Hintergrund an/aus

Join the new world

 

Топ 5 НАЈОБРАЗОВАНИ нации во светот!

Tag 1,826, 09:14 Veröffentlicht in Republic of Macedonia (FYROM) Republik Mazedonien (EJRM) von krembananka

Иако често се гордееме со нашето образование, Македонија за жал не се наоѓа на оваа листа која ја состави „Организацијата за економска соработка и развој“ www.oecd.org за најобразованите нации во светот. Титулата за најобразована земја ја понесе Канада.

Истражувањето опфати вкупно 34 земји,членови на оваа организација на индустриски земји и уште осум влијателни светски економии, а составена е според бројноста на високообразовани возрасни жители пренесува Танјунг.


1.Канада

Во оваа земја 51% од возрасните жители имаат универзитетска диплома, а до пред 10 години оваа бројка беше 40%. Канада претставува единствена земја во која повеќе од половина возрасни жители имаат завршено факултет, иако државата во образование вложува 6,1% од бртуо домашниот производ.2.Израел

На второ место се наоѓа Израел каде 46% од возрасното население завршил факултет, и каде во 2009 година вложувањето во образовниот систем извесува 7,2% од БДП.3.Јапонија

Во оваа земја сериозно се вложува во образованието. Со 45% високо образовани жители Јапонија се наоѓа на третото место. Вложувањето на државата во образованието во 2009 изнесуваше 5,2% од БДП.4.САД

На четврто место во е САД СО 42% факултетски образовани жители.Во оваа голема држава во 2009 година е издвоено 7,3% од БДП.5.Нов Зеланд

Земја во која бројот на образовани се зголеми за 12 години 12%, во 2000 година имаше 29%образовани жители а сега тој број инезува 41% виско образовани лица.
 

Kommentare

Makedon4eEVIL
Makedon4eEVIL Tag 1,826, 11:57

а ние на кое место сме ? хДД

krembananka
krembananka Tag 1,826, 12:07

vidi pogore na stranata 🙂

 
Deinen Kommentar veröffentlichen.

Was ist das?

Dieser Artikel wurde von einem Bürger von eRepublik, einem interaktiven Mehrspieler-Strategiespiel auf Basis real existierender Länder, geschrieben. Erstelle einen eigenen Charakter und verhilf deinem Land als Kriegsheld, anerkannter Zeitungsherausgeber oder einflussreicher Finanzmann zu Glanz und Gloria.