Είσαι άχρηστος;

Day 2,715, 02:48 Published in Greece Greece by Franis Niderwood

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η δημοκρατία δεν είναι καλή μόνο όταν η άποψή μας είναι πλειοψηφική και κακή όταν μειοψηφούμε και δεν ακολουθείται η άποψή μας. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις και να μπουν στην κρίση του συνόλου. Από τη στιγμή που το σύνολο αποφασίσει να ακολουθήσει μια πρόταση που θα πλειοψηφήσει, όλοι υποχρεώνονται να υλοποιήσουν την απόφαση. Είτε τους αρέσει είτε όχι. Δεν είναι λοιπόν πάντα ευχάριστο όταν πιστεύεις ότι λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις. Και συχνά η δημαγωγία μιλώντας στο συναίσθημα κερδίζει ψήφους από τη λογική και οδηγούμαστε και σε καταστροφές. Αλλά η απόφαση παραμένει πάντα συλλογική.

Πολλές παθογένειες μπορούμε να βρούμε στον τρόπο που λειτουργεί ένα δημοκρατικό πολίτευμα και στον τρόπο που διαχειρίζονται τα κοινά όσοι αναλαμβάνουν κάποιο ρόλο μέσα στο πολίτευμα. Σίγουρα, όμως, μια κακή δημοκρατία είναι πολύ καλύτερη από μια δικτατορία. Μειοψηφικές αποφάσεις, που επιβάλλονται με το έτσι θέλω και χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο ή κρίση και παραγνώριση των πλειοψηφικών απόψεων. Μια ολόκληρη πολιτεία μπορεί να οδηγηθεί στην καταστροφή από τις αποφάσεις του ενός ή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Το ενδεχόμενο οι δικτάτορες να ενδιαφέρονται μόνο για το κοινό καλό και να αποδεικνύονται καλύτεροι στη διαχείριση των πραγμάτων από μια εκλεγμένη κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά χαμηλό, μιας και η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα από το ακριβώς αντίθετο. Από δικτάτορες, δηλαδή, που αφαίμαξαν οικονομικά τις χώρες τους, που έζησαν μέσα στη χλιδή, που οδήγησαν τα κράτη και τους πολίτες τους στην καταστροφή. Ευτυχώς, τα game mechanics δεν επιτρέπουν και πολλά άλλα που συνηθίζουν οι δικτάτορες στην rl. Μπορεί να βλέπαμε κι εδώ εξορίες, φυλακισμούς, δημεύσεις περιουσιών, λογοκρισία και πάει λέγοντας.

Οπότε δεν είναι και τόσο βλαβερή η δικτατορία εδώ στην πολιτεία του Πλάτο. Αφού έχουμε τη δυνατότητα να γράφουμε όλοι τη μπούρδα μας χωρίς να μας το απαγορεύει κανείς και αφού διαπιστώνουμε ότι "έλα μωρέ μπουρδέλο τα είχαν κάνει και οι δημοκρατικοί", ας συνεχίσουμε να κοιτάμε τη δουλειά μας και ας αφήσουμε να βγάλουν οι υπόλοιποι τα μάτια τους. Στο κάτω κάτω, από πίτα που δεν τρώμε...

Δυστυχώς, για όσους αυτοπροδιορίζονται ή ετεροπροσδιορίζονται ως ουδέτεροι ή ουδετερίστας ή ό,τι άλλο και αρνούνται να πάρουν θέση υπέρ της δημοκρατίας ή της δικτατορίας, έχουν διαλέξει ήδη πλευρά. Έχουν ταχτεί υπέρ του σημερινού καθεστώτος. Τετριμμένο, αλλά η ανοχή είναι συνενοχή. Πολλοί, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, γράφουν άρθρα και σχόλια για να δικαιολογήσουν την στάση τους κάνοντας συγκρίσεις του σημερινού καθεστώτος με αποτυχημένες κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες, όμως, ήταν δημοκρατικά εκλεγμένες και έδιναν λόγο για τις πράξεις τους στην κοινότητα. Αδικούν δηλαδή την δημοκρατία ως πολίτευμα ταυτίζοντάς την με κακές κυβερνήσεις, για να τις συγκρίνουν με τη δικτατορία. Το διακύβευμα όμως σήμερα δεν είναι αν θα κυβερνήσουν αυτοί ή οι άλλοι. Είναι αν θα έχουμε όλοι λόγο στη διαχείριση των κοινών ή όχι. Είναι αν θα επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία να μας κάνει αυτό που δε θέλουμε να μας κάνει μια πλειοψηφία. Αλλά, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από αυτούς παρέμεναν αμέτοχοι και ουδέτεροι και τον καιρό της δημοκρατίας. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζουν ότι το να παραμένει κανείς αμέτοχος δεν τον καθιστά και αθώο των εγκλημάτων αυτών που έχουν την εξουσία. Αν διαφωνείς και πιστεύεις ότι η άποψή σου είναι η σωστή έχεις την υποχρέωση να θέσεις τις προτάσεις σου στην κρίση του συνόλου. Όταν υπάρχει δημοκρατία. Όταν υπάρχει δικτατορία, έχεις την υποχρέωση να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να επανέλθει η δημοκρατία. Ασχέτως, αν αύριο θα είσαι και πάλι μειοψηφία. Θα έχεις, όμως, τη δυνατότητα να κάνεις την άποψή σου πλειοψηφική.

Και για να μην το κουράσω, θα κλείσω με μια φράση του Περικλή από τον Επιτάφιο (γιατί είστε όλοι και πολύ ελληναράδες και αρχαιολάτρες τρομάρα σας, μέχρι να σας τρίψουν στη μούρη πώς θα σας έβλεπαν οι αγαπημένοι μας προπαππούδες):
«Τόν μηδέν τούτων [των κοινών] μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ' ἀχρεῖον νομίζομεν»
και μετάφραση για τους ελληναράδες που δεν ξέρουν καλά τη μητρική τους γλώσσα: Αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο.

Μπορείτε τώρα να επιστρέψετε στην ησυχία σας και να αφήσετε το σκυλολόι της δημοκρατίας να τρώει τις σάρκες του που θέλει να διώξει τη δικτατορία, που έλα μωρέ οι ίδιοι είναι κι αυτοί και τι αλλάζει...
Ή να πάρετε επιτέλους ξεκάθαρη θέση και να ταχτείτε με μια πλευρά. Αν γουστάρετε δικτατορία, δεν είναι κακό να το ξέρουμε. Αν όχι, πάρτε τα όπλα. Άχρηστοι όμως σίγουρα δε θέλετε να είστε.