Ce o să faci după războiul resurselor?

Day 3,111, 10:53 Published in Romania Romania by Roman Daco

Anul VI, A Treisprezecea Ediție a Seriei de DinozAur ===== Vineri, Ziua a 3111-a a Lumii Noi

Update: Am luat al 8-lea Wolfram, din 10 disponibile. Cum spuneam și înainte, deși Wolfram nu e oficial o resursă „rară” sau „foarte rară” având bonus de numai 20%, în realitate va fi a 4-a cea mai rară resursă din eRepublik, după Neodymium (4), Cobalt (7) și Granit (7). Este de fapt cea mai rară resursă (ca abundență) pe care o va avea eRomânia. Transilvania urcă acum la 60% bonus la noua industrie, care o situează pe locul 4 momentan, doar câteva regiuni având șanse să o mai depășească.
Dacă vom anexa/închiria Chișinău, Rep. Moldova, vom urca la 70% bonus de țară atât la industria nouă cât și la hrană, pe lângă același 70% la arme pe care îl avem deja în core, ceea ce va însemna o campanie foarte reușită în condițiile ghinionului de a nu fi prins nicio foarte rară. Voi reveni cu amănunte și concluzii personale despre campania eRomâniei de alocare a resurselor într-un articol viitor.


Hmm, iar n-am luat Wolframul... mai avem 4 zaruri! Următorul, peste aproximativ 11 ore... Din totalul de 10 Wolfram (un număr extrem de mic pentru o resursă de bonus 20%, când la alte industrii sunt mai multe disponibile de 25% și chiar 30%!) s-au alocat până acum 68 în: Transilvania, România; Campania, Italia; Mazuria, Polonia; Oulu, Finlanda; Asturias, Spania; Utah, SUA; Central Hungary, Ungaria; Kinki, Japonia.

Azi nu voi mai prezenta poze cu situația generală (documentul actualizat chiar după acordarea celui mai recent Wolfram este însă în continuare disponibil la acest link) și nici nu voi mai discuta altceva despre situația la zi, când s-au alocat deja aproape 75% din totalul de resurse. Azi voi prezenta o (lungă) analiză a deciziilor care vor trebui luate de către cetățeni și de către guverne după redistribuirea resurselor și în perspectiva noilor formule ale productivității. Analiza va conține o doză consistentă de subiectivism, fiind făcută într-o notă personală.

Mai întâi voi prezenta o traducere liberă după ce ne-a dezvăluit Plato pe acest subiect (apăsați aici pentru comparație cu textul original în engleză). Mai ales că încă nu am văzut vreo astfel de traducere în presa din eRomânia. Textul citat e în italic, cu sublinierile (bold) și comentariile mele.

Plasarea/Înființarea Companiilor

Vom putea plasa companiile într-una sau mai multe regiuni la alegere, după ce se va sfârși alocarea noilor resurse. Odată ce o companie e plasată într-o regiune, aceasta poate fi relocată, dar contra cost (în plus relocarea va fi subiectul unor constrângeri care vor fi anunțate ulterior).

Productivitate - Bonusul de Țară

Bonusul de țară se va calcula după formula actuală, ca suma bonusurilor din regiunile deținute pentru fiecare industrie. Dacă o regiune nu e legată direct de capitala țării, bonusurile acelei regiuni vor conta doar pe jumătate. Dacă o țară are două sau mai multe resurse de același tip (de exemplu două regiuni cu Pește), bonusul pentru acel tip de resurse se va aduna o singură dată.

Reamintesc aici că spre deosebire de vechile resurse, acestea dau bonus diferit (30%, 25%, 20%, 15%, 10😵 în funcție de raritatea lor pe hartă (cu cât mai rare cu atât mai mare bonusul).

Productivitatea Unei Companii

Productivitatea unei companii se va calcula ca suma dintre bonusul de țară și bonusul regiunii în care se află compania. Regiunile vor fi afectate de un factor de poluare care va depinde de numărul de „works” care s-au dat în regiunea respectivă cu o zi în urmă. Formula de bază va fi:

BPC = BPT + x%*BPR - P(nwy)

BPC - bonusul de productivitate al companiei
BPT - bonusul de țară
BPR - bonusul regiunii
x - un procentaj (între 0 și 100%, încă nu a fost dezvăluit acest număr)
P - factor de poluare, funcție de numărul de works date ieri, nwy

Lucrul ca Manager (Work as Manager - WAM)

Vom putea lucra ca manager într-o anumită companie numai dacă ne vom afla în regiunea unde se află și compania. Dacă acea companie este într-o regiune dintr-o țară care are un război deschis cu țara în care avem cetățenia, indiferent dacă e o regiune core sau ocupată*, productivitatea WAM va scădea.
Procentajul taxei pe lucru (Work Tax) pentru WAM va fi cel al țării în care se afă compania. Venitul realizat din această taxă se va împărți în mod inegal între țara unde se află compania și țara de cetățenie a managerului.

*Formularea asta lasă loc de interpretări. Eu înțeleg că se referă doar la țara care deține în acel moment regiunea. De exemplu dacă ai cetățenie română și fabrica în Donbas, Ungaria, regiune originară a Ucrainei, productivitatea WAM va scădea dacă România are conflict deschis cu Ungaria, dar nu va scădea dacă are conflict deschis cu Ucraina. Unde se duce taxa e clar, se va împărți cumva între Ungaria și România.

Lucrul ca angajat

Vom putea angaja lucrători de pe piața de muncă a fiecărei țări în care avem companii.
Odată ce un angajat a lucrat, acel „work” se va putea aloca de către angajator în orice companie deținută, indiferent de țara în care a lucrat angajatul sau de regiunea în care are compania.
Productivitatea unui angajat a cărui țară de cetățenie este în conflict deschis cu țara de cetățenie a patronului va fi afectată. Salariul va fi primit în funcție de această productivitate.

Această ultimă schimbare îi va afecta exclusiv pe angajați, nu și pe patroni. De exemplu dacă un angajat are productivitatea de 75% din cauza conflictului, patronul va primi în loc de 1 work doar 0.75 works pe care să-l aloce apoi acolo unde dorește. Totuși salariul va fi tot 0.75 din salariul maxim, deci patronul va plăti pentru cât i s-a lucrat, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă. Salariatului însă poate nu-i va conveni situația și ar trebui să fie atent la posibile conflicte înainte de a se angaja sau de a lucra și să se reorienteze către un angajator pentru care să aibă productivitate maximă și eventual să ia un salariu mai mare.

Interesant aici este și un răspuns de la o întrebare pe forum:
Q: Cum va fi taxat salariul angajaților, bazat pe cetățenia patronului, sau pe locația companiilor? Dacă am companii în mai multe țări?
A: Taxarea angajaților rămâne neschimbată, fiind taxați pe baza propriei cetățenii.

În răspunsul de mai sus e o contradicție, căci din căte știu eu în prezent taxarea angajaților se face în funcție de (și pentru) țara în care sunt angajați. Dacă rămâne neschimbat (cum cred că se va întâmpla) atunci probabil se va taxa în funcție de țara unde s-au angajat. Dacă vor fi taxați cum scrie mai sus conform țării de cetățenie, atunci asta va fi o schimbare. Ar mai fi și varianta, puțin probabilă, care le împacă pe amândouă, în care nu vei mai avea voie să te angajezi în altă țară decât de cetățenie.



Acum câteva comentarii personale. Sunt 3 aspecte acoperite mai sus în care trebuiesc făcute strategii și luate decizii:
1. Unde mă angajez?
2. Unde îmi pun firmele?
3. Ce trebuie făcut la nivel de țară? (Ce resurse să fie alocate și unde? - în desfășurare; Ce campanii de cucerire/închiriere trebuiesc făcute în viitor? - pentru asta se poate planifica de pe acum prin influențarea alocării de resurse prin vecini; Ce politică de taxe trebuie promovată?)

La punctul 3, nefiind implicat ci doar eventual afectat nu pot decât să îmi dau cu părerea ca spectator și/sau posibil beneficiar. Am doar trei observații:
- nu îmi place deloc rezultatul campaniei românești de alocare a resurselor și nu știu dacă îmi voi pune vreo companie în eRomânia... șanse mici în ordine ar fi la arme și noua industrie. Șanse infime la case și hrană.
- presupunând că (așa cum sper) noua industrie nu va permite WAM, cred că țările ar trebui să fie interesate în primul rând să dețină resurse și să devină atractive pentru înființarea/mutarea fabricilor de arme și food (pentru a încasa taxa din WAM) și abia apoi de case și noua industrie, de unde se va putea încasa numai de pe urma eventualilor angajați. Evident, dacă noua industrie va permite WAM atunci va deveni prioritatea nr. 1 a tuturor, ținând cont și de noutatea produselor.
- acum că se vor putea deține firme și în afara țării de cetățenie, acordarea de cetățenii nu va mai fi atât de importantă în noul modul economic, ci mai ales atragerea de firme. Totuși dat fiind că taxa pe WAM se va împărți între țara de cetățenie a managerului și țara unde e firma, ar fi de preferat rămânerea/aducerea cetățenilor cu tot cu firme.

La punctul 1, deciziile nu se vor complica prea mult. Ca și acum:
- dacă ești altruist și lucrezi pentru UM/partid/gașcă/stăpânul clonar, continui să fii angajat în firma respectivilor, eventual cu salariul minim.
- dacă nu-ți place să sari dintr-o firmă în alta la fiecare 1-3 zile, probabil ți-ai găsit deja un patron „de treabă” care îți dă un salariu cinstit în raport cu piața (cu piața în general, nu doar cu cea a salariilor, că trebuie să facă și el ceva profit) și vei continua să lucrezi la el.
- dacă urmărești doar profitul personal, vei continua să urmărești unde e salariul net maxim și să te angajezi acolo, cu diferența că acum va trebui să fii atent și la conflictele deschise ale țării tale de cetățenie, căci productivitatea și implicit salariul de angajat vor scădea în caz de conflict.
- dacă ești patriot, peste toate cele de mai sus vei pune condiția suplimentară de a te angaja doar în eRomânia.

Am lăsat punctul 2 la sfârșit pentru că lui vreau să îi acord cea mai mare atenție. Așadar unde îmi pun firmele? Aici trebuiesc din nou împărțite în două categorii: firme cu WAM și firme fără WAM (doar cu angajați). Evident, pentru a răspunde la această întrebare, principalul parametru rămâne PRODUCTIVITATEA. Cum productivitatea a devenit foarte complicată și cum există încă o grămadă de necunoscute legate de ea, o să le reiau aici pe scurt. Poate vreți și voi să recapitulați ce să îl întrebați pe Plato înainte de a decide unde vă puneți firmele. Și de preferat formule, nu grafice ca în trecut. Așadar:
- care va fi valoarea procentajului x% din formula de bază de mai sus? Bănuiesc undeva la 50%, dar niciodată nu poți ști. Și e mare diferență între să zicem 15% și 85%... tot ce știm e că e un factor multiplicativ.
- cum se va calcula Poluarea în funcție de numărul de works din ziua precedentă? Bănuiala mea e că va fi ceva asimptotic, între 0 și o valoare fixă (să zicem 20-50). Deci că va avea o limită superioară. Deși personal mi-aș dori să crească liniar, până la reducerea productivității totale la 0 în cazuri extreme. Evident, tot va fi o limită, și anume productivitate totală 0, că ar fi absurd să avem productivitate totală cu minus.
- cum va scădea productivitatea WAM în caz de conflict deschis între țara de cetățenie și cea a firmei? Bănuiala mea: va fi un factor între 0 și 1 pus în fața formulei de mai sus pentru BPC. Dar poate fi și un termen (cu minus) în plus, sau cine știe la ce alte minuni se mai poate gândi Plato.

Un parametru suplimentar va fi nevoia de a fi în regiunea în care se află firma pentru WAM, deci eventuale cheltuieli de călătorie asociate care pot deveni importante.

Cu atâtea necunoscute e greu de stabilit o strategie clară. Pentru mine va fi puțin mai ușor de decis pentru că nu am de gând să-mi schimb cetățenia. Am un TP dmg destul de ridicat și în plus nu-mi aduc aminte să fi schimbat-o vreodată... nici măcar când se făceau strategii pentru political takeover etc. Pentru cei mai mercantili schimbarea cetățeniei va deveni un factor suplimentar de luat în considerare.

Personal acum dețin următoarele: 1x arme Q7, 8x hrană Q5, 1x HRM și ≥1x case din fiecare Q. Bazându-mă pe experiența din trecut, nu cred că îmi voi înființa imediat firme din noua industrie, sunt genul care preferă să aștepte așezarea lucrurilor înainte de a se arunca pentru un posibil profit imediat dar riscant pe termen mediu și lung. Nu e imposibil însă să dau jos (aproape) toate firmele de hrană și câteva din case pentru a mă reorienta... G în cont nu am suficient pentru a mă lansa în noua industrie.

Acestea fiind zise, iată o listă cu observații finale la care și eu voi reveni înainte de a decide unde îmi pun firmele:
- pentru firmele cu WAM va trebui păstrat un echilibru între răspândirea lor în diverse regiuni pentru a maximiza șansele de profit și cheltuielile cu deplasarea de la una la alta. Probabil pe termen lung cel mai avantajos va fi ca toate firmele dintr-o industrie să fie într-o singură regiune - devine atunci foarte importantă alegerea inițială a acelei regiuni! Pentru cei cu 100+ firme de raw (știu sigur că există și din aceștia) e posibil însă ca gruparea lor în mai mult de o regiune să nu afecteze prea mult profitul
- cea mai ieftină firmă costă 1500cc să o înființezi. În funcție de necesarul personal de angajați și de cât de mult credeți că va mai menține Plato sistemul actual (el amenință că în viitor va fi schimbat), e posibil să devină rentabil pe termen lung înființarea strategică de firme de 1500cc în diverse țări unde salariile sunt scăzute, cu singurul scop de a avea acces la acea piață de muncă. Dacă deja aveți astfel de firme pe care ați uitat/neglijat să le desființați, ele pot fi folosite și în acest scop.
- cu datele prezente regiunile cu bonus 90% la o industrie aflate în țări care au bonus 100% la acea industrie și sunt și aliați (sau bănuiți că vor fi cucerite de propria țară sau una aliată) sunt cele mai atractive. Există deja câteva astfel de regiuni la fiecare industrie, mai puțin cea nouă. Dacă poluarea poate deveni hotărâtoare, atunci această atractivitate poate deveni dăunătoare și în acest caz regiunile cu mai puține resurse vor avea și ele șansa lor.
- o strategie deloc de neglijat ar putea fi desființarea tuturor fabricilor de arme și hrană și reînființarea acestora la promoție peste o lună-două când se mai limpezesc apele. se va pierde 5% din prețul lor, dar e posibil ca asta să fie neglijabil în comparație cu oportunitatea de a le reînființa în industria dorită și de a le plasa în deplină cunoștință de cauză a mecanismelor noului modul economic.
- cum competiția e imensă și câteva procente sau câțiva cc pot face diferența între o firmă profitabilă și alta care stă degeaba în așteptarea unor vremuri mai bune, mici amănunte cum ar fi nivelul taxelor dintr-o anumită țară pot căpăta și ele importanță ridicată.




Vă mulțumesc celor care au ajuns până aici fie cu cititul, fie cu scroll-ul 🙂 Și dacă mai faceți un efort și participați și la discuție mai jos, poate depășim în lungime acest text-wall! În orice caz,
Spor la joacă!
Roman Daco