Jääkiekon MM-kisat: Analysointia 13.05.2014 käydyistä otteluista

Day 2,367, 14:45 Published in Finland Finland by Heketsu

Analysointia 13.05.2014 käydyistä otteluista

Italia – Tanska:

Päiväottelun alkuasetelmat olivat Italian kannalta parhaat mahdollisimmat. Se oli voittanut edellisessä ottelussaan Ranskan, kun puolestaan Tanska lähti otteluun nollasta pistepotista. Maalinteon aloitti sanotaanko yllättäen Tanska heti pelin alkuminuuteilla. Kumminkin Italia tasoitti erän toisella puoliskolla tilanteeksi 1-1. Tähän jäivätkin Italian maalit otteluista ja lopuista maaleista vastasi Tanska. Ensiksi Jannik Hansen vei Tanskan 1-2 johtoon alivoimalla ja vain hetkeä myöhemmin Emil Kristensen lisäsi Tanskan johtoa 1-3:een. Kolmanteen erään lähdettiinkin Tanskan johdossa 1-3. Kolmannen erän ainoasta maalista vastasi Kim Staal ja näin Tanska voitti ottelun lukemin 1-4. Tanskalle voitto merkitsi nousua pois putoamissijalta. Italia taas joutuu taistelemaan Tanska häviön johdosta omasta MM-kisapaikastaan.

Suomi – Saksa

Esuomalaisia kiinnostavin päivän ottelu käytiin Suomen ja Saksan välillä. Suomi oli hävinnyt kaksi edellistä otteluaan. Saksa oli voittanut kummatkin pelinsä. Suomella oli siis pakkovoiton paikka ajatellen puolivälieräpaikan kannalta. Suomi tulikin heti ensimmäisen erän alkuun sisuuntuneena aiempiin peleihin verrattuna. Suomi loi melkein koko ensimmäisen erän alun vaarallisia tilanteita Saksan maalille. Tämä lopulta palkittiin, kun Petri Kontiola pisti Jori Lehterän antamasta passista Saksan verkon perukoille. Vain noin viisi minuuttia edellisestä ja Suomi johti jo 2-0 Jarkko Immosen tekemällä maalilla. Tauolle lähdettiin Suomen johtaessa 2-0. Toisen erän alkuun ei nähty maaleja, mutta heti toisen erän toisella puoliskolla verkko helähti, taas Saksan päädyssä. Maalista vastasi uransa ensimmäisen MM-kisojen maalin tehnyt Olli Palola. Ja vain puoli minuuttia tästä Leo Komarov iski ottelun loppunumeroiksi 4-0. Enempää maaleja ei siis nähty ja Pekka Rinne piti nollapelin. Voitto oli Suomen kannalta tärkeä ajatellen jatkopelejä. Saksalle tappio Suomesta ei vielä ollut kamala, jos mietitään Saksan mahdollista pudotuspelipaikkaa.

Ruotsi – Norja

A-lohkon kärkikamppailussa taistelivat naapurimaat Ruotsi ja Norja. Ennakkoasetelmiin nähden Ruotsille piti tulla helppo voitto Norjasta, mutta Norja on pelannut nämä MM-kisat yllätyksellisesti ja myös tässä matsissa Norja taisteli loppuun saakka. Ruotsi hallitsi peliä, mutta Norjan maalivahti Steffen Soberg piti ensimmäisessä erässä maalinsa puhtaana. Ruotsin maalivahdille Anders Nilssonille kertyi ensimmäisen erän aikana vain muutama torjunta. Toiseen erään siis lähdettiin 0-0 tasatilanteessa. Toisen erän kolmannella minuutilla tapahtui: Norjan Sondre Olden pääsi yksin läpi ja pussitti kiekon reppuun Anders Nilssonin selän taakse. Ruotsin tasoitusta saatiin odottaa aina toisen erän loppuun saakka Ruotsin pelatessa ylivoimaa. Jonas Holosin jäähy kostautui Norjalle ja Joakin Lindström ohitti loisto-ottelua pelanneen Steffen Sobergin vartioiman maalin sisälle. Viimeiseen erään lähdettiin tasatilanteessa 1-1. Kolmannen erän alussa kummatkin joukkueet pääsivät kahdesti pelaamaan ylivoimaa, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa ylivoimalla. Ruotsin pelinhallinta palkittiin lopulta, kun Linus Klasen iski ottelun voittomaalin. Enempää maaleja ei siis nähty ja Ruotsi voitti ottelun lukemin 2-1. Ruotsi siirti Norja-voitollaan A-lohkon kärkeen. Norjan pitää voittaa joko Ranska tai Tshekki, että se varmistaisi pudotuspelipaikkansa.

Latvia – Kazakshtan

Jos Ruotsi – Norja ottelu oli tiukkaa vääntöä, niin sitä oli myös Latvia – Kazakshtan ottelu. Ottelun panoksena oli paikka MM-kisoissa. Heti pelin ensimmäisellä minuutilla Latvia siirtyi 1-0 johtoon Miks Indrasisin osumalla. Kazakshtan ei kumminkaan tästä lannistunut, vaan tasoitti ottelun Talgat Zhailauovin osumalla. Erän toisella puoliskolla Latvia sortui jäähyilyyn, mikä sekoitti Latvian viisikkopelaamista. Kazakhstan ei rangaissut Latvian jäähyjen aikana, vaan erän 15 viimeisellä sekunnilla Yevgeni Rymanevin osumalla. Toiseen erään lähdettiin Kazakshtanin johtaessa 1-2. Toisen erän alussa Latvia tasoitti ottelun 2-2. Vain 7 minuuttia myöhemmin Arturs Kuldas teki illan toisen osumansa ja vei Latvian 3-2 johtoon. Toisen erän toisella puoliskolla Latvia lisäsi johtoaan, kun Mikelis Redlishs pisti verkon tötterölle. Kumminkin Kazakhstan tuli tasoihin, kun ensiksi Kazakhstanin NHL-hyökkääjä Nikolai Antropov kavensi ylivoimalla tilanteeksi 4-3. Hetkeä myöhemmin Kazakhstanin ylivoima puhui jälleen, kun Yevgeni Blokhin iski ottelun tasoihin 4-4. Ottelun kolmanteen erään lähdettiin jännittävissä 4-4 tilanteessa. Latvia kuitenkin ratkaisi ottelun itselleen kolmannen erän neljännellä minuutilla. Ottelun voittomaalista vastasi Juris Stals. Voitto Kazakhstanista merkitsi Latvialle mahdollista pudotuspelipaikkaa. Kazakhstan puolestaan saa tehdä kovan työn, ettei se putoa ensi vuodeksi I. divisioonan A-sarjaan.