Dinamica pietei sau - cum sa punem produse pe piata? - (Updated 1 Mar 2010)

Day 804, 02:32 Published in Romania North Korea by Silexu

Probabil ca multi dintre cei care au companii au invatat cum sa-si puna produsele pe piata, dar din cum evolueaza preturile observ ca multi sunt sau ignoranti sau foarte lenesi.

Articolul meu pe care voi incerca sa-l tin cat mai scurt cu putina se adreseaza celor ignoranti si poate putin celor lenesi. Din pacate e foarte posibil ca tocmai aceste categorii nici sa nu citeasca ziarele. Asa ca propun managerilor activi de a vota articolul, poate poate ajunge si la cei care ruineaza preturile pe piata.

Toata lumea vrea sa-si vanda produsele cat mai repede pentru a obtine banii necesari pentru materii prime, salarii sau poate un profit cat mai rapid. Mentalitatea cumparatorului este clara, el merge la prima intrare din lista si cumpara produse.

Ce trebuie facut pentru a ajunge primul in lista? Sau pui produse cu un pret mai mic, sau pui produse cu acelasi pret, dar mai multe. Ideea este ca daca sunt produse cu acelasi pret, primul in lista va fi tot timpul cel cu numarul cel mai mare. Asa ca daca exista un bun simt si o apreciere fata de colegii de piata, pui arme cu acelasi pret si accepti ca in timp ele se vor cumpara alternativ ba de la unul ba de la altul.

Si aici intervine situatia in care o firma cu productie puternica pune sute de produse pe piata, iar cele 20 ale tale, mai ales cand esti cu firma la inceput si ai nevoie de bani urgent, se vor vinde prea incet. Aici ai optiunea de a vinde mai ieftin. Dar oameni buni, incercati sa scadeti pretul gradual, cu un procent fata de pretul anterior. Pe mine ma termina cand vad diferente de pret de 10-15 bani intre produse. Este foarte simplu: introduceti pretul dorit, iesiti din casuta de editare si pretul care va fi afisat pe piata este calculat automat. Cu usoare modificari puteti ajunge la pretul pe care il doriti si care e cu putin mai mic decat cel existent.

In speranta ca voi fi auzit, si voi imbunatati cu ceva dinamica pietei, va urez spor la vanzare si sa ne vedem la preturi cat mai mari.

Update (1 Mar 2010):
Adaug alte doua practici pe care le-am utilizat:
In momentul in care pe piata exista oferte cu numar mic de produse merita sa punem pretul peste ele pentru ca sunt sanse mari sa se vanda repede. De exemplu ai 100 de produse, iar pe piata sunt oferte de 5, 4 respectiv 1 produs la pret de 3.1, apoi 10 produse la pret de 3.4 iar urmatorul pret este 3.8. 20 de produse se pot vinde repede, iar daca se pune o oferta de 3.7 sau chiar 3.8 se castiga mult la pret iar pretul pietei nu scade. S-au castigat 6 sau 7 bani pe pretul minim de pe piata.

A doua practica este acumularea. Merita facut un efort si vandut un numar de produse care produc bani care ajung 2-3 zile. In cele 2-3 zile se pot pune pe piata produsele necesare pentru o zi cu un pret cu 10-15 bani peste oferta minima. Daca vanzarea merge, s-a mai castigat o zi, daca nu peste doua zile se scade pretul, se mareste numarul de produse si se pregateste o noua perioada de hibernare. Oricum un numar mai mare de produse asigura prioritate la acelasi pret.

Si in final o contra-practica. Eu inteleg firmele cu stoc mare ca au nevoie de un necesar mai mare. Dar in momentul in care pe piata este o oferta de 50 de produse si tu vii cu 500, reactia imediata este sa se puna un pret imediat mai mic. Daca reusesti sa vi cu serii succesive de 70-80 de produse impactul moral nu este asa mare.

Succes,
Silexu