Aspretele interzis la pescuit

Day 4,246, 02:31 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator


Rezervația Valea Vîlsanului , în zona localităților Mușătești, Brăduleț, Arefu și Nucșoara și are o suprafață de 10.000 de ha.
Este situată în bazinul superior al Văii Vîslanului.
Principalul obiectiv avut în vedere la constituirea acestei arii protejate a fost acela de a salva o specie de la dispariție.
O specie endemică ( o specie care crește doar acolo), se numește asprete, denumire științifică - Romanychtis valsanicola, după Stănescu Gh., 1979.

Trăiește, în prezent, numai într-un sector limitat , între Mușătești și Lacul Vîslan.
Această specie a fost descoperită în 1956, s-a dovedit a fi nu numai o specie nouă, endemică, ea face parte dintr-un gen de asemenea nou, singurul gen endemic de vertebrate din Fauna României, un adevărat relict terțiar.
Răspîndit pînă în 1960 , atît rîul Argeș cît și în Vîslan și Rîul Doamnei, aspretele s-a retras treptat în arealul de astăzi, iar efectivele au scăzut simțitor.
Principalele cauze au fost:
- transformarea radicală a biotopurilor celor trei rîuri prin bararea, devierea apelor celor 3 , ca urmare a construirii Barajului Vidraru.
- Degradarea albiilor și scoaterea pietrelor, pietrișului și nisipului, în scopul utilizării lor ca materiale de construcții, etc.

Mă opresc aici, omul a făcut destule stricăciuni și nu se oprește aici.

Consiliul Popular Județean Argeș a adoptat Hotărîrea nr.31/1978 prin care Oficiul Județean de Gospodărire a Apelor și Inspectoratul Silvic erau însărcinate cu paza, întreținerea și conservarea sectorului din albia Vâslanului unde se mai găsește această specie, iar ulterior s-a creat rezervația naturală de astăzi.

Orice s-ar zice despre România, aceasta a adoptat reguli și convenții internaționale și este în “ trend” cu lumea, este pentru binele acestei planete și pentru bunul mers al lucrurilor.
Este doar părerea mea personală.


123ARES

Bravo. Trebuie să specificat că în anii ”80 s-a încercat introducerea aspretului și în arealul râului Olt și Topolog, dar specia nu a rezistat, probabil ph-ul apei este diferit.

Enjoy the eRepublik