Σκέψεις και προτάσεις

Day 2,787, 07:03 Published in Greece Greece by Anastasios P

Φίλες και φίλοι,

Είχα αποφασίσει, όσο είμαι Πρωθυπουργός και υπηρετώ την Κυβέρνηση να μην γράψω κάποιο άρθρο, για να μην επηρεάσω τις εξελίξεις και για να μη φέρω την Κυβέρνηση σε δύσκολή θέση. Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών με προκαλούν να παραβώ αυτή μου την απόφαση και να γράψω κάτι για την κατάσταση που επικρατεί, χωρίς να θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν.

Από τη μία, έχουμε την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία μας ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το συμφωνηθέν ΝΑΡ με τη Χώρα μας, και μας κηρύσσει εκ νέου τον πόλεμο. Κατά τη γνώμη μου, ήταν λάθος που ξεκίνησε αυτός ο ομολογουμένως κοστοβόρος πόλεμος. Για δύο λόγους: Πρωτίστως, γιατί ανοίγουμε και δεύτερο μέτωπο στο βορρά μετά αυτό των Σκοπίων και δευτερευόντως, γιατί είναι οικονομικά ασύμφορος, με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Τέλος έπρεπε να είχε προβλεφθεί και η γνωστή συμμαχία μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, η οποία επιβάρυνε περεταίρω την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τα Σκόπια. Προσφάτως, αιτήθηκαν υπογραφή ΝΑΡ, κάτι το οποίο για ιστορικούς και ηθικούς και ιστορικούς λόγους δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Όσο δεν αλλάζουν το όνομά τους, η μόνη λύση είναι η συνεχής κατοχή τους. Για τους προβάλλοντες τις οικονομικές συνέπειες, θέλω να θυμίσω ότι ποτέ στους τόσους μήνες κατοχή τους από την Ελλάδα, δεν εγέρθηκαν οικονομικά προβλήματα, παρά μόνο όταν αρχίσαμε τον πόλεμο με την Βουλγαρία.

Τέλος, παρατηρήσαμε και το εξής. Είδαμε Σέρβους να συμμετέχουν στις μάχες και να πολεμούν υπέρ των Σκοπίων και κατά της Ελλάδος. Επίσης, τη στιγμή αυτή έχει τεθεί προς ψήφιση ΜΡΡ μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας, με όσα αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει αυτή η συμμαχία για τη Χώρα μας.

Παράλληλα με όσα συμβαίνουν, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο επιβολής δικτατορίας, για την ασφάλεια της Χώρας απέναντι σε ξένο πραξικόπημα. Αυτό το ενδεχόμενο, κατά τη γνώμη μου είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς αν θέλαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Χώρας και τη δημοκρατία θα είχαμε προβεί σε άλλες ενέργειες ή μάλλον ΔΕΝ θα είχαμε προβεί σε κάποιες ενέργειες οι οποίες μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Και εξηγούμαι.

Μέχρι και πριν την επιβολή δικτατορίας από τους ΗΤ, η Χώρα μας βρισκόταν στη συμμαχία Αστέρια, μαζί με τη Σερβία. Μια συμμαχία, η οποία παρά τα προβλήματά της και παρά τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτήν, παρείχε στη Χώρα μας ασφάλεια και προστασία, ενώ η συμμαχία μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας «έδενε» τη γεωπολιτική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Δυστυχώς, έτσι θέλησε η τότε δικτατορική κυβέρνηση, και ως εκδίκηση, κατά κάποιον τρόπο, στις προηγούμενες «φιλοσυμμαχικές» κυβερνήσεις, μας έβγαλε από τη συμμαχία με αυταρχικό τρόπο.

Και μετά τι;

Μετά η Χώρα μας, απομονωμένη από συμμάχους στην περιοχή μας, σαν «φτερό στον άνεμο», τριγυρνώντας από εδώ και από εκεί ψάχνει, μέχρι και σήμερα, για ευκαιριακούς συμμάχους, με αποτέλεσμα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Τι προτείνω.

Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο είναι η σύναψη ΜΡΡ με τη Σερβία, για αρχή. Και αυτό προτείνω και στην Κυβέρνηση. Να ρίξουμε από πλευράς μας το ΜΡΡ με την Τουρκία, να ρίξουν οι Σέρβοι το ΜΡΡ με τα Σκόπια –αν περάσει- και εν τέλει Ελλάδα και Σερβία να υπογράψουμε ΜΡΡ μεταξύ μας, το οποίο θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Πατρίδος μας και τη δημοκρατία. Και στη συνέχεια, αν κριθεί απαραίτητο, να συζητήσουμε την πιθανότητα ένταξής μας σε κάποια συμμαχία, είτε την Αστέρια, είτε κάποια άλλη, που αποδεδειγμένα όμως θα ασφαλίσουν την Πατρίδα μας!

Και κάνω έκκληση. Κάνω έκκληση και στους λεγόμενος ουδέτερους, αλλά και στους ΗΤ να στηρίξουν αυτήν την εθνική και πατριωτική πρόταση. Και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα, όπως αρμόζει σε πατριώτες. Και μετά, αν θέλουμε, να ξαναφαγωθούμε! Αλλά να έχουμε αποφύγει τους κινδύνους.

Αυτό έχω να προτείνω. Και στην Κυβέρνηση και στους ΗΤ και στους ουδέτερους!
Φυσικά αν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τη δημοκρατία, είμαι πολύ πρόθυμος να την αποδεχτώ και να την υιοθετήσω!

Anastasios P