(MoFA) Raport despre conflictul Hu/Ru sau Houston we got a problem + Edit

Day 1,827, 16:19 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by FreeEnough

Avem o problema. Nu doar noi (desi si noi, desigur), ci intreaga parte a baricadei.

Edit: Ambele tari au respins legile de NE. Nu va fi razboi...parca am trecut iar prin Cuba

Edit nr 2. Dupa cum am zis mai jos (veti vedea daca cititi articolul pentru prima data), ungurii, fiind achitati de problema ruseasca, au propus legea de NE impotriva Greciei. Acum ucrainenii vor forta in RW, Ungarii fiind lipsiti de posibilitatea de a pune NE pe ei pentru a-i opri din a avea Congress, cum au facut-o lunile trecute

Ati vazut, probabil, daca urmariti legile propuse de vecini sau daca ati citit articolul lui unua, propunerea de NE a Ungariei impotriva Rusiei. Fiind direct implicati, atat ca tara cat si ca alianta, in consecintele probabile ale unui atare conflict, am decis sa incerc sa joc cartea mediatorului, care nu a adus, in fine, cam nimic.

In acest moment, partea baricadei de care ne aflam trece printr-o criza interna acuta, care se reflecta asupra razboiului Bulgariei si Macedoniei impotriva Greciei, in care aliatii nostri sunt privati de ajutorul organizat al Poloniei si, intr-o mai mica masura, al Serbiei. Problema nu coboara prea adanc. In timpul unor RW ale Cehiei impotriva Poloniei, o unitate militara bulgara a luptat, probabil fiind platita, de partea primilor. Conflict refulat de o conducere bulgara lipsita de comunicare cu societatea bulgara si cu aliatii, problema a evoluat din latenta in expresa. Nu cunosc ultimile evolutii ale concilierii, dar ieri polonezii nu pareau convinsi de scuzele guvernului bulgar. Polonia lupta, totusi, pentru bulgari, dar mult mai putin decat ar fi putut si mult mai putin organizat. Adaugati o Grecie care nu a avut lupte directe de foarte mult timp, dmg-ul mocnindu-le intre buzunarele Angelei Merkel. Mai adaugati o Romanie si o Croatie fara conflicte proprii deschise si doritori sa ajute (o stim bine, Romania si Croatia au fost mereu aliatii foarte buni, dincolo de orice divergente pe care le avem cu tabara lor militara). Mai adaugati o Bulgarie cu un guvern (ala care a fost destituit recent) care a inceput razboiul fara a informa aliatii si fara a avea bani suficienti in banca pentru a le acoperi cheltuielile. Daca amestecati bine si priviti harta intelegeti despre ce vorbesc.


In acest conflict era gata sa intre si Ungaria printr-un atac direct asupra Greciei,pentru a schimba decisiv balanta, dar… Rusia a propus NE impotriva Marii Britanii, un aliat al ungurilor. Motivatia Rusiei, din ceea ce am aflat din discutiile cu Ministrul Afacerilor Externe rus, este asemanatoare cu cea a Ucrainei un timp in urma : baby boom. Ei au de gand sa organizeze un bb si, pentru a mentine tinerii in joc, au nevoie, dupa spusele lor, de un razboi adevarat. Reactia ungara, pe de alta parte, vine dintr-o modalitate particulara de a practica diplomatia. Punand NE, ungurii au sperat ca rusii vor refuza la atacul impotriva englezilor.

Daca conflictul incepe, vor fi doua consecinte majore. Pentru Bulgaria, el va insemna privarea de interventia si de ajutorul ungur impotriva Greciei, intr-un moment foarte dificil al razboiului. Pentru Moldova, poate insemna in fine redeschiderea conflictului direct cu Ucraina care se va elibera, aproape sigur. Acest razboi poate avea consecinte neprevazute… gestionarea acestuia e rezervata pentru viitor si nu e subiectul principal al articolului. Sa zicem doar ca nu ne-am temut si nu ne vom teme de Ucraina nici in viitorul apropiat.

Prevazand aceste doua consecinte, am incercat sa intervin in conflict in calitate de mediator si am gasit doua guverne care nici macar nu au vorbit intre ele. Discutiile au fost lungi si nu au prea dat roade. Rezumand, Rusia vrea un razboi adevarat, cat mai interesant, pentru a-si tine viitorii tineri in joc si a refuzat propunerea mea de a semna un tratat de TW cu Anglia, pentru a le garanta ca nu le vor mentine teritoriile, desi nu sunt interesati in castigarea resurselor. Au refuzat in egala masura propunerea de a deplasa cu doua-trei saptamani inceperea razboiului. Au refuzat si schimbarea tintei, desi Ungaria le-a oferit ajutor in crearea unei frontiere cu Turcia. Pentru consolidarea societatii si pentru interesarea tinerilor jucatori, au nevoie doar de un razboi mare. Mai este o posibila motivatie, dar eu tind sa cred ca nu e corecta presupunerea : e posibil sa fi inceput razboiul Rusia pentru a redirectiona forta ungara spre ei si nu spre teatrul balcanic, pentru ca guvernul actual se declara mai degraba proEDEN. Inca o data, eu inclin spre motivatia de mai sus, legata de un « razboi interesant ». Oricum, o buna parte a societatii rusesti e impotriva deschiderii conflictului.

Ungaria, pe de alta parte, este gata sa anuleze NE-ul daca Rusia refuza la atacul asupra Marii Britanii sau daca acestia fac o intelegere de TW. Ei resping sugestia rusilor de a lupta de partea MB doar prin MPP, motivand prin faptul ca, daca e sa reformulez spusele Ministrului ungur, ei nu sunt gata sa sacrifice un aliat pe altarul plictiselii Rusiei. Ungurii nu-si doresc razboiul, mai ales dupa cateva luni de colaborare cu rusii, pe care i-au pastrat departe de o granita cu Ucraina si carora le-au oferit ajutor in cazul unui conflict cu Turcia.

Suntem intr-un punct mort. Chiar daca am reusit sa aduc reprezentantii guvernelor celor doua state la masa negocierilor, nu s-a ajuns la o apropiere a acestor doua pozitii ultimative. In fine, guvernul rus va lasa Parlamentul sa decida singur, iar ungurii vor incerca sa tina votul decisiv pana in ultimul moment, desi e greu deja. Speranta estomparii conflictului rezida doar intr-o interventie bulgara prin cunoscutul TheGraverobber, care poate influenta decizia Rusiei pe baza relatiilor speciale ce leaga cele doua tari, desi poate fi deja prea tarziu. Pe de alta parte, sper Congressul rus sa voteze impotriva, pentru ca am reusit sa convingem cativa parlamentari de pericolele razboiului. Pana la urma, trebuie sa jertfeasca prea mult si merg, pe langa asta, impotriva Bulgariei.

Ramane doar sa observam. Motivatia tuturor partilor implicate poate fi inteleasa si acceptata, iar in alta situatie nu ar fi o problema grava, dar conflictul balcanic schimba totul. Desi pana la urma, sunt sigur, Grecia va fi invinsa, razboiul va fi extins pentru o perioada daca izbucnteste conflictul intre unguri si rusi.


Va salut.
FreeEnough