Fundo lig/desl

Join the new world

 

Американският президент Уилсън спасява България от унищожение

Dia 2,928, 03:45 Publicado em Bulgaria Romênia por ELm085

28-мия президент на СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
Американският президент Уилсън спасява България от унищожение.
Планът Венизелос, който предлага държавата ни да бъде поделена между Гърция, Сърбия и Румъния, рухва!


Един ден преди тежкия за България Ньойски договор, е моментът да си спомним за един човек, който е помогнал за оцеляването на България като държава.

Първата световна война е най-големият военен ужас, преживян от човечеството към онзи момент. Почти всички участници в нея, вземат оръжието заради имперските си амбиции – да завладеят повече. Почти, защото България влиза във войната само с единствена цел – да освободи поробените си братя, които все още страдат по чужда асимилационна власт.

Именно тази хуманна причина е обяснението за небивалия ентусиазъм, който събира под българските знамена 800 000 войници. Той е обяснението и за бляскавите военни победи по всички фронтове. За съжаление на България, обаче, победата не е за справедливата кауза, а при враговете. Родината ни се оказва в изключително абсурдната ситуация да загуби войната, въпреки че е спечелила всички битки.

И, както обичайно се случва, победителите започват да делят плячката, мотивирани не от справедливост, а от желание да заграбят повече. Както винаги, победените са осъдени да пият от горчивата чаша на унижението, да затаят злобата и да се готвят за реванш. Тази война обаче е белязана и с нещо различно и положително. Американският президент Уудроу Уилсън. Той е убеден пацифист и като такъв още преди края на войната започва да призовава тя да приключи по такъв начин, че победителите да не изпият кръвта на победените. Неговите призиви предизвикват искри на надежда у загубилите войната и досада у победителите.

Гръцкият премиер - Елефтериос Венизелос, шовинист и българофоб, чийто дивизии са изклани от българската войска при Дойран, като премиер на страна-победител има план, с който държавата му да направи решителна крачка към мечтаното възстановяване на Византия под гръцки скиптър. Той предлага България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките: Гърция, Кралство на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния.

Френският премиер Клемансо, като церемониалмайстор на оркестъра на победителите приема този план и го предлага за одобрение. Съпротива не се е очаквала от никой, тъй като всяка от победените страни е имала твърде много грижи за собственото си оцеляване, а през цялата си история, човечеството е показало, че победителите не ги интересува какво ще стане с победените. Очаквало се този план да бъде одобрен и от САЩ, и Президента Уилсън.

Този път обаче е малко по-различно. Американската делегация, водена от президента категорично не приема плана на Ванизелос и идеята една държава да изчезне от лицето на земята. Уилсън предлага програма за справедлив и траен мир в Европа, известна още като "14-те точки". На предложението на Венизелос, Уилсън заявява:

"По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало".

Така "Плана Венизелос" рухва. Категоричността на американската декларация е шамар в лицето на алчните ни съседи и техния съюзник френския премиер. Така Уилсън на практика спасява съществуването на България като държава.

Днес името на този президент не говори почти нищо на много хора. А информацията за него е оскъдна и до голяма степен невярна, тъй като много автори се опитват да му припишат ахтинуманна, имперска философия. Уудроу Уилсън, обаче е пацифист, който е направил страшно много за България и името му трябва да бъде забравено от мъглата на забравата.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден*
 

Comentários

Gryx4o
Gryx4o Dia 2,928, 03:53

Супер статия ! Вот-Съб

SWAGTASTIC
SWAGTASTIC Dia 2,928, 04:58

вот съб о7.

februarynow
februarynow Dia 2,928, 05:07

Поздравления за статията!
Бих искал да добавя нещо за Уилсън,но първо:да припомня,че след ПСВ за нас се застъпват САЩ,а след Втората,за нас се застъпва Украйна-България да бъде призната за страна победител в антихитлеристката коалиция,а Русия ...гласува против.
Томас Удроу Уилсън е рядък случай в политиката.Преди да стане президент(и то по едно странно съвпадение-с 40%),той е учен и преподавател по политически науки.Бих насърчил всеки,който се интересува от история и политика да прочете Четиринадесетте точки на Уилсън,проект на САЩ за всеобщ мир.За един справедлив мир!Тезисите му са прелюбопитни,за нас българите,както се казва на много нива;) За съжаление Версайският договор залага противоречията довели до ВСВ.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5_%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%B8%D0%BB%D1%81%D1%8A%D0%BD

februarynow
februarynow Dia 2,928, 08:19

Ето и работещ линк към статия в укипедия-http://tinyurl.com/pdhkdbm

puf paf
puf paf Dia 2,929, 11:58

и кой не е съгласен с Уилсън знаеш ли? да ти подскажа това са Франция и Великобритания. ВСВ САЩ и Великобритания бомбандират София и "над България са хвърлени от съюзнически самолети избухливи писалки, часовници, детски играчки"

войната между Гърция и Турция приключва 1922г с поражение на Гърция

februarynow
februarynow Dia 2,930, 02:25

По-скоро, би ли ми подсказал,как е възможно здравия разум на един човек,да приеме подобна не нелепица,ами откровена глупост като "над България са хвърлени от съюзнически самолети избухливи писалки, часовници, детски играчки"??Честно,какъв човек трябва да си?Каква тактическа цел се предполага,че преследват с тези детски играчки-бомби?:П Защо ги хвърлят само над България,а не и на една ...Германия??И т.н.
Разбира се,бомбаРдировките над София,както и над всеци цивилен обект по света са нехуманни.Но ние сами обявяваме война на САЩ и ВБ,но не и на Съветска Русия,коята брутално ни окупира.
Ако истински се интересуваш от нашата история,можеш да провериш,как България се опитва да влезе в преговори със съюзниците още от 43-та.САЩ мнократно настояват пред Сталин за такова споразумение.Сталин всеки път отклонява с някакви абсурдни формулировки,спомням си само последната-не можел да започне преговори за мир,със страна,с която не се намира във война.Което дава възможност на СССР,да обяви война на България на 5-ти септември и да я окупира за три години! виж и това:"На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия."
Значи, Русия винаги е разчитала на своята пета колона.И петата ѝ колона винаги се отзовава.Истински еничари.

Darth Zayakous
Darth Zayakous Dia 2,928, 13:56

абе тоя вазелиньос е имал планове и за турция и там и Уилсън не му е пречил а е приел плана, ама ататюрк му е таковал мамата, та не се знае дали Уилсън е спасил България от имперските амбиции на вазелиньос или е спасил гърците от таковане

darkman2
darkman2 Dia 2,929, 01:51

браво, отлична статия!

deepz00ne
deepz00ne Dia 2,929, 03:47

поздравления за статията
паметника на сАвецките окупатори трябва да бъде разрушен и на негово място да бъде издигнат паметник на човека който реално е спасил България в онзи момент , сега щяхме да сме като кюрдите пръснати в няколко държави

AUDAN
AUDAN Dia 2,930, 23:45

Не!!!
Не трябва да бъде разрушаван! Нека ни е трън в очите, за да не допускаме миналите грешки.

bobo369
bobo369 Dia 2,930, 01:54

Грешиш този паметнк си е добре!
Трябва да бъде сменено името на алеята в Южния парк с нормално име а не името на военопрестъпника рейган!

3opa
3opa Dia 2,929, 05:46

Вот&Съб

Kpakpa
Kpakpa Dia 2,929, 07:42

Можеш да напишеш и продължение на тази статия - "Какво се случва със свестните политици, които се борят за всеобщото благо - с пример президента Уилсън".

No face No name No number
No face No name No number Dia 2,929, 15:24

И Жан Виденов!

Christopher Robin Hut
Christopher Robin Hut Dia 2,929, 08:51

По скоро Улсън спасява Гърция при такъв сценарий нямаше да остане нито един грък.

VESTITEL
VESTITEL Dia 2,929, 12:17

Дааа, ама не ( Петко Бучаров ), това звучи като зле прикрита пропаганда. Интересно е защо свалиха руския СУ. И не говорят защо големия съюзник на англия, сащ ни защитават, след като сме пляснали ( с помоща на Русия ) мъдури.е на англичаните с две тухли. Или досега са крили велика тайна от нашата история, или искат да я окрадат. Я започни с История на Всички Българи и не пиши щуротий.

Kpakpa
Kpakpa Dia 2,930, 23:24

По онова време Щатите не са военна супер сила и не ги интересува много какво се случва извън двете Америки, а позицията на Уилсън е точно както казва статията - за справедливи мирни договори, така че да не последват нови войни. Както се вижда от договорите, не му е обърнато много внимание, освен по отношение на България, при нас договорът от Ньой е направо доброжелателен в сравнение с Версайските решения спрямо Германия, Австро-Унгария и Османската империя.
Ти си този, който е чел само каквото му е приятно.
На български език, един много интересен език между другото, множественото число не завършва на и кратко. ЩуротиИте дотук.

deepz00ne
deepz00ne Dia 2,932, 01:37

няма нужда да се отговаря на човек дето пише "щуротиЙ " а се представя за патриот и има наглостта да дава съвети , руските курви по това се познавате че сте неграмотни , не познавате граматиката ,не познавате и Българската история

bobo369
bobo369 Dia 2,930, 01:58

Да ама не... това е било просто политическа игра при която англичаните са го играли лошите а хамериканците са се престрували на добрички!

khantervel
khantervel Dia 2,930, 03:12

Хубава статия, с която ни припомняш някои исторически факти и че "интереса клати феса". А, нашият и единствен интерес е обединен и свободен народ! Поздрави!

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.