Jääkiekon MM-kisat 2014: Analysointia 11.05.2014 käydyistä otteluista

Day 2,365, 06:47 Published in Finland Finland by Heketsu

Kuvat tulevat myöhemmin. Tässä katsaus 11.05.2014 neljästä käydystä ottelusta.

Italia – Ranska:

Euroopan jääkiekon pikkumaat kohtasivat 11.05 päiväpelissä. Ranska lähti otteluun Kanada-voitolla, puolestaan Italia oli hävinnyt Norjalle. Ranska oli pelin alussa vahva ja Ranska menikin toisessa erässä 1-0 johtoon joukkueen kapteenin Laurier Meurentin maalilla. Kuitenkin muutama minuutti tästä ja Italia tasoitti ottelun Giulio Scandellan ylivoimamaalilla. Kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteesta 1-1. Ranskalla oli mahdollisuus viedä ottelu, mutta Italian ratkaisevaksi pelaajaksi nousi Italian maalivahti Daniel Bellissimo. Kisojen ehkä toinen pikkuyllätys saatiin, kun Italia teki ottelun viimeisellä minuutilla voittomaalin Markus Ganderin tekemällä maalilla. Ottelun voitto oli Italialla tärkeä, jos maa mielii olla ensi vuonna taas mukana jääkiekon MM-kisoissa. Ranskalle tappio oli puolestaan notkahdus sen mahdolliselle puolivälieräpaikalle.

Italialaiset juhlivat voittoaan Ranskasta.

Norja – Tanska:

Pohjoismaiden toinen kamppailu käytiin vanhojen emämaan ja alusmaan välillä, nimittäin Norja ja Tanska kohtasivat päivän toisessa päiväpelissä. Tanska sai unelma-alun otteluun: Tanska siirtyi pelin kolmella ensimmäisellä minuutilla 0-2 johtoon Morten Poulsenin ja Frederik Stormin maaleilla. Ottelu olisi voinut olla selvä heti ensimmäisillä minuuteilla, kunnes Norja kavensi Jonas Holosin tekemällä ylivoimamaalilla. Toisessa erässä Norja alkoi ratkaisemaan ottelua, kun se iski toisen ylivoimamaalin ja myöhemmin tasavoimin 3-1. Vieläkö kolmannessa erässä syntyi Norjan kolmas ylivoimamaali, oli ottelu Norjan heiniä. Kumminkin Tanska vielä kavensi tilanteeksi 4-2, mutta se ei riittänyt, joten Norja vei ottelun edellä mainittuihin lukemin. Ottelun jälkeen tanskalaiset kävivät muutaman Norjan pelaajan kimppuun. Johtuiko se huonosta häviävästä vai eikö entinen emämaa tykännyt entisen alusmaansa voitosta? Norjan voitto merkitsi sitä, että se johtaa omaa lohkoansa kuudella pisteellä. Onko Norjasta tekemään Sveitsit, ja saavuttamaan puolivälieräpaikka? Aika näyttää.

Mats Trygg tuulettaa Norjalle tekemäänsä avausmaaliaan.

Saksa – Latvia:

Ehkä B-lohkon yksi mielenkiintoisimmista otteluista käytiin Saksan ja Latvian välillä. Molemmat joukkueet olivat voittaneet edellisen ottelunsa ja näin ollen ottelun lopputuloksen kannalta oli tärkeää kummallekin joukkueelle niiden jatkon kannalta. Ottelu oli sangen tasainen kamppailu. Illan ensimmäisestä osumasta vastasi Saksa, kun Marcel Noebels iski kiekon verkkoon. Kuitenkin Latvia tasoitti ottelun ylivoimalla. Maalista vastasi Georgijs Pujacs. 1-1 lukemista lähdettiin ottelun toisen erään. Saksa pääsi toisen erän alkuun pelaaman ylivoimaa, josta se myös rankaisi Latviaa. Nimittäin Frank Mauer teki ottelun lukemiksi 2-1. Kuitenkin Latvia tuli pelin mukaan, kun Mikelis Redlichs tasoitti ottelun numeroiksi 2-2. Kolmanteen erään lähdettiin siis tasatilanteesta 2-2. Ottelun ratkaisijaksi Thomas Oppenheimer tehden siedetyn rangaistuksen aikana ottelun loppunumeroiksi 3-2. Saksan voitto Latviasta oli Saksalle elintärkeä puolivälieräpaikan kannalta.

Thomas Oppenheimer iskee ottelun voittomaalin Kristes Gudlevskiskin selän taakse.

Suomi – Venäjä:

Suomi oli kokenut 10.05 shokkitappion Latvialle, kun puolestaan Venäjä oli murskannut Sveitsin. Suomen pelin piti olla parantunut Latviaan peliin verrattuna, mutta kuinkas sitten kävikään? Ottelu sai shokkialun, kun Viktor Tikhonov ja Alexander Ovechkin veivät 5 minuutin pelin kohdalla Venäjän 0-2 voittoon. Mistä tämä shokkialku Suomelle johtui? Ensinnäkin Suomi otti pelin alkupuoliskolla kaksi todella typerää jäähyä ja toisekseen Suomi pelasi huonosti maalinedustustaa, josta Tikhonov pääsi sörkkimään kiekon häkkiin. Pidetään ne pelaajat poissa sieltä maalilta! Suomi kuitenkin kavensi tilanteeksi 1-2 Juuso Hietasen ylivoimamaalilla. Toiseen erään lähdettiin siis lukemista 1-2. Pelin toinen käännekohta nähtiin, kun Vadim Shipatshev taklasi Suomen pelaajan Pekka Jormakan sairaalakuntoon. Melkein heti tämän jälkeen Venäjä teki helpohkon maalin Mikko Koskisen selän taakse ja peli oli 1-3. Eikö Koskinen pystynyt nollaaman Jormakan tilannetta? Eikö pelaajien henkinen kantti kestänyt, kun tilanteesta ei vihelletty jäähyä? Nämä tilanteet pitää pysty nollaamaan pään sisällä ja sisuuntua tästä ja kostaa ottamalla voitto kyseisestä joukkueesta. Sergei Kalinin lisäsi Venäjän johtoa vielä lisää ja tilanne oli 1-4. Kuitenkin Jere Karalahti pisti lukemat ”siedettäväksi” Suomen toisella ylivoimaosumalla 2-4. Kolmannessa erässä maaleja ei tullut ja näin Venäjä voitti ottelun lukemin 2-4. Suomi saa taistella tosissaan säilymisestä mukana jääkiekon MM-kisoissa. Muuten kohtalona saattaa olla ensi vuonna 1. divisioonan A-sarjan MM-kisat. Ehkä jopa toivonkin tätä, että Kummola, Kurri ja Westerlund-salaliiton kämmäilyt saataisiin kunnon farssinen loppu. Venäjän peli ei ollut ottelun loppupuoliskolla mitenkään kummoista, mutta se osoitti vaarallisuutensa ja Venäjä on tosissaan yksi näiden kisojen voittajasuosikeista.