Analiză damage aerian - Ultimele 3 săptămâni

Day 5,004, 13:24 Published in Romania Romania by Ministerul Apararii


După cum v-am promis în articolul precedent, am revenit cu o analiză a situației militare din ultimile trei săptămâni (fără a include săptămâna actuală), de această dată, din perspectivă aeriană.

Țările care au fost luate în considerare pentru acest studiu sunt următoarele:
Țări Asteria și pro-Asteria:

Țări Code și pro-Code:

Țări Pacifica:


Am întrebat suportul de la eRepublik ca să fim siguri, așa că acum știm că damage-ul țărilor pe care îl regăsim în leaderboard este suma damage-ului dat de toți jucătorii țării respective, nu contează unde au luptat ei.

Haideți să vedem pentru început cum arată împărțirea damage-ului aerian la nivel de alianță și începem cu Asteria:

Observăm și aici, ca și la ground, primele trei țări sunt: România, Serbia și Bulgaria (nu în această ordine) cu un damage pe care dacă îl adunăm obținem 47,9% din totalul dat la aer al Alianței. Enorm! Țara de pe locul 4, SUA, are și ea un procent important la acest capitol, pe care dacă îl adăugăm calculului de mai devreme ajungem la aproape 60% din damage-ul air al Asteriei.

Deși asemănător cu chart-ul de la ground, situația în CODE diferă puțin. Se observă totuși același joc de echipă. CODE are doar două țări care pot concura la air cu top 3 Asteria, doar că suplinește diferența de putere cu multe alte țări care au un damage mai micuț, dar totuși important. United they stand!

Croația și Ungaria sunt și aici lideri, dar acestea sunt ajutate foarte mult de următoarele patru țări din top: Grecia, Rusia, Turcia și Argentina, toate cu procente în jur de 8%.

Să facem o paralelă și să comparăm procentele din dmg-ul alianțelor ca primele două vs. locurile 3-6. Pentru CODE avem Cro+Hun = 28,9% vs Greece+Rus+Turk+Arg= 33,5% pe când pentru Asteria avem: Ro+Srb = 34,6% vs Bulg+USA+Iran+Ukr = 38,2% (am scos din ecuație Spania pentru că nu îi putem considera un aliat stabil). Diferența din CODE este de 4,6%, cea din Asteria 3,6%. Ați zice că este vorba doar de un procent însă acesta contează enorm. Lucru care se vede foarte simplu adunând procentele de mai sus pentru fiecare alianță. Primele 6 țări ca damage la air din CODE însumează 62,4% din damage-ul total al alianței, pe când la Asteria însumează 72,8%. Vă las să trageți singuri concluziile de aici.

În Pacifica lucrurile sunt clare și precum le bănuiam:

Polonia domină, iar Indonezia o ajută să adune împreună undeva la două treimi din damage-ul total al alianței.

Cu toate acestea în minte, să vedem acum cum arată distribuția damage-ului între alianțe:

Dacă la ground diferențele dintre CODE și Asteria erau de 10%, la air lucrurile se schimbă radical, diferența scăzând la 1.1%. Ce deducem de aici? Eu aș zice că putem spune liniștiți că Asteria are mai mulți jucători, mai ales de nivel mediu care s-au orientat foarte bine spre luptele de air, fiind în urmă la ground. Și bine au făcut! Programele de aviație funcționează și cred că sunt motivul pentru care diferența este redusă atât de mult.

Urmează să vedem cum stă situația în valori absolute. Graficul următor arată top 15 al acestui studiu:

Avem aproape aceleași țări ca și la ground (deci vedem unde este puterea) doar că dacă la ground era o discrepanță mare între Cro, Pol și restul iar Asteria avea doar două țări în top 5, aici Asteria domină prima parte a clasamentului, iar diferențele sunt mult mai apropiate între toate țările.

După cum vedem și aici, linia are un parcurs descendent foarte lin, regulat, înseamnă că lupta la air este una acerbă și că fiecare țară contează. Tabelul de aici diferă cu mult față de cel de la ground.

Per total România stă foarte bine, deține un procent foarte mare din damage-ul alianței, este a 3-a țară din top și se află la diferențe recuperabile față de lider și locul 2. Dar poate, mai important, este că are în jur țări aliate cu damage comparabil care pot sări oricând în ajutor.


Ne-a mai rămas doar tabelul cu împărțirea geografică, unde putem observa dispunerea damage-ului pe time-zone:



Trei săptămâni, 801M dmg air și un focus al acestuia în cea mai roșie zonă de pe hartă: Balcanii. Putem considera acolo centrul puterii și pe măsură ce ne depărtăm spre margini influența scade, cu aceeași excepție ca și de la ground : USA și Indonezia, cele mai importante țări de pe timezone diferit de cel European.


De asemenea, țin să menționez că aceste top-uri în privința țărilor pot diferi de la o săptămână la alta în funcție de câte lupte importante a avut fiecare țară în perioada respectivă, însă statisticile pentru alianțe în general rămân constante. Cu toate acestea și top-urile și graficele pentru țări ne pot ajuta pentru a face o aproximare a damage-ului fiecărei țări și a diferențelor care există între alianțe/țări.
Acest articol a fost realizat de către The Rohirrim și a fost editat și structurat de către KENSHI Rares
.