Fundo lig/desl

Join the new world

 

Dreptul la lene

Dia 1,846, 11:14 Publicado em Romania Romênia por 123Est

"Dreptul la lene" / "Le droit a la paresse" - de Paul Lafargue
COMENTARIU DIN MASS MEDIA DE AZI :

Este o carte scrisa in 1880 (sec.XIX, da, nu e o greseala !) si e mai actuala ca oricand, caci vorbeste pana si despre criza la care am ajuns azi ...
Etapele SPIRALEI INFERNALE sunt pe scurt urmatoarele :
1. Muncim tot mai multe ore si producem tot mai mult ca sa castigam tot mai mult - asa ni se cere « ideologic » de catre societatea capitalista - ca doar marii industriasi / patroni au nevoie de oameni « motivati » care sa le produca mai mult, sa se imbogateasca ei mai mult ; lenea nu e buna, din punctul lor de vedere caci nu muncim pentru ei si nu ne inregimentam sa le fie lor bine ...
2. Produsele, la un moment dat, nu se mai vand, caci sunt prea multe, piata e saturata, iar oamenii nu mai au bani - salariile oferite de industriasi / patroni nu sunt suficiente pentru a face fata tentatiei generate de produse ; intervine publicitatea care ne convinge sa cumparam
3. Suntem tentati de publicitate, vrem sa cumparam. Muncim mai mult, sa castigam mai mult, sa ne permitem. Multi ne lasam tentati si facem si credite.
4. La un moment dat sunt atat de multe produse pe piata ca nu mai are cine le cumpare - dar spirala infernala continua : ca doar continuam sa muncim mai mult, ca sa ne platim creditele, si ... sa consumam mai mult.
5. Daca tot sunt dispusi din ce in ce mai multi oameni sa munceasca tot mai mult, de ce sa angajeze patronii 10 oameni in loc de 7, sau chiar 5, ca doar vor munci suficient cei 5 deja angajati, daca sunt bine prinsi in credite si dorinte de consum. Asa apare somajul ! Astfel, tot mai putini oameni muncesc tot mai mult, calitatea produselor / serviciilor scade, dar nu conteaza pentru patron caci banii vin si asa. In ceea ce priveste somerii - este treaba lor !
6. Creditele sunt din ce in ce mai numeroase si mai mari caci cine intra in cercul lor iese greu.
7. La un moment dat piata crapa : locuri de munca, credite, imobiliarul, totul pica.

Ei, noi ne aflam acum in acest al 7-lea moment.

E incredibil, dar acelasi autor ne explica faptul ca daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine, somajul ar scadea - iar nivelul de viata al populatiei s-ar imbunatati. Dar nu ar mai castiga atat de mult industriasii / patronii.

Parca nu e absurd ce spune omul asta. Si o spunea acum 123 de ani !!!

 

Comentários

ManuR
ManuR Dia 1,846, 11:18

votat

NEMURICIUL
NEMURICIUL Dia 1,846, 11:27

vot
e cunoscuta tema cartii...dar "ascunsa " 😃

clawy
clawy Dia 1,846, 11:34

"daca am munci mai putin fiecare dintre noi, am putea trai toti mai bine"
De fapt zice ca daca ai consuma mai putin, ai trai mai bine.
Nu munca e problema, ci ca ai nevoie de bani pe prostii gen iphone, haine de firma si deplasarea cu masina chiar si unde ajungi pe jos in 10-15 minute.

The Georgian Knight
The Georgian Knight Dia 1,846, 11:46

O alta problema, in afara somajului, este: stresul, acesta provoaca multe boli, ceea ce duce la costuri suplimentare, iar o populatie activa surmenata (inrobita), va deveni o populatie pensionara bolnava si costisitoare.
Ar putea fi interzise orele suplimentare si micsorarea contributiilor CAS, ceea ce va determina o crestere a cererii fortei de munca, usurarea activitatii angajatilor, reducerea costurilor medicale viitoare (angajatii sunt mai putin stresati) si cresterea salariilor.

Acid Jazz
Acid Jazz Dia 1,846, 11:47

+1 clawy

Minimax
Minimax Dia 1,846, 12:42

+1 clawy

AntiSerbForever
AntiSerbForever Dia 1,846, 12:55

de acord cu totul si cu toti.

Milanezu
Milanezu Dia 1,846, 15:36

acum am inteles de unde si-a tras 123Est numele..de la acei 123 de ani (ca sa nu incep comentariul pe o tenta serioasa)

nu vreau sa intind comentariul mai ceva ca untul danez, dar e musai de inteles ca relativitatea (atat de necesara rationamentului uman) a adus societatea in stadiul (halul) in care se afla azi, asa ca nu vad de ce te surprinde faptul ca au existat oameni care au fost capabili sa prezica 'viitorul' in care ne aflam cunoscand o asemenea variabila.

Milanezu
Milanezu Dia 1,846, 15:46

ceea ce e mai grav in schimb, este ca am permis (ba chiar am incurajat) un astfel de concept (relativitatea sociala)...si asta doar pentru ca nu l-am inteles (dar deah...oamenii sunt oameni, si cum a fost de-o vesnicie incoace, trebuia sa fim noi mai cu mot si sa ne bagam fundul in orice colt de gard iesit mai la stanga).
Conceptul de salarium minim (o porcarie, mai ales in societatea capitalista - cea de la inceputuri), toti indexii pacii care ne arata unde ne situam (same shit)

Milanezu
Milanezu Dia 1,846, 15:49

si ca sa ajung unde am vrut sa ajung (si sa nu o mai lungesc), e si normal ca au fost oameni care s-au folosit de acel concept pe care l-au inteles cat de cat ca sa (la randul lor) se pozitioneze relativ mai bine fata de restul (asta ca sa vezi ca boul nu e bou daca nu mulge vaca de picior ca sa ii dea lapte)

eTabula Rasa
eTabula Rasa Dia 1,846, 17:04

o7
bine zis

C0rnel
C0rnel Dia 1,847, 01:25

Principii de urmat:
1.Te nasti obosit si traiesti pentru a te odihni.
2. Iubeste-ti patul ca pe tine insuti.
3. Odihneste-te ziua ca sa poti dormi noaptea.
4. Daca vezi pe unu ca se odihneste, ajuta-l!
5. Munca inseamna oboseala.
6. Nu face astazi ce poti face si maine.
7. Fa cat mai putin, iar daca totusi ai ceva de facut, pune-i pe altii.
8. Prea multa odihna nu a doborat pe nimeni.
9. Cand iti vine pofta sa muncesti, aseaza-te si asteapta sa-ti treaca.

FZR 1923
FZR 1923 Dia 1,847, 16:08

10. Ce poti face azi, nu lasa pe maine, ci pe poimaine, ca poate nu mai trebuie facut.

11. Daca un lucru nu se rezolva de la sine in 30 de zile, nu merita sa te ocupi de el.

12. Munca e sanatate curata, deci s-o lasam bolnavilor
.
13. Orice om trebuie sa aiba o activitate, dar asta nu trebuie sa degenereze in munca.

14. Munca trebuie ridicata cat mai sus, ca sa nu ajungem la ea.

15. Serviciul nu-i carciuma sa stai toata ziua in el, si nici biserica sa mergi si duminica.

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.