Hintergrund an/aus

Join the new world

 

Газолижач

Tag 1,821, 05:17 Veröffentlicht in Republic of Macedonia (FYROM) Republik Mazedonien (EJRM) von Mr maximuss


Лижењето газови е стара делатност на овие простори. Датира некаде од 6 - 7 век веднаш по населувањето на Словените на Балканскиот полуостров што го прави втор најстар занает веднаш после курвалукот.
Посериозно занимавање со оваа гранка е забележано за време на Турско каде што слободно можеме да кажеме дека газолижарството доживува ренесанса.
За време на Балканските војни и Првата светска војна газолижарството од непознати причини почнува да стагнира но веќе за време на Втората светска војна ќе продолжи да се развива по нагорна линија а подем ќе доживее по ослободувањето кога се забележани и првите професионални лижачи на газови.
По осамостујувањето на Македонија Газолижарството е општо прифатено кај народот и се смета за нормална работа и слободно можеме да кажеме дека прераснува во движење.
Газолижач не се станува преку ноќ, тоа не се учи, нема школо за тоа, едноставно тој така се раѓа тоа е вродено, може само да се досоврши тоест да се доразвие талентот.
Според најновите истражувања во најголем процент тоа е наследно, но како се развила оваа генетска мутација не е познато. Науката нема одговор на тоа.
Газолижач лесно можете да препознаете. У разговор со него он се сложува со све, све нешто клима со глава никад не е против не се конфротира со никого.
Од друга страна пак ако до вчера ве фалел веќе следниот момент може да ве оцрни све зависи од тоа како му налага моментната ситуација. И секако по јазикот рапав е и подолг за нијанса отколку кај нормалниот човек и да не заборавам да споменам дека е побрз односно можат да излижат газ со таква брзина без да примети особата на кого му е лижен газот.
Слично како и масоните и газолижачите си имаат свои ложи и може да ги поделиме на неколку вида и подвидови. Ќе се задржам само на поважните видови.
Првиот вид е “Неамбициозен газолижач - чирак„ - тој го лиже газот на својот предпоставен и се задоволува само со пофални зборови за своето ангажирање у фирмата, политичка партија и слично... и со понекое место у управен одбор.
Вториот вид е “Полуамбициозен газолижач - Приправник„ - тој освен што го лиже газот на својот предпоставен ги лиже и газовите на соработниците и конкурентите на својот предпоставен бидејќи се надева дека ќе му притребаат за понатамошно градење на кариерата. Врв на неговите амбиции е некое шефовско место по можност заменик директор у добростоечка фирма со странски капитал, пратеничко место или амбасадор.
И третиот вид над видовите е “Амбициозен газолижач - Мастер Дегри оф д Јуниверз, Мадафака - Насти санава бич„ - е тој брате мили лиже све живо и диво. Газовите на своите предпоставени на нивните соработници на соработниците од соработниците на своите предпоставени на нивните конкуренти на политичките истомисленици и на политичките неистомисленици на коалиционите партнери па дури и на оние што не се со него у коалиција за секој случај да не притреба некад, пошто он нема грижа на совест, ако дојде опозиција на власт он се префрла у нивни редови и таму продолжува со лижење на газови надевајќи се дека ќе оствари некој бенефит.
Инаку газолижачите имаат и свое мото кое гласи:
„Добриот јазик и железна врата отвара“.
Додека у време на СФРЈ мото им било:
„Врата се не отвара ако језик одмара“.
Али Македонските газолижачи по распадот на СФРЈ го усвоиле првоспомнатото за свое официјално мото.
Ако некој се препознае во текстов ме боли пенис.

 

Kommentare

Mr maximuss
Mr maximuss Tag 1,821, 05:21

За шаут
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2156836/1/20
и дајте по некој воут

Mitko Makedonecot
Mitko Makedonecot Tag 1,821, 05:26

uuuuuu , deep shit maafaka......

Mr. Densisman
Mr. Densisman Tag 1,821, 05:33

Кој ќе се согласи дека текстов е навистина елоквентен и ќе стави SUB i VOTE е Газолижач ?

😃

sematika VS seki
sematika VS seki Tag 1,821, 06:04

да ти кажам јас лижам само сладолед а на некоја јака цура би лижел пи... друго не

Vipcho
Vipcho Tag 1,821, 08:19

и ти отиде со паметот...

Mc Lui
Mc Lui Tag 1,821, 09:52

Надолго и нашироко, ќе го прочитам попосле. Тогаш ќе дадам прав коментар а сега S+V

 
Deinen Kommentar veröffentlichen.

Was ist das?

Dieser Artikel wurde von einem Bürger von eRepublik, einem interaktiven Mehrspieler-Strategiespiel auf Basis real existierender Länder, geschrieben. Erstelle einen eigenen Charakter und verhilf deinem Land als Kriegsheld, anerkannter Zeitungsherausgeber oder einflussreicher Finanzmann zu Glanz und Gloria.