Fundo lig/desl

Join the new world

 

Шта нам је чинити?

Dia 1,829, 07:16 Publicado em Serbia Sérvia por Shommy Lee Jones
Помоз Бог јунаци!

За почетак би хтео да се надовежем на чланак играча SrbinPG и честитам свима на овом великом успеху стим да на листу треба додати победе у још три битке. Треба узети у обзир да ми Срби волимо хвалоспеве на сопствени рачун, ипак било би мало претерано кад би рекли да смо лагано све ово извели.


Територије под нашом контролом
Као и увек, ово је можда најспорнији део сваке расправе Срба. Увек је све наше, и само наше и ми полажемо на све право илити тапију. Можда смо у праву, а можда и не, али оставимо то по страни на неко време.

еХрватска
Дакле, најбитнији моменти су се одиграли још пре десетак дана када смо и Хрвате истерали са Балканског полуострва. Да ли смо ми њима тада учили услугу, а себи и нашем савезу медвеђу услугу леко је рећи. Они су се померили са овог по њих неповољног терена тако где их ми не можемо дохватити без улагања великих количина сировина, а ми смо за узврат добили територије, али нити један додатну сировину. Самим тим нема бонуса. Највећи добитак по мени је јужна далмација због везе са еИталијом. У једном од чланака лепо је закључено, али ми се чини да су тада неке друге теме преовладале, да је наш савез много изгубио брисањем еХрватске на Балкану. Да ли је то истина можемо и сами да се уверимо ових дана, а ја ћу свакако закључићу да јесте. Да ли смо добро одиграли? Нисмо. Опет смо слушали свој животињски инстикт, или боље да кажем племенски. Под племенима обухватам паравојне формације, тј. не државну војску, које раде шта им је воља и потпаљује остале. Наравно и сам врх државе је то хтео. Наравно скидам им капу за ове задње одбране. Али опет наш нејединствен циљ, а то је врло битна ствар која нас онемогућава да се издигнемо изнад ситуације је уједно и наше сидро које немамо снаге сами да носимо. Можда смо могли да их врло лагано крњимо, место овог брзог освајања. Као последица тога је њихова повећана ангажованост у њиховом савезу, а то се одмах осетило на простору Балкана, али о томе ћемо у следећој целини.

еЦрна Гора
Е овде је сад више тешко рећи шта и како и због чега. Један договор је постојао, онда смо се ми направили тоше, због оне тзв. историјске тапије, па онда једва дочекали пар коментара везано за дешавања из стварног живота (мислим на срамно ослобађање хрватских генерала) да их уцењујемо и притежемо. Али то је наша сурова реалност која говори само о нама, а њих нека раде шта им је воља, јер је то њихова ствар и њима иде на част. Иначе, пас који лаје не уједа. Е сад, њихова одмазда би била напад на АП Косово и Метохију. Ја ценим да је то било да нам покажу да нису робови наших циљева. Са те стране поздрављам, јер опет ми смо ти који су све ово изазвали негирајући договор. Шта је потом уследило је свима добро познато. Брисање еЦрне Горе, опет са једне тачке гледишта оправдано.

еБосна и Херцеговина
Овде такође важи онај део као и за еЦрну Гору везано за историјску тапију. А договор о коме се прича, тј. који се само помиње, али мало људи зна тачно у чему је ствар, се у потпуности заобилази. До душе они су нам и отворени непријатељи за разлику од променљиве струје нама блиског Јадрана (ЦГ). Опет понављам има пуно наших тамо и њима се извињавам, али опет има и оних који су против нас. На жалост свака "империја" има своје проблеме, а наши су поприлично велики јер има пуно окупираних квази нација које нису у добрим односима. Да се вратим на оно главно. Устанак у Брчком је био стварно добро организован и то је био, према мом личном мишљењу наш највећи проблем који смо требали да савладамо, јер колико се сећам за длаку смо их потукли. До душе имали смо пуно фронтова, али и о томе ћу подробније у једном од наредних пасуса. Да сумирам. Опет нашим непоштовањем договора претходне владе ми смо себи направили проблем.


Шта и како даље
Пошто реално еСрбија има малих техничких потешкоћа са поштовањем договора, остају нам само две опције од којих једна мора бити наш избор.
1. Да више не правимо договоре ни са ким, из очигледних разлога, или
2. Да држава преузме извршну контролу над свим јединица и да промени систем додељивања новца играчима.
Пошто нисмо блесави и сви знамо какво стања овде влада, опција 2 је у најмању реку немогућа мисија. Тако да прва опција остаје као једини избор. Још једно питање које нам се намеће, је да ли треба да сарађујемо са "уцењивачима" или не. Опет ја мислим не. Чекај, а ко су уцењивачи? Уцењивачима сам ословио оне који траже оно што је договорено. Е, сад. Малопре сам причао да се држимо договора, а сад не. Лако ћу ово објаснити. Негде морамо да направимо рез. На жалост нашу, договоре не желимо да испунимо, па ако је већ тако и то је непромењиво, онда лепо треба окренути нов лист на које треба уписати нова два смртна непријатеља и терати даље по свом. И ето проблем гурнут под тепих. Иначе наша ужа специјалност. Пошто смо за еБиХ и еЦГ изабрали ову методу новог листа, шта ћемо изабрати за еМакедонију. Пошто су и они "сумњиви". Пун је форум тога. Верујем да ћемо и њима наћи разлог да их "пређемо". Али се све надам да нећемо.
еСуседи
Малопре сам поменуо погрешан потез протеривања хрвата на индијско и индокинеско полуострво. Реалност је таква да свако мисли на себе, али да ли је довољно далековид, или не. Ако је тако ми Срби смо богами кратковиди. Генетски имамо тај дефект. Оваквим потезима сечемо себи не грану на којој седимо, него цело дрво.


Балканско полуострво
Велики број дешавања који је уследио у овом делу еСвета би морао да нас опомене да морамо да пазимо шта и како радимо. Али видимо ли ми то или је то за нас и даље далековидост?
еМакедонија
Сви смо сведоци великог пада те еДржаве. Јаки су и то их једино спашава. Али овако великим и брзим губитком територија сумњам да ће моћи дуго да се ваде. Да не помињем више онај досадни договор. Елем, преузимање области Тирана еАлбаније је са једне стране добар потез, али са друге стране да ли је? Верујем да то није био део првобитног договора. Али и еМакедонија је показала са друге стране да неможе да држи под контролом шиптаре. Е сад пошто је еГрчка заузела област југоисточна Албанија, да ли смо ми онда дужни да вратимо еМакедоније територије у еИталији. Ето дилеме ни од куда за поједине сигуран сам. Мада признајем ни ја нисам начисто шта би урадио. Зато и треба што ре да све то регулишемо како би избегли нов проблем из комшилука.

еБугарска
Наш пријатељ у игри има такође као и еМакедонија велики проблем са еГрчком која их је потукла лагано. Срећом, по њих и нас ситуација се полако стабилизује. еБугарска је повратила област Пловдив и тако пресекла везу између територија еГрчке. Па стога ценим да је само питање времена када ће се вратити све на старо.

еГрчка
Ових дана смо добили новог суседа на Балканском полуострву, пошто је на Апенинском присутан неко време. Могу рећи да је грчка брзо и лако потукла и еМакедонију и еБугарску. Колико ће бити кадар да задржи све те територије које је освојила видећемо врло брзо. Да ли ће пожели да угрози и наш суверенитет то је опет питање. Мислим да неће, али ће као лешинар сигурно чекати прилика да нам преотме неку од територија, ако ли је изгубимо.


Апенинско полуострво и "Француски сан"
Овде није било великих промена, али не значи да их није било. А да ли су те промене штетне по нас то је питање?
еМакедонија
Они су изгубили област Кампаља у походу еГрчке. Сумњам да ће је вратити скорије. Њима је остало по свему судећи једна и у овој поставци проблема безвредна област са нафтом Абруцо.

еИталија
Они су вазали на својој земљи и нећу много о њима, јер нема ни шта да се ту каже сем да су нејаки и да покушавају да се искобељају из ове ситуације.

еГрчка
Наизглед незаинтересован лав који одмара и вреба сваку ситуацију коју би могао да искористи и преотме плен некој другој еДржави присутној на овом делу еСвета. еМакедонији су преузели једну област и тиме се додатно утврдили.

еФранцуска
Колико сам приметио не раде наизглед ништа. У ствари сигуран сам се спремају да ослободе остатак територија. Савезом са еАмериком им је живот мало лакши јер им то гарантује некакву сигурност, а са друге стране ту смо ми који ништа не радимо јер нисмо добро организовани.


Шта и како даље
Као што можемо да приметимо, противнички савез је пуно тога урадио у протеклих десетак дана. Успели су да неке од јачих еДржава противничког савеза истерају из равнотеже (еПољска, еМакедонија, еБугарска, еМађарска се неда, а код нас помажу буне). Да ли ће још оваквих налета бити, видећемо. Надам се да ћемо се опет спремити за херојске битке баш као што су биле ове у последња три дана. Такође, јасно је да је еГрчка искоришћена како би нам демонстрирала снагу другог савеза. И успели су. Сад је потез на нама. Противнички савез је по мојој слободној процени одрадио следећу тактику. У основи је платформа из Травијана. А то је. Пуно напада на онога кога желиш да замајаваш док рецимо тучеш концентрисано на пар места. Пошто сам био врло добар у тој игри, одређену сличност сам запазио која је можда ипак била само случајност, а можда и не. А то је. У еСрбији су све поробљене еДржаве дигле буну како би еСрбију држале ван главних жаришта. Није битно да ли су јаки устанци или не битно је раширити непријатеља и истрошити га. Њих је пет, а ми смо сами. Зато је велика ствар што нисмо поклекли, а било је близу. Са друге стране главни удари су усмерени били на еМакедонију и еБугарску. Верујем да је за њихов савез то био добар исход. Наш проблем је у следећем што наши стратези касне већ ево десетак дана сигурно у тој игри надмудривања. Ја сам још пре тих десетак дана давао можда и мало провидне идеје да преселимо један број еГрађана на територије еГрчке на Апенинском полуострву и да потпомогнемо дизање буне еИталијана. Шта би тиме добили? Па рецимо ако би еГрчку избацили са целог апенинског полуострва, а потом би лако еИталију савладали. Тиме би смо се ми утврдили у том делу света и суверено држали под својим бичем. Једине тачке одбране биле би области Тоскане, Сардиније и Апулиа. Ако би од француза узели Корзику, онда би се тај број свео на само две тачке. Корзику и Апулиа. Област Албанска обала је врло битна стратешки и морали бисмо озбиљније да помогнемо еМакедонији, али мислим да је већ касно, јер дуго куцам овај чланак. Исто важи и за еАлбанију. Да помогнемо устанак против еГрчке и по истом сценарију да окончамо и ову причу. Тиме бисмо можда могли да промени услове договора са еМакедонијом, јер они тада неби имали излаз на море па ни отворен пут ка територијама еИталије по истеку договора. Покварено је знам, али корисно. При томе нисмо их директно оштетили, па не могу ни да се љуте. Могу само да негодују. Ако нам се укаже прилика можда и да помогнемо еИталији да их избацимо са Апенинског полуострва. Па да то онда ми заузмемо. Мада би то већ била опасна и ризична игра. И то врло. Што се тиче еРумуније ту је ствар јасно. Споразум о ненападању је други најбитнији договор који имамо вероватно са земљама из окружења. Само да додам да ми величина еСловеније мало упада у око с'обзиром на популацију коју имају. А о том "француском сну" не треба много ни писати то је све даље и даље. Мислим да после оволиких силних окршаја ми немамо снаге у овом моменту да се тако далеко запутимо. Да не говорим о томе да смо онда мета и еАмерике. Али опет, уз добар план све се може. Ми смо на потезу.

Уздравље Срби, хвала на пажњи (ако неко буде издржао) и живели!
 

Comentários

Brdar Dragan
Brdar Dragan Dia 1,829, 07:32

Турке на буљуке!

Ivdza gej
Ivdza gej Dia 1,830, 03:31

Bravo za clanak!

Zeljko Vukmirovic
Zeljko Vukmirovic Dia 1,830, 08:05

Ja ne vjerujem da neko se pali na priču kako je CG namjerno napala Kosovo i da ga je htjela uzeti - ovo je vrhunac gluposti otkad igram ovu igrici, a neki jednostavno ne razumije značenje riječi auto-attack. Ne želi CG nijednu vašu teritoriju, samo svoje, za razliku od vas.
Nevraćanjem teritorija i dizanjem nepotrebne halabuke oko avatara ste u jednu ruku ođtetili BB u CG (niko o tome ne priča) i vaša vlada je uspjela da nas posvađa ovom glupošću. No dobro, vjerujte u ove teorije zavjere...

Mucuchies
Mucuchies Dia 1,830, 11:01

o7

Shommy Lee Jones
Shommy Lee Jones Dia 1,830, 11:02

Здраво Жељко Вукмировићу да си пажљиво прочитао видео би да сам написао да је то била реакција на нашу акцију и да хоћете да нам кажете да се и ви нешто питате, односно оно што си ти написао.
Поздрав

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.