Σκοπιανό/Μακεδονικό: Μικτή λύση. Πως και γιατί;

Day 3,711, 01:31 Published in Greece United Kingdom by Anthony G.

Σπάω τη σειρά των άρθων σχετικά με τον πολιτικό τομέα του παιχνιδιού (σκοπός είναι να ακολουθήσει τουλάχιστον άλλο ένα για την στρατηγική συμμαχιών, την εξωτερική πολιτική και τη σχετική σύγχηση με τη RL πολιτική).

Είδα ότι, αναμενόμενα, έγινε θέμα το Σκοπιανό/Μακεδονικό ζήτημα. Είδα, επίσης, με σχετική έκπληξη -είναι η αλήθεια- ότι παρά τις ακραίες θέσεις εκφράστηκαν και κάποια ψύχραιμα επιχειρήματα.

Θα ήθελα να συμβάλω στη παρουσίαση πιο ψύχραιμων θέσεων με την αναφορά μερικών στοιχείων. Τα παρακάτω αποσπάσματα προέρχονται από το βιβλίο "Ο εθνικισμός στην ύστερη ανάπτυξη" (1994):

Μετά τους Βαλκανικούς και τον Ά παγκόσμιο πόλεμο, ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας μοιράστηκε σε 3 μέρη. Η Ελλάδα πήρε το 53%, η Σερβία το 33% και η Βουλγαρία, ως η χώρα που έχασε τους πολέμους, το μικρότερο κομμάτι. Οι δυο περιοχές που δεν προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, ήδη από το 1919 ονομάστηκαν ως Νοτιοσλαβική Μακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη και Βουλγαρική Μακεδονία ή Μακεδονία του Πιρίν.
Μετά τον ΄Β παγκόσμιο πόλεμο, με την ανοχή της Ελλάδας, ο χώρος που προσαρτήθηκε στη Σερβία έγινε με το όνομα Μακεδονία μια από τις "δημοκρατίες" της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.
(....)
Αυτή τη στιγμή δυο είναι οι βασικές στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Στρατηγική Α: η εμμονή στην απολυτοποίηση του όρου Μακεδονία.
Τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι: η συνέχιση της διπλωματικής απομόνωσης της χώρας μας, η αναγνώριση των Σκοπίων από όλους με την όντως αλυτρωτική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", η συμπαράσταση όλων των κυβερνήσεων προς τα Σκόπια ως "θύμα" της ελληνικής αδιαλλαξίας, ο εναγκαλισμός των Σκοπίων από Βουλγαρία και Τουρκία, η δραματική άνοδος της Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια.
Στρατηγική Β: η αποδοχή μικτής ονομασίας.
Από την μια πλευρά η Ελλάδα θα δεχόταν τη μικτή ονομασία και θα προσέφερε οικονομική συνεργασία, με αντάλλαγμα την αλλαγή συντάγματος, την αλλαγή συμβόλων και των κατάπαυση της αλυτρωτικής προπαγάνδας κι από την άλλη η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει και να πετύχει εύκολα ειδικές διασφαλίσεις για τα σημερινά σύνορά της.
(...)
Η μικτή λύση θα δημιουργήσει μακροχρόνια πιο σταθερές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Η μαξιμαλιστική λύση (καμία αναφορά στην Μακεδονία) θα ενίσχυε συνεχώς τις πιο σοβινιστικές πολιτικές δυνάμεις του κρατιδίου.


Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα, αρκεί να μην είναι υβριστικά.

Υ.Γ. Πολλοί θα θέλαμε να μην υπάρχει καθόλου το όνομα Μακεδονία, άλλοι ονειρεύονται ακόμα την Ελλάδα τωνν 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών, την Βόρεια Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
Το ζήτημα είναι να πατάμε και στον πραγματικό κόσμο με τα συγκεκριμένα γεωπολιτικά δεδομένα.