Fundo lig/desl

Join the new world

 

БЪЛГАРИЯ?!? - Част 1

Dia 2,127, 09:12 Publicado em Bulgaria Japão por yBasara
музичка за фон

1. България е една от най-старите държави в Европа и не е променяла своето име откакто е била създадена през 681г.


2. Българите са спасили Европа от ислямизация. През 716 година под командването на хан/кан Тервел българите са влезли в решаваща битка пред портите на Константинопол в помощ на византийците срещу мюсюлманската заплаха, те нападнали арабите и избили много от тях. Арабски хроникьори разказват, че арабите се страхували повече от българите, отколкото от византийците. Западните летописци наричат хан/кан Тервел “Спасителят на Европа”.


3. Сражението между войските на България и Византия през 917 година край река Ахелой е едно от най-големите в историята на Средновековна Европа. Общо над 115 000 воини участват в него.

4. Българите са били първите хора, които са започнали да използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век.


5. С присъединяването на България към ЕС на 01.01.2007 г. кирилицата е станала третата официална азбука в ЕС. България е и втората страна след Гърция, която не използва латинската азбука и първата държава, която използва кирилицата, произхождаща от средновековната българска империя.

6. Българската армия няма нито едно загубено бойно знаме.


7. Първата въздушна бомба във военната история е разработена от българските военно-въздушни сили и е използвана на 16.10.1912 г. от Радул Милков и Продан Таракчиев. Някои я считат и за втората, тъй като година преди това италианците осъществяват бомбардировка над турците, но не е доказано дали действията им се характеризират като такъв военен акт.

8. Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател (1912 г.).

9. Българката Райна Касабова е първата жена в света, която участва във въздушен бой, състоял се на 30.10.1912 г.

10. През Балканската война полковник Владимир Серафимов се изправя със своя 5000 полк срещу 4 пъти по-голяма турска армия и въпреки заповедта от София да отстъпи, той побеждава.

11. През Първата световна война българската армия се състои от 800 000 войници, което я превръща в най-голямата армия на глава от населението в света.

12. Легендарният български борец Дан Колов има над 1500 победи в кариерата си.

13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се казва Никола Петров.

14. През 1969г. първият електронен ръчен часовник в света е изобретен от българина Петър Петров.

15. Изобретателят на първият електронен компютър Джон Винсент Атанасов е с български произход. Професор Джон Атанасов заедно със своя завършил студент Клифърд Бери конструират първият електронен компютър в света. Това става между 1939 -1942 година.

16. Христо Проданов е първият българин, покорил Еверест. Това се случва през 1984г. Посмъртно е награден с орден "Герой на Народна Република България". Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път — западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни — рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам. Загинал е при спускането си от върха през същата година.

17. Четири планински върха в Пакистан носят български имена благодарение на Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов. Това са върховете Левски, Рила, Тангра и София, чиято височина е около 5000-6000 метра.

18. Българинът Стамен Григоров е откривател на ваксината срещу туберкулозата. Той също така и открива бактерията "LACTOBACILLUS BULGARICUS", с която се прави киселото мляко.

19. Българинът Иван Ночев разработва реактивните двигатели за модула „Орел”, с който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацат на луната.

20. Вестник “Дейли телеграф” определи Пловдив за петия най-стар град на света. Градът е създаден през около 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България.

21. Евстати Христов Карайончев (Мистер Сенко). Световноизвестен илюзионист. Някои от най-известните му номера са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“ и „Сваляне на главата“. Изпълнението им често е хвърляло публиката във възторг, а понякога и страх. Мистер Сенко придобива огромна популярност в България. Славата му достига и световна известност, кулминацията на която е през 1961г. В следващите години от живота му той става почетен член на асоциациите на илюзионистите в Германия, Франция и САЩ, френското сдружение му връчва своята най-висока награда – орден “Робер Худен”. Мистер Сенко получава почетно гражданство на Париж и София, а в България става почетен президент на клуба на илюзионистите.

22. Вангелия Пандева Гущерова (баба Ванга). Родена е през 1911г. в българския град Струмица. Едва на 12 годишна възраст, докато се връща към вкъщи, малката Вангелия е връхлетяна от внезапна буря и тя губи зрението си.
Пророчицата познава за много от събитията, които днес разглеждаме като исторически факти: смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и Съветския съюз, потъването на подводницата Курск. Ванга познава и за връщането на синът на Борис – Симеон Сакскобургготски. На самата пророчица често са приписвани предсказания, които никога не е изричала и никога не са се сбъднали.
Неведнъж тя е питана за бъдещето на България и Македония, дали двете страни ще останат завинаги разделени. Гадателката се изказва просто: “Там, където е текло, пак ще тече” и “Един народ – една държава” .
Баба Ванга се прочува в цял свят и не веднъж е била навестяване от световно известни личноти, а и не само...23. Йоан Кукузел или Ангелогласният е средновековен певец и гениален композитор. Най-известната му творба -”Полиелей на българката”- е посветена на обичаната му майка. Българинът Йоан Кукузел е един от най-прославените средновековни композитори и неслучайно е почитан като светец от православните народи.

24. Заради бързия си напредък след освобождението България е била наричана "Япония на балканите".

25. През 1976г ЮНЕСКО обявява прабългарския календар за най-точния в света.

26. Една от песните, записани на златната плоча на "Вояджър", е българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.

27. България е първата държава в ранносредновековна Европа

28. Стефан Топуров е първият човек, успял да вдигне тежест над главата си , която е 3 пъти по-голяма от собственото му тегло. Той вдига 180кг. на световното първенство в Москва през 1983г.

29. При Лозенградската операция (1912г) Фелдмаршал Колмар Голц заявява: "Лозенградските силни позиции могат да бъдат превзети само след шест месечна обсада, при това от ПРУСИ." Българите превземат Лозенград за 2 дни.

30. До 1223 г. Чингис Хан завладял половината свят, без да загубят НИТО една битка. През същата година българите им нанасят единственото поражение до момента. Битката е била известна като "Овнешка битка".
Българите са първите в света, които нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара врагът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано – самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят във Волга. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници – нямало оцелели.
Така Чингис Хан дал 4000 овена на българите, за да получи обратно своите войни.
През 1223 битката “разстърсила вселената”, и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив.
След грандиозният провал на монголите, те не посмели да нападнат отново поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода – през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието. Според Казанският историк А.Халилов:
“Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение”
Според визатийският стратег – Лъв Философ, живял през 9ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: ”те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй”

31. Ото фон Бисмарк цени високо духа и непоколебимата воля на българите и ги нарича "прусаците на Балканите".

32. Според статистиката, България се нарежда на трето място след Гърция и Италия, по ценни исторически паметници.

33. Нещо модерно и малко известно - най-добрите mp4 player-и на пазара в момента след iPod и iRiver са DIVA FX,произвеждани от Дейзи Мултимедия, София, България.


България?!? - Част-2

 

Comentários

WolverineBY
WolverineBY Dia 2,127, 09:14

V!

poletarec
poletarec Dia 2,128, 05:25

Strumica e Makedonski grad,Koravata Vanga e rodena vo Makedonija-Strumicko, ja ozenil bugarin i e preselena vo Bugarija kade i umira....Pisi i za Bugarija od 1939-1945

V+S+SH

XaoC aJI4eH
XaoC aJI4eH Dia 2,129, 08:16

Струмица е български град от 1912 до 1919. За Македония като юго-република не може да се говори преди 1944-та година. Ванга никога не е живяла в държава наричана Македония, никога не е твърдяла че е македонка по националност и никога не е твърдяла че не е българка. През 1923 г. се преселва да жиевее в Ново село. И не е единствената. Около 1/3 от днешните българи са потомци на преселници от Македония в периода 1913-1929 г.

nzhdeh
nzhdeh Dia 2,127, 09:24

Voted

STOYCH3V
STOYCH3V Dia 2,127, 10:29

Vot!

Dark Knight Kiril Kirilov
Dark Knight Kiril Kirilov Dia 2,127, 10:31

o7

khantervel
khantervel Dia 2,127, 10:36

Гордея се с моя народ и държава! Благодаря за статията о7

yBasara
yBasara Dia 2,127, 10:50

и другите части са много интересни 🙂

VaskoKambata
VaskoKambata Dia 2,127, 11:07

vot i sub,
Prevejdai i puskai i drugite dyrjavi da go pro4etat, 4e da im dode akyla

yBasara
yBasara Dia 2,127, 11:22

ако го преведа аз... не съм сигурен как ще звучи.. куца ми граматиката малко 😃... иначе исках, но уви ...

off whisky
off whisky Dia 2,127, 11:47

Абе,я стига глупости.Никви преводи!Сеир ли ще правим?Другите нации да не падат от небето?! Дори и София1817 би се възмутил!

Tervel 2
Tervel 2 Dia 2,127, 11:30

Ролята на Хан Тервел е по голяма . Той гони войските на Арабския Халифат 1000 километра навътре в Азия ! Арабски летописци документират ,че след това клане ,както те го описват ,мъдреците им се отказват да завладеят плодородна Европа откъм Балканите и се насочват през Африка към Испания . Испанците попадат под 800 !!! годишно робство . и....

off whisky
off whisky Dia 2,127, 11:48

Аахаха,сладур!!

off whisky
off whisky Dia 2,127, 11:49

Имаш предвид, с "1000 километра" в час,най-вероятно.😉

Tervel 2
Tervel 2 Dia 2,127, 13:49

да не ти цитирам от документите им - има го подробно в и-нета !Поразрови се и виж : )

off whisky
off whisky Dia 2,127, 14:55

Ah, molia ta,nidei!!!

funfun22
funfun22 Dia 2,128, 21:51

Не знам дали ги е гонил или не но няма НИКАКВО ама НИКАКВО съмнение че християнството сега нямаше да съществува ако не е бил Тервел и армията му

Tervel 2
Tervel 2 Dia 2,129, 07:08

na zapad toj e po4itan kato svetec doskoro!!!

off whisky
off whisky Dia 2,127, 11:38

Нямам думи.Мислех,да отговоря на половината твърдения,но... е безсмислено.Бих искал, да изтрия с магическа пръчка този безумен списък,за да може всеки от нас,да погледне в най-светлото ъгълче на сърцето си.После,чуйте нашата народна музика,вижте нашата природа.Какво е характерното за добрия българин? Умереността.Най-голямата ни,а може би и единствена добродетел.Ключ към щастието....

mf2hd.bg
mf2hd.bg Dia 2,128, 06:36

Понякога леките преувеличения (и не толкова леките 🙂 ), не са чак такова голямо зло.

off whisky
off whisky Dia 2,128, 13:30

Не мога да си представя, кои са изключенията,за които говориш.Но Логиката,от времето на своя баща-Аристотел,твърди ,че едно невярно твърдение ,не може да доведе до вярно заключение.И за да дръзна,да замечтая,да стана ...Доналд Тръмп,не е необходимо,да ме лъжат,че някой от прадядовците ми,овчари,е бил също своего рода Д.Тръмп.Важното е-да мечтаем,да желаем,да дерзаен.Лъжите са отрова,опиум.Те пораждат илюзии,сънища.Припомни си острова на лотофагите,от Одисеята.
Но там където,властва необразоваността+отчаяние+безхарактерност,всяка полуистина е прегръщана като спасителен пояс.Но не е!

Kpakpa
Kpakpa Dia 2,129, 03:04

Мен ме трогна още първото твърдение - България била създадена през 681. година 😃
Изобщо няма и да питам как тогава българи и славяни печелят битката при Онгъла през 680.-а, защото по-надолу видях как ние сме и първата ранносредновековна държава и ми стана ясно всичко 🙂

off whisky
off whisky Dia 2,129, 07:19

Хаха,не мога да си представя,с какво не им харесва Сан Марино,например,че я игнорират,като по-стара държава,която не е променяла името си. Останал съм с впечатлението,че нашите патриоти,традиционно не я до;юбват,таз държавица:))Има много,много "точни" попадения;) А ето едно,което ме изправи на задните ми крака:"13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се казва Никола Петров." Замалко да зацвиля от гордост!Ееее ......ибаси кефа!!!

etljo stnov
etljo stnov Dia 2,127, 11:43

Мега вот ! о7
Очаквам и другите части ! о/

LSFC HOOLIGAN
LSFC HOOLIGAN Dia 2,127, 11:43

Да Живее България!

Lion BG
Lion BG Dia 2,127, 11:53

Браво за статията

tanyo_chocho
tanyo_chocho Dia 2,127, 11:55

Bravo za truda.Bih iskal da otbelejish kam sabitiqta i bitkata pri Doiran
http://www.youtube.com/watch?v=jDIJszfnbTo

Bovc
Bovc Dia 2,127, 12:06

Браво,това се казва повдигане на националното самочуствие!

Honey Hunter
Honey Hunter Dia 2,127, 13:25

vote

F.11
F.11 Dia 2,127, 14:05

Didnt understand a single thing, but since I like Bulgaria, I voted 🙂

o7

stanisavs
stanisavs Dia 2,127, 14:16

Прекрасна статия! Браво!!!

varkulak
varkulak Dia 2,127, 15:37

Браво!

qmsq
qmsq Dia 2,128, 00:44

Diva >> samsung ? lol

yBasara
yBasara Dia 2,128, 00:46

българска работа 😃:D

Hashish Hero
Hashish Hero Dia 2,128, 02:03

През първата световна война, армията на България е била 1,100,000 - 1,200,000. населението е било малко над 5 милиона, дефакто 25% от населението.

Kukulast
Kukulast Dia 2,128, 02:09

о7

Stafi Martin
Stafi Martin Dia 2,128, 04:24

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

Стойка Ламбова
Стойка Ламбова Dia 2,128, 05:22

139 само дето сегашните българи не биват:)

yBasara
yBasara Dia 2,128, 05:27

малко са и хората които знаят какво е да си българин, но ... 🙂

Send love to Plato
Send love to Plato Dia 2,128, 12:58

Voted

Ако мислиш, че това ще помогне - жестоко се лъжеш!

graverider
graverider Dia 2,129, 08:30

34.когато любимия ви борис 3 обявява война на англия и сащ през вората световна чърчил казва "днес ни обяви война една държава в която след като се изкъпят си казват честита баня" къпете се малко по често и цена няма да имате 😃:D

off whisky
off whisky Dia 2,129, 09:59

Парадоксално,но това също е мит.Така и така нямаш аватар(т.е. нямаш какво да губиш),я дръзни,плииз,да постнеш един линк!

graverider
graverider Dia 2,131, 05:15

не го приемай толкова лично

off whisky
off whisky Dia 2,131, 05:21

Не го приемам лично.Отдавна циркулира този мит.Не виждам причина да го възпроизвеждаме.И затова винаги настоявам да ми посочат линк!Така че ....моля! И в случай,че наистина съществува такова изказване на Чърчил,анонимността ти е запазена.

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.