Fundo lig/desl

Join the new world

 

My only unique and wonderful Struga, Republic of Macedonia .

Dia 1,821, 07:01 Publicado em Republic of Macedonia (FYROM) Macedônia (ARIM) por KepenciMKD


Т’га за југ

Орелски крилја как да си метнех,
И в наши ст’рни да си прелетнех!
На наши места ја да си идам,
Да видам Стамбол, Кукуш да видам,
Да видам дали с’нце и тамо
Мрачно угревјат како и вамо.

Ако как овде с’нце ме стретит,
Ако пак мрачно с’нцето светит
На п’т далечни ја ќе се стегнам
И в други ст’рни ќе си побегнам,
К’де с’нцето светло угревјат,
К’де небото ѕвезди посевјат.

Овде је мрачно и мрак м’ обвива
И темна м’гла земја покрива:
Мразој и снегој и пепелници,
Силни ветришча и вијулици;
Околу м’гли и мразој земни,
А в гр’ди студој и мисли темни.

Не, ја не можам овде да седам,
Не, ја не можам мразој да гледам!
Дајте ми крилја ја да си метнам,
И в наши ст’рни да си прелетнам:
На наши места ја да си идам,
Да видам Охрид, Струга да видам.

Тамо зората греит душата
И с’нце светло зајдвит в гората:
Тамо дарбите природна сила
Со с’та роскош ги растурила:
Бистро езеро гледаш белеит
Или од ветар сино – темнеит;
Поле погледниш или планина,
Сегде божева је хубавина.

Тамо по срце в кавал да свирам,
С’нце да зајдвит, ја да умирам.

-Константин МиладиновLonging for the South

If I had an eagle's wings
I would rise and fly on them
To our shores, to our own parts,
To See Stambol, to see Kukus,
And to watch the sunrise: is it
dim there too, as it is here?

If the sun still rises dimly,
If it meets me there as here,
I'll prepare for further travels,
I shall flee to other shores
Where the sunrise greets me brightly
And the sky is sewn with the stars.

It is dark here, dark surrounds me,
Dark covers all the earth,
Here are frost and snow and ashes,
Blizzards and harsh winds abound,
Fogs all around, the earth is ice,
And in the breast are cold, dark thoughts.

No, I cannot stay here, no;
I cannot sit upon this frost.
Give me wings and I will don them;
I will fly to our own shores,
Go once more to our own places,
Go to Ohrid and to Struga.

There the sunrise warms the soul,
The sun gets bright in mountain woods:
Yonder gifts in great profusion
Richly spread by nature's power.
See the clear lake stretching white-
Or bluely darkened by the wind,
Look at the plains or mountains:
Beauty everywhere divine.

To pipe there to my heart's content.
Ah! Let the sun set, let me die.

by Konstantin Miladinov
 

Comentários

Silent Night
Silent Night Dia 1,821, 07:07

V+S

Nice place dude.

Kpakep4e
Kpakep4e Dia 1,821, 07:09

nice

Cistace
Cistace Dia 1,821, 07:22

arna e arnaaa

Zaspaniot
Zaspaniot Dia 1,821, 07:44

brat drveniot most trnigo dan go baret ko ce dojdet...xD

Makedonec 1992
Makedonec 1992 Dia 1,821, 07:45

v

Crawlerz
Crawlerz Dia 1,821, 07:46

Бате ни Струга не е то шо беше... xPxPxP

Ko3a4e
Ko3a4e Dia 1,821, 07:47

Ние сме будали, не викет Паткари.....о/

TheTrooper69
TheTrooper69 Dia 1,821, 07:51

стај слика и од некој споменик...

viljus1
viljus1 Dia 1,821, 08:05

kaj vie toj sredniot most? go nemase godinava

KepenciMKD
KepenciMKD Dia 1,821, 08:10

Мостот од носталгија е ставен го срушија ќе граделе нов в година (здравје)

Hackyman
Hackyman Dia 1,821, 08:11

Uste da nemase sponci I se ke bese super

El Che G
El Che G Dia 1,821, 08:16

o/

Kutluk Bilge Kul Anarsist
Kutluk Bilge Kul Anarsist Dia 1,821, 08:18

v

khantervel
khantervel Dia 1,821, 08:19

харесва ми!

IronLionMK
IronLionMK Dia 1,821, 08:19

o/

McFresh
McFresh Dia 1,821, 08:22

na struga dukan da imam ...
v+s

B a z e
B a z e Dia 1,821, 08:22

so e uba-uba e,ama Ohrid e poubav : P

o/

ProudLion
ProudLion Dia 1,821, 08:23

и ова додај го

http://www.youtube.com/watch?v=rbOg3jvCeJA

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Dia 1,821, 08:35

o7

Strastniot
Strastniot Dia 1,821, 08:50

Сум бил таму. Струга е мало гратче на ОХРИДСКОТО езеро xD

Stenka Razin
Stenka Razin Dia 1,821, 09:07

v!!!!!!

Tiger Macedonia
Tiger Macedonia Dia 1,821, 09:40

Убав град вака по сликите, ама не сум бил никоаш у Струга. А знам еден чоек шо е многу убав а е од Струга. Многу убав. Многу.

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Dia 1,821, 09:59

На грцки плажи ја да си идам
наше море ја да си видам
да ти ибам и Охрид да ти ибам и Струга
нишчо немеТ, дури ни пруга

трололололололо

Ivan Vancho Makedonski
Ivan Vancho Makedonski Dia 1,821, 10:05

Струшки ручоци на поезијата : )))

http://www.erepublik.com/en/article/-1-2087956/1/20

Wendy Power
Wendy Power Dia 1,821, 10:06

\o/

Passos Coelho
Passos Coelho Dia 1,821, 10:11

It looks beautifull congratz !

Voted from Portugal

HannyaTR
HannyaTR Dia 1,821, 10:14

my country is the most beautiful country in the world.
Turkei.

IceMannnnnnnnn
IceMannnnnnnnn Dia 1,821, 10:17

dobri sliki o7

dimzaaa
dimzaaa Dia 1,821, 10:20

стави слики од Трупер

Pisco Sour
Pisco Sour Dia 1,821, 10:22

Who cares about these pictures? Daj da vidam cicki od Strugan momicki : D

Rauf Raif Denktas
Rauf Raif Denktas Dia 1,821, 10:29

voted

iPocahontas
iPocahontas Dia 1,821, 10:34

Како Струга нема друга !!!

о7

Saint from Macedonia
Saint from Macedonia Dia 1,821, 10:44

Струга село ееееееее !!!

plutorius
plutorius Dia 1,821, 10:45

nice pictures from a beautiful country, voted!

TheTrooper69
TheTrooper69 Dia 1,821, 13:05

море светец, ако те чапнам за тие уфцата ќе те натерам да ја кажиш целата дефиниција за питагоровата теорема.

Дојди струга во сред недела, прошетај по кафичи и помини низ охрид и изброј на левата рака колку љуџе виде низ охрид и земи нотес и пиши струга колку виде.

ZeusCrater Dia 1,822, 02:40

Comentário apagado

KiriusMK
KiriusMK Dia 1,822, 04:17

Блазе нас, имаме Охридско езеро а немаме охриѓани 🙂

Antic Macedonia
Antic Macedonia Dia 1,822, 04:19

aa aaa ubajni ama so ne si slikal plitishta pazarishteno kun fon evro da videt i grdiot del na gradon 😃 hahaha

Alorkokombi
Alorkokombi Dia 1,822, 04:29

da toa e nasata Struga 🙂

Nash M
Nash M Dia 1,822, 05:43

v

Elena88eli
Elena88eli Dia 1,822, 06:27

Преубаво. Одвај чекам лето да дојде, Струга да ја видам.

Kiss Bang Kiss
Kiss Bang Kiss Dia 1,822, 06:31

V
Velicenstveno

NlKoLa MaCeDoN
NlKoLa MaCeDoN Dia 1,822, 06:35

kepenci slikive vo photoshop gi imat praeno.. inace ne e olku uba.. : P
salim se.. prekrasno.. : )))

Patriot Chuni
Patriot Chuni Dia 1,822, 06:52

Оти бе имате Охридска куќа во струга?

cenodekaMKD
cenodekaMKD Dia 1,822, 07:17

photoshop 😃

DarkoDimovski1
DarkoDimovski1 Dia 1,822, 08:09

o7

ThracianWarrior
ThracianWarrior Dia 1,822, 08:12

ВАША ПРЕВОЗВИШЕНОСТЬ И ПРЕСВѢТЛОСТЬ! Предъ неколку години Бѫлгарски-ве пѣсни собрани, още много време ке стоѥха закопани въ неизвѣстностъ, ако не бѣше високо-то Ваше участіе. Ваша Пресвѣтлость глобоко почувствува че народно-то образованіе ѥ найголемо-то рѫчателство за благоденствіе-то одъ народ-отъ; и нищо предъ него не щадеещемъ, щедро ’секога и ’секаде помогна въ полезни издаваня и учiлишни потребности.

ThracianWarrior
ThracianWarrior Dia 1,822, 08:14

При ’си-те тіе благородни стремленія Ваша Превозвишеность благоизволи да обѫрни вниманіе и на найюжни-те Славани Бѫлгари и да покажитъ великодушно-то ѣ участіе въ издаванѥ-то на това общеполезно сокровище; и на конецъ, окрилатена одъ народно-то доброжелателство, захвати найплодородна-та идеа, и основа Югославянска-та Академія, той драгоцененъ венецъ на толку големи Ваши благодеянія. На Ваша Превозвишеность и Пресвѣтлость
Найпокорни слуга

К. Миладиновъ

KepenciMKD
KepenciMKD Dia 1,822, 11:36

Така напиша ТракискиотВојник чија област во времето на Византија се наоѓаше западно од Македонија ; )

Ingame54
Ingame54 Dia 1,822, 12:08

Oti be Ohridsko ezero si stavil a za Struga zbrovis??? se zezam, poubo e Struga zoso ne vi idat skopjaniscava da vi se mocet po patojne : P

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.