Fundo lig/desl

Join the new world

 

Beszélgetések Bécsben 80 éve

Dia 1,912, 14:52 Publicado em Republic of Macedonia (FYROM) Hungria por montaigne

-Uraim, szót kérek!
A gazdag cionista zsidó közösség tagjai meglepetten fordultak a szalon résnyire nyílt ablaka felé.

-Nicsak, egy fiatal gój, aki beszél jiddisül…
-Uraim, nagyon fontos lenne, hogy meghallgassanak. Élet-halál kérdése.
-Fiatalember, nem adakozunk, szóval ne reménykedjen. Meg életet sem mentünk. Pláné nem a magáét.
-Uraim, én és a barátom az önök életét szeretnénk megmenteni.

A népes baráti társaság harsány kacagásban tört ki, de a fiatalember általános meglepetésre szélesre tárta az ablakot és határozott mozdulattal belépett rajta.

-Uraim, önök rettenetes nagy veszélyben vannak. Hitler mindannyiukat meg fogja ölni. Én meg azért vagyok itt, hogy önök közül minél többet megmentsek. Addig kell lépniük, ameddig nem késő.
-Nézze fiatalember. Köszönjük aggodalmát. Ez itt Ausztria. Hitler meg Németországban van. Érti? Ausztria az nem Németország és nem is Oroszország, ahol pogromokat rendeznének. Ezzel a fáradtsággal egy hulló meteortól is megmenthetne. Vagy a szifilisztől…

A kacagás végeztével egy idősebb zsidó vette át a szót.
-Nézze fiatalember, mit tud maga a pogromokról, népírtásról, hogy nekünk itt erről próbál mesélni?
-Örmény vagyok. 26 éves. Átéltem a világ legborzalmasabb népírtását. Látomásom volt, hogy ez a Hitler ugyanazt fogja tenni önökkel, mint amit a törökök Kemál Pasa vezetésével tettek velünk. Több, mint egy millió örményt öltek meg, többek között szüleimet, testvéreimet, mindenkit, aki nekem kedves volt. Nem gyilkosság volt ez, hanem apokalipszis, népirtás. Önökre is ez vár! Meneküljenek!
-Álljon meg a menet…én is hallottam erről az örmény izéről, persze azt az egy millió embert ugye maga sem hiszi el…de azt mondja, hogy ön 26 éves…az azt jelenti, hogy az úgynevezett népirtás idején 8 éves volt. Hm…viszontlátásra – és ez vonatkozik a néma barátjára is, aki ott toporog az ablak előtt.
-Uraim…sajnálom. Viszontlátásra!
És az ablak helyett a távozás méltóságteljesebb módját választotta, az ajtón keresztül. A folyosó végén még bánatos arccal visszanézett, így nem vette észre a pincébe vezető lépcsőket. A fájdalmat mindig is jól bírta, de most a térdszalagja szakadt el, amitől egy pillanatra eszméletét veszítette. Egy fiatal lány segített neki lábra állni.
-Uram, hallottam amit mondott. Elkísérem az orovoshoz, közben elmagyarázná, hogy mire gondolt?
-Ne zavartassa magát kisasszony. A barátom majd segít, de magam is el tudok bicegni.
-Uram… perceken át beszélt húsz férfihoz, de senki sem hitt magának. Erre itt vagyok én, meghallgatnám, és pont engem küldene el?
-Igen. Kisasszony, bevallom, hogy csak pénzt akartunk szerezni. A barátom egy olasz anarchista, kommunista nyomdász, Mussolini elől menekült Erdélybe – szóval tökéletesen tud útleveleket, meg bármilyen okmányt hamisítani. Egy csomó amúgy eredeti okmányt lopott még Olaszországban, majd felgyújtotta a nyomdát, így mindenki úgy tudja, hogy az okmányok megsemmisültek – tehát csak az eredeti okmányokat kell hitelesen kitölteni, pecsételni és hipp-hopp az embernek máris van egy olasz útlevele. Neki meg pénzre van szüksége.
-Mire kell neki a pénz?
-Felcsinálta a cselédünket, ez mindig is pénzbe került, most sincs másként.
-Értem…Azért mesélne egy kicsit még az örmények viszontagságairól?A beszélgetést követő egy éven belül az örmény fiatalember megszöktette és feleségül vette a zsidó lányt. Sem az örmény katolikusok, sem a zsidók nem fogadták be őket, de mivel mindketten istenhívők voltak, keresniük kellett egy egyházat, így három évvel később édesanyám már magyar reformátusként látta meg a napvilágot.

A Mussolini elől menekülő kommunista anarchistának a román cselédlánytól származó kisfia lett az apám. Nagyapám a magyar nyelvet a hadifogságban tanulta meg. Állítólag Rommelt (igen, ő már az első világháborúban is briliáns katona volt) még a háromszoros létszámhátrány sem gátolta meg abban, hogy bekerítette és fogságba ejtse az ő olasz egységét. Ez vezetett később a Caporetto-i összeomláshoz. Mivel nagyapám istentagadó volt és szíve legmélyéről utálta a katolikus egyházat, az ortodoxot meg lenézte, ugyanakkor felesége meg ragaszkodott ahhoz, hogy egyházi esküvőjük legyen, ezért aztán kényszerűségből ők is a magyar reformátusoknál kötöttek ki.

Ex-zsidó nagyanyám hamis papírjait természetesen a nyomdász kommunista anarchista nagyapám intézte. Nem ingyen. Nagyanyám eredetileg Kölnben született, papíron viszont Budapesten, ami elég nagy város ahhoz, hogy el lehessen maszatolni a múltat.

Olasz nagyapám sokáig féltve rejtegetett hagyatékában 30 különböző névre szóló hamis iratot találtunk – mindet az ő fényképével és aláírásával. Soha nem tudtuk meg az igazi nevét, sem azt, hogy mikor és hol született. Vagyis az én családnevem nem más, mint egy vicces természetű anarchistának a munkásmozgalmi fedőneve. Mert ugyebár a családnév apáról fiúra száll. Halálos ágyán is csak annyit mondott, hogy ha nagyon kíváncsi vagyok az igazi nevére (ami az enyém is lenne igazság szerint), akkor azt megtalálom az egyik Isonzói emlékmű márványlapján a hősi halottak nevei között, az ő neve a névsorban a 13-ik. Ő egy ideig még úgy gondolta, hogy jelentkezik az olasz hatóságoknál, hogy tévedés történt, de rájött, hogy halottnak lenni nem is olyan rossz dolog, különösképpen, ha az embernek ég a talaj a talpa alatt A kommunistáknak pont ilyen ember kellett, aki hivatalosan nincs is.

A bécsi zsidó összejövetel tagjai közül (legalábbis nagyanyám legjobb tudása szerint) senki sem érte meg a háború végét.
 

Comentários

szbszig
szbszig Dia 1,912, 15:03

Hihetetlen családod van. (:

Murlockij
Murlockij Dia 1,912, 15:15

Kiváló! Bár ez még mindig csak anekdotázás, de annak jóféle!

Murlockij
Murlockij Dia 1,912, 15:19

Mégiscsak kéne egy blogot indítanod, továbbra is azt mondom, Nyáry Krisztián is milyen jó kis dolgot épített fel, könyvvel, több tízezernyi követővel, és az is csak fácsés szösszenetként indult.

montaigne
montaigne Dia 1,912, 15:26

Gyűjtöm az anyagot, de a blogozás időigényes. Volt már blogom 10 éve, amikor a gyerekeim születtek. Ikres apákat tanítottam az iker-apaság mesterfogásiara, de nem sokkal később már ikres anyukáknak adtam szoptatási tanácsokat. 🙂

Lelekoszto
Lelekoszto Dia 1,912, 16:57

Elgondolkodtató és mégis könnyed, meseszerű. Nagy nagy vote 🙂

Zoli
Zoli Dia 1,912, 18:39

mindig orom olvasni a cikkeidet

Levi Kay
Levi Kay Dia 1,912, 19:11

nem tudom, hogy csak nagyon jol kitalalt szorik, vagy egy rohadt izgalmas es tekervenyes multu csalad tortenete : )

montaigne
montaigne Dia 1,912, 22:20

Olyan ez, mint az antik bútor. Minden alkatrésze eredeti, de egy kicsit újra kell szegecselni, lakkozni, a foszlott kárpitot meg korhű-azonosra cserélni.
Konkrétan át kell alakítani egy kicsit a sztorit, különben túl hosszú lenne, nekem meg nincs annyi időm és türelmem.

Apai nagyapám tényleg büszke volt arra, hogy hősi halált halt Isonzónál, csak éppen úgy adódott, hogy túlélte a hősi halált. Manapság is vannak bűnözők (csak nem nyomdászok, hanem drogdílerek), akik felcsinálnak cselédlányokat, akik viszont a drogdílerben a jóképű sármos mediterrán szívtiprót látják.

Manapság is vannak népirtások (pl Bosznia) - ha 200 km-el délebbre születtél volna, akkor sajnos alanyi jogon is kijárt volna egy-egy ilyen sztori.

Karlista
Karlista Dia 1,912, 21:20

Szoptatási tanácsadó : )

montaigne
montaigne Dia 1,912, 22:27

Ja, képzeld magad elé, hogy nő vagy, egyszerre sír a két gyerek, mert éhesek. Lehajolsz, felveszed az elsőt, beállítod a szoptatási pozicióba, majd amikor már csak fél szabad kezed marad, akkor azt hogyan oldod meg, hogy ne csússzon félre egyiknek sem a feje (ne feledjük, a nyakizmuk nulla) -no meg a szájukból ne csússzon ki a melled. Persze furcsa dolog, ha ebben egy laikus férfi ad tanácsot, de az anyukák mégis engem kérdeztek, nem a védőnőt.

Macskassy Gordon
Macskassy Gordon Dia 1,912, 22:47

Nagyon tetszett, vote!

szekely ostor
szekely ostor Dia 1,913, 23:01

hát a Fentvaló azt akarta magyar légy. ha már ideszületetett. Örményül tudsz? olaszul? németül? hogy érzel? családhoz való ragaszkodás 1, normális. Az emlékek nem a tiedek. Felszolgáló füszereztető. Sok gyerek született magyarok között úgy, hogy valódi apa erőszak után ejtette teherbe a magyar lányt orosz inváziókor, a gyerek megszületett s felnevelkedett magyar szellemben. Vajon mi lesz a gyerekből ha anyja tudom is én Magyarországba menekült lengyel család sarja mely elmagyarosodott apja pedig erőszakoló muszka katona. A gyerek mi lesz ha magyar szellemiségben nő fel? Kétlem orosz, tán lengyel de kevés eséllyel. KB igy vagy te is. Vagy nem?

Jók a sztorik .

montaigne
montaigne Dia 1,913, 16:08

Gyerekkoromban tudtam néhány szót örményül, de mivel otthon jobbára magyarul beszéltek, az utcán inkább csak románul, az angol meg rámragadt - így az örmény nyelv feledésbe merült. Magyarnak érzem magam.

Illegal Name 6590028
Illegal Name 6590028 Dia 1,927, 14:05

a lényeg, hogy egy büdös zsidó vagy...

Dio Arachna
Dio Arachna Dia 1,913, 00:24

Van benned néhány vonal... amúgy jó sztori.

AndyMiller
AndyMiller Dia 1,913, 00:38

o7 Bírom a családtörténeteidet, monti.
: D

montaigne
montaigne Dia 1,913, 11:26

AndyMiller, ha egyszer összeáll egy kisregényre való, keresnem kell egy profi illusztrátort. Hajh...hol találok ilyet?

AndyMiller
AndyMiller Dia 1,913, 12:57

Rejtély. Ha ilyen igény lesz, segítek találni valakit.
😉

Punkiebacsi
Punkiebacsi Dia 1,913, 07:40

Nagyon nagy vote! Várom a folytatást!

Bator Tintanyul
Bator Tintanyul Dia 1,913, 08:10

Az ilyen cikkek miatt vagyok en meg itt! Ismet nagyon jo iras!

Alexandross
Alexandross Dia 1,913, 08:31

Nagyon szeretem a sztorijaidat : )
Köszi, hogy megosztod velünk!

NightwatcherHUN
NightwatcherHUN Dia 1,913, 12:59

Jó kis történet vote : )

Vik Alvers Jr
Vik Alvers Jr Dia 1,914, 01:22

Mint mindig, remek cikk.
(És smile-t még mindig nem lehet írni, köszönjük adminék.)

Zordacz Dia 1,914, 11:04

Comentário apagado

fasyoki
fasyoki Dia 1,916, 23:33

Én a frissebb cikkről kerültem ide. Mindig keresem az írásaidat, de egy korábbival is lemaradásban voltam és ez sem tudom, hogy bújhatott el. De most megvan! A következő állomás már Szamosújvár vagy Erdélyben még van pár csavar a születésedig?

montaigne
montaigne Dia 1,916, 03:08

Ha arra gondolsz, hogy édesanyám esetleg elkésett volna útban az abortuszklinika felé - nos ilyen csavar nincs. Más csavarok viszont vannak bőven.

Incitato
Incitato Dia 1,916, 23:41

"Soha nem tudtuk meg az igazi nevét, sem azt, hogy mikor és hol született."
Ez azért vicces a maga módján...

CheDavid
CheDavid Dia 1,916, 11:58

Nagyon jó cikk!Megavote és még sok ilyen mesterművet!

tomeee7
tomeee7 Dia 1,927, 18:23

még, még még, ennyi nem elég!

Botondd
Botondd Dia 1,931, 02:53

Én is egy újabb írásból kerültem ide. Egész jó érzéked van az íráshoz, mint azt az egyre népesedő rajongótábor is mutatja. Én most visszafele is olvasgatok, ami nem sokszor fordult elő más cikkek esetében.

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.