Παγκράτιον

Day 1,887, 04:03 Published in Greece Greece by Zeus Christou



Παγκράτιο

Το Παγκράτιο ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.

Το άθλημα αυτό, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές ("Εν Ολυμπία το κάλλιον" , Φιλόστρατος), αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1). Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το 200 π.Χ. εισήγαγαν κι έναν λιγότερο βίαιο διαγωνισμό "Παγκρατίου παίδων" για τα νέα αγόρια.

Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.
Τα ιστορικά στοιχεία μας δείχνουν ότι το παγκράτιο στην ουσία ήταν αγώνισμα στο οποίο ο αθλητής-πολεμιστής μέσο της πολεμικής του αρετής "κυριαρχεί απόλυτα" χωρίς την βοήθεια όπλων και την προστασία πανοπλίας, επί του αντιπάλου του και γι'αυτό οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί αλοιμένοι με λάδι ελιάς. Η πολεμική τέχνη των Ελλήνων πιστεύετε ότι ήταν το πάμμαχον, το οποίο κατά προσωπική μου άποψη, την οποία θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο, ήταν η τέχνη της μάχης, είτε ο πολεμιστής ήταν οπλισμένος, είτε άοπλος.

Εδώ σταματώ την πρώτη μου αναφορά σε θέματα που αφορούν στην πολεμική αρετή των αρχαίων Ελλήνων. Θα υπάρξουν αρκετά ακόμη, όπως αυτά προκύψουν από την έρευνά μου στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε στην ανάγνωση του άρ8ρου!