cok daha fazlası, başkan ve ekibinin cebınden harcanır.

2- Askeri


eVatandaşların büyük çoğunluğu, bu oyunun sadece "Savaş" modülüne odaklanmıştır. istisnai durumlar haricinde, savaşların önemli kısmı, dönemini aktif savaş içerisinde gecirmek isteyen başkanların attıkları adımlar ile başlar. Çok hassas olan bu konu, kimi dönemlerde ülkeye zarar verici hale de gelebiliyor. Bu dengeyi, savaş başlamadan önce kurmak çok önemli. Ayrıca, savaş döneminde de, gerek kendi halkını organize etmek, gerek eldeki kaynakları doğru kullanmak, gerekse müttefik ve düşman ülkelerle olan ilişkiler çok çok önemlidir. Sanılanın aksine, sadece "online başkan" olmak yeterli değil. online olup uğraşmak zaten olması gereken bir şey.

3- Dış İşleri & ittifak:


Ülke başkanları, halkın ülkeler arası ilişkilerdeki görünen yüzüdür. çoğu zaman ülkeler arasındaki yaşanılan olayları, ilişkileri, sorunları, hiç kimse bilmez. Her savaş masada başlar, cephede devam eder, kimi zaman çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Hal böyle iken, kullanılan bir kelime bile çok çok önemlidir. Sadece belli ülkelerle değil, ufak-büyük, dost-düşman, ciddi olan her ülke ile iletişimde en önemli etken başkan ve mofa'dır. En ağır sorumlulukların başında bu gelir. Özellikle de ittifakla ilişkiler, ve ittifak toplantılarının savaşlara ve ülke geleceğine yansıması çok büyüktür.

4- İç Siyaset & MEB:

Başkan hangi partiden olursa olsun, dönemi boyunca, tüm ülkeye karşı sorumludur. her ne kadar bu işlerle ilgili bakanlar atasa da, çoğu zaman kendisi 1-1 muhattap olup, ilgilenmek zorunda kalır. Asla herkesi memnun edemezsin. başkanlığın görevi, herkesi memnun etmek değil, ülke menfaati doğrultusunda hareket ederek, doğru olanı yapmaktır. Bu konuda bir karar mercii veya bu işi üstlenen bir kurum veya meclis olmadığı için, bu konuda da yük tamamen başkanın omuzundadır.



Halkina karsi durust olmak
Ulke menfaatlerini on planda tutmak
Kotu adam olmayi kabul edebilmek
ve en onemlisi, etr baskanligi icin, celik gibi sinirlere sahip olabilmek 🙂



Başkan çalışan değil çalıştıran kimsedir. Ekibini iyi organize eder, çalışmalarını denetler ve kararları verir. Halka karşı sorumluluk kendisinde olduğu için ekibinin tüm sorumluluğunu da üzerine almak zorundadır.



Her ne kadar doğrudan ülke başkanlığı yapmasa da, son 2 yıldır oyunda gördüğüm en kötü ülke başkanının arkasını toparlayan kişi olarak bu makalede esmersehzade kardeşimize de yer vermeyi uygun buldum.

*Ülke başkanı olacak kişinin oyun bilgisinin üst düzey olması gerekli.Başkanlıktan önce kesinlikle en az 4-5 dönem çeşitli makamlarda görev yapmış olması lazım.

*Eğer bu göreve talip olup seçiliyorsa günün en az 5-6 saatinde erepublikden veya herhangi bir iletişim ağından ulaşilabilir olması gerekiyor. Bence son dönemlerin en başarılı aylarından birini geçirdiğmiz seyneym döneminde biz kendisine 7/24 ulaşabiliyorduk.

*Ayrıştırıcı olmak yerine birleştirici olması geliyor. Yoksa biliyorsunuz yine en çok sıkıntı çektiğimiz eldar döneminde gerek eldar olsun gerek p.minister olan "MKA" olsun elitler godomanlar tarzıyla halkın yarısının tepkisi çekmiş bununda cephelerde aleyhimizde çok büyük zararları olmuştur.

*Kabinesini seçerken isme değilde iş yapacak kimselere şans vermesi lazım.

*Bakanlıkları sürekli denetlemesi lazım. Öyle oluyor ki kasadan 1-2m harcanmış tek kayıt yok burda tüm yükü msb'ye veya diğer bakanlıklara atarsan olmuyor. Başkan sensen denetlemesinide sen yapacaksın bu işin. Tutturacaksın o kayıtları.



Başkanın görevleri oyunda belli aslında ama en önemli olan "Başkan" olacak kişinin her şeyi çok iyi bilmesi, çok savaşması, gold alması gerekmez. Başkanın mükemmel bir ekip kurup en iyi şekilde sevk ve idare gerekir. Elbette ekibine alacağı şahısları çok iyi seçmesi lazım. fevri hareket etmeyecek, yönetimi zorda bırakmayacak ve fedakarca çalışacak kişilerden oluşması lazım ekibin.
Unutmamak lazım ki eTR de başkanlık yapan çoğu kimse küfür yemiştir, işte bunlara da soğukkanlılıkla yaklaşıp, tahammül etmeyi bilmesi gerek.



eTR başkanı için konuşacaksak durumu şu şekilde anlatabilirim.

Öncelikle fedakar olacaksın. RL hayatından fedakarlıkta bulunup o 1 ayı oyun öncelikli yaşayacaksın. Yeri gelecek günde 3-4 saat uyuyacaksın, yeri gelecek gecenin bi körüne alarm kurup kalkıp isyan organize edeceksin. İşinden gücünden, gezmeden tozmadan, uykudan, dinlenmeden ödün vereceksin.

Ekibinle sürekli iletişim halinde olacaksın. Ekibinden de en az 4-5 kişinin senin kadar aktif olması gerekiyor düzenli ve organize bir dönem için. Kabineni çeşitli partilerden oy toplamak için değil, anlaşabileceğin ve de nazının geçeceği kişilerden oluşturacaksın ki olası seçilme durumunda adam gibi iş yapabilesin. Özetle ekip çok önemli.

Bir de başkanlık boyunca gerekli zamanlarda atar yapmayı, gaza getirmeyi falan bileceksin bunlar da çok önemli. (atardan kasıt saçma sapan küfür kavga değil tabi ki, dediğim gibi yeri zamanı ve konunun durumu önemli) Trolllemelere gelmeyeceksin, küfür hakaret takmayacaksın. Biraz ipimle kuşağım modu lazım yani zaman zaman 🙂



Ülke başkanının bence en önemli görevi / özelliği fedakar olmasıdır. 1 aylık dönemi boyunca gerektiğinde uykusuz kalmasını bilmesi gerekir.

2nci olarak
bence doğru insanlarla yola çıkmalıdır sırf oy alabilmek için kabine hazırlarsan 5nci gün patlarsın çünkü tanınan insanlar bu oyuna artık daha az vakit harcarlar heveslerini aldıkları için durum böyle oluncada işler aksar. O yüzden kabinede uyum ve koordinasyon çok önemlidir. Denilebilirki kabine güzel olsun başkanın uykusuz kalmasına gerek yok. Doğru bir tespit diğer eÜlkeler için geçerli olabilir ama eTR için geçerli değil çünkü eTR oyuncuları her daim shout attıklarında başkanın cvp vermesini ve başkanın 10 dk da bir shout atmasını bekler 🙂

3ncü olarak başkan fedakarlık yapabiliyorsa ve halk tarafından seviliyorsa. Bide kabinesi çalışkansa pek sıkıntı çıkmaz.Helede ülkenin daha önceden gelen bir ülke politikası varsa. Yani dost düşman ilişkiler vs belli ise.

4ncü olarak
başkanlık bence son basamak gibi birşey bu oyunda başkan olacak kimsenin daha önce kabinelerde bulunması hatta mofa/mod olarak görev yapması şart. Çünkü yabancı dil bilmeyen başkan sıkıntı yaratır ( benim mesela ingilizcem pek iyi değildir ama mofam sağolsun gerektiğinde tercümanlık yaptı bana 😃 ) ve savaş / strateji bilgisi yoksa hakikaten ülkeyi zor duruma sokabilir en nihayetinde tek tıkla savaş açabiliyorsun herşey ( eğer yasa verilmiş geçmisse filan ) başkanın eline bakıyor.

Başkanın bir diğer görevide ülkede birlik sağlamasıdır. Küskün insanları bile bir amaç için bir araya getirip ülkesine fayda sağlamayı bilmelidir.



Ülke başkanı, oluşturduğu ekibi ile sağlıklı bir diyalog oluşturmalı öncelikle. Başkanlık ettiği ülkenin o dönemki beklentilerini görebilmeli. Uzun vadede ülke politikaları üreterek bu doğrultuda hareket edebilmeli. Mutlaka dış bağlantılarda yer alabilen bir karakter çizmeli. Askeri başarılar için uğraşırken, ekonomik dengeleri de gözetmesini bilmeli. Ve herşeyden önemlisi eleştiriye açık olup sabretmesini becerebilmeli.

###

Cevaplarıyla bu makalenin oluşmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.

Selamlar,
Léon