Educatia si cafeaua fata in fata..

Day 1,961, 23:03 Published in Romania Romania by Andre.Andre

Neatza la voi!
Azi am primit ceva interesant...Ma tot gandeam cum sa-l impart cu voi... sa o fac pe etape, insa poate cineva vrea urmarea...sa o fac dintr-o data, poate se plictisesc... Pana la urma am ales ultima varianta, cine vrea bea 3 cafele si-si rezerva timp de citit in pauza de taiat frunza...



Deci subiectu': Educatia ( grea problema atat in RL cat si in mediu virtual...)
Deci sa ne apucam de treaba. Lectura faina!

~~~~~~~~~
Educatia este probabil lucrul cel mai important.....

Sistemul de educatie practicat la noi se numeste sistemul de educatie prusac.

Legenda spune ca Sistemul de educatie prusac a fost introdus in europa cca 1700 de catre imperiul prusac in principiu ca reactie a infringerii armatelor germane de catre napoleon.

“Institutia” prusaca si-a pus urmatoarea problema: “cum se poate ca armatele noastre cu soldati atit de bine educati sa fie invinsi de niste “taranoi” francezi?” Raspunsul a venit rapi😛 instruitii soldati prusaci nu ascultau ordinele ci gindeau cu mintea lor.

Atunci “institutia” s-a pus pe treaba si a creat un sistem de invatamint public (platit din taxele impuse) si obligatoriu pentru a educa tinara generatie sa se supuna bisericii (iezuitii erau in “bransa”inca de la
1500) si regelui. Sistem bazat pe recompensa si pedeapsa nu avea citusi de putin scopul de insusire de cunostinte ci “indoctrinarea” elevului in a asculta (orbeste) si a accepta niste adevaruri mai mult sau mai putin indoielnice – pe baza reflexului lui pavlov. Mecanismul de recompensa si
pedeapsa: poti sa reproduci exact ai nota 10 - nu poti – masuri extreme se aplica.

Consecinta acestui sistem o traim azi:
- elevii invata fara a cerne prin filtrul intelegerii proprii
- “adevarul” este dictat
- nota este mai importanta – asa ca – a copia nu este un lucru rau:
“scopul scuza mijloacele” (?!) sau “frate cu d...u pina treci puntea”
- daca ai alta parere nu intereseaza pe nimeni – mai mult - nimeni azi nu mai are alta parere.
- cei care isi permit alta parere sint declarati “nebuni”, “teroristi”, etc si oricum nu trec clasa
- etc.

La anul cca 1800 vestea cu “performantele” sistemului depasise granitele europei asa ca o delegatie a venit din america sa vada magnificul sistem de educatie european conceput de eminentele cenusii ale europei (interesant de aflat care sint acelea). Metoda a placut atita de mult ca la 1850 au aparut primele scoli publice in new york si washington. A urmat ca marile familii americane care au facut averi din comertul cu opiu in china sa puna bazele berkley columbia forbes rockefeler yale etc

Ideea e ca elitele conducatoare americane merg la scoli private –care nu au nimic in comun cu sistemul public unde se preda “recompensasi pedeapsa”.

Repetitia si memorarea este o alta caracteristica. Nu se insista deloc pe gindire (ba chiar cit mai putina gindire “autonoma”)

O alternativa la acest sistem corupt ar fi sistemul (mai vechi) bazat pe trivium si quadrivium. Inca din primele clase se preda copilului baza informationala necesara pentru a recunoaste adevarul.

(Curiculum – ii spune – ca limbaj de lemn)

Se invata mai intii gramatica: (nu cea a limbii) ce permite a plasa o situatie corect in context. Elevul trebuie sa plaseze orice eveniment, situatie, intimplare, etc raspunzind la 4 intrebari: CINE, CE, CIND, UNDE.

Aceste intrebari fac doar sa clarifice contextul evnimentului.

Apoi (aria curiculara) trebuie sa lase logica sa raspunda la intrebarea DE CE. A folosi intii logica inaintea gramatici poate duce la rezultate nefericite (de genul aha – special a fcut-o pentru ca are ceva cumine).
Pentru a evita (aceste) situatii nefericite – trebuie totul plasat mai intii intr-un context apoi lasata logica sa dea un sens.


Pasul trei (curicular'us) ar trebui sa fie retorica: adica 2-3 persoane (grup mic de preferinta) sa discute perceptia pe care si-a format-o fiecare – pentru a gasi “tabloul complet” Aici este sugestiva gluma cu furnicile de pe elefant: fiecare furnica vedea partea ei de elefant.

Aceste 3 prime etape (gramatica, logica si retorica) din cele 7 etape (“arte liberale”) odata insusite – ar fi un “dezastru” pentru societatea democratica (demagogica) de azi !!! Cine l-ar mai crede pe xxxescu (basescu, iliescu, constantinescu, ceausescu, etc) Cine s-ar mai uita la manele? Odata ce orice adevar ar fi cintarit si insusit prin filtrul propriu.

Poate ca lumea manelelor si a chiciurilor a silicoanelor si a mertzanelor este doar o refulare psihologica a falsitatii din viata de zi cu zi?

Quadriviumul este restul de arte liberale – asa cum au fost ele in
antichitate: aritmetica, geometria (numere in spatiu), muzica (numere in timp), astrologia (mai degraba decit astronomia).

Azi nici nu ne mai uitam la stele... Avem TV. Si un sistem de educatie “modern”.

Poate ca veti zice ca este cam subtire: este doar un inceput. Plus ca unii sint de parere ca lucrurile in multe domenii au fost complicate inutil (dar asta este doar paranoia - bineinteles)

Ca rezultat al acestei metode va apare - fireste – o intrebare: cum ai conduce o societate care nu are nevoie de conducatori?

Ce deziluzie ar fi pentru clasa conducatoare... Fireste ca a invins educatia in sistem prusac ca metoda de inregimentare/insclavire/indobitocire!

De mai bine de 250 de ani. Zeci de generatii... O societate bolnava.

Platim taxe pentru asta si ni se spune ca este bine si taxele chiar sint in crestere si ni se spune ca din cauza ca e inflatie si noi trebuie sa credem – ca altfel e rusinica...

Aiurea: totul este pentru a fi tinuti intr-o noua si moderna forma de sclavism

Cum zicea o vorba: omenire ridica-te din genunchi! Cum sa nu se ridice din genunchi si de rusine si frustrare sa nu-si zdrobeasca creatorul?

Sintem ca societare rodul acestei educatii: mintim pentru o pozitie sociala sau profit si la rindul nostru ne place sa fim mintiti frumos(?!). Ba chiar daca persoana poarta un costum de marca si conduce un mercedes – ne rugam si de o a doua minciuna – asa e crestineste.
Sintem invatati cu un sistem de gindire duplicitar, dual, dualistic sau cum vreti sa-i ziceti: citeodata nici nu mai realizam dualitatea in care traim.

Cind un politician spune: “Vom crea locuri de munca” a seciti “Vom crea noi sclavi”

Cind un politician spune “Nu ne lasa uniunea europeana” - sa-si raspunda
singur: “Lasa pe altul pe care il lasa”

Invatamintul creaza prosti (mai diplomatic: Educatia creaza ignoranti sau servanti ai sistemului)

Sistemul medical creaza bolnavi (pentru profit si pentru ca lumea vine la spital e si pacat sa nu te uiti ,in buzunarele lor, la ei )

Sistemul de aparare razboaie – pentru profitul “investitorilor”

Sistemul de securitate insecuritate (cal troian, false flag ca 9/11 al CIA, etc)

Sistemul de asigurare – dependenta/inregimentare – frica (practic nu esti asigurat – esti speriat – incercati sa nu faceti RCA si sa “combateti” cu sistemul (dictatorial)...)


Si mai ales banii creaza saracie (este evident cel putin semantic)

Si noi platim pentru toate. Nu doar taxe ci 80 % din venitul nostru este “jefuit” de stat si se reflecta in accize, tva, pretul marit al produselor care trebuie sa includa taxele pe salarii etc.

Sa luam exemplul concret al TVA-ului: in mod normal asa cum este conceput – este o taxa pe valoarea adaugata. Producatorul nu ar trebui fortat sa creasca valoarea produsului cu 24%. SAU, in mod normal, ca sa se inchida cercul (si pretul produselor sa nu fie umflat artificial) ar trebui ca ultimul cumparator, cel final, sa primeasca inapoi de la stat
24 % din valoarea produselor PE LOC. Si totusi – nu; sintem jefuiti sistematic. Iar organizatiile financiare considera aceasta “excrocherie matematica” si “inginerie financiara” o sursa “strategica” de venit.

Politia sau armata nu apara cetateanul – ele doar sint platite de cetatean – apara corporatiile si marea corporatie care este statul. In peisajul actual politia vineaza efectiv la colt de strada orice gresala si mai excrocheaza-stoarce niste bani. Se numeste “pfishing” - “pescuiala” – un termen in engleza de jargon cu semnificatia de “prinde fraierul si taxeaza-l”. Politia este un fel de haiduc – odar ar fi o jignire pentru termenul de haiduc – politia este un fel de HOT LADRUMUL MARE. In mod normal politia ar trebui sa aiba grija ca cineva sa nu-ti zgirie masina sau sa nu-ti fure servieta intr-o intersectie la semafor sau cel putin sa manifeste o atitudine constructiva/lucrativa.

Politia de azi are aceeasi dualitate ca “taxa de protectie”platita la mafioti numai ca are exclusivitate. Te jefueste de 2-3 (pe luna sau pe
an) ori dupa care tot ea zice ca te protejeaza. Mecanismul recompensa / pedeapsa invatat in scoala... Un dualism hidos – numai ca acum e legalizata o singura mafie care face asta: politia – si nici macar nu te mai protejaza – doar te jefueste. Jaful cu radarul, jaful cu centura de siguranta (parca le-ar pasa), jaful cu luminile mai nou. Treba cu luminile e cred un experiment social: “eminentele cenusii”care au creat sistemul de educatie prusac probeaza sa vada cit de tare au penetrat cu indoctrinarea. Jaful cu polita de asigurare, cauciucuri de iarna, verificare tehnica... si cite mai sint.

Democratia este si ea “ultimul” pas spre dictatura: este impunerea vointei majoritatii asupra unei minoritati. (Intr-un scenariu gen 1984
(filmul) majoritatea poate decide ca cei care locuiesc in apartamente la bloc cu fata spre nord sint un pericol si trebuiesc mutati fortat
(exterminati))

Un exemplu de dualism in gindire: majoritatea este reprezentata de cei citiva din parlament... Cu un umor macabru am putea zice ca poate de aceea sint din ce in ce mai multi: scopul lor este se aboleasca dualismul in gindire 😁)

Traim intr-un sistem dezvoltat si implementat de nazisti. Scopul nazismului era ca de mici copii sa fie indepartati de la parinti crescuti si educati (indoctrinati) de stat: acum acest lucru s-a realizat.

Corporatiile sint rezultatul nazismului. I.G. Farben s-a dezvoltat in timpul nazismului cu finantare de la bancile germane dar in mai mare masura americane si engleze si avea peste 800 de firme pui in toata lumea.

In limba ydish sau arameica sau ebraica – natzi insemna conducator – pina si sistemul conducator/condus este nazist!

Intr-o societate neduplicitara legile ar fi mult mai simple. Dar se vede treaba ca nu acesta este scopul.

Asta este greu caci duplicitatea se invata din frageda copilarie. Scopul este dependenta.

Uniunea europeana cladeste “interdependenta” si “dezvoltare durabila” - adica sclavia si dependenta. Primul drept (si singurul) din constitutia europeana este dreptul la munca. Dreptul de a fi sclav.

Avem statutul de cetatean european si totusi nu putem calatori mai mult decit inainte. Frica de “terorism” si subjugarea materiala nu ne permit.

Am schimbat un sistem dictatorial pe un alt sistem dictatorial: aici dictatura este financiara.

Mass media ne dopeaza pina la saturatie cu terorism si crime – cind de fapt teroristii (psiho senzoriali) sint chiar ei!

Nu inflatia este o problema, nu pretul la energie sau combustibil, nu partidele politice, nici vecinul care se incalzeste cu lemne in era atomica si nici chiar era atomica sau “razboiul rece”. TOTUL este o problema. Totul este conceput pentru dependenta: medicamentele sint pentru boala, justitia este pentru hoti – si ca atare condusa de hoti, educatia este pe dos si ar trebui sa-i spuna aducatie sau antieducatie.

TOTUL dar totul devine exact pe dos incit daca ai vrea sa vezi cum ar trebui sa faci un lucru corect – ar trebui sa-l faci exact pe dosdecit in societatea actuala. Ar fi mai normal sa faci invers de cum vezi la televizor sau decit citesti in ziar.

Sau mai direct – cum zicea schauberger – uita-te cum se face ceva acum si daca vrei sa-l faci corect fa exact pe invers.

Legile nu mai spun ce nu ai voie sa faci ci ce sa faci si mai ales cum sa faci. Cetateanul european va fi cu adevarat un cetatean global adica o gloaba cu foarte putine optiuni.

In acest punct lucrurile nu arata deloc bine.

O poveste care mi-a placut referitor la cum putem sa cadem prada unor obiceiuri este urmatoarea:

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci, oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. O a treia a fost schimbata si lucrurile s-au repetat. A patra si, in fine, a cincea au fost schimbate. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost:"Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa, aici... ASA ESTE TRADITIA!"

Educatia are sansa de a modela o societate. Este poate lucrul cel mai important. Societatea prin educatie este trasa innapoi.

Ceva nu se leaga...

Unii sint de parere ca traim vremuri de mare rascruce si ca am avea sansa sa inflorim, sa stralucim ca societate.

Totusi – nimeni nu are curajul sa imparta bananele care sa destrame paradigma actuala. Si parca nici furtunele cu apa nu au fost strinse. Ba chiar au pus unele noi...

Sa incercam sa gindim optimist – unii cred ca ce gindesti aia atragi:

Sa facem un exercitiu de imaginatie si putina gindire abstracta: (Asa de rau am ajuns🙂

Sa ne imaginam ca prin educatie societatea nu are nevoie de conducatori – pentru ca fiecare se ghideaza dupa obiectivism ca in trivium. Fiecare are dezvoltata din “scoala” abilitatea de a izola si rezolva evenimente.
Retorica exersata permite schimbul de idei fara a aluneca in discutii inutile.

Legea de baza ar fi “bunul simt” si regula “ce tie nu-ti place altuia nu-i face”. Completat cu DREPTURILE inalienabile la a avea o experienta extraordinara in aceasta dimensiune...

~~~~~~~
Finish... Daca ai ajuns aici ai ceva rabdare. Felicitari!

Ziua buna la voi si la mine!
Pe curand!