[Ekonomi Bakanlığı] Haftalık Rapor ve Değerlendirme

Day 2,308, 04:17 Published in Turkey Turkey by deli ormanli
Değerli eTr vatandaşları


Sizlere kaynağı ayarladık, vergileri düzenledik, öngördüğümüz günlük 15,000cc gelir artışını meclisten kopardık şimdi bebişlere ve komün işleten pampalara 200,000 cc’lik raw şirketi açmak için yardım yapacağız ve bunu hazırdan yemeden yapacağız demeyi çok isterdim. Aslında aklımda bunları yapabileceğime dair umutlarım ve inancım vardı.

Ne yazık ki gereksiz bürokratik engellere takıldım. Sonrasında ise boşu boşuna fikirlerimi ekonomi kurulundaki arkadaşlara anlatmaya çalıştım nedenleriyle birlikte. Ancak bana yardımcı olmak yerine kendi fikirlerinin doğrulundan başka bir şey ifade etmediler (lafım hepsine değil tabiî ki). Ekonomi kurulunda 3 günlük yoğun mesajlaşmalar sonunda bu mesai kaybına daha fazla katlanamayacağıma karar verdim. O yüzden sizlerden özür dilerim.

Ancak çalışmaktan ve çabalamaktan vazgeçmeyeceğim. Aksi halde gecesini gündüzüne katarak çalışan hükümet mensuplarına haksızlık etmiş olurum. O nedenle size öncelikle bu haftaki raporumu sunuyorum.





Rapor 1:

Birkaç rakam sunmak itiyorum.

Çalışma vergisindeki her %1’lik artış vergi gelirinde 6,000cc artış yaratıyor

KDV’deki her %1’lik artış vergi gelirini 2,000cc arttırıyor.

Not: Devlet aynı vergi gelirini koruyabilmek için çalışma vergisinde yaptığı her %1’lik indirim karşılığında KDV’yi %3 artırmak zorunda.

Önceki makalemde eTR’nin ccc 40,000 ccc vergi gelirine ulaşması gerektiğini savunmuştum. Bunun için çalışma vergisini %6, KDV’yi ise %3 olarak belirlemek durumundayız. Böylelikle vergi gelirimiz (6,000x6) + (2,000x3)= 42,000cc olabilir.


Rapor 2:

Biliyorsunuz 2306. gün (iki gün önce) silah fiyatlarında bir sıçrama oldu. Aynı gün vergi gelirimiz, oranlar değişmediği halde bir artış gösterdi. Eğer vergi oranları değişmediyse demek ki vergi gelirindeki artış tamamen satılan silah sayısının ve fiyatının artmasından kaynaklandı diyebiliriz.

Bu varayım altında, piyasada normal bir gün içinde satılan tank sayısı 10100 adettir.

Silah fiyatlarının sıçrama yaptığı gün ise satılan tank sayısı 25280 adettir.

Şunu ısrarla hatırlatmalıyım. Bu sayılar kesin olmamakla birlikte yanılma payı %5 civarıdır ve KDV gelirleri bonus, savaş, spekülasyon sonucu değişebilmektedir. Her şeye rağmen bu rakamlar gelecekte vergilendirme konusunda bize yol gösterecektir.


Rapor 3:

Tablo 1: Son 9 Aylık Devlet Harcamaları (Bakanlık Nezdinde)

*dönem henüz kapanmamıştır ayrıca iki hükümetin harcmalarını içermektedir.

Tablo 2: Son 9 Aylık Genel Devlet Harcamaları Toplamı


Tablo 1'de Devlet Harcaması olarak gösterilen sütun, hükümetin yaptığı harcamalara dahil edilmeyen ve genelde göz ardı edilen her bir MPP yasası için harcanan 10,000cc'lerin toplamını yansıdır. hatırladığım kadarıyla İttifak öncesi ortalama 18 müttefikimiz vardı. Hali Hazırda ise 20 ülke ile mppmiz var ve bu sayı daha da artma eğilimindedir.


Ekonomi ile ilgili çalışma ve raporlarım devam edecektir.





En başta da söylediğim gibi ne yazık ki siz vatandaşlarımıza faydalı olacak girişimleri gerçekleştirme noktasında engelleniyorum.

Ekonomi kurulunun neden karar alamadığı ile ilgili bazı ayrıntıları sizinle paylaşmak isterim. Sorunların çözümünde kişileri atlayarak sorunun temeline inmek isterim.

Öncelikle temel sorunumuz, meclis tüzüğünde tanımlanan/tanımlanamayan ve beceriksizce hazırlanmış kurallar çerçevesidir.

Tüzük şöyle söylüyor:

Okuduğunuzda anlayacağınız gibi hükümetin belirlediği Bakan’ın ne bir yetkisi ne de yapabileceği bir şey var. Hele kurul üyeleri sizinle aynı fikri paylaşmıyorsa. Bana sorarsanız bu tüzük var olduğu sürece kabinesine ekonomi bakanı gibi bir bakan koyan başkan adayına inanıp da oy vermeyin. Daha önce bakanlık yapmış olsaydım ya da tüzüğü görmüş olsaydım zaten MooN-StaR’ı bu konuda uyarırdım emin olun.

Peki tüzük nasıl olmalı….


Taslak Tüzük:

Eğer ekonomi alanında bir şeyler yapılmak isteniyorsa ister meclis olsun ister halk isterse de hükümet ilk odaklanması gereken nokta tüzüktür. Ben bir tüzük çalışması yaptım. Bunu meclisimize sunacağım kabul ederse ne ala.

1-Ekonomi kurulu en fazla 3 kişiden oluşur(karar alınabilmesini istiyorsak az adam şart)

2-Ekonomi Bakanı(1) kurulun başkanı olmak kaydıyla Merkez Bankası Başkanı(2) ve meclis tarafından seçilen bir milletvekili(3) üyeleri oluşturmalıdır.

3-Uzun vadede geçerli olacak ve “sabit oranlar” olarak kabul edilecek vergi oranları belirlenmelidir. Bu sabit oranlar meclis oylaması sonucu %66 çoğunlukla kabul edilerek yasalaşmalıdır. Bu maddede bahsedilen “sabit oranlar” mevcut oranlar olarak anlaşılmamalı daha çok benzer ülkelerin ortalama gelirini hedef olarak elde etmeyi sağlayan vergi oranları olarak anlaşılmalıdır. Örneğin bence bu genel kabul görmüş oran “çalışma vergisi” için %5, KDV için %3, ithalat vergisi için %10’dur.

4-Hükümetin atadığı ekonomi bakanının, ekonomi kurulu ve meclisin onayına ihtiyaç duymadan politika belirleme hakkı vardır ancak bu yetki her vergi oranı için %2 ile sınırlıdır. Hükümetin iradesini yansıtan bu oran bir dönem için yapılabilecek maksimum değişiklik sınırını yansıtır. (oran değiştirilebilir ancak hükümetin msb ve dışişlerinde olduğu gibi inisiyatif hakkı olması isteniyorsa bu madde zaruridir aksi takdirde ekonomi bakanı diye bir makama ihtiyaç yoktur)

5-Vergi oranları %2’den daha büyük bir değişiklik gerektiriyorsa, %3e kadarki değişiklikler ekonomi kurulunun çoğunluk ile aldığı kararı gerektirir. %4ü aşan değişiklikler için ekonomi kurulunun oy birliği aranmalıdır. %6’yı aşan değişiklikler ekonomi kurulunda oy birliği sağlandıktan sonra meclis tarafından oylanmalıdır.

6-Her hükümet döneminde toplamda (ayrı ayrı yasalarla ya da bir seferde) %6’yı aşan değişiklikler yalnız meclisin %66 evet oyu kullanmasıyla (ya da doğrudan yasa olarak oylanarak) yasalaşır.

7-Vergi oranı değişikliği ekonomi kurulu üyelerinden biri ya da meclis tarafından önerilmelidir.

8-Taban (minimum) maaş değişikliği ekonomi kurulu üyelerinden biri ya da meclis tarafından önerilebilir ve ekonomi kurulunun oy birliği ile kararlaştırılır.


Bu tüzüğü belki üzerinde bir iki düzeltme ile meclise sunacağım.





Sizden ricamız yorumlarınızı ve desteğinizi bizden esirgememeniz.

Görüşmek dileğiyle,

Ekonomi Bakanlığı
deli ormanli


Shout
[EkoBak]Rapor ve Değerlendirme
www.erepublik.com/en/article/2383399/1/20
Shout