Jääkiekon MM-kisat: Analysointia 18.05.2014 käydyistä otteluista

Day 2,375, 04:51 Published in Finland Finland by Heketsu

Analysointia 18.05.2014 käydyistä otteluista

Kanada – Ruotsi

Ottelussa oli panoksena A-lohkon kärkisija. Ottelun ensimmäinen erä sujui tasaisissa merkeissä kummankin luodessa vaarallisia maalintekopaikkoja vastustajansa maalille. Ensimmäistä maalia saatiin odottaa ensimmäisen erän toiselle puoliskolle, kun Joakim Lindström pisti Oscar Möllerin tarjoilusta kiekon pömpeliin. Ruotsin johtoasemasta lähdettiin erätauolle. Toista erää kesti vain vähän yli minuutin, kun Ruotsi iski jo toistamiseen. Tällä kertaa Ruotsin maalintekijänä oli Linus Klasen. Vain noin kaksi minuuttia Ruotsin 0-2 maalista ja Kanada tuli maalin päähän. Kanadan NHL-puolustaja Brandon Schenn laukoi ensimmäisen kerran ottelussa kiekon Anders Nilssonin ohi. Noin neljä minuuttia Schennin kavennusmaalista ja Kanada iski tasoihin Kevin Bieksan osumalla. 2-2 lukemista lähdettiin ottelun kolmanteen erään. Kolmannessa erässä ei tullut maaleja, vaikka kummatkin joukkueet saivat tasaisesti aikaan laukauksia. Ratkaisua haettiinkin jatkoajalta. Jatkoaikaa ehti kulua vähän yli puolet ja Kanada iski voittomaalin Ryan Ellisin osumalla. Kanada siirtyi A-lohkon kärkeen ja Ruotsi jäi A-lohkon kakkostilalle.

USA – Suomi

Ottelu oli hyvin tärkeä molemmille joukkueille. Ottelun voittaessaan kummatkin joukkueet selvittäisivät tiensä puolivälieriin. Ottelun alku oli Suomelle karmaiseva. Seth Jones pisti kiekon ränniä pitkin Suomen päätyyn, josta kiekko kimposi Suomen maalin edustalle. Paikalle ensimmäisenä sattui Brock Nelson, joka pisti kiekon tyhjään maaliin Rinteen jo ollessa vastaanottamassa rännikiekkoa maalin takana. Jos ei oteta huomioon USA:n johtomaalia, niin ottelu oli hyvin tasainen ja vaan joukkueiden maalivahdit pitivät tilanteen siedettävimpänä. Varsinkin Suomella oli ongelmia maalinteossa, kun avopaikoista ei saatu kiekkoa reppuun. 1-0 tilanteesta lähdettiin ottelun toiseen erään. Toisessa erässä ei nähty maaleja, vaikka laukauksia saatiin aikaan ja ylivoimaa tarjottiin molemmille joukkueille. Jännittävästä 1-0 tilanteesta lähdettiin ottelun kolmanteen erään. Ottelun toista maalia saatiin odottaa kolmannen erän 7 peliminuutille. Jälleen kerran maalin teki USA:n pelaaja. Tyler Johnsonin tarkka laukaus upposi Rinteen selän taakse. Suomelle tarjottiin mahdollisuutta kaventaa tilanne ja tulla jopa tasoihin ylivoimalla, mutta Suomi ei saanut maalia aikaan. Lopulta Suomen Tuukka Mäntylä kavensi ottelun 2-1 tasakentällisin ja ohitti näin ottelussa upeasti torjuneen Tim Thomasin ensimmäistä kertaa. Tuukka Mäntylän maali ei kuitenkaan riittänyt ja USA lopulta laittoi kiekon tyhjiin Tyler Johnsonin toimesta. USA varmisti voitollaan puolivälieräpaikan. Suomi taas joutui jännittämään Latvian ja Valko-Venäjän pelejä ja Suomen täytyisi voittaa varsinaisella peliajalla Kazakhstanin.

Tshekki – Norja

Ottelun voitolla oli molemmille joukkueille tärkeä, koska voitolla ne taistelisivat paremmin A-lohkon viimeisistä pudotuspelipaikoista. Norja sai karmaisevan alun otteluun, kun heti ensimmäisen erän ensimmäisellä peliminuutilla Vladimir Sobotka siirsi Tshekin 1-0 johtoon. Pelin hallinta oli Tshekillä ja vain Steffen Sobergin torjunnat pitivät lukemat 1-0. Norja sai silloin tällöin tilanteita aikaan, mutta Alexander Salak piti puolestaan Tshekin maalin puhtanaa. Lukuisista maalintekopaikoista huolimatta ensimmäinen erä päättyi lukemiin 1-0. Toinen erä ei tarjonnut maaleja, vaan jäähyjä ja yksi rangaistuslaukaus Norjalle Salakin heittäessään mailassa Norjan pelaajan tielle. Norjan Ken Andre Olimb ei onnistunut kuitenkaan laittamaan kiekkoa reppuun, eivätkä kummatkaan joukkueet onnistuneet tekemään maalia ylivoimiensa aikana. Pelin kolmanteen erään lähdettiin lukemista 1-0. Kolmannessa erässä ei myöskään nähty maaleja maalintekopaikoista huolimatta. Peli päättyi Tshekin 1-0 johtoon. Voitollaan Tshekki varmisti paikkansa puolivälierissä. Norjan puolestaan olisi voitettava Kanada, että se nousisi pudotuspeliviivan paremmalle puolelle. Ranskan pelillä Tanskaa vastaan oli myöskin merkitystä, koska Ranskan voittaessa Tanskan Norjalla ei olisi mahdollisuuksia puolivälieriin.

Venäjä – Saksa

Venäjälle ottelulla ei ollut merkitystä. Saksalle voitto Venäjästä tarjoaisi vielä mahdollisuuden päästä mukaan pudotuspeleihin. Ottelun alku oli varsin tasainen kummankin joukkueen luodessa maalintekopaikkoja vastustajien maalille. Ainoaksi tilastomerkinnöiksi jäivät molempien joukkueiden jäähyt. Toiseen erään lähdettiin siis lukemista 0-0. Toinen erä pysyi samankaltaisena ja myöskään toisessa erässä ei nähty maaleja, ainoastaan jäähyjä. Ottelun kolmanteen erään lähdettiin tasaisista 0-0 lukemista. Kolmannen erän neljännellä peliminuutilla jysähti. Saksan istuessa jäähyä Venäjä rokotti. Venäjän maalista vastasi Vadim Shipachyov. Ottelun toista maalia saatiin odottaa kolmannen erän toiselle puoliskolle. Siitäkin maalista vastasi Venäjä, kun Sergei Shirokov ohitti Philipp Grubauerin toistamiseen. Saksa ei yrityksistään huolimatta saanut kiekkoa Andrei Vasilevskin ohi. Lopulta MM-kisojen pistepörssin johtaja Viktor Tikhonov pisti kiekon tyhjiin ja ottelun loppulukemiksi 3-0. Saksa menetti mahdollisuutensa puolivälieriin ja Venäjä vankasti asemansa B-lohkon kärkipaikalla.