Ambienti on/off

Regjistrohu

 

Vazhdo

Vazhdo Me krijimin e llogarisë ju pajtoheni me Kushtet e Shërbimit dhe Të dhënat private
Ridërgoni emailin   |  Nuk mund të gjeni emailin? confirmation@erepublik.com

Resend the confirmation email to this address

Ridërgoni emailin Nuk mund të gjeni emailin? confirmation@erepublik.com

Member dah menikah

Dita 1,895, 08:55 nga JUJAI23

ok, sorry sebab hujung minggu ni gua agak busy siket. Ada kawan gua menikah. Kawan gua sejak tadika dah menikah. Nak tahu apa perasaan gua? Bangga dan down. Bangga sebab puaka macam dia pun dapat kahwin jugak akhirnya,down sebab puaka macam dia pun dapat kahwin.

Sabtu malam baru-baru ni,gua pergi tengok dia menikah. Niat dalam hati satu je,time dia tengah sebut "aku terima nikahnya...." gua nak sebut boo!! kuat-kuat. Tapi bila tiba saat tu gua cancelkan niat gua,takut tok kadi terajang tengkuk gua dan orang-orang kampung jadikan gua sebagai makanan malam diaorang.

Eh,time kawan gua menikah tu,ada tiga orang je pakai baju melayu full complete dengan sampin. Pengantin,sekor puaka dan gua. Makwe-makwe punya jeling manja malam tu memang dah tak larat gua nak handle,sampai kena passing ke orang lain..

Hari sabtu kenduri belah perempuan. Kawan gua sejak tadika ni kahwin dengan kawan gua sejak form 1. Kecik betei dunia ni ye dak? Oleh sebab gua hero,gua datang kenduri dekat-dekat pukul 4,tak ramai dah makwe yang jeling manja sebab semua makwe dah balik tengok cerita hindustan, yang tinggal makcik-makcik je. Kena jeling manja dengan makcik memang perasaan macam neraka.

Tengahari tadi kenduri belah lelaki pulak. Gua awal-awal dah janji dengan makwe gua sejak lahir untuk pergi sama-sama. Baru romantik sikit. Tapi makwe gua sejak lahir kata pukul 2 baru boleh pergi sebab dia nak pergi rumah adik dia kejap.

Jam dah pukul 2 lebih,jangan kata muka,bayang makwe gua sejak lahir pun gua tak nampak. Gua dah mula resah kat rumah. Resah punya pasal gua text makwe gua sejak lahir.

"Kata nak pergi pukul 2,ni dah pukul 2 lebih dah"

Tak lama lepas tu,makwe gua sejak lahir call sambil pujuk-pujuk gua. OTW katanya. Tak sampai 15 minit makwe gua sejak lahir pun sampai. Nak cepat punya pasal,makwe gua sejak lahir ajak pergi naik motor je tapi awal-awal dia dah pesan kalau gua bawak laju kat selekoh,dia cubit.

Sampai je dewan tempat kenduri kawan gua sejak lahir tu,gua dengan makwe gua sejak lahir masuk dewan sambil berpimpin tangan. Makwe-makwe yang nampak pakat pergi duduk mencangkung ramai-ramai bawah pokok rambutan. Frust sangat agaknya.

Kat depan pintu masuk dewan,langkah gua terhenti bila makwe gua sejak lahir pergi bersembang pulak dengan mak pengantin. Mak pengantin ni mak kawan gua sejak tadika la tau. Selesai sesi sembang-sembang,gua dengan makwe gua sejak lahir pergi makan.

Siap je makan,ada 2-3 orang puaka datang lepak sekali kat meja. Mula-mula sembang pasal topik biasa kat kenduri kahwin macam pasal pelamin,pasal lauk kenduri,pasal orang yang bungkus lauk kenduri tapi last-last gua dah mula tak sedap hati.

"Tengok amir dah kahwin,najib bulan depan dah nak kahwin,shahrizal bulan 7 ni nak bertunang,dia entah bila. Kemain rileks je lagi.",kata makwe gua sejak lahir.

Sambil hulur kunci motor gua jawab perlahan,"Kalau mak nak balik dulu mak balik la,nanti shahrizal hantar orang balik".

"Oh ye,salam kaut tu mak tolong wakilkan sekali la untuk orang ye,orang takde duit pecah",kata gua sambil tersenyum. Makwe gua sejak lahir ketawa dan sebelum pergi sempat cubit gua dulu.



Lepas ni gua taknak ajak makwe gua sejak lahir pergi kenduri kahwin dah. Kena sekolah kat kenduri kahwin memang payah gua nak terima.


p/s : mHifzan pown dah ada anak sorang.. Seriously perempuan, aku xmandul Okeh!!

 

Komentet

JUJAI23
JUJAI23 Dita 1,895, 08:58

mohon mhifzan jangan suka sangat nak first eah

mhifzan
mhifzan Dita 1,895, 09:11

haha xD berapa byk ayat "makwe gua sejak lahir" termuntah baca ulang2 ;p

Amir Hakimi Azian
Amir Hakimi Azian Dita 1,895, 09:34

Hahaha article bikin gempak...Jln citer sebenarnya biasa je tapi penggunaan bahasa tu yang membuatkan article ni lawak... (Kena buat realiti show pasal JUJAI23 ni..)

Danny Herlino Sutra
Danny Herlino Sutra Dita 1,895, 10:28

wah... bagus artikel ni.. : D tabik spring utk jujai23... < 3

JUJAI23
JUJAI23 Dita 1,895, 10:38

mohon adik2 mendapat pengajaran.. jangan habiskan zaman persekolahan belajar semata - mata.. carilah kekasih hati.. ada banyak benda yg boleh buat si dia jatuhb cinta ketika bersekolah.. OK lah nanti aku kongsi cerita zaman aku sekolah

soyalis
soyalis Dita 1,895, 18:56

mohon jujai menikah cepat!!

1NebuLA
1NebuLA Dita 1,896, 00:33

Kawin jujai!! KAWIN!!! hahaha

henchee
henchee Dita 1,896, 08:05

bila orang tanya kapan kawin, cakap la "it's may". maybe..

HardFever
HardFever Dita 1,896, 08:41

benda tang gua terlepas sejak dr zaman sekolah membawa ke uni sampai ler kerja makan gaji ngan kapitalis adalah mempunyai makwe sambil bercinta sampai syurga (trend zaman sekarang)....

last2 lepak makan, tidur, kerja, lepak erep...woha!

JUJAI23
JUJAI23 Dita 1,897, 03:04

last2 lepak makan, tidur, kerja, lepak erep...woha


Voted hard

 
Postoni komentin tënd

Çfarë është kjo?

Ju jeni duke e lexuar një artikull që është shkruar nga një qytetar i eRepublik-ës, një lojë e veçantë strategjike ku luajnë shumë lojtarë dhe që është e bazuar në vende të jetës reale.Krijo karakterin tuaj dhe ndihmoje vendin tuaj për të arritur lavdinë e saj përderisa ju mund të bëheni hero i luftës, botues i njohur ose një këshilltar i financave.