Η αποχή από την Δημοκρατία

Day 2,854, 06:02 Published in Greece Greece by Dimispirop

Αγαπητή κοινότητα χαίρε.

Σήμερα, θα μου επιτρέψετε να εκδώσω ένα άρθρο το οποίο αφορά τόσο την rl ζωή μας όσο και την in game. Όπως απέδειξαν τα capital controls, η ζωή rl, επιρρεάζει την in game ζωή γι' αυτό και θα πάρω ως βασικό παράδειγμα την rl.

Βρίσκομαι κι εγώ στη δυσάρεστη θέση όπως πολλοί από τους Έλληνες ψηφοφόρους, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές να μην έχω αποφασίσει απόλυτα τι θα ψηφίσω και να μην έχω καμία θετική προδιάθεση προς κάποιο από τα υποψήφια κόμματα. Μόνο αρνητικά είμαι σίγουρος: Ξέρω ποια δε θα ψήφιζα ποτέ. Σκέφτομαι επίσης μήπως η ψήφος μου νομιμοποιήσει μία σειρά από διαδικασίες, νόμους και γεγονότα με τα οποία διαφωνώ και δε θα ήθελα να ισχύσουν. Ή μήπως η ψήφος μου προκρίνει τελικά λάθος λύσεις για τα πράγματα. Εν ολίγοις έρχομαι εγώ αντιμέτωπος με τη δική μου ευθύνη ως πολίτης. Που θέλω να πάνε τα πράγματα;



Ανέκαθεν οι εκλογές αυτό ήταν. Μία αναμέτρηση του πολίτη με τη δική του ευθύνη. Δεν είμαστε άμοιροι του τι έχει συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με τη δική μας ψήφο συνέβη. Αλλά κυρίως με τη δική μας νοοτροπία. Μία νοοτροπία που λέει ότι εμείς δεν έχουμε ποτέ ευθύνη. Αυτοί που εμείς ψηφίσαμε φταίνε, όχι εμείς. Αυτοί που κάνανε λάθη φταίνε, όχι εμείς. Οι προηγούμενοι που αφήσανε καμμένη γη φταίνε, όχι εμείς. Πάντα διώχνουμε την ευθύνη από πάνω μας. Και σε αυτές τις εκλογές πολλοί θέλουν να κάνουν το ίδιο και να μην ψηφίσουν. Γιατί κανένα από όσα κόμματα συμμετέχουν λέει δεν τους αντιπροσωπεύει.Και θέλουν να τα τιμωρήσουν.

Πρώτον: Στις εκλογές αυτές κατεβαίνουν 14 κόμματα και 5 συνδυασμοί κομμάτων συν κάποιοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές ανά περιφέρεια. Τους μελετήσατε όλους; Διαβάσατε τα προγράμματα και τις διακηρύξεις τους; Είδατε τους υποψηφίους βουλευτές στην περιφέρειά σας και τα βιογραφικά τους; Είστε σίγουροι ότι δε συμφωνείτε με κανένα; Τη δουλειά τη δική σας να βρείτε ποιον επιλέγετε να ψηφίσετε δε θα την κάνει η τηλεόραση, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Εσείς θα την κάνετε. Και καμία ψήφος που έχει παρθεί συνειδητά και μετά από μελέτη δεν είναι χαμένη ψήφος, ακόμη και αν αυτό που ψηφίσετε δεν μπει τελικά στη Βουλή. Οι εκλογές δεν είναι διαγωνισμός, ούτε στοίχημα. Δε θα κερδίσει βραβείο ο ψηφοφόρος εάν αυτός που ψήφισε, γίνει τελικά βουλευτής ή όχι. Τη δική σου γνώμη εκφράζεις, όχι της πλειοψηφίας.

Δεύτερον: Ας δούμε με ένα απλό παράδειγμα πόσο θα τιμωρήσεις τα κόμματα εάν δεν πας να ψηφίσεις. Έστω ότι σε 200 ψηφοφόρους λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 45, ΝΔ 42 , ΧΑ 17, ΠΟΤΑΜΙ 13, ΚΚΕ 12, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 9, ΑΝΕΛ 8, ΛΑΕ 4 (Βάζω μόνο τα υπάρχοντα στη Βουλή κόμματα) ΛΟΙΠΑ 50. Τα ποσοστά τους επί 200 εγγεγραμμένων και εγκύρων είναι:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5%
ΝΔ: 21%
ΧΑ: 8,5%
Ποτάμι: 6,5%
ΚΚΕ: 6%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 4,5%
ΑΝΕΛ: 4%
ΛΑΕ: 2%
ΛΟΙΠΑ: 25%

Αν τώρα υπολογίσετε ότι 50 από τους ψηφοφόρους -και κυρίως αυτούς που ψήφισαν τα λοιπά κόμματα που δε θα μπουν στη Βουλή- αποφασίσουν να μην πάνε να ψηφίσουν δείτε τώρα τα ποσοστά που θα πάρουν με τις ίδιες ψήφους τα παραπάνω κόμματα επί 200 εγγεγραμμένων και 150 εγκύρων:

ΣΥΡΙΖΑ: 30%
ΝΔ: 28%
ΧΑ:11,33%
Ποτάμι: 8,66%
ΚΚΕ: 8%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: 6%
ΑΝΕΛ: 5,33%
ΛΑΕ: 2,66%
ΛΟΙΠΑ: 0%

Προσέξτε πως πλασματικά ανεβάσατε τα ποσοστά αυτών που θέλατε να τιμωρήσετε. Το πρώτο κόμμα εκτινάχθηκε φτάνοντας πιο κοντά στην αυτοδυναμία, ενώ βέβαια η ΧΑ φιγουράρει πλέον με διψήφιο ποσοστό. Με τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Τρίτον:
Οι εκλογές είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και αυτό δεν είναι σλόγκαν. Εάν φτάσουν στο σημείο να απαξιωθούν και να μην απηχούν την λαϊκή βούληση δεν είναι αντιπροσωπευτικές, είναι πολύ εύκολο για όποιον το θελήσει να ανατρέψει το δημοκρατικό τρόπο εκλογής με εύλογο επιχείρημα: Εάν σε εκλογές με 50% αποχή βγήκε κυβέρνηση κόμμα με 35% των ψήφων, τότε αυτή η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μόνο το 17,5% του πληθυσμού και δεν αναγνωρίζεται. Όταν φτάσουμε να μην αναγνωρίζουμε την Κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με το δημοκρατικό σύστημα, αμφισβητούμε το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα. Και τότε θα χάσουμε το δικαίωμα να διαλέγουμε μόνοι μας το ποιος θα μας κυβερνήσει γιατί μόνοι μας απεμπολήσαμε το δικαίωμα αυτό με την απαξίωσή του. Η αποχή από την ψήφο απαξιώνει το δικαίωμα της ψήφου, όχι τα υποψήφια κόμματα. Έχουμε την υποχρέωση να ασκούμε το δικαίωμα για να εξασφαλίσουμε ότι θα το έχουμε και στο μέλλον.

Τέταρτον:
Η απαξίωση του δημοκρατικού συστήματος λόγω της απογοήτευσης από τα κόμματα και τη διαφθορά , έφερε το ναζισμό στη Γερμανία του 30. Ένας παράφρων, γραφικός τυπάκος που ηγούνταν ενός μικρού κόμματος αναδείχθηκε τάχιστα στον απόλυτο Φύρερ που δέσμευσε μία ολόκληρη χώρα και αιματοκύλησε τον πλανήτη. Ήταν απλώς κάποιος που διψούσε για εξουσία, που φώναζε και έκανε τους ανθρώπους που τον άκουγαν να χαμογελούν ειρωνικά και όταν μπόρεσε πήρε την εκδίκηση του για όσους κάποτε τον θεωρούσαν γραφικό. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να εξαργυρώσει σε ένα καλό και υπολογίσιμο ποσοστό όλη την αγανάκτηση και την απογοήτευση του κόσμου που ασφυκτιούσε και πεινούσε μετά από μία βαριά πολεμική ήττα της χώρας του κι έψαχνε κάτι να τον κάνει ηθικά υπερήφανο. Και ο γραφικός τυπάκος που βρέθηκε από συγκυρίες να ηγείται μίας χώρας, έβγαλε πάνω στον πλανήτη όλα τα συμπλέγματα που τον κατέτρωγαν στη ζωή του.

Πριν ψηφίσετε λοιπόν σκεφτείτε: Θα μπορούσα με αυτόν τον άνθρωπο που ψηφίζω να κάνω μία σοβαρή και ψύχραιμη συζήτηση ακόμα και αν εγώ εκφράσω διαφορετική άποψη;


Για μένα η αποχή είναι λάθος. Βρείτε αυτό στο οποίο είστε πιο κοντά και σκεφτείτε εάν αυτό μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά και με όλους τους άλλους ανθρώπους, εάν μπορεί να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις και να οδηγήσει σε λύσεις , ή αν επιχειρεί να διασπάσει, να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε κατηγορίες και να πολεμήσει τους αντιπάλους. Έτσι σώζεται μία δημοκρατία που κινδυνεύει.


Αν δεν καταλάβατε, ούτε εγώ ξέρω τι θα ψηφίσω ακριβώς σ' αυτές τις εκλογές. Προς το παρόν ξέρω μόνο είναι ότι, ό,τι και να ψηφίσουμε,το μνημόνιο θα φάμε στη μάπα. Αυτό γιατί αποφάσεις και συμφωνίες προηγούμενων κυβερνήσεων, επιρρεάζουν θετικά ή αρνητικά το μετέπειτα μέλλον μας.


EDIT: Το παρόν άρθρο σκοπό δεν έχει να πάρει το μέρος κάποιου συγκεκριμένου κόμματος. Παρακαλώ, στα σχόλια σας, να μην εκφράζετε κομματικά.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Dimispirop