Fundo lig/desl

Join the new world

 

94 éve alakult a MOVE!

Dia 1,826, 07:26 Publicado em Hungary Hungria por Baksa Mark

Üdvözletem!
Kedves olvasóim ezúton szeretném tájékoztatni róla, hogy egyletünk és pártunk IRL névadójának, a Magyar Országos Véderő Egyletnek a múlt héten alapításának immáron 94. évfordulóját ünnepelhettük. Ennek kapcsán rövid történelmi összefoglalót közlök a Horthy-rendszer meghatározó egyletéről és fontos ingame párhuzamokat vonok, melyekből kitűnik, hogy játékbeli egyletünk névadójának szellemiségében, Magyarország ügyeinek előmozdításáért tevékenykedik.Az első világháború hivatalos lezárása után néhány nappal, november 15-én alakult meg a Magyar Országos Véderő Egylet, rövidebb nevén a MOVE. Tagjai olyan katonatisztek voltak, akik hazájukat szeretve próbáltak ellenállni a politikai baloldal előretörésének, valamint, akik vissza akarták szerezni az utódállamok által elrabolt magyar területeket. Röviden összefoglalva deklarált céljuk a „magyar katonai szellem erősítése” volt.

A MOVE legkiemelkedőbb alakja Gömbös Gyula későbbi miniszterelnök, aki nagyon gyorsan a szervezet élére került, hiszen kitűnő szónoklataival és pontos programjával könnyedén meggyőzte a katonatiszteket. Azonban a Tanácsköztársaság kommunista népbiztosai – jogosan – komoly veszélyforrást láttak egy képzett katonatisztekből álló szervezetben, ezért jogilag feloszlatták. A MOVE vezető tagjai ezért Bécsbe kerültek, majd Szegeden vettek részt az ellenforradalmi szervezkedésekben, és részt vettek a Dormándy Géza által tervezett nemzeti felkelésben. Mások magánlakásokban tartották gyűléseiket, hogy tovább működhessenek a vörös hatalom ellenőrző szemei nélkül. 1919. július 5-én Horthy Miklós akkori hadügyminisztert a MOVE díszelnökévé választották Szegeden. Nem csoda, hiszen a Nemzeti Hadsereg jelentős része egyben a MOVE tagjává is vált.

Horthy Miklós ideje alatt a szervezet elsősorban olyan feladatokat látott el, mint sportegyesületek összefogása, lövészoktatás szervezése a fiatalok számára, tehát a Gömbös Gyula által mindig is fontosnak tartott testi képzés alapjait fektette le a honvédelmi harcra való felkészítés mellett. A szervezet székházát nem a mai korban szokásos pályázati vagy vásárlási módon szerezték meg, hanem egyszerűen egy erőteljes rohammal foglalták el Budapesten, a Podmaniczky utca 45. szám alatt. Addig az ideig az épületben a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy – a hazai szabadkőműves mozgalom ernyőszervezete – működött. Az épület a mai napig fennáll, és homlokzatát különböző szabadkőműves jelképek díszítik. Gömbös Gyula 1928-ban kilépett az egyesületből és államtitkári, miniszteri, később pedig miniszterelnöki tisztséget vállalt. Gömbös Gyula utána a MOVE tovább folytatta nemzetépítő munkáját, ám korántsem olyan nagy energiával. A szervezet elsősorban a fiataloknak adta át azt a tudást és felkészületséget ami a mai napokban is hiányzik belőlük: a sport szeretete, a hadi tudományok alapjai és nem utolsó sorban a hazaszeretet.

Mint láthatjátok a MOVE ingame céljai és szellemisége nagyban hasonlatos névadójának történelmi tevékenységéhez:
- A baloldal és legfőképp a kommunizmus elleni harc
- A nemzeti hadsereg erősítése tisztek képzése és fiatal újoncok támogatása, kiképzése által
- Komoly, az ország sorsát helyes irányban befolyásolni képes politikai erő létrehozása

Amennyiben örömmel tartoznál egy dinamikusan fejlődő, jobboldali szellemiségű, a haza sorsa iránt elkötelezett társasághoz csatlakozz a Magyar Országos Véderő Egylethez te is!

Üdvözlettel:
Baksa Márk
a MOVE alelnöke

Forrás: barikad.hu
 

Comentários

5660816
5660816 Dia 1,826, 07:35

Hajrá M.O.V.E. 🙂

Hans Joachim Marsaille
Hans Joachim Marsaille Dia 1,826, 07:45

Hajrá MOVE! Előre magyarok!

guest8495
guest8495 Dia 1,826, 07:57

Mandarinos Osztriga Velővel Erjesztve

Baksa Mark
Baksa Mark Dia 1,826, 07:58

Arab házipatkány angol nyúl belét issza ki amott

guest8495
guest8495 Dia 1,826, 08:03

Bicskás AKó Szeljen Alád Masnis ÁRonnal Körülötted

praetorianus74
praetorianus74 Dia 1,826, 08:04

Hajrá Move!

Tarsolytestver
Tarsolytestver Dia 1,826, 08:42

Hajrá MOVE, a hajdani!

Sajnos az ingame MOVE csak a nevében hajaz az igazihoz.

Hofi73
Hofi73 Dia 1,826, 08:42

Hajrá M.O.V.E !

Magyar Radaros Honved
Magyar Radaros Honved Dia 1,826, 10:43

Előre MOVE!

Tarsoly, tévedsz! 🙂

kUk0R!cA jAn0s
kUk0R!cA jAn0s Dia 1,826, 11:44

Anya Hányt A NYalka Bugris Iskolázatlan Kopaszodó Arcomtól!

Előre MOVE!

CheDavid
CheDavid Dia 1,826, 13:33

Jó cikk! Hajrá MOVE! Előre mindenki aki MAGYAR! S ne feledjétek: A cickány mindig cickány marad küzdj ellenük védd meg magad! : D

Mikrobi
Mikrobi Dia 1,827, 01:18

Hogy halt meg Gömbös Gyula?

Eheslo
Eheslo Dia 1,827, 02:29

Nem abban amiben te fogsz tutira, mert neked az mnem volt, vagy mára elsorvadt, ami neki elrákosodott...
A színesfémtolvajok találjanak rád jetik csicskája, bérükön vett cenzor, magyarok bannolója droid!

Ben Sherman Mustafa
Ben Sherman Mustafa Dia 1,827, 13:06

Ez jó Éhesló 🙂

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.