Jääkiekon MM-kisat: Analysointia 12.05.2014 käydyistä otteluista

Day 2,366, 09:43 Published in Finland Finland by Heketsu

Analysointia 12.05.2014 käydyistä otteluista:

Valko-Venäjä – Sveitsi

Kisojen isäntämaa Valko-Venäjä sai vastakseen viime vuoden hopeajoukkueen Sveitsin. Valko-Venäjä lähti otteluun 1 voitolla ja 1 tappiolla, kun puolestaan Sveitsi oli hävinnyt molemmat ottelunsa. Ottelun avausmaalista vastasi Valko-Venäjä, kun Sergei Kostitsyn vei Valko-Venäjän 1-0 johtoon. Kumminkin Sveitsi sai pelin juonesta kiinni ja tekikin ensimmäisen erän aikana kaksi maalia Yannick Weberin ja Reto Schappinin maaleilla. Toiseen erään lähdettiin Sveitsin johdossa 1-2. Seuraavasta maalista vastasi tasavoimin Valko-Venäjä. Andrei Stas ujutti kiekon Reto Berran selän taakse ja näin ottelun tilanteeseen 2-2. Enempää maaleja ei toisessa erässä nähty, joten kolmanteen erään lähdettiin jännittävässä 2-2 tilanteessa. Kolmannen erän ensimmäisillä minuuteilla Sveitsi meni johtoon Etienne Froidevauxin maalilla. Ottelu näytti olevan Sveitsille suotuisa, kunnes kolmannen erän puolivälissä Sergei Kostitsyn teki ottelun toisen maalinsa ja tilanne oli 3-3. Lopulta Valko-Venäjän NHL-hyökkääjä Mikhail Grabovski teki ottelun loppunumeroiksi 3-4. Valko-Venäjälle voitto Sveitsistä oli tärkeä jatkopelejä ajatellen. Sveitsille tappio Valko-Venäjästä oli puolestaan karmaiseva, sillä Sveitsi on vaarassa pudota 1. divisioonan A-sarjaan ensi vuodeksi. Pystyykö Sveitsi nousemaan tästä tilanteesta? Viimeistään Kazakhstan peli näyttää tämän toteen.

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka huokaisee helpotuksesta Valko-Venäjän voiton myötä.

Slovakia – Ranska

Slovakia ja Ranska ottelussa koettiin dramaattisia hetkiä. Slovakia meni 1-0 johtoon Helsingin Jokereissa kaudella 2013-2014 pelanneen Ladislav Nagyn osumalla. Toisessa erässä Nagy lisäsi Slovakian johtoa 2-0:aan. Ranska kavensi toisen erän aikana ylivoimalla Baptiste Amarin osumalla. Kuitenkin toisen erän viimeisillä minuuteilla Slovakian tähtihyökkääjä Miroslav Satan pisti kiekon häkkiin ja tilanne oli 3-1 Slovakialle. Ottelun kolmanteen erään lähdettiin näistä lukemista ja pelin piti olla jo taputeltu Slovakialle. Mutta kuinkas sitten kävikään? Slovakia sortui kolmannessa erässä jäähyilyyn kaksi kertaa, joista kummastakin Ranska rokotti. Aluksi Baptiste Amar kavensi tilanteeksi 3-2 ja hetkeä myöhemmin Antoine Roussel iski pelin tasoihin 3-3:een. Kolmannen erän toisella puoliskolla myös Ranska sortui jäähyilyyn, mutta Slovakia ei kyennyt hyödyntämään Ranskan tarjoamaa mahdollisuutta. Erän neljällä viimeisillä minuuteilla Damien Fleury laittoi kiekon reppuun ja Antoine Roussel iski kiekon tyhjän maaliin ja näin ottelu päättyi Ranskan voittoon lukemin 3-5. Slovakia saa tehdä kovan työn, jotta se säilyttäisi paikkansa MM-kisoissa myös ensi vuonna. Ranskalle voitto Slovakiasta oli henkisesti hyvin tärkeä, koska Ranska oli hävinnyt edellisen ottelunsa Italialle.

Pettyneen slovakialaispelaajan ilme kertoo paljon Slovakian tilanteesta.

Venäjä – USA

Ehkä B-lohkon kovinta maata Venäjä – USA kohtasivat tänään. Ottelu myös voidaan myös nähdä seuraavasta näkökulmasta, samaan tapaan kuin USA – Valko-Venäjä: Demokratia vs Diktatuuri, Kapitalismi vs Sosialismi (Ok, Venäjällä ei ole enää niin paljoa sosialismia). Molemmat joukkueet olivat voittaneet edelliset ottelunsa, joten tässä ottelussa kamppailtiin B-lohkon kärkipaikasta. Venäjä osoittautui USA:ta voimakkaammaksi. Aluksi Nikolai Kulyomin iski kiekon Tim Thomaksen selän taakse ja ensimmäisen erän lopulla ehkä turnauksen paras pelaaja Alexander Ovechkin lisäsi Venäjän johtoa 2-0:aan. Toisessa erässä Viktor Tikhonov laittoi kiekon reppuun ja tilanne oli 3-0 Venäjälle. Justin Abdelkaderin USA:lle tekemä kavennusmaali oli laiha lohtu USA:n voittoa ajatellen. Nimittäin Venäjä iski toisen erän aikana vielä kolmesti: maaleista vastasivat Yevgeni Kuznetsov, Sergei Plotnikov ja Viktor Tihonov. Kolmannen erän aikana maaleja ei nähty, joten Venäjä voitti ottelun rumilla lukemilla 6-1. Venäjälle voitto USA😒ta merkitsi todennäköistä B-lohkon voittoa. USA puolestaan voi tyytyä todennäköisesti B-lohkon kakkospaikkaan.

Aleksander Ovetshkinin ketju oli pelipäällä USA:ta vastaan

Kanada – Tshekki

Jos dramatiikka ei puuttunut Slovakia – Ranska ottelusta, niin sitä ei puuttunut myöskään Kanada – Tshekki ottelussa. Tshekki meni ottelun ensimmäisillä minuuteilla 0-1 johtoon Roman Cervenkan osumalla. Kanada tuli kumminkin tasoihin Joel Wardin osumalla. Ottelun toiseen erään lähdettiin tilanteessa 1-1. Toisen erän alkuminuuteilla Kyle Turris vei Kanadan johtoon 1-2. Tshekki oli hallinnut peliä, mutta toisessa erässä Tshekin ote pelistä hiipui ja Kanada pääsi mukaan peliin. Tshekki sortui toisessa erässä jäähyilyyn ja varsinkin Jan Kovarin saama peli- ja ottelurangaistus (5+20 minuuttia) koitui Tshekin kohtaloksi. Kanada iski Kovarin rangaistuksen aikana kahdesti: Ensiksi Nathan Mackinnon laittoi lukemiksi 1-3 ja myöhemmin Morgan Rielly vastasi Kanadan viimeisestä maalista ja tilanne oli 1-4 Kanadalle. Kolmannessa erässä Tshekki ryhtyi takaa-ajoon ja pääsi lopulta maalin päähän. Tshekin maaleista vastasivat Jiri Novotny ja Tomas Hertl. Ottelu olisi voinut päättyä Tshekin voittoon, mutta James Reimer torjui Kanadalle voiton. Ottelu päättyi siis Kanadan 3-4 voittoon. Kanada siirtyi Tshekki-voitollaan A-lohkon kärkipaikalle ja Tshekki saa taistella oikein kunnolla, jotta sillä säilyisi mahdollisuudet puolivälieräpaikkaan.