ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - Μια παρεξηγημένη λέξη

Day 715, 11:08 Published in Greece North Macedonia by DexterMK

- Παρεξηγημένη λέξη και βασικότατο συστατικό της Δημοκρατίας.

- Οι πολίτες είτε μεμονωμένα, είτε ως σώμα (Εκκλησία του Δήμου) και η Βουλή ασκούν έλεγχο.

- Χρήσιμο κείμενο για κάθε δημοκράτη, για κάθε άτομο που παριστάνει τον «δημοκράτη», ακόμα και για κάθε οπαδό του ολιγαρχικού συστήματος του σημερινού «κοινοβουλευτισμού» και των μεταφυσικών «λαϊκών δημοκρατιών».



Μικρή εισαγωγή:

Λόγω της προηγούμενης δημοσίευσης μου, προκλήθηκε ένα αδικαιολόγητο (😉 χάος στα σχόλια από κάποια άτομα που αυτοαποκαλούνται «δημοκράτες» (δεν αναφέρομαι στον SYNorg) ή ηγούνται «dimokratikou» κόμματος.
Αν και παρακάτω αναφέρομαι σε θέμα της πραγματικής ζωής και όχι της εικονικής-eRep ζωής, νομίζω πως αυτό (το θέμα) είναι αρκετά χρήσιμο για την eGreece.




Το θέμα μας (λογοδοσία):

Ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική διαφορά της (αθηναϊκής) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έναντι πολλών άλλων πολιτευμάτων, αρχαίων και νεωτέρων, είναι αυτό της λογοδοσίας των αρχόντων.
Οι άρχοντες και οι στρατηγοί οφείλουν εις κάθε πρυτανεία να παρουσιάζουν πλήρη φάκελο της οικονομικής τους διαχειρίσεως σε επιτροπή δέκα λογιστών, αναδεικνυομένων δια κλήρου μεταξύ των βουλευτών. Βάσει των πορισμάτων των λογιστών δύναται η Βουλή να καταδικάσει έναν άρχοντα για κακοδιαχείριση, αν και εκείνος διατηρεί το δικαίωμα του να ασκήσει έφεση στο δικαστήριο.

Επίσης κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εισαγάγει «εισαγγελίαν» εις την Βουλή εναντίον ενός άρχοντα και μάλιστα όχι μόνο για οικονομικά θέματα.
Τον τέταρτο αιώνα έφθασε να τίθεται ενώπιον της Εκκλησίας του Δήμου σε κάθε «κυρίαν» συνεδρίαση της το θέμα αξιοπιστίας ή μη των αρχόντων, οπότε και έπρεπε να δώσουν οι πολίτες την συγκατάθεση τους για την παραμονή ενός άρχοντα εις την θέση του.

Η έλλειψη ελέγχου και η απεριόριστη εξουσία λειτουργούν ως μονόδρομος: (ειδικά σε «λαϊκές δημοκρατίες») ο αρχηγός γίνεται τύραννος, η ιθύνουσα ομάδα εκφυλίζεται σε νομενκλατούρα και ο κομματικός μηχανισμός εις μηχανισμό καιροσκόπων και καταπιεστών.

Σημειώσεις:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η λέξη που υιοθετεί κάθε πολίτευμα της εποχής μας για να λάβει κάτι από τη λάμψη του Ελληνικού Πολιτισμού. Όμως αυτή η λέξη έχει και νόημα και σημασία: είναι το πολίτευμα της Χρυσής Εποχής του Περικλέους.
Λογοδοσία: Νεώτερη λέξη που σημαίνει την έκθεση πεπραγμένων και απόδοση λογαριασμών από τον υπεύθυνο κάποιας διαχειριστικής αρχής ή επιτροπής συμβουλίου. Περιγράφει την διαδικασία που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας.
Βουλευτές: Κάθε φυλή από τις δέκα εκλέγει μέσω ψηφοφορίας εκατό πρόκριτους. Εξ αυτών χειροτονούνται δια κλήρου οι πενήντα. Ελέγχονται αυστηρώς εάν είναι γνήσιοι πολίτες και έχουν στρατευθεί, εάν είναι έντιμοι και ευσεβείς κ.α. Ελάμβαναν χαμηλό μισθό και η εργασία τους ήταν εντατική.
Βουλή (των Πεντακοσίων): Το βασικό έργο της είναι το νομοπαρασκευαστικό. Ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων και τους κρίνει για οποιοδήποτε παράπτωμα τους. Κάθε μήνα δια κλήρου οριζόταν η Πρυτανεύουσα φυλή. Η Πρυτανεία εποπτεύει ακατάπαυστα και συντονίζει την λειτουργία του κράτους.
Εκκλησία του Δήμου: Επικυρώνει ή απορρίπτει τα νομοσχέδια. Αποτελείται από τους έχοντες πλήρη πολιτικά δικαιώματα, δηλαδή όσων και οι δύο γονείς είναι γνήσιοι πολίτες. Συνήθως οι μετέχοντες εις την Εκκλησία ήταν το 5-10% των πολιτών. Όποτε έπρεπε να υπάρχει Απαρτία οι μετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον το 15% των πολιτών. Οι τακτικές συνεδριάσεις της Εκκλησίας ήταν τέσσερις κατά την διάρκεια κάθε Πρυτανείας (άρα σαράντα στο σύνολο). Η πρώτη εκ των τεσσάρων καλείται «κύρια».