Ciclul valorilor naționale I

Day 1,668, 07:18 Published in Romania Romania by Mihai ML
Primul articol a ajuns în doar o zi in top5, mai departe doresc sa continui ciclul de zii istorice a românilor de pretitudini, astăzi

Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, om politic român, redactor şi proprietar al revistei “România literară”





În urma cu 194 de ani, ia naștere Vasile Alecsandri, în localitatea Bacău. (data naşterii dată de poet şi acceptată de unii istorici literari este însă de 21 iulie 1821).

În anul 1827 Vasile Alecsandri ia primele lectii de la dascălul maramuresean Gherman Vida, profesor la Seminarul de la Socola. Până în anul 1839 acesta studiază in Țara Moldovei. Între ani 1834 - 1839 împreună cu alti fii de boieri, Vasile Alecsandri îsi face studiile la Paris. După trecerea bacalaureatului literar se pregăteste să intre la medicină, dar abandonează. Urmează cursurile facultatii de drept, însă după câteva luni renuntă. Tatal său l-ar fi vrut inginer, dar îi lipsea bacalaureatul în stiinte, pe care nu-l poate obtine. Se dedică literaturii, scriind primele versuri în limba franceză, între care poemul Zunarilla.

În drumul spre Patrie, Vasile Alecsandri culege în vizita sa din Italia impresii necesare scrierii primelor poeme in limba română. Ajuns pe propriile meleaguri, acesta publică pentru prima dată într-o revistă, nuvela Buchetiera de la Florența. Călătorind prin munții Moldovei, scriitorul redactează primele sale poezii românesti - Doinele.


În 1845 face cunostintă cu Nicolae Balcescu si cu alti tineri munteni la mosia Mânjina a lui Costache Negri. Tot acum vizitează Bucurestii. Este epoca în care creste afectiunea sa pentru Elena Negri, careia îi dedică o seamă de poeme. Mai tărziu Vasile Alecsandri o însoteste pe Elena Negri în străinătate, pentru îngrijirea sănătătii. Italia, Austria, Germania, Franta, apoi din nou Italia îi prilejuiesc impresii profunde. Insă boala Elenei se agravează, iubita poetului stingându-se pe vapor la întoarcere în Patrie. în vară se află la odihnă la Balta Albă. Impresiile din această localitate si-au găsit expresia în nuvela Balta Albă.

Anul 1848 - Revoluția Română a avut un caracter pașnic (în Țara Moldovei), ea mai fiind denumită în epocă și revolta poeților și s-a concretizat printr-o petiție în martie 1848 și printr-un program în august 1848. Petiția cuprindea 16 de puncte și a fost redactată, de catre Vasile Alecsandri. Alecsandri scrie Desteptarea României si redactează împreună cu alti patrioti petitia cuprinzând revendicările ce trebuiau aduse la cunostinta domnitorului Mihail Sturza. După înăbusirea miscarii se refugiază în munti, apoi trece la Brasov. Evocarea acestor întâmplări o face în fragmentul de proză ”Un episod din anul 1848”.În congresul de pace de la Paris, decisiv pentru viitorul politic al Principatelor, care aspirau la unire. Alecsandri se dedică integral cauzei luptei pentru Unire. În "Steaua Dunării", ziar condus de Mihail Kogălniceanu, apare la 9 iunie Hora Unirii.

Mai 9 1877 Proclamarea independentei tării în parlament. La aflarea vestii Alecsandri scrie poezia Balcanul si Carpatul, cu care inaugurează ciclul Ostasii nostri. În 1878 Apare volumul Ostasii nostri. Se dedică lucrului la drama istorică Despot-Vodă. în mai 1879 citeste piesa la o sedintă a "Junimii" bucurestene. Are loc reprezentatia piesei la Teatrul National din Bucuresti. Este invitat să-si reia locul la Academie si să participe la lucrările anuale, fiind ales în comisia pentru modificarea ortografiei. Apare cel de al nouălea volum din seria Operelor complete, cuprinzând Legende nouă si Ostasii nostri. Apare nuvela Vasile Porojan, sub forma unei scrisori către Ion Ghica. Scrie feeria Sânziana si Pepelea. În "Albumul macedoromân" al lui V. A. Urechiă apare "istorioara de început de amor" Margărita, scrisă cu zece ani mai înainte, dar relatând un episod de tinerete, localizat în timp prin 1850-1852.

I se decernează Marele premiu "Năsturel-Herascu" al Academiei Române pentru drama Despot-Vodă si poeziile din ultimul volum de Opere complete.Anul 1885 este numit ministru plenipotentiar al României la Paris, post pe care îl detine până la moarte.

August 22 1890 Vasile Alecsandri se stinge din viată la Mircesti. Este înmormântat la 26 august în grădina casei, daruită în 1914 Academiei, de către sotia poetului. Deasupra mormântului a fost ridicat un mausoleu din initiativa Academiei, în 1928. Întreg ansamblul a devenit muzeu memorial.


Bibliografie
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Alecsandri

Pentru o Românie cu valori de mult apuse dar nu decedate !
o7 Mihai ML - Mândru urmaș al Cămășilor Verzi.