Ağır Ekonomi İçerir (Grant'a Cevabımdır)

Day 2,433, 16:38 Published in Turkey Turkey by deli ormanli

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle belirtmek isterim bu makale ağır ekonomi içerir ve sağlığa zararı olabileceği için çoçuklara okutmayınız. Ancak makalem hükümetten ziyade kişisel makalemdir..

Grant'ın makalesini eleştirerek başlamak isterim.

İlk olarak makalesinde sırpların üç gün önce verdiği yasayı örnek göstermiş. Kendince sırpların bu yasayı bonusları arttığı için verdiğini düşünmüş olacak ki doğrusunu söyleyelim: sırplar üç gün önce toprak kaybetmeye başladılar. Bonus kazanmak yerine aksine bonus kaybı yaşamaya başlamışlardır. Hatta analiz o kadar yanlış ki sırpların vergileri düşürmesi ne bonus kaybından ne de bonus kazancındandır. Sırplar ana topraklarını kaybettikleri için topladıkları vergiler başka ülkelere gitmesin diye vergileri düşürmektedir.

İkinci nokta (güncel paragraf başlığı altında 2 paragraf) vergilerin %5e getirildiğinde caymalar yani üreticinin üretmekten vazgeçtiğini söylemiş. Aylar önce MooN-StaR döneminde bakanlık yaparken yaptığım analize bakınız. Work taxin %1inin 6k cc ye tekabül ettiğini söylemiştim. Bu gün de durum aynıdır. Değişen bir şey yoktur. Kimse üretimden falan caymadı… ayrıca grant vergi oranlarında yapılan yükseltmenin vergi gelirinin yeterli olmamasından kaynaklandığını söylemiş, oranların ya da vergi gelirin sadece bir tercih olduğunu unutmuş görünüyor..

Üçüncü paragrafta ne demek istediğini ben de anlamadım. Üretimi teşvik ederken iki yoldan bahsetmiş ama vergileri arttırmadan kodamanlara şirket yardımı yapılmasını istemiş..

Beşinci paragrafta ArGe’nin şiliye gittiğini yazmış. Onu kendisi açıklasın neden gittiğini çünkü ben de bilmiyorum. Türkiyede vergiler yüksek diye mi gitmiş, pislik siyasetten kaçmak için mi gitmiş yoksa orada bonuslar daha fazla diye mi gitmiş öğrenelim..

Sonra import demiş ama import (ithalat) vergisinin iki yönlü çalıştığını atlamış. İlk olarak eTRdeki oyuncuların sahip olduğu raw şirketleri sahip olduğu q7 silah şirketlerini full çalıştırmaya yetmediği için savaş zamanları fiyatlarımız dünya fiyatlarının üstünde oluyor. Doğal olarak az sayıda lisansı olan yabancılar da kar etmek için mallarını bizim piyasaya koyuyor. Ama diğer taraftan fiyatlarımız dünya fiyatlarının üstünde olduğu için hem yabancı kendi malını yeterince satamıyor hem de eTRnin yerli oyuncusu gidip rawı tankı dışardan alıyor. Özetle ithalatı arttırsan yabancı gelmeyecek ama biz malı dışardan alıcaz, hem yabancı üretici kazanacak hem de onun ülkesi vergi kazanacak. İthalatı düşürsen fiyatlar dünya seviyesine inmez ama inse bile en azından yabancı malını satarken biz de vergi alıcaz. Yani ben ithalatın rawda da silahta da en fazla %3 olmasından yanayım..

Kendisinin 10 yıllık ekonomistliği bu ise başka bir alana geçmesini öneririm. Belki daha başarılı olacağı bir dal bulabilir kendisine..






Şimdi geleyim son günlerde sıkça tartışılan konulara..


1- Ortalama Ücret Meselesi

Çalışma vergisi yüksekmiş diye minimum maaşı arttıralımmış da böylece vergi geliri artacakmış da sonra çalışma vergisini düşürebilecekmişiz de falan filan..

Hiç hesap yapmadan niye böyle konuşuyorsunuz anlamıyorum. Tamam minimum maaşı 30 yapalım piyasadaki güncel maaşla denk olsun madem.

Siz minimum maaşı yani dolayısıyla ortalama maaşı yükseltmenin o kadar kolay olduğunu mu sanıyorsunuz. Min maaşı 30 yapsak bile ortalama maaşın 30 olması 1 seneyi bulur da geçer… ben kendi komünümde arkadaşlara bir buçuk senedir 1 cc maaş veriyorum. Siz hatırlıyor musunuz en son hangi tarihte min maaşı 3 yapmıştık. Yani demem o ki komün işletenler maaşlarla sık oynamıyor. Grant bilir tepki gecikmesi nedir diye, ona sorabilirsiniz.. bizim okadar zamanımız yok ama illa isterseniz arttırın min maaşı.

Ben size hesabı şöyle vereyim..

Şu an ortalama maaş 20cc. Work taxin %1 6,000ccye denk geliyor, yani toplamda günlük work tax gelirimiz ortalama 48,000cc.

Ortalama maaşı 30ccye getirmeyi başarırsanız work taxin %1inden aşağı yukarı 8,600cc kazanacağız ve bu günün hesabıyla günlük work tax gelirimiz 69,000cc olacak.

Arkadaşların önerisi ortalama maaşı arttırdığımızda vergi geliri artacağı için work tax oranını düşürmek. Burası da tamam bir sorun yok.. ben hesap yaptım ortalama maaşı 30cc yaparsak aynı vergi gelirini %5 work tax ile de elde edebiliyoruz. AMA benim anlamadığım şu, üreticinin sırtına binen yük değişmiyor ki.. yine aynı vergiyi alıyorsun..

Yani bir şirketten ortalama maaş 20cc iken( %8 work tax) ile 1,6cc vergi alıyorsun.

Ortalama maaş 30cc iken %5 work tax ile 1,5 alıyorsun.. yani üreten açısından hiçbir şey değişmiyor.

Hemen araya yama yapayım. Şu an eTR’de her türlü şirket dahil üç aşağı beş yukarı 3600 adet şirket var..

2- KDV Meselesi

Faucoult geçen bi makale açmıştı KDV’yi %1 yapalım diye. Bunu çok mantıklı bulmuyorum çünkü bizim büyük üreticiyi küçük üreticiden ayırdığımız nokta burası.. büyük üreticilerin q7 silah şirketleri olduğu için bu arkadaşlardan KDV alabiliyoruz. Zaten KDV gelirini de başka yerden elde etmek mümkün değil. Raw satışından kdv alınmıyor zaten..

KDVyi çok önemsemiyorum çünkü oranları çok etkili değil. Yani yüzde bir değişim 2,000cc etki ediyor ama şu yönü var KDVyi %1 yapsak bu kez küçük üretici bize şikayetlerde bulunur, kodamanları kayırıyorsunuz diye..

NOT: Antalya’da tatildeyim arkadaşlar, topladığımız vergileri yiyorum, o yüzden dönünce daha ayrıntılı kavga çıkartırım xdxd