Work Tax and Reality

Day 2,091, 10:34 Published in Greece Greece by Guardian24

Οι διαχειριστές του παιχνιδιού πριν από λίγες ημέρες εισήγαγαν ένα νέο φόρο, το Work Tax, στο Work as Manager. Ο φόρος αυτός προβλέπει ότι ο κάθε παίκτης θα καταβάλλει ένα πόσο στο κράτος για κάθε μια εταιρία που λειτουργεί. Το ύψος του φόρου, όπως γνωρίζεται, υπολογίζεται με βάση το μέσο μισθό των τελευταίων 30 ημερών και του ποσοστού του φόρου το οποίο έχει επιλέξει η πολιτεία. Το ποσοστό του φόρου μπορεί να πάρει τιμές από 1% έως 25%. Δεν θα αναλωθώ σε μαθηματικές αναλύσεις, αλλά θα επιχειρήσω να εμβαθύνω στην ουσία του φόρου αυτού σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα (rl).

Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ένας φόρος επί του εισοδήματος, ο Income Tax, τον οποίο καταβάλουμε για την εργασία που προσφέρουμε. Αυτό το φόρο τον πληρώνουμε και στην πραγματική ζωή. Η διαφορά της πραγματικής ζωής (rl) από την e-ζωή είναι ότι στην εικονική μας ζωή μπορούμε να δουλεύουμε τόσο ως εργάτες όσο και ως ιδιοκτήτες των εταιριών μας. Αυτό βέβαια γίνεται και στην πραγματικότητα, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το επιπλέον εισόδημα που αποκομίζουμε από την έξτρα αυτή εργασία φορολογείται στη rl, αλλά όχι και στο παιχνίδι. Επομένως, υπήρχαν έως τώρα πηγές εισοδήματος οι οποίες δεν φορολογούνταν.

Ακόμη, στην πραγματικότητα όλα τα προϊόντα υπόκεινται σε ένα Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε όλα τα στάδια παραγωγής, δηλαδή στις πρώτες ύλες, στα ημικατεργασμένα και τελικά προϊόντα. Στο παιχνίδι ΦΠΑ πληρώναμε και πληρώνουμε μόνο για τις αγορές όπλων και φαγητού. Ο Work Tax όμως, δεν είναι ένας ακόμη Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που επιβλήθηκε στην πώληση πρώτων υλών, αλλά όλες οι εταιρίες υπόκεινται σε ένα φόρο λειτουργίας. Ο σκοπός του Work Tax είναι διττός, από τη μια φορολογεί όλες τις πηγές εισοδήματος από την άλλη επιβάλλει φόρο στην παραοικονομία, δηλαδή την μαύρη αγορά και την ιδιοκατανάλωση. Από αυτή την άποψη ο Work Tax είναι καλύτερος απ' το ΦΠΑ. Η φορολόγηση της μαύρης αγορά εξασφαλίζει πλέον έσοδα στα κρατικά ταμία, αλλά στην πραγματική ζωή η ιδιοκατανάλωση δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Επομένως, ο φόρος αυτός κάνει πιο ρεαλιστική την οικονομία, αλλά με κόστος τόσο στους παλαιούς όσο και στους νέους παίκτες, κάνοντας δυσκολότερη την e-επιβίωση των τελευταίων. Ενδεχομένως αρκετοί παίκτες να αποχωρήσουν από το παιχνίδι λόγω του νέου φόρου. Φορολογεί όλα τα εισοδήματα των πολιτών και έμμεσα φορολογεί και την μαύρη αγορά. Τέλος, αυξάνει τις πηγές εσόδων του κράτους, έτσι ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να ισοσκελιστεί ή ακόμη και να καταστεί πλεονασματικός.