Hintergrund an/aus

Join the new world

 

О финансијским извештајима

Tag 1,830, 05:03 Veröffentlicht in Serbia USA von Strahinjic Banovan

Поздрав о/

Скоро свакодневно размишљам о томе како бисмо могли мало да приближимо два дела ове наше виртуалне заједнице. Кажем два дела јер је очигледно да је еСрбија дубоко подељена на два политичка табора и да из те поделе произилазе сви наши проблеми.

Оно што је најгоре од свега је то што те поделе уопште нису засноване толико на играчким (илити гејмерским) разликама већ на личним анимозитетима између припадника две групације. Додуше, неки од анимозитета су управо настали због практиковања различитог стила игре, што само значи да треба да покушамо да приближимо те стилове игре један другом, у обиму у ком је то могуће остварити.
Дакле, уколико су те поделе већ засноване углавном на систему „не волим ја њега, не воли ни он мене“, да ли можемо макар да договоримо основне системе функционисања власти, без обзира ко је чини. Логика је у томе да ако договоримо нешто што ће важити за све, онда није толико битно КО ће то нешто да спроводи, биће битније КАКО то спроводи.

Питање је одакле почети, како договорити нешто што ће да важи за све у дубоко подељеној заједници?

It's all about the money...Не знам како ви размишљате, моје мишљење је да народ заслужује сваког месеца да види где и како се троше државне паре јер су заправо то паре свих нас који плаћамо порез у еСрбији. Власт мора да буде дужна да представи финансијске извештаје и то не само на крају месеца у једном скарабуџеном извештају, већ ти извештаји морају бити константни у току месеца, издавани на 2-3 дана.

Ова пракса је започета када је Serbian Vitez био председник, а морам истаћи да ми је велико задовољство што видим да се са том праксом наставило и овог месеца. Био сам велики скептик да ће се то десити са Владиславом као председником, међутим, оповргнут сам делима и такав приступ је нешто што ћу увек да похвалим, без обзира на то ко је у власти.

Не желим да улазим у остале аспекте процењивања Владиславовог мандата као председника, али што се тиче финансијских извештаја, ту је направио ооооооогроман помак у функционисању тзв. „ајвар коалиције“ која је тренутно на власти.
Ранији извештаји који су били представљани народу од стране ове коалиције су били јако лоши. У почетку су били фризирани, касније су издавани само крајњи извештаји за цео месец из којих је слабо могла да се извуче нека конкретна информација, а ако је и могла, до ње се морало доћи уз доста муке с обзиром на непрегледност и неуредност тих извештаја.

Пратио сам од почетка финансијске параметре и председникове извештаје и морам да напоменем да се бројке које је дао у извештајима у динар поклапају са подацима у мојим документима. Са те стране, желим да похвалим Владислава и да изразим наду да ће „ајварци“ наставити са овом праксом (ако буду у власти без обзира на то ко буде био председник) јер се плашим да је ово само чин појединца и да нису сви у тој коалицији одушевљени знатно транспарентнијим трошењем буџетских средстава него што је то раније био случај. Ипак, верујем и надам се и да су сами свесни чињенице да, уколико извештаја у будућности не буде, ризикују блокаду донација на НБС.

Нема потребе за блокирањем донација уколико сви имамо увид у то како се паре троше. Али, ако неко хоће да троши државне паре далеко од очију јавности, онда такво понашање мора бити санкционисано и треба спровести мере које би искорениле такво понашање, а блокирање НБС је идеалан начин за то.

Пружаш извештаје на свака 2-3 дана - нема блокаде. Почнеш да забушаваш и игноришеш захтеве да пружиш евиденцију о потрошњи - опозиција блокира даље донације.
И то би и требало тако да буде и да важи за сваку власт, без обзира да ли је чине „ајварци“ или „вазелинци“.
Међутим, да не буде да је све савршено овог месеца што се тиче извештаја...

Ово је заиста добронамерна критика и надам се да је припадници власти неће узети за зло, сматрам да би уважавањем исте додатно показали вољу да потпуно транспарентно троше државни новац.

Шта фали?

Па, ако прегледате извештаје које је писао председник, видећемо да фале одређени подаци који су од велике релевантности за употпуњавање извештаја.
Погледајмо, на пример, следећу слику (коју сам узео из једног од председникових извештаја).Где овде пише колико је удара било за датум за који је исплаћен рефунд? Где пише време удара и у којој борби је тукла војска?
Без тих података, извештај једноставно није потпун, а ево и зашто. Имали смо претходних дана борбе у којима је требало помоћи савезницима, дефинитивно су њихове борбе биле приоритетније од неких наших борби. Ми у овом извештају (а и свим осталим из овог месеца) не видимо где је ударала наша војска, односно за шта су добили паре. Да ли су ударали у Брчком или помагали савезнике?

На пример, није довољно написати само „Подељено 100 тенкова Титанима купљених по тој и тој цени.“ јер ми тако не добијамо информацију где су Титани тукли и да ли је уопште било потребе да се они сазивају или им је неко дао тенкове, ето, чисто да Титани не остану без бесплатних тенкића цео месец.
Није довољно написати „Подељено 200 тенкова ССФ-у.“ јер ми одатле не видимо да ли је ССФ ударао по повољнијим условима у односу на ПВЈ и ВеС или је обрнута ситуација. То није занемарљив проблем, сетите се само колико је проблема било између јединица због различитих начина рефундирања и како су управо многе јединице излазиле из оквира „државне“ војске због неједнаког третмана.

Поента извештаја не би требало да буде доказивање да неко не краде, то би морало да се подразумева! Поента извештаја би требало да буде да ми, као држава, имамо податке о потрошњи буџетских средстава на основу којих би могли да правимо анализе на основу којих би могли да видимо како можемо да смањимо расходе, где можемо да повећамо потрошњу, да ли можемо негде да уштедимо како бисмо почели да правимо залихе, где можемо да инвестирамо новац како би нам се више вратило, да ли се одређене јединице/формације стављају у повлашћен положај и слично.Да резимирам, пошто сам већ написао више него што сам мислио да ћу.

Уколико две супротстављене политичке стране реше проблем извештаја, договоре и осмисле унифициране извештаје чијим би објављивањем поставили стандард који би обе стране морале да поштују, решили бисмо један велики државни проблем. Самим тим, били бисмо много ближи помирењу.

Ја ћу, уз помоћ страналких колега, покушати да осмислим како би ти унифицирани извештаји требали да изгледају. Консултоваћу се и са представницима из других странака, небитно јесу ли „ајварци“ или „вазелинци“. Знам да на обе стране има оних који не желе да се државни новац расипа по приватним џеповима и сигуран сам да по овом питању може да се направи општи консензус, само је потребно мало воље и рада.

Нико не воли лопове у власти. Ако се не волимо између себе, то не сме да буде разлог да толеришемо лопове и крађу.

 

Kommentare

nadalina13
nadalina13 Tag 1,830, 05:11

Ti se javljas jer se zna da si u taboru koji koristi RL da bi ubrao politicke poene na igrici. Kako si postao predsednik esrbije u avgustu? tako sto si spomenuo oluju....i nimalo se ne razlikujes od sadasnjeg predsednika esrbije....spadate u isti tabor igraca....oni koji upropascuju ovu igricu zbog frustracija iz RL....
neke stvari se nikada ne oprastaju niti zaboravljaju

bg-pobednik
bg-pobednik Tag 1,830, 05:13

Ma salju jedinice koje njima odgovaraju da se ispucavaju na zidovima 70%

Vasojevic Stevo
Vasojevic Stevo Tag 1,830, 05:18

Скоро свакодневно размишљам о томе како бисмо могли мало да приближимо два дела ове наше виртуалне заједнице. Кажем два дела јер је очигледно да је еСрбија дубоко подељена на два политичка табора и да из те поделе произилазе сви наши проблеми.
_______

Nisu 2 tabora. Ima jos i treci, kojem je od ova prva dva muka vise...

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 05:18

lollipops1

Промашио си тему.

zlatanaleksic
zlatanaleksic Tag 1,830, 05:22

Unificirani izvestaji...nije losa ideja.

Podrska!

eBora
eBora Tag 1,830, 05:27

NIJE LI TE SRAMOTA STRAHINJICU

Letva
Letva Tag 1,830, 05:29

Odlican clanak, i jos bolja ideja. Barem neka neformalna vladavina zakona, jelte. 😉 🙂

purebg
purebg Tag 1,830, 05:33

Страхињићу, даћу ти један савет, када осмислиш или осмислите тај "унифицирани извештај", затражите сагласност, верификацију или било какво одобрење свих председника топ10 партија, и када то завршите, немој то објављивати са својих новина, нити са страначког мултија, нека то објави неко од твојих колега или председник или МИ или било ко други, и објавите на форуму еСрбије, јер чим неки виде да си ти учесник или организатор тога, одбиће у старту ма колико добра идеја била.

purebg
purebg Tag 1,830, 05:34

Ево ти и доказ мојих тврдњи пар коментара изнад...

Nick Slaughter
Nick Slaughter Tag 1,830, 05:35

Potpišite peticiju i šaljite dalje!!!
http://www.peticije24.com/most_rtava_oluje

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Tag 1,830, 05:43

ja sam suboticko govedo, tako da ne mogu da ucestvujem u ovome

Hermann Poulet II
Hermann Poulet II Tag 1,830, 06:01

Ја сам против да они који су изгубили изборе сачињавају било какав извештај о народном новцу, јер им народ очигледно не верује. Новац треба да контролишу они које је народ изгласао.

bg-pobednik
bg-pobednik Tag 1,830, 06:09

Jel narod izglasao da ratujete sa Crnom Gorom?

eBora
eBora Tag 1,830, 06:09

zar u subotici ne cuvaju prasice, kakva govede 🙂

naturaIMystic
naturaIMystic Tag 1,830, 06:24

lavovi ==== 0 rsd


mislite o tome...

Predsjednik Republike SrBske
Predsjednik Republike SrBske Tag 1,830, 06:26

Napravi formulu, skriptu osmisli sistem, sednemo prihvate ljudi iz prvih 10 stranaka i za sva vremena teramo po tom principu i zdravo, a do tada ide ovako, dinar nije falio i nece, odoh sad nisam Icemanu jce poslao za SSF i 10 k RSD za podizanje prekjuče ustanka u Banjaluci i nemam zato SS, i nabijte me na kolac zbog toga

Gavra Munja
Gavra Munja Tag 1,830, 06:31

Recimo da je clanak konstruktivan. Ne vidim razlog za nipodastavanje u komentarima. Pogotovo kad dolaze od malog naciste koji nema pametnija posla sem da stavlja ljude na neke crne liste...
Sto se tice izvestaja. Mislim da jako preterujete sa tim. Izvestaji su ok, ali sta hoces ti u njima vise, da pise i koje sam boje gace nosio dok sam udarao u toj i toj bici po toj i toj komandi koju je izdao taj i taj, tog i tog dana u toliko i toliko sati?

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 06:49

Гавро, дао сам само пар примера. Мислим да је заиста неопходно писати и у којим борбама су учествовале јединице, не само колико новца су потрошиле. Не узимајмо овај месец као репер уопште, али на пример, треба помоћи савезницима, а држава троши на неке наше битке уместо да помогне савезницима. Јавност има право да зна то. А то се из садашњих извештаја не види. Не знам због чега би био проблем само додати две колоне - време удара, битка у којој се удара. То је 2 секунде посла.

Lord Oli
Lord Oli Tag 1,830, 06:53

tako je bre ja sam uvek glasao protiv svake donacije

kowalski_afc
kowalski_afc Tag 1,830, 06:57

Predlog je ok, ali ti je Pure vec objasnio sta treba da uradis.
Jer, odmah pre i posle Pureta su se javili eBora (mada nisam razumeo sta se on javlja) i Desert (njega razumem, bas zbog licnog rata sa tobom ce odbiti bukvalno sve, dokle god on nema stranacku ili licnu korist).
A da se pomirimo, tesko da ce da ide. Bar ne u ovom timu, bas zato sto ce uvek da vuku na svoju stranu. Odsad mi je nova parola: prvo cistimo pa se kandidujemo.

momars
momars Tag 1,830, 07:00

Strahinjicu sivi ticu
lepe ideje i generalno se slazem sa njima. na zalost veliku sam skeptik sto se realizacije istih tice. tesko da se ova dva pola mogu pribliziti. ipak pohvaljujem ideju i inicijativu.

Radivoj NS
Radivoj NS Tag 1,830, 07:01

1) Ти си један од битних фактора непотребних и примитивних сукоба.

2) Променљиве си ћуди

3) Све што долази од тебе више нема одјека међу добрим делом популацује.

4) Ово може да постане бирокраски компликовано, нађите решење да тако и не буде.

...

Да се разумемо ово што си написао је конструктивно али како су рекли ПуреБг и Владислав, ти си изгубио кредибилитет....

Raziel_Blaze
Raziel_Blaze Tag 1,830, 07:11

Radivoj NS je potpuno u pravu.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 07:16

Ма шта ми рекосте, ја сам изгубио кредибилитет?
Владислав, који цео живот удара супротно државним наређењима мени говори да сам изгубио кредибилитет?
Пуре, који пљује по сопственим коалиционим партнерима мени говори да сам изгубио кредибилитет?
Хамстер, треба ли ишта да кажем о његовом кредибилитету?
Немојте да сте неозбиљни...

Radivoj NS
Radivoj NS Tag 1,830, 07:18

Ја ти само кажем да ни твоје понашање није прошло баз "одјека" и да си стално са неким на нож... а теби у сж све најбоље и надам се да барем тамо трошиш своју енргију позитивно... ; )

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 07:19

Овде је СВАКО од старе гарде политичара изгубио кредибилитет због овога или онога, ако ћемо тако. Кад немате конкретне замерке на предочено, причате о кредибилитету уместо да кажете да је предлог добар и да треба само наћи начина да се спроведе у дело.

Ово је само класична потврда моје тезе из увода да проблем нису гејмерске разлике, већ сукоби на личном нивоу.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 07:23

Питање је само хоћемо ли до краја сервера водити битке због небитних личних анимозитета или ћемо успети да обуздамо своје сујете и заједно радити на добрим стварима за еСрбију, без обзира колико се лично не волели. Ја полако мењам стил игре у складу са оним што сам написао и мислим да је то приметно. Гледаћу да више будем конструктиван, а мање да стајем људима на жуљ и да не будем претерано критички настројен. Морамо сви да мало повучемо ручну јер у супротном одосмо у амбис.

Spop
Spop Tag 1,830, 07:26

Podaci o skupovima postoje, komandanti jedinica i MoD imaju uvid. Mozda je pametno da se ne objavljuju javno, nego da se prezentiraju kongresu samo...

Dusan Nastasijevic
Dusan Nastasijevic Tag 1,830, 07:27

Прави корак за успостављање система и институција.

milladin
milladin Tag 1,830, 07:29

na zapadu nista novo ; )

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 07:42

@Spop

Знам ја да постоје подаци о скуповима, то није ништа спорно, али ти подаци су детаљнији него ови које добијамо у извештајима. Прича о томе да ли их треба јавно презентовати или не је веома стара, међутим, пракса је показала да нема никаквог разлога да се они не покажу јавно, као што је то био случај претходног месеца. Ниједну борбу нисмо изгубили због јавно објављиваних података, ниједан проблем није настао због тога, па не видим због чега би се било шта крило.

Dusan Nastasijevic
Dusan Nastasijevic Tag 1,830, 07:52

Одлука да не објављујемо податке о јединицама је стара и потиче из доба када је постојао врло деликатни баланс између савеза и висок степен уређености војске.
Обични играчи нису имали интерес да ударају нигде, сем тамо где им држава каже. Сада се доста људи води јурњавом за BH(CH), True patriot i Mercenary медаљама, тако да је ситуација сада, укратко речено много непредвидљивија.

CHRISTIANE.F
CHRISTIANE.F Tag 1,830, 07:53

A podele građanima, civilima šta je s tim ? toga više kao i da nema sada kada ćemo imati toliko bitaka, gde su podele građanima civilima ili treba da sede ceo dan na kanalu i čekaju podelu da bi im na kraju rekli da je podela otkazana sve je to baš onako lepo organizovano 😕

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Tag 1,830, 07:58

Ако смо увели праксу да предсједник пише финансијске извјештаје, нема потребе да му се на леђа сваљује додатна обавеза о појединостима удара. И предсједници су живи људи, ваљда требају да имају и неки живот изван игре. Мислим да је сасвим довољно да подаци о ударима постоје у МоД и команди јединица, па свако ко је сумњичав према подацима из извјештаја може да се обрати њима за информацију. И овако, постаде писање извјештаја важније од стања у биткама, полако претварамо игру у литерарну секцију .

kaplarMomciloGavric
kaplarMomciloGavric Tag 1,830, 08:00

Nisu 2 tabora. Ima jos i treci, kojem je od ova prva dva muka vise...

НЕБИТНО ЈЕ ОД КОГА ЈЕ ИДЕЈА ПОТЕКЛА!

ТРЕБА ЈЕ ПОДРЖАТИ!

Глас трећег

korsakov25
korsakov25 Tag 1,830, 08:04

Svi kojima redovno izdavanje finansijskih izvestaja ne odgovara, iz bilo kog razloga, javili su se ovde i napali te kako ti je ideja losa i kako je tvoja ideja u stvari pokusaj skupljanja politickih poena na racun one druge strane.

Bas iz tog razloga bih se slozio sa puretom.

Sto se ideje tice, smatram je izuzetno dobrom za ovo nase stanje. Najvise se u vlasti ovde kod nas kralo, tako da je redovno izvestavanje o finansijama korak napred da to nestane

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Tag 1,830, 08:07

Треба да трошење новца буде транспарентно до последњег динара, али да скратим читаву причу, није ми никад битнија форма од суштине . Можете да пишете најљепше извјештаје на свијету, да објављујете чланке пет пута дневно, на златној хартији, али ако не испратите резултатима на терену, сав труд је безвриједан !

Raziel_Blaze
Raziel_Blaze Tag 1,830, 08:08

I opet podrzavam ono sto kaze Radivoj NS, a sto se clanka tice, detaljan plan treba poslati predsednicima top10 stranaka i ako se oni sloze (ali bas svi) onda ga usvojimo kao drzavni plan.

Velibor Dolas
Velibor Dolas Tag 1,830, 08:08

http://www.erepublik.com/en/article/besplatan-put-oko-sveta-2162280/1/20 Ako zelite da besplatno pomognete drzavi morate da procitate ovaj clanak.

nikol000
nikol000 Tag 1,830, 08:42

Drzavne pare trosina samo odabrana skupina vojnika patriota tako da mene licno bas briga gde su pucali .
Ako je finansijski izvestaj onda su price gde i kada se pucali po meni suvisne jer to ionako skoro niko ne cita ( kao sto nije ni izvestaje sa NBS )

Vise me interesuje da neko izracuna koliki DMG pravi nasa placena vojska u odnosu na civile i nas volontere

purebg
purebg Tag 1,830, 08:46

Ух, бре, Страхињићу, па зашто одмах правиш свађу. Ја не рекох да немаш кредибилитет, чак ти и, прикривено, похвалих предлог, и додах један елемент који је веома важан, а то је верификација тог и таквог предлога извештаја од стране топ10 партија само зато да би били сигурни да ће се то спроводити у дело ко год био на власти.
Дао сам ти најдобронамернији савет да своју умешаност у ову причу сведеш на минимум (барем у јавности) баш због прскалица какве ти се јављају у чланку.

Obelisk The Tormentor
Obelisk The Tormentor Tag 1,830, 08:48

to Vladislav za dozivotnog predsednika

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 08:53

@POP DJUJIC

Те појединости удара за које причаш да би само додатно одузимале време би одузеле тачно 5 секунди више него што би иначе одузеле за писање извештаја. Не знам шта је проблем убацити две додатне колоне у којима би писало време удара и битка у којој се удара. То и не би био посао председника, него министра одбране да заведе у извештају где се пуцало, а председник би те податке само требао да препише...

purebg
purebg Tag 1,830, 08:54

Е, сад, највећи проблем је што ти од свега овога очекујеш општеприхваћеност, похвале, признање, одликовање, сагињање и споменик да ти се подигне, јер како другачије објаснити толику жељу да се саморекламираш и експонираш, зар ти не причињава довољно задовољство да видиш да се твоје идеје спроводе у дела...

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 08:55

"Можете да пишете најљепше извјештаје на свијету, да објављујете чланке пет пута дневно, на златној хартији, али ако не испратите резултатима на терену, сав труд је безвриједан !"

Исто тако, можеш да на терену имаш најфантастичније резултате, али ако не даш извештај о парама које си потрошио за те резултате, џаба све. Може неко да дође (а дешавало се колико пута) и да испразни цео НБС и да се хвали својим "императорским" способностима, а то што је НБС празан и следећег месеца...

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 08:58

... неће бити чиме да се воде ратови, то ником ништа, ионако нећемо бити следећег месеца на власти, то је тај фазон.

@Pure

Уопште не очекујем хвалисање и одликовање, управо ми је спровођење идеје у пракси највећа сатисфакција, управо зато сам и похвалио Владислава за његов рад на извештајима, иако нисам у потпуности задовољан истима. Простор за напредак постоји, потребна је само воља.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Tag 1,830, 09:00

Али, исто тако као што не очекујем да ми се неко сагиње због једног конструктивног предлога, не очекујем ни да га неко минира само зато што долази са моје стране. Ако неко има добар предлог, треба га подржати, био предлагач Владислав, ја или неко трећи. Морамо коначно кренути да пружамо подршку једни другима за добре идеје, без обзира на то колико се лично не волели јер ћемо у супротном само наставити са стагнацијом.

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Tag 1,830, 09:01

Па то јесте тако , чаробни штапић не постоји. Ако мислиш да добијаш озбиљне кампање мораш и да потрошиш . Или имаш другу опцију, да не трошиш али ћеш изгубити. Увијек постоји избор само питање је шта је коме приоритет.

purebg
purebg Tag 1,830, 09:03

Као што рекох "чим неки виде да си ти учесник или организатор тога, одбиће у старту ма колико добра идеја била" зато сам ти предложио да се повучеш из те приче, барем јавно.

Spop
Spop Tag 1,830, 09:05

@Strahinjic
Mislio sam da ne izazivamo polemiku medju saveznicima, zasto smo u nekom trenutku pomogli ovima, a nismo onima... Uvek tu ima oprecnih misljenja. Meni bi bilo dovoljno da kongres to vidi i kaze da je OK ili da nije. I onako nemaju puno posla tamo...

 
Deinen Kommentar veröffentlichen.

Was ist das?

Dieser Artikel wurde von einem Bürger von eRepublik, einem interaktiven Mehrspieler-Strategiespiel auf Basis real existierender Länder, geschrieben. Erstelle einen eigenen Charakter und verhilf deinem Land als Kriegsheld, anerkannter Zeitungsherausgeber oder einflussreicher Finanzmann zu Glanz und Gloria.