Fundo lig/desl

Join the new world

 

Argumentiran ZA doniranju golda

Dia 1,820, 09:11 Publicado em Slovenia Eslovênia por cen1


Doniranje kongresniškega golda izhaja še iz časov ko je bila eSlovenija pod stalnim strahom PTOja in se je bilo treba na vsakih kongresniških volitvah boriti za obstoj države. Če tujcem uspe dobiti večino v kongresu imajo celotno državo v oblasti zato je bilo treba PTO na vsak način preprečiti. Zaradi majhnosti države, slabe ekonomije in mahinacij s Hrvaško je bila državna blagajna bolj kot ne prazna. Tu je primer nagovora notranjega ministra iz leta 2009:

Zadnja stvar, ki vam jo moram omeniti je pa še stvar, ki se tiče vaših dobljenih 5-ih goldov. Kot sem že rekel, ste tale znesek dobili zaradi ljudi, ki so vas izvolili in kongresniki imamo že kar dolgo navado, da tej dobljene golde doniramo državi za različne projekte in s tem izboljšujemo stanje v le-tej. Ta mesec imamo v planu ogromno projektov zaradi še veliko nezaposlenih novincev, kot tudi končno narediti trening bitke redne. Za to pa potrebujemo veliko golda, ker so se cene MPP-jev zelo podražale. Tega sicer niste zavezani, vendar je vsaka donacija še kako dobrodošla (v sedanjih kriznih časih bi bilo lepo če bi donirali kar vseh 5 goldov), saj s tem pripomoremo k dobrobitu vseh nas v tejle spletni igri. Vaše donacije se zbira tukaj.Če ne donirate, se vas ne doda na Črno listo, vendar če pa boste donirali, pa vas bomo v članku akreditirali in si s tem povečali možnost, da boste v naslednjem krogu tudi izvoljeni, saj nobeden ne mara egoistov.

Naši pradedje so uspeli državo rešiti in pomaknemo se lahko za dve leti naprej, poletje 2011. Vse do tega datuma so vsi kongresniki z redkimi izjemami donirali vseh 5 goldov državi brez vprašanj in brez ugovorov.

Kakšna je bila situacija eno leto nazaj v igri? Naenkrat se je lahko na državno organizacijo doniralo samo 100.000 SIT, dnevni prihodki države pa so bili celo večji od te številke in sčasoma se je na državi nabralo za par milijonov SIT, ki se jih ni dalo za nič porabiti. Skratka, z valuto smo bili zasuti do vrh glave in kongresniški gold se je doniral samo še iz tradicije, pomena pa ni imel.

Navajam Stiha, Julij 2011
Zlate rezerve se bodo že bildale, ko bodo potrebne. Zdaj neki upat, da se bo situacija izboljšala in bomo to zlato še rabili, je brezveze. Poglejmo, kaj dejansko sploh lahko v tem trenutku naredimo z zlatom:
- naredimo in nadgradimo podjetja (za državo neuporabno, ker je podjetij dovolj, pri državnih podjetjih pa v trenutnem modulu pride lahko samo do zlorab, saj morajo biti vezana na posameznika in ne na organizacijo)
- kupujemo wellness packe za boje (neuporabno, saj lahko doniramo posamezniku največ 10 Golda dnevno, torej v kriznem trenutku ni mogoče nekoga nafilati z zadostno količino golda, da lahko sam obrani oz. zmaga v eni izmed minibitk)
- posreduje na monetarnem trgu (to je v tem ekonomskem modulu strel v koleno, saj je v igro napumpane toliko nacionalne valute, da bi rabili na državnem računu nekaj deset tisoč golda, da spravimo tečaj na vsaj približno tak nivo, kot je bil pred vso to kolobocijo z botom)

Glede na to, da se tudi MPPje podpisuje z nacionalno valuto, je tudi za to Gold trenutno neuporaben. Vse spremembe adminov do sedaj (in kolikor kdorkoli z malo soli na možganih spremlja) so bile v smeri, da se Gold porablja največ med bitkami in sicer s strani posameznikov. Filanje riti posameznikov z državnim Goldom je zaradi omejitve višina zneska na 10G/dan utonilo v pozabo.
Monetarni trg se bo prej ali slej in brez posredovanja države sam uravnal, ampak samo, če bodo spremembe v igri to omogočale. Te zadnje spremembe, ob predpostavki, da bot ne bo več kupoval in v igro pumpal valuto, lahko kažejo na izboljšanje tečaja, ampak tudi če se to zgodi, je še vedno neracionalno pričakovati, da bomo lahko tečaj uravnavali z rezervami Golda na državnem računu. Že samo par posameznikov imamo na svojih računih (jaz imam 30k SIT, pa prodajam samo Q2 hrano, ki jo proizvedem na par dni, koliko imajo šele tisti igralci, ki zaposlujejo delavce in imajo polne firme, prodajajo ogromno izdelkov na trgu, večinoma najbrž prav botu - ta cifra je bila na računu banke v času tečaja 0.035 v rangu OHOHO) ogromno količino SITov in lahko računate, da se bo gold v primeru dviga tečaja takoj pokupil s trga, dokler bomo le imeli toliko tolarjev na računu. Skratka nerealno je pričakovati, da se bo kadarkoli v bodočnosti lahko uravnavalo tečaj na način, kot smo to počeli v preteklosti.

Marsikdo niti ne razume, da je v trenutnem ekonomskem modulu pravzaprav vseeno, koliko Golda ima prišparanega, ker je njegova uporabnost zelo omejena. Posamezniki ga večinoma porabljajo za trening in tankanje, le redki si še upajo ustvarjati, nadgrajevati in kupovati podjetja. Torej zakaj bi potem morali na državnem računu zaradi nekih hipotetičnih razlogov šparati gold (da ga bo kdo lažje pokradel?), če ima večji efekt na dolgi rok, če ga kongresniki porabijo za lastne potrebe (pa naj bo to Napoleon, ali pa tankanje za Prekmurje?)?


Zgoraj povedano opiše dogajanje v tistem času. Od takrat naprej se potem od kongresnikov ni več zahtevalo golda ker je imela država več kot dovolj sredstev in ni bilo zato nobene potrebe.

Pa se preselimo v današnji čas, Avgust 2012, udari ekonomska kriza ki zelo zmanjša prihodke države in na koncu meseca država pristane na vsega 500.000SIT kar ni dovolj niti za na WC. Še do danes se stanje ni veliko izboljšalo, prihodki so še vedno nizki, na banki je trenutno 750.000 in v obtoku predvidevam par 100.000SIT, recimo da ima država vsega skušaj milijon SIT. Razen sociale in nekaj kruha na redni se ne da s tem denarjem narediti nič ker ga je preprosto premalo. V takšnih časih bi vsa ta kongresniški gold prišel še kako prav. Trenutno imamo 40 kongresnikov kar znese 200 golda ali po trenutnem menjalnem tečaju 66.000SIT kar je čez prst enako prihodkom šestih dni. Malo? Sploh ne. Ta denar se lahko lepo pospravi na banko ali pa se ga delno vrne ljudem skozi socialo.


Vsi argumenti proti doniranju v tem času preprosto propadejo. Vsak ki je proti temu misli zgolj na svojo rit in je po vsej verjetnosti še kongresnik ali pa pri vrhu na volilni listi. Tisti ki tam niso in še vedno nasprotujejo predlogu so pa očitno proti samemu sebi kar je nerazumljivo. Dejstvo je da se vsa denar ki gre v državo po več poteh vrne igralcem.
Dokler se banka ne postavi nazaj na trdna tla je vsak ekstra prihodek več kot dobrodošel. In dokler bomo životarili na prihodkovni strani tudi ne bo možno dajati nazaj ljudem kot smo to lahko delali mesece nazaj.

Kar je še posebej dobro napram dogajanju v preteklosti je spremenjen politični modul saj je sedaj možno določenim osebam zelo zmanjšati možnost izvolitve s pomočjo PPjev. Črna lista je teoretično možna, potreben je samo konsenz med vlado in vodilnimi v strankah.


Na koncu bi rad navedel biiisa ki je dve leti nazaj ko smo se utapljali v denarju takole dejal:

Zakaj donacija 5 golda od kongresniške medalje. Zato da se prepreči vstop v kongres tistim, ki se jim gre izključno samo za gold in nič drugega. Na žalost se je ta praksa malo razpasla, ker si potem vsak malo po svoje razlaga določene stvari. Tako, da naprošam vse kongresnike, da donirajo iz lufta pridobljen gold za kongresniško medaljo lepo državi in s tem dokažejo, da se jim ni šlo samo za tistih 5 golda.

Preden me pa popolnoma raztrgate glede tega, ja se popolnoma zavedam dejsta, da večina igralcev v kongresu deluje tako kot je treba in ne izkorišča svojega položaja za pridobivanje dodatnih premoženjskih koristi in da večina igralcev, ni kandidirala zaradi golda ampak zato, ker se zavedajo da lahko s tem pomagajo eSloveniji. AMPAK zaradi tistih redkih izjem, ki potem prodajajo državljanstva in ki jih popolnoma nič ne zanima glasovanje in podajanje predlogov, ZARADI njih je potrebno nekaj narediti.

Osebno smatram, da bi morali odgovornost za to nositi predsedniki strank, ki bi morali poskrbeti za blokiranje njihovih kandidatur za kongres.


Sedaj pa še na dejstvo, da država ne potrebuje golda. Hmmm, trenutno ga morebiti res ne, ampak admini spreminjajo igro praktično vsak teden in morebiti bo čez kakšen mesec ali dva potrebno imeti zalogo golda za regulacijo MM ali pa kaj drugega in če vsak mesec izvisi tistih potencialnih 200 golda se nabere kar lepa vsota.

Tukaj bom omenil še nekaj, osebno se zavzemam za čimmanjše posege države v gospodarstvo in v MM, ampak zaradi mehanike igre, je potrebno včasih posredovati in ker je za to potrebno imeti gold in SIT, smatram da bi lahko kongresniki donirali tistih 5 golda državi in s tem pripomogli k potencialno močnejši eSloveniji.


Čisto na koncu bom pa še nekaj napisal. Kongresniki nismo izvoljeni ravno popolnoma demokratično, ampak na podlagi mehanike igre, ki roko na srce ni ravno najboljša. In dokler resnično ne bo uveljavljena "ljudska" volja pri izvolitvi kongresnikov, smatram da ta argumentacija ne vzdrži kritike. Tako da se sami vprašajte ali je tistih 5 golda, ki jih dobite poklonjene s strani določenega števila volilcev resnično tako pomembnih? In nenazadnje, veliko igralcev sem videl, kako so napisali, da v kolikor se bo pojavila potreba po doniranju golda zaradi potreb eSlovenije, da boste takrat donirali kongresniški gold. Tukaj se pojavi nov problem, ker bodo kongresniki, ki bodo izvoljeni takrat enostavno rekli: "sej vi tut niste donirali". In se bomo zopet začeli pogovarjati o smotrnosti doniranja.


Zato apeliram na vse kongresnike.

Pokažite prihodnjim kongresnikom, kako se ravna, bodimo jim v vzgled in donirajmo tistih 5 golda od kongresniške medalje. Ne mislite samo na danes, ampak glejte naprej in pomislite na prihodnost.
Lp, cen
 

Comentários

Exclusive
Exclusive Dia 1,820, 09:23

Super da si se razpisal sam referenduma bo konc čez 3 urce pa vmesni rezultati kažejo da je sprejet;) je pa dobro da tisti kongresniki ki ne mislijo donirat preberejo tole in se mal zamislijo oz za te bo itak poskrbljeno...

HladenSpricar
HladenSpricar Dia 1,820, 09:24

@Troter

Što si mu dao CS bre?

Ubiću te! xD

cen1
cen1 Dia 1,820, 09:24

Referendum je za 2,5 golda, v prihodnosti se da narediti še korak naprej.

HladenSpricar
HladenSpricar Dia 1,820, 09:29

@cen1

btw: a boš kaj vplačal na Voters Club-u, da se ne zajebem z Vote-om... ; ) : D

tytlal
tytlal Dia 1,820, 09:49

samo doniranje ni problem,zelim pa videti detaljna porocila prejsnje in sedanje vlade ( zacetno stanje, kompletno stroškovno porocilo,zakljucno stanje) !!

Ice Killa
Ice Killa Dia 1,820, 10:16

Zaprl si usta vsem dvomljivcem in požrešnežem. Bravo, cen!

cen1
cen1 Dia 1,820, 10:34

@tytlal: Vse transakcije se pišejo v gdoc tako da če vlada na koncu mandata tega ne objavi je še vedno na voljo vsem ki vprašajo finančnega ministra za ogled.

ebutaljib
ebutaljib Dia 1,820, 10:38

Tisti argumenti zakaj se je NEHALO donirati gold še vedno držijo - država si z goldom nima kaj počet.

Deli se pa pač toliko kolikor se lahko. Včasih se ni nič, potem se je delilo vsem, zdaj se deli samo nižjim levelom, pa še to samo hrano.

Pa bom tukaj še enkrat vprašal - zkaj je kongresniška medalja tako posebna in različna od ostalih medalj, da se jo mora donirati? Ker za vse ostale se vsem zdi samoumevno, da se ne rabi nič donirat.

cen1
cen1 Dia 1,820, 10:55

Ni res da nima z goldom kaj počet, pri trenutnem tečaju se ga da zelo lepo menjat. Razlika je ta da smo takrat imeli denarja čez glavo sedaj ga pa nimamo.

SIKARSI
SIKARSI Dia 1,820, 11:33

kot naslov pove, zelo dober članek in dobro argumentiran, vsekakor primeren antipol argumentom Proti. S takimi članki lahko človek dobi celotno sliko in glasuje po argumentih, ki so ga bolj prepričali. Big vote

mufekk
mufekk Dia 1,820, 11:44

v 43, pa link v TROLO!

ebutaljib
ebutaljib Dia 1,820, 13:42

Država ima kolikor pač ima. Katera država pa še deli toliko orožja kot se je pol leta nazaj in še več? Nobena. Zato ker ni. Ko je bilo, se je lahko, zdaj se ne more. S tistim kar je, je potrebno delat.

Še enkrat - zakaj je gold od kongresniške medalje tako poseben, da ga je potrebno donirati, za vse ostale je pa samoumevno da se ga ne?

drakslar
drakslar Dia 1,821, 00:21

1000 sub

Podpli2
Podpli2 Dia 1,821, 06:15

Čist en na easy komentar: 5 goldov se je doniralo že od praveka.... Potem so pa prišli pametnjakoviči ko niso hoteli donirati....

Brezpredmetno prepiranje.... Kdo ima nekaj v hlačah bo doniral 😉 Jas sem vseh svojih 14 pa zaradi tega nimam ničesar manj

LP

ave-imperator
ave-imperator Dia 1,821, 09:08

končno pameten članek,..


Čist en na easy komentar: 5 goldov se je doniralo že od praveka.... Potem so pa prišli pametnjakoviči ko niso hoteli donirati....
x2


drgač pa,... nevem če se kdo spomni časov ko so bli Tresure mapi, tudi takrat je večina donirala po 5g, čeprav se je z njo zaslužilo tudi manj.

ebutaljib
ebutaljib Dia 1,821, 09:42

Ne, ne podpli2, najprej so prišli pametnjakoviči, ki so izolirali kongresniško medaljo od vseh drugih in rekli, ta se bo pa donirala.

Zakaj noben ne odgovori na moje vprašanje?

Hiwy
Hiwy Dia 1,821, 11:22

ebu. zaradi tega ker naj bi kongresniska medalja pripadala cloveku folk kandidira zaradi golda. pol pa se dogaja tist da pocakajte z glasovanjem pa je ze 14 glasov oddanih....

Ellerion
Ellerion Dia 1,821, 12:28

moj glas je bil DA in NE; DA donaciji (a polnih 5 goldov), NE pa polovičarski 2.5 G donaciji.

Če ni kongresnikom zadosti ČAST, ki jim jo izkazujemo prek glasovanja, si ne zaslužijo bit kongresniki.

dkivi
dkivi Dia 1,821, 13:32

...Še enkrat - zakaj je gold od kongresniške medalje tako poseben, da ga je potrebno donirati, za vse ostale je pa samoumevno da se ga ne? ...

ebutaljib,zakaj? no ti povem,vedno se je nekak smatralo da je kongresnik stvar casti in ugleda,da si prisel do stolcka pa je zasluga vecjega ali manjsega stevila igralcev,posedicno s tem se je pac smatralo da bi gold lahko donirali in smo ga,pa mislim da je bilo takrat resnicno vec casti med igralci,saj je bil % vedno vec kot 90%...

dkivi
dkivi Dia 1,821, 13:32

tisti redki ki niso donirali smo jih pa na kol nataknili in javno lincali : D

yeah to so bili casi : D

Matrix Pegaz
Matrix Pegaz Dia 1,821, 14:18

zeh......ma si se razpisu....zeh.....

J.K. & company
J.K. & company Dia 1,821, 19:02

kje so časi ko smo slovenci kandidirali za župane v avstrii p to???

Solinar
Solinar Dia 1,821, 20:31

Če čebula če neb mela, bi čebula bula bila

Križajte drugače misleče

NOXIS
NOXIS Dia 1,821, 22:21

word!

M O R R O N C I T O
M O R R O N C I T O Dia 1,822, 23:59

Bravo cen1!

Big vote!

Koccco
Koccco Dia 1,822, 00:08

vote + sub 1001 (še 999 do naslednje MM medalje : P )

Igor Gregor
Igor Gregor Dia 1,822, 06:11

Incredibile !
Jaz sem še vedno proti doniranju golda od kongresniške medalje !
Država je res v krizi ampak oprostite tudi eigralci so v krizi !

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.