Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΣΟΥ

Day 4,324, 08:25 Published in Greece Greece by Count Miden
EDITORIAL: Οχι δεν θα είναι ανάλαφρο θα πρέπει να διαθέσεις κάποια ώρα και εγκεφαλικά κύτταρα, αλλιώς προχώρα παρακάτω.

Σου το εβαλαν στο μυαλό "μαζί τα φάγαμε" δεν έχει σημασία αν δεν έφαγες και συ ενα ψίχουλο.
Δεν εχει σημασία αν σε έπεισαν να παίξεις στο χρηματιστήριο με διαβεβαιώσεις υπουργών και πρωθυπουργών, χωρίς κανείς να μην σου μιλήσει για τους κινδύνους.
Δεν έχει σημασία αν σου είπαν τι κέρδος θα έχεις με τα ομολογα Ελληνικου δημοσίου και μετά σου τα κούρεψαν χωρίς προειδοποίηση.

Έφταιγες για την κρίση και έπρεπε να πληρώσεις.

To ίδιο είπαν και στους Αργεντινους


Από μία πτυχιακή εργασία με τίτλο «οικονομολογικές προσεγγίσεις για την κρίση του 2008» ενδεικτικά: "Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι αποτέλεσμα λαθεμένων οικονομικών πολιτικών" what?

Aργεντινη



Copyright © 2011-2019 Exandas Documentaries

"Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.
[.....]

Οι παραγκουπόλεις μεγάλωσαν
"Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα εξουσίας," εξηγεί ο Εδουάρδο Γαλεάνο "που όταν εγώ ήμουν μικρός το έλεγαν Καπιταλισμό ενώ τώρα το αποκαλούν Οικονομία της Αγοράς. Έχει επίσης κι άλλα καλλιτεχνικά ονόματα. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κοινωνικοποιεί τις απώλειες και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη. Όπου η Αγορά είναι ο αόρατος και σκληρός Θεός, που υπαγορεύει τις διαταγές χωρίς κανείς να βλέπει το πρόσωπό της. Έτσι λοιπόν τίποτα! Υπάρχουν περισσότεροι ναυαγοί παρά ναυτικοί. Είναι σύστημα που αποβάλλει ανθρώπους. Και είναι ανίκανο να ενσωματώσει τα νέα στόματα που γεννιούνται και χρειάζονται να τραφούν. Περισσεύει κόσμος! Κι αυτό είναι μια από τις αντιφάσεις που δεν υπάρχει ανθρώπινη λογική που να μπορεί να την εξηγήσει. Πώς είναι δυνατόν ένας κόσμος που κάθε φορά παράγει όλο και περισσότερα τρόφιμα, έχει κάθε φορά και περισσότερους πεινασμένους; Κι ενάντια σ’ αυτές τις δομές στην Λατινική Αμερική τώρα αρχίζει ένας αγώνας και γίνεται συνειδητό ότι το πεπρωμένο δεν είναι μοιραίο. Αν και οι Έλληνες κάποιες άλλες εποχές πίστεψαν πως ήταν. Στην πραγματικότητα το μέλλον μπορείς να το ανακαλύψεις, να το φανταστείς αντί να υποταχτείς σ’ αυτό."




Και πολλά άλλα απλά να προσθέσω πως Αργεντινοι γιατροί έψαχναν να βρουν σε διεθνή βιβλιογραφια κατάλληλα ενδοφλεβια συμπληρώματα για νήπια και ενηλικες τα οποια μαστιζομενα από την πεινα έψαχναν σε σκουπιδια με αποτελεσμα δυσεντερία και λοιμώξεις του γαστρεντερικου. Την απάντηση την βρήκαν σε ένα συγγραμμα Αργεντίνου γιατρου της δεκαετίας του ’30 « Η μόνη θεραπεία στην πείνα είναι η παροχή μόνιμης εργασίας»
Τι λες τώρα η κριση στην Αργεντινή δεν έγινε για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και το πετρέλαιο της που αγοράστηκε για ουτε το 1/10 της πραγματικής του αξίας από την ισπανική εταιρία πετρελαίων.

Κριση της Τεκιλας

Βέβαια τότε κανείς δεν ασχολήθηκε τότε γιατι ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων βλέπε Πασοκαρα

Η χρεοκοπία του Μεξικού



και οι Ζαπατίστας ήταν κάποιοι γραφικοί κουκουλοφόροι

Χιλιανός Νεοφιλελευθερισμός



"Χιλή: Μια κοινωνία χωρίς νερό λόγω ιδιωτικοποίησης

Πορεία με αίτημα την ανάκτηση του ελέγχου των υδάτων, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί από το 1981, επί δικτατορίας Πινοσέτ, πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο, στην πρωτεύουσα της Χιλής. Στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 100 περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις ιθαγενών. Υπό την πίεση η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις «να σταματήσουν να εξαντλούν τις πηγές νερού και να σεβαστούν τον τοπικό πληθυσμό».

Στην πορεία για την «ανάκτηση και την υπεράσπιση του νερού», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι διεκδικώντας πρόσβαση στο αγαθό, που εξ ορισμού είναι δημόσιο... όμως η καθημερινότητα των χιλιανών είναι τελείως διαφορετική. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα καταγγέλλοντας πως οι τοπικές κοινότητες πλήττονται από την έλλειψη νερού, που εκτός από την ξηρασία, έχει προκληθεί και από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως αναφέρει η Guardian.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει νερό στη Χιλή, ωστόσο υπάρχει ένα τείχος που μας χωρίζει από αυτό και λέγεται κέρδος. Αυτό το τείχος χτίστηκε το 1981από τον κώδικα για το νερό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμφωνίες, όπως τη διεθνική συνθήκη άντλησης (Αργεντινή), και ουσιαστικά από την επιβολή της νοοτροπίας σε έναν πολιτισμό πως το νερό που πέφτει από τον ουρανό ανήκει είναι προϊόν εκμετάλλευσης των εταιρειών», τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

«Αυτό το τείχος στερεύει τα αποθέματα, διαλύει τον κύκλο του νερού που ίσχυε για αιώνες στις κοιλάδες μας και σπέρνει το θάνατο στο έδαφός μας. Αυτό το τείχος πρέπει να κατεδαφιστεί τώρα», προσθέτουν.

Όπως σημειώνεται στη Guardian η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες των υδάτινων αποθεμάτων και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Χιλής. Οι εξαγωγές χαλκού αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων.

Το κίνημα ζητά την κατάργηση του κώδικα του νερού που εγκρίθηκε επί δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) και ιδιωτικοποίησε το νερό ακόμα και αυτό που ήταν σε λίμνες, ποτάμια κλπ. Ο εν λόγω «κώδικας» προβλέπει ότι τα δικαιώματα νερού μπορούν να πωλούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανάγκες. «Ζητάμε την κατάργηση του κώδικα που μας στέρησε το δικαίωμα να έχουμε νερό και να μπορούμε να ζήσουμε», ανέφερε ένας ακτιβιστής που συμμετείχε στην πορεία. «Ο κώδικας αφορά μόνο το κέρδος ορισμένων. Ευνοεί τους πλούσιους», πρόσθεσε.

Παράλληλα αίτημα των οργανώσεων είναι και η κατάργηση της διμερούς εξόρυξης που υπογράφηκε από τη Χιλή και την Αργεντινή το 1997 και η οποία προβλέπει πως οι εταιρείες εξόρυξης στα σύνορα των δύο χωρών θα μπορούν να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα υδάτινα αποθέματα για τις δραστηριότητές. Η συνθήκη ορίζει πως Χιλή και Αργεντινή θα πρέπει συντονισμένα να διευκολύνουν τις επενδύσεις εξόρυξης και την ανάπτυξη της βιομηχανίας. «Θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση κάθε φυσικού πόρου, τις εισροές και τις υποδομές», τονίζεται. "


Πηγή: TVXS Ανεξάρτητη ενημέρωση

Σε μια κοινωνία που ο γείτονας σου χτυπαει την πόρτα για ενα ποτήρι νερο και απλα δεν του ανοίγεις γιατι είναι πανάκριβο.

Η Χιλή του Πινοσέτ πρότυπο της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης



"....Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια ο κόσμος εξοικειώθηκε με τα σλόγκαν και το λεξιλόγιο του νεοφιλελευθερισμού - «δομική προσαρμογή», «ελεύθερο εμπόριο», «προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων», «ιδιωτικοποιήσεις», «άνοιγμα της οικονομίας», «απορρύθμιση» και –πάνω απ' όλα- «λιτότητα», η οποία έγινε το σύνθημα και η δικαιολογία για την περικοπή των κοινωνικών υπηρεσιών, την ίδια ώρα που μεταφέρονταν οι κυβερνητικοί πόροι (φόροι και δανεισμός) για την επιδότηση των εταιρειών.

Στο τυπικό μοτίβο, οι τοπικές κυβερνήσεις έγιναν πρωταθλητές των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που πρωτοεφαρμόστηκαν στη Χιλή, προσαρμοσμένων βέβαια στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών τους και πιο συγκεκριμένα των ειδικών όρων που έθεταν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα σε αντάλλαγμα για τα μεγάλα δάνεια που είχαν σχεδιαστεί για τη «διάσωση» των διαφόρων χωρών σε κρίση...."


Έλα θα μου πεις με τους λατίνους τους υπαναπτυκτους καλά έπαθαν τα λαμόγια οι τεμπέληδες οι ζήτουλες σαν και μας είναι

ναι ρε φίλε αλλά η φουσκα έσπασε στο Γιουεσέι



Πέντε βασικές αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Κάπου νομίζω πως άκουσα πως αν ξέρεις πως ο δανειολήπτης δεν μπορεί να σου αποπληρώσει το δάνειο είναι παράνομο

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Εκθεση της Βουλής για το χρέος: Είναι παράνομο -Η Ελλάδα ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να το πληρώσει


Η Ζωούλα από συντρόφισσα έγινε γραφική, έτσι είναι ότι κάνει ζημιά είναι πιο εύκολο να γελοιοποιείται.

Όποιος αντέχει κάθεται και το βλέπει και κρίνει μόνος του



Σε όποιον σας λέει ότι είστε ζήτουλες, υπευθυνοι για ότι έγινε και πως καλά πάθατε, απαντήστε του με αγώνα, ο καθένας μπορεί να πετύχει μικρές καθημερινές νικες, συσπειρωμένοι ακόμη περισσότερα.

Πολλοί οικονομολόγοι προτείνουν σαν λύση στην κρίση την βελτιοποίηση της παιδείας και των διδακτικών μεθόδων. Η παιδεία και η μόρφωση σε κάνει να αποκτήσεις κριτική σκέψη και να μην είσαι ανεμούριο σε ότι σου σερβίρουν.
Κυρίως μην αποσπάσαι από ιδελογήματα και τυφλοσούρτες, μάθε να σκέφτεσαι μόνος σου και κάνε ότι είναι καλύτερο για την πατρίδα σου.

ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ